zink op het dak ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag boeiend forum, dag allemaal,

Voor de vernieuwbouwing, stelt de architect een zinken dak voor. Esthetisch zeker een pluspunt, in ieder geval. Maar ik stel mij vragen:

1. I.v.m. regenwaterrecuperatie en bodemverontreiniging, wordt zink (evenals vele andere bouwmetalen) vaak ontraden. De VIBE-documentatie maakt zelfs melding van bouwverordeningen die gebruik van bouwmetalen in Nederlandse steden sterk aan banden legt. De architect heeft daar erg correct op gereageerd door mij een impactstudie te geven van het Nederlandse NTO, die mij wijzer en geruster moet maken. Ik heb ze nog niet helemaal bestudeerd, maar kan mij op het eerste zicht toch niet ontdoen van het gevoel dat hier misschien toch wat "gekleurd" wordt met informatie.
* Is het Nederlandse NTO betrouwbaar als onafhanelijk rapporteur? Is het mijn paranoia?
* Heeft zink mu echt een merkelijke impact op de kwaliteit van regenwater?

2. Thermisch (ik wil min. 18 cm isolatie en Celit of Pavatex onderdak) lijkt metaal mij nogal ongelukkig (thermische geleiding: verhoogd risico op condens en onnodige opwarming van het onderdak).
* Ik hoop dat ik mij vergis.

3. Technisch heb ik het gevoel (ik ben geen architect, maar denk wel vrij technisch)dat zink de tand des tijds niet zo elegant trotseert als kleidakpannen / betonnen pannen /...

We zijn nog op zoek naar deugdelijke alternatieven (een metaalkleurig uitzicht, maar dit alles is geen breekpunt). Heeft iemand suggesties?

dank en groeten,

Kris