is zink uit den boze?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Nog een vraagje...

Wij gaan een aanbouw zetten aan ons huis. We (incl. aannemer & architect) zijn het erover eens dat het dak en de buitengevel in ZINK esthetisch het best zouden passen bij het bestaande huis. Nu vraag ik me af hoe "on-bio/ecologisch" zink eigenlijk is. Kruipt er echt zoveel meer energie in het vervaardigen van zink in vergelijking met bv. een baksteen (+ verf)? Hoe zit het met de duurzaamheid van zink als bouwmateriaal? Ik weet dat NIBE zo'n klassifikatie heeft gemaakt van bouwmaterialen, maar ik heb dat document niet. Wij plannen regenwater te recuperen voor WC, buiten (o.a. moestuin), wasmachine (maar waarschijnlijk niet voor bad/douche). Zou dit af te raden zijn indien we een zinken dak hebben?

Vuur de kritiek maar af...

Frank Tuyttens

Reacties

Na 7 (zeven) jaar viel me deze vraag op. Is hier eigenlijk ooit op gereageerd en zoja, wat was het antwoord?

 

Wij denken er nl. ook aan om een achtergevel met zink te bedekken (waarachter isolatie, natuurlijk).

Bump

frank

zink is een zwaar metaal, en dat komt via het regenwater in de bodem terecht, dat is dus een bedenking tegen het gebruik van zink.  duurzaamheid moet je eerst als begrip definiĆ«ren, gaat het om weerstand tegen veroudering, dan is zink zeer afhankelijk van omgevingsfactoren, heb je bv een buurman die met zware stookolie verwarmt (= zwavelrijk) vergeet zink dan maar direct, maar ook residu's in de rookgassen van gasolie of russisch aardgas (hebben we voorlopig nog niet in belgie) bevatten zwavel en tasten zink aan.  ook de uitstoot van fabrieken kunnen hun invloed hebben.  daarom is de levensduur van zink sterk afhankelijk van de omgeving.  soms volstaat het even bij de buren te informeren (als die een zinken dak of dakgoten hebben) want in probleembuurten weten de bewoners dat meestal wel zelf.

als je duurzaam vanuit ecologisch standpunt bekijkt scoren metalen sowieso minder goed.

hans d