zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees hier en daar dat interne naverwarming van het warme water van een zonneboiler (met cv-ketel) te verkiezen is boven externe naverwarming (met geiser). Is dit zo en waarom?

Wij gaan ons huis grondig verbouwen. Alle opties op dit vlak liggen nog open. Wij proberen beide mogelijkheden af te wegen. Interne navewarming lijkt dus te verkiezen, maar we botsen hierbij op praktische problemen. Een zonnepaneel staat boven op het dak. De boiler staat het best zo dicht mogelijk bij dat paneel om warmteverlies te voorkomen. Boven zijn er echter ook slaapkamers. Slapen naast een ronkende CV-ketel is niet aangenaam. Hoe los je dit op?
Toch maar extern naverwarmen dan? Onze architect stelt deze optie voor en heeft hiervoor zelfs een milieuargument. Als je de CV-ketel wil gebruiken voor interne naverwarming moet je hem 365 dagen per jaar laten opstaan. Als je dit niet doet, kan je hem in de warme maanden gewoon afzetten. Een externe naverwarmer verbruikt enkel energie als je hem gebruikt, aldus nog onze architect.