zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte,

Blijkbaar zitter hier toch al enkele rotten in het vak op dit forum. Vandaar dat ik hier enkele vragen ga stellen.

Ik ben aan het denken om mijn warm water te gaan maken via zonnepanelen. Het is echter zo. Ik kan 12 panelen van 2 m2 leggen op het dak, volledig op het zuiden gericht zonder storing van bomen, maar ons huis staat daar ongeveer 20 meter vanaf. Nu kunnen we de boiler ook in het tuinhuis zetten, en dan verder komen via goed geisoleerde buizen. Of is het beter de boiler ook in de woning te zetten?

Welke temperatuur heeft een boiler in de zomer? Waarom deze vraag. Ik wil uiteindelijk een kookproces op deze boiler gaan aansluiten. Wij hebben een ijszaak en maken onze ijs volledig zelf. De melk moet hiervoor gekookt worden. Nu gebeurd dit in een ketel die elektrisch wordt bediend. Er is een vermogen voor nodig van 15 kw gedurende 1.5 uur.

Ik heb gezien bij continu systemen dat deze gevoed worden via een verwarmingketel op gas of stookolie met een vermogen van 35 kw. Als we nu een groot buffervat nemen (1000 liter) en dit kunnen verwarmen via zonnepanelen tot 90°c dan hebben we volgens mij een vermogen beschikbaar van ongeveer 104 kw. En aangzien er ijs wordt gegeten als de zon schijnt, zou dit overeenkomen met 2 vliegen in 1 klap.

Met de tijd zou ik dan nog een wkk erbij plaatsen, om het geheel in de winter nuttig te maken. Uiteindelijk zou ik proberen om mijn brandstofketel er volledig tussenuit te doen.

Graag jullie mening hierover.

Hans