Zonneboiler of niet ?
Aan allen,
ik volg al een tijdje 'stiekum' en met veel ineteresse dit forum, en heb al heel veel bijgeleerd. Wij staan voor de verbouwing van een rijhuis uit 1952, waar mijn bejaarde grootouders uit trekken en wij (2 volw. + kindje) na grondige renovatie en vergroting intrekken.
Ik heb begrepen dat bij niet onuitputtelijke financiële middelen het raadzaam is om in eerste instantie de isolatie zeer goed te verzorgen. We gaan ook zeker het regenwater recupereren, dat lijkt ons thans ecologisch en economisch nuttiger dan een zonneboiler (spreek me a.u.b. tegen als dat niet zo is).
Voor verwarming dacht ik aan een correct gedimensioneerde condenserende en goed modulerende gasketel (vriend-ingenieur maakt graag warmteverliesberekeningen); ik denk dat wij met 24 kW ruim (te ruim ?) toekomen.
Nu is mijn grote vraag de plaatsing (positie) van de ketel : op zolder (ruimtelijk minder gelukkig) of in badkamer (voldoende groot), centraal in het huis.
In de badkamer lijkt het me moeilijker om te combineren met zonneboiler (er zit nog een bewoond volwaardig zolderverdiep boven, dus afstand naar dak groter). Bovendien is ons dak noordwest-west geörienteerd. En in de badkamer is wel plaats voor een ketel (evt. met ingebouwde kleinere boiler of die ook als doorstromer werkt), maar ketel + boiler wordt dan weer krap.
Verwarmen doen we deels op vloerverwarming (woonruimte + badkamer) en deels op radiatoren op lagere temperatuur met thermostatische kranen.
Voor de badkameropstelling pleit de centrale plaatsing (en misschien een beetje ketelwarmte waar je die graag hebt ?). Tegen pleit dan weer de m.i. moeilijkere combinatie met zonneboiler, tenzij de lengte van de leidingen geen bezwaar is, maar waar blijf je dan weer met die boiler. Overigens, hoe lang mag de schouw van een condenserende gasketel zijn ?
Ik ben nogal te vinden voor de Viessmann Vitodens 222 of de nieuwe 333 (staat op de Duitse site, nog niet op de Belgische), dus met ingebouwde kleine boiler van 86 liter.
Als we uitwijken naar de zolder, dan zitten we uiteraard verder van de keuken. Architect stelde retourleiding voor, is dat een goede oplossing ? Je ligt dan toch warm water rond te pompen (afkoeling + stroom pomp) ? Alternatief is een aparte doorstromer op gas in de kelder, onder de keuken, die dus keuken bedient en kelder (tapwater + eventueel hotfill wasmachine, maar hoe combineer je die hotfill dan weer met regenwaterrecuperatie ?).
In elk geval is de combinatie met zonneboiler op zolder makkelijker (het dak blijft natuurlijk noordwest-west). Daar twijfel ik dan tussen de Atag Zonnegscombi, en een Viessmann Vitodens 200 met aparte boiler van 200 à 300 l.
Over de Atag ZGC heb ik hier al uiteenlopende berichten gelezen, ik heb er wat schrik van gekregen na het verhaal van Leo (en dan heb ik het niet over de bijna-woningbrand maar over de problemen met de afstelling en de modulatie). Van Viessman weet ik uit eigen ervaring dat het topklasse is en dat de service prima is (ik vind ook steeds de bijdragen van Hans Delannoye erg professioneel en weet dat hij nogal Viessmann-minded is, zonder dit merk voor te trekken).
Ook twijfel ik momenteel nogal aan het nut van een zonneboiler. Om economische redenen moet je het m.i. niet doen, want je maakt mij niet wijs dat er tijdens de terugverdienperiode nooit kosten aan zijn (electronica, pompen, kleppen). Ecologisch zou ik het er wel voor over hebben. Maar wordt het milieu minder belast door de productie van het ganse zonnesysteem met toebehoren dan door mijn zuinige condenserende warwaterproductie ? Ik weet het echt niet... (steeds beken vanuit onze situatie, waarbij het dak dus niet optimaal geörienteerd is).
Mijn huidige standpunt is eigenlijk : Viessmann Vitodens 222 of 333 in badkamer en verder niks. Ik maak dan m'n warm water zuinig condenserend, en hoef het milieu niet te belasten met het produktieproces van de zonneboiler. En we sparen zo'n 5.000 euro uit.
Als er keuzes moeten gemaakt worden i.f.v. het budget (en dat zal wel...), dan lijken de prioriteiten mij als volgt :
1. isolatie
2. isolatie
3. zuinig verwarmen (lage temperatuur + condenseren)
4. regenwaterrecuperatie
5. balansventilatie met WTW
6. zonneboiler
7. PV
Ik vrees dat wij financieel maar tot nummertje 4 gaan geraken. Corrigeer me a.u.b. als ik verkeerd zit, want de afbraak- en verbouwingswerken beginnen pas in januari 2005, alles kan dus nog.
Bedankt alvast voor jullie reactie !
Wout