Zonneboiler van Sanisolar

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb reeds vermeld dat ik wat teleurgesteld was in de resultaten van mijn zonneboiler.

Situatie: boiler (200 l)
Paneel: (ATESA) 1 paneel van 1.8 m2 (met 3D nopjes volgens producent effectieve opp 2.5 m2)
Orientatie: pal Zuidoost (normaal 5 a 8 % lager rendement dan optimaal zuid)

De boilers staat meestal op een goede 40 a 45 graden, bij goed zonnig weer (zoals tijdens de paasvakantie tussen de 50 en 55 graden indien er niet teveel water is afgetapt de vorige dag). Dat is ook het maximum dat ik ooit gehaald heb. Ik heb de laatste weken niet zo goed gevolgd.

Ik heb een test gedaan tijdens die goede dagen. De volledige boiler koud gezet (12.5 graden), na een volle dag zon - ongeveer 2000 J/cm2/dag lichtinval, stand de boiler op 41 graden (gemeten op ongeveer 1/3 van de bodem van de boiler). Na nog een dag stond de boiler (zelfde zonnige dag, minimale waterafname) op 55 graden.

Energetisch een een sommetje gemaakt.

1.8 m2 x 2000 J/cm2 x 100000 (cm/2/m2) = 3.6 MJ per dag energie indien lichtinval over de volledige dag loodrecht op het paneel zou komen.

Opgeslagen energie: (stel 1 liter = 1 kg)

200 l x 4.2 kJ/K/kg x 29 K = 24.4 MJ voor dag 1.
200 l x 4.2 kJ/K/kg x 15 K = 12.6 MJ voor dag 2.

Rendement van het warmtetransport naar de boiler respectivelijk 68 % en 35 %.

Enkele vaststellingen: Volgens mij vrij goed resultaat voor dag 1, duidelijk lager rendement bij hogere boilertemperatuur. Die laatste graden zijn dus de moelijkste.

Ik heb de leveranvier en importeur er bijgeroepen met de melding dat de boiler niet presteerde zoals ik had verwacht (bij echt zonnig weer dacht ik beduidend boven 65 graden te raken).

De importeur vond dit goed en heel normaal, maar blijkbaar was ik niet de eerste die hier mijn vragen bij stelde. Of the record melde mijn leverancier dat de importeur vertelde dat hij die combinatie niet meer voorstelde wegens niet performant genoeg. De standaard zou nu een boiler van 300 l zijn met twee panelen. In de prijslijst staat mijn opstelling wel nog als 'instapmodel'.

Belangrijk om weten is dat mijn 'instapmodel' iets meer heeft gekost dan de basisversie van Izen (160 l met 4.2 m2). Ik heb die keuze gemaakt op basis van de kwaliteit van de verschillende onderdelen. Zeer goed geisoleerde boiler met de laagste stilstandsverliezen (8 jaar garantie) en inox zonnepaneel (15 jaar garantie).

Bij de confrontatie waarbij de producent zich vrij agressief opstelde, haalde hij wel enkele valable argumenten boven.

* Ik had ook een offerte gekregen voor twee panelen, maar zat dan al aan een systeem dat meer den 150.000 Fr zou kosten. Ben ik niet op ingegaan.

* Kwaliteit en garantie hebben hun prijs.

* Niet de temperatuur van belang is, maar de totaal opgeslagen energie.

* een grotere boiler 'overall' een groter rendement haalt door de grotere buffer.

Conclusie: de boiler werkt wel, gewoon functie van de investering in aantal panelen.

Mijn gevoel: Niet duidelijk genoeg over de prestaties van de boiler.

Mijn grootste vraag is nu: Heb ik de verkeerde aankoop gedaan ?

Ik moet altijd bijwarmen, maar heb wel steeds een vrij grote hoeveelheid voorgewarmd water. Mijn vermoeden gaat de volgende richting uit:

Als je je (laag) warmwaterverbruik heel goed kan aanpassen aan je boiler, haal je een beter rendement met een kleinere boiler en hogere temperaturen. Gebruik je meer (of minder regelmatig) warm water dan is een groter buffer ondanks het bijwarmen interessanter (eenmaal de boiler leeg warm je bij een kleine boiler volledig bij). Deze laatste optie wordt versterk door het hogere rendement van de panelen bij lage boilertemperatuur.

Ik denk dat ik voor mezelf, gezien ons vrij laag waterverbruik niet de beste koop heb gedaan. Er nog eens 850 euro bovenopleggen zie ik niet zitten. Zoals het er nu uitziet zal een tweede paneel ook minder 'toegevoegd' rendement genereren, gezien het lagere rendement bij hogere boilertemperaturen.

Hiermee wens ik toekomstige klanten van Sanisolar er op te wijzen dat het instapmodel niet de slimste keuze. Er is zo iets als prijs/kwaliteit verhouding. Ik heb wel een duurzamer systeem wat materialen betreft, maar de motor blijft wel het aantal m2 panelen en die is te ligt in deze opstelling.

Ik ben dus niet echt gelukkig. Comments ?

Luc