Zonneboilers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan er iemand een goed zonneboilersysteem aanbevelen.
Ik zou dit willen implementeren in onze nieuwbouw volgend jaar.

Reacties

mark
ik heb systeem van vaillant, ben er te vreden van, maar zullen veel merken zijn die het super goed doen ..

rivusol heeft een heel goed systeem.
www.rivusol.be

grtjs Louis

Louis,
kan je bevestigen dat de revusolheatpipes hoge temperaturen halen met uitsluitend diffuus licht (dus zonder direct zonlicht) als het, zoals nu buiten koud is?

Dirk VH

Zeker Dirk,

In de winter met veel bewolkt weer doet ie nog altijd 20°C ongeveer. Op een heldere zonnige winterdag doet hij zelfs nog makkelijk 40°C.

In de zomermaanden en tussenseizoenen springt mijn CV-ketel zelfs niet op. De boiler warmt makkelijk op tot 85°C.
Ik overweeg nu zelfs om een groter buffervat en extra collectoren bij te plaatsen voor ondersteuning van vloerverwarming. Dan ga ik ongeveer nog 1/5 moeten bijverwarmen schat ik.

Louis

Rivusol heeft vacuümbuis collectoren zie ik net.
Ik heb twee vlakkeplaat collectoren van Viessman al twee jaar op mijn dak liggen, met een Buderus boiler van 300 l. Echt sanitair warm water gaven die nog tot half october. Daarna is de zon te zwak om het hele cirquit voldoende te verwarmen en op temperatuur te houden. Hoewel de collector temp nog kortstondig tot boven de 70° kan oplopen, afhangkelijk van het weer uiteraard, koelt de vloeistof ook wel snel weer af.
Maar dat is dus voor vlakke platen en sanitair warm water. Hoe het zit voor vloerverwarming weet ik helaas niet.
Vacuümbuizen hebben uiteraard een hoger rendement, maar zijn duurder, en "zouden" kwetsbaarder zijn (?)

"Vacuümbuizen hebben uiteraard een hoger rendement, maar zijn duurder, en "zouden" kwetsbaarder zijn (?) "

Dat kan ik toch wel tegenspreken. Het hoger rendement klopt (omwillen van thermosflessysteem) maar of ze ook duurder zijn betwijfel ik.
De collectors van rivusol kosten denk ik respectievelijk 500 eur voor 10 pipes en 700 eur voor 15 pipes.
En ze zijn zeker en vast stevig en robuust gemaakt.
De vertegenwoordiger die hier is geweest had zo verschillende demo materiaal mee en ik was zeker overtuigd van het materiaal.
Als het glas stuk gaat van zo een tube door rondvliegende pannen door stormweer bv, kost je slechts 20 eur/glas!
De hele binnenkant kunnen ze eruit halen en in een nieuw steken.
Het zit gewoon goed in elkaar en het werkt zoals het moet.
Meer is er eigenlijk niet aan.

Dirk J

Wat Louis zegt klopt volledig

Ik plaatste ( zelf ) een Rivusol zonneboiler die sinds 15 augustus in werking is met 200 l RVS boiler en 20 vacuumbuizen en gisteren zonder zon had ik 30°C ( niet spektaculair maar toch al beter dan het koude water van 15 gr ) en vandaag met het flauwe zonnetje van 10 u tot 16 u ( op de collectoren ) temp in de volledige boiler van 40°C

De hoogste temp die ik al gezien heb na 15 augustus was 65°C maar ik heb de volle zomer nog niet meegemaakt natuurlijk

Mijn installatie is te zien op

http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/PlaatsingZonneboiler#

Ulrik

Inderdaad een zeer leerzame fotoreportage. En op één van de foto's merk ik dat je de heatpipes zelfs onderworpen hebt aan zware mechanische belastingen door met je auto er over te rijden op de oprit. Hebben ze het allemaal overleefd?

Ik heb ze laten plaatsen door een firma in genk.
Zeer ervaren vertegenwoordiger en plaatsers. Het zijn in ieder geval mensen die weten waar ze mee bezig zijn.

Stuur me anders een emailtje, dan stuur ik je wat meer informatie.

Grtjs Louis

Dirk

je zegt : Niet slecht 40 graden nu, maar je moet toegeven dat je daar wel niet echt ver mee komt.
Maar zoals ik reeds schreef, denk ik dat je vanaf eind oktober niet veel meer moet rekenen op warm water van zonnepanelen of -buizen.

Als ik b.v. een extra collector zou leggen ( zo 'n 500 € ) dan kom ik toch wel aan 60°C denk ik, maar bij mij staat deze boiler in serie voor een elektrische boiler en zit er ook nog een tweede spiraal in ( bovenaan ) die aangesloten is op de warmtewisselaar van mijn speksteenkachel van 3 ton die ook nog voor extra warmte zorgt

Ulrik

niets boven een Belgisch product van een belgische producent... www.zenrenewables.be
Staat bij mij al enkele jaren, zonder problemen of onderhoud. In de winter haalt mijn water toch nog een temperatuur van 30 graden. Ik mag niet klagen...

Groeten
Luk

Mijn installatie is geplaatst door masterwork in genk
www.masterwork.be

professionele en eerlijke mensen en leveren schitterend werk af. Hebben bovendien zeer scherpe prijzen.

Grtjs Louis

Hoi,

Leuk om na enkele maanden terug te komen waar er enkel positieve elmenten naar voor komen.Wij hebben al heel wat installatie's van Rivusol geplaatst en kunnen als referentie opgeven een Camping in De Haan. Geplaatst in het voojaar .8 collectoren van 15 buizen met een zonneboiler van
500Liter die bij de bestaande boiler van 500Liter werd geplaatst.Bij navraag na de zomer is de eigenaar lovend over het systeem.Hij heeft deze zomer 2000Liter aan stookolie uitgewonnen door Rivusol Collectoren te plaatsen.
Deze zomer was trouwens niet zo goed en heeft toch heel wat bespaart.Wij zijn gestart begin dit jaar met Rivusol boilers te plaatsen als eerste in West-Vlaanderen en hebben er al heel wat geplaats en ook al wat ervaring mee.
Wij hebben ook al een zonneboiler ter ondersteuning voor zwembadverwarming en zijn momenteel bezig met een project met vloerverwarming.Zowel kleine als grote projecten komen in aanmerking.
Groetjes ,
En tevreden rivusol installateur.

Graag had ik meer info over de zonneboilers van 5 liter,

met name; prijs, afmetingen van de boiler, en de nodige zonnecollector.

graag ook feedback over reeds geplaatste installaties

 5 liter moet dit niet meer zijn

Ik ben voor een project een experiment aan het overwegen/uitzoeken, om een aantal decentrale elektrische boilers van 5 liter, te vervangen door een decentraal zonneboilertje van 5l, met apart bijhorende zonnecollectoren.

Ik besef dat de investering/ terugverdientijd nog niet rendabel zal zijn, maar als pilootproject, voorbeeldfunctie en imago zou dit interessant kunnen zijn.

slechts in de zomer ga je (hopelijk) genoeg vermogen van de zonnepanelen kunnen vangen om bij frequent gebruik de 5liter boiler opnieuw op te warmen.

in de minder zonnige periodes, zelfs bij een minder zonnige namiddag gaat je boiler niet (snel) genoeg opgewarmd worden door de zon.

 

als eindresultaat ga je met die kleine zonneboiler eigenlijk nog heel veel electrisch moeten opwarmen .

 

met een groter boilervolume ga je veel gemakkelijker 1 tot 2 dagen kunnen overbruggen (uiteraard afhankelijk van het verbruik)