Zwevende vloer plaatsen - hoe te werk gaan?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn ons huis (d.i. rijwoning van 1930) aan het verbouwen tot een laag energiewoning: volledig isoleren van de achterbouw, overal nieuwe hoog-thermische ramen, het huis zo goed mogelijk luchtdicht maken, ventilatie aanbrengen, ... .
Ook het ecologisch aspect is een belangrijk aandachtspunt: voldoende zonlicht toelaten, hemelwater opslag en gebruik, zonnecollectoren, hot-fill apparaten, ... .

De voorbouw van de woning is volledig onderkelderd. Wij gaan het plafond van de kelder uiteraard isoleren (volgens de beschrijvingen in vroegere artikels van dit forum): rockwool tegen en tussen de houten balken en ecologische isolatieplaten tegen het betonnen plafondgedeelte. Vervolgens afwerken met een dampscherm en tenslotte een dunne afwerking (bv. hout).
De achterbouw is niet onderkelderd. De vloer (gelijkvloers) ligt rechtstreeks op de zavelgrond. Wij hebben deze vloer uitgebroken en zijn de zavel manueel aan het weggraven tot ca. 1 meter diep. De bedoeling is een zwevende vloer te maken.
Even de doorsnede beschrijven (van onder naar boven): zavelgrond, 1 à 2 cm schelpen, ca. 60 cm luchtspleet (voor verluchting), 40 cm vloer.
Het zichtbare gedeelte van de vloer (dus: waar we op lopen) zouden we graag in hout (planken) hebben. In die 40 cm zijn dus vervat: de ondersteuning van de vloer, de isolatoie, het dampscherm, de verschillende buizen en de houten vloer zelf.

De vraag is nu: hoe pakken we de plaatsing van de zwevende vloer het beste aan?

1. We gebruiken houten balken met daarop de houten vloer.
Isolatie aanbrengen gaat nog wel, maar het plaatsen van een dampscherm en de buizen wordt moeilijk. Wij hebben maar 60 cm tussenruimte voor de verluchting en het is dus onmogelijk daar in te kruipen of te werken (trouwens de schelpen liggen er dan al).

2. We gebruiken een betonnen (zwevende) vloer. We leggen hierop de buizen en het isolatiemateriaal. Maar hoe bevestigen we dan hierop de houten planken? Is er bij deze vloer dan ook een dampscherm nodig?

Heeft er iemand suggesties, oplossingen, of misschien andere voorstellen? Ik zou liefst niet dieper willen graven dan 1 meter, want ik moet het allemaal wel zelf doen ...
Dank bij voorbaat.

Groeten,

Michel