Zonneboiler probleem?

Sinds 2014 hebben wij een zonneboiler waar we nooit eerder een probleem mee hadden. De boiler staat in onze kelder vanwaar het kabelwerk met glycolmengsel in een schacht tot op zolder loopt (+-7 m hoog) met op het dak collectoren. (Systeem onder druk) Recent vonden we een plas glycol in de kelder. De koppeling aan de collectoren zat te los. De loodgieter draaide deze aan. Een aantal weken geen probleem. Plots opnieuw en meer glycolmengsel in de kelder. De koppeling was doorgeschoten. Deze is nu vervangen.

We denken dat als het op het dak lekt het niet ok is dat dit via de schacht in huis loopt. Het mengsel zou in de isolatiebuis die rond de kabels zit lopen en zo mee door het huis gaan en vrij komen waar er een onderbreking in de isolatie zit. Enig idee hoe dit voorkomen kan worden?

Aan de koppeling van het glycolcircuit en de boiler zit er nu echter een beetje glycol. Niet echt een drup maar er komt daar wel wat glycol vrij. Is dat normaal of toch een signaal dat deze koppeling niet ok is?

Verder had de loodgieter bij het laatste probleemgeval aangeraden de zonneboiler uit het stopcontact te halen met als gevolg dat de vloeistof in de collectoren tot 185gr ging en het goed stond te stomen op het dak. Dit gaf ons geen veilig gevoel en doet ons stilstaan bij de vraag wat als we op vakantie zijn in de zomer en in die tijd is er een hittegolf? Wat als er dan stagnatie zou optreden en de temperatuur in de collectoren te hoog wordt. Is dit enkel gevaarlijk voor schade aan de collectoren of houdt dit ook echt brandgevaar in?

Misschien interessant: We hebben een boiler van 300l

Alvast erg bedankt voor het lezen en een eventuele reactie

Els

Reacties

Niet direct een echte oplossing voor je probleem, maar een paar gedachten hierbij...

Bij een niet-leegloop systeem is er altijd een moment waarbij de boiler op zijn max temperatuur is, en het rondpompen van de vloeistof in panelen en boiler stopt: dan zal het op/in de panelen dus serieus opwarmen en kan je die hoge temperaturen krijgen.  Op zich zou je systeem hier tegen moeten bestand zijn.  Er zou een overdruk ventiel moeten zijn dat bij te hoge drukken moet opengaan (kan op een relatief hoge druk staan = een 5bar?).  Onveilig is het daarom niet.  Wel kan dat een reden zijn om de zoveel jaren je glycol mengsel te vervangen.  Als je installatie van 2014 is, zou nu een mooi moment moeten zijn.  

Je installatie zou die hoge temperaturen dus aan moeten kunnen.  Waarbij 180°C me wel weer aan hoge kant lijkt.  Maar dat is dan weer maar op 1 plaats, 'in' de boiler is het misschien iets koeler...

Mijn reactie zou daarom zijn: glycol mengsel vervangen, expantie vat nakijken, overdruk ventiel nakijken.  Eventueel is er een probleem bij die 2 laatste waardoor er te hoge drukken ontstaan en koppelingen lossen. 

Als ik je goed versta is er nog een lek: dat is natuurlijk niet de bedoeling.

En in zo een geval hoop ik dat mijn installateur nog bestaat en nog enige kennis heeft van de installatie ;-).

We hebben de renovatie zelf gedaan, met behulp van advies en foto's van internet en het inhuren van enkele specialisten, maar het was lang en erg tijdrovend. Ik heb veel fouten gemaakt en sommige dingen meer dan eens opnieuw gedaan) Als de financiën het toelaten, is het beter om specialisten in te huren, het bespaart je geld, moeite en tijd.