18 gezinnen huizen duurzaam samen in cohousing Eikenberg

Cohousing Eikenberg is een woongemeenschap met 18 units, een gemeenschappelijk paviljoen en een atelier met een fietsherstelplaats aan de rand van Brugge.

Rika Savat: “Onze pijlers zijn ecologie, inclusie (er wonen 3 mensen met een beperking) en betaalbaarheid. Voor dit laatste werken wij samen met Wooncoop en met een sociaal verhuurkantoor.

“Alle nieuwe woningen zijn passief gebouwd. Het paviljoen is een houtskeletbouw. Het staat er sneller, het is perfect geïsoleerd en de binnenafwerking gaat veel vlotter. Om grondstofuitputting te vermijden, hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk materialen uit de eigen regio te gebruiken zoals bakstenen, hout, papiervlokken en houtwol.

“De woningen zijn goed geïsoleerd. Ze zijn wind- en luchtdicht, en dampopen. Goed en luchtdicht isoleren gaat samen met goed ventileren: in een passiefhuis gebeurt dit op een mechanische manier. We gebruiken geen fossiele brandstoffen, maar wel natuurlijke energiebronnen: de zon (via zonnepanelen) en de aarde (via geothermische diepteboringen). We verwarmen en verkoelen dus met warmtepompen.

“We gebruiken zoveel mogelijk gefilterd hemelwater, zowel van de gewone daken als van de groendaken. Niet alleen voor toiletten en douches, maar ook voor de afwas en de vaatwasmachine. De groendaken filteren het water zelf en dragen bij tot meer biodiversiteit."

Ben je benieuwd naar cohousing? Neem dan zeker een kijkje op www.samenhuizen.be!

WV8310/05
Sint-Kruis
Cohousing
Warmtepomp met diepteboringen
Duurzame materialen
gecertificeerde Passiefbouw, lage energiewoning, bio-ecologisch gebouw, nul-/plusenergiewoning, cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / nieuwbouw

Algemene kenmerken

Type gebouw
woning voor meerdere gezinnen / cohousing / kangeroewoning
Aantal bewoners
33
Aantal appartementen / wooneenheden
18
Bouwjaar
2020
Oriëntatie woon-/werkgedeelte
Zuid

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen
Oplaadstation elektrische mobiliteit

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)
Type warmtepomp
diepteboring
Verdeelsysteem
Vloerverwarming

Wandopbouw

Dakbekleding
extensief groendak
Dakisolatie
papiervlokken
Dikte dakisolatie
40.00cm
Isolatie buitengevel
houtwol
Opbouw gevel

De muren zijn geïsoleerd met houtwol, gemaakt van sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen. Houtwol is later ook weer helemaal recycleerbaar volgens het ‘cradle to cradle’ principe. Houtwol heeft een hoge warmte-opslag capaciteit, is damp-open en heeft ook goede geluidsisolerende eigenschappen.

Opbouw vloer

De vloeren werden thermisch geïsoleerd met gecontroleerde ultra-lichte EPS-korreltjes. Deze bolletjes zijn gevuld met 98% lucht en slechts 2% polystyreen om de lucht om zijn plaats te houden. EPS is dus in feite "verpakte lucht".

In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Ecotechnieken bouwbedrijf - aannemer - installateurDiksmuide
EA+ ArchitectenarchitectAssebroek
EA+ ArchitectenarchitectGent
Lab 15 cvbabouwbedrijf - aannemer - installateurGent