19de eeuwse stadswoning uit Gentse gordel wordt lage energiewoning

Een typische stadswoning uit de 19de eeuwse gordel rond Gent werd in verschillende fasen grondig gerenoveerd.  De typische Vlaamse koterijen' werden vervangen door een nieuwe aanbouw.

Pieter: "Voor de renovatie gebruikte ik de ruime zolder als ontvangstruimte, omdat de living te klein was. Door de uitbreiding achteraan de woning kan ik nu de zolder als een soort man cave gebruiken. Het is belangrijk bij de verbouwing soms idee-fixen in vraag te stellen. Mijn eerste gedacht was om de keuken achteraan te plaatsen, maar ik ben blij met mijn keuze om dat niet te doen. De keuken neemt nu een centrale rol in de benedenverdieping, wat goed uitkomt omdat ik graag voor mijn vrienden kook.

"Bij de verbouwingen probeerde ik altijd de juiste keuzes te maken, een goede afweging tussen niet altijd ideale oplossingen. De gevel bestaat bijvoorbeeld grotendeels uit vezelcementplaten, die een vrij hoge milieu-impact hebben. Aan de andere kant zijn ze heel dun, sterk en gaan bijzonder lang mee. De achtergevel is in verduurzaamd hout uitgevoerd, die hopelijk ook een lange levensduur kent.  

"Er werd ook rekening gehouden met verbeteringen in de technieken die binnen een tiental jaar haalbaar en betaalbaar zullen zijn. Ik gebruik nu een centrale verwarming met condenserende gasbrander, maar wanneer die aan vervanging toe is, overweeg ik een warmtepomp met thermodynamische PV-panelen te plaatsen. Voor mij de kers op de taart zijn de fronten van de keuken, gemaakt uit gerecycleerd materiaal.

"De werfleider van mijn aannemer was zo gecharmeerd door mijn keuzes, dat hij in zijn eigen verbouwing zowel mijn keuken, als mijn badkamer als inspiratie meegenomen heeft en dezelfde bestelling qua fronten en materialen gemaakt heeft. Dat is best wel een leuk compliment."

OV9050/20
Ledeberg
Gefasseerde verbouwing
budgetvriendelijk
naisolatie met minerale mol
lage energiewoning / afgewerkt / renovatie
BINNENKIJKEN

“Renoveren is keuzes maken” | Pieter over zijn herenhuis in Ledeberg

De statige woning van Pieter is een duurzaam gerenoveerd herenhuis midden in Ledeberg. De ecologische insteek zat er van meet af aan al in: “Ik ben bioloog van opleiding en in mijn carrière heeft duurzaamheid altijd een belangrijke plaats gehad.” Toch weet Pieter ook dat renoveren betekent dat je keuzes moet maken tussen oplossingen die niet altijd ideaal zijn. 

Lees hier ook zeker het artikel verder!

Algemene kenmerken

Type gebouw
driegevelwoning
Aantal bewoners
1
Aantal appartementen / wooneenheden
1
Bouwjaar
1870
Renovatiejaar
2019
Verwarmde vloeroppervlakte netto (A)
140.00m²
Bouwkosten
170000.00

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Aardgas
Merk hoofdverwarming
Itho-Daalderop
Productnaam
Cube Duo
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Radiatoren
Ventilatie systeem
systeem C

Wandopbouw

Type constructie
baksteen metselwerk
Dakconstructie
hellend dak met houten balken
Dakbekleding
pannen (klei, …)
Dakisolatie
minerale wol
Dikte dakisolatie
24.00cm
Opbouw dak

Keper-gordingendak. 6cm glaswol tussen de kepers, 18cm tussen de gordingen. Houtvezel 22mm onderdakplaat. Plat dak aanbouw 20cm steenwol + epdm.

Constructie buitengevel
enkele muur met binnenisolatie
enkele muur met buitenisolatie
Gevelafwerking buiten
vezelcement
hout
Isolatie buitengevel
minerale wol
Dikte muurisolatie
26.00cm
Muurafwerking binnen
pleister (kalk, gips, …)
Opbouw gevel

voorgevel: Gyproc, dampscherm, 7cm glaswol, baksteen, 9cm glaswol, geventileerde luchtspouw, vezelcementplaat. Zijgevel: pleister, baksteen, 26cm glaswol, geventileerde luchtspouw, vezelcementplaat. Achtergevel: pleister, baksteen, 13,5cm glaswol, geventileerde luchtspouw, thermowood.

Vloerconstructie
bestaand gemetseld gewelf
Vloerisolatie
eps (geëxpandeerd polystyreen)
Dikte vloerisolatie
20.00cm
Vloerafwerking
tegels
Opbouw vloer

volle grond + gewelven kelder, 20cm EPS, vloerverwarming, chape, tegels.

Buitenschrijnwerk
Aluminium
Raam: producent
Schüco
Gebruik regenwater
tuin/onderhoud
toilet
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Euraboleverancier - handelaarRonse