Beschermde fermette ecologisch gerenoveerd

Dankzij de grote flexibiliteit van het Systimber-houtschakelbouwsysteem kon een belangrijk deel van de bevalligheid van het eeuwenoude boerderijtje van de sloophamer worden gered, en tegelijk een hoog leefcomfort gerealiseerd. Buiten zie je een gerenoveerd Vlaams boerderijtje in baksteen, binnenin wordt de woonoppervlakte ingenomen door een thermisch en akoestisch goed geïsoleerde, volledig nieuw en ecologische massiefhouten ‘doos’.

Wij stellen ons inspiratiecentrum van Systimber graag open!

OV9840/04
DE PINTE
Houtschakelbouw
lage energiewoning, gebouw met bio-ecologische componenten, cohousing/collectieve samenlevingsvorm / afgewerkt / renovatie

De opbouw bestaat uit: glasschuimgranulaten met betonplaat er bovenop, Massieve houtschakelbouw voor de hele ruwbouw, alle structuur in hout (geen metaal) en rotswol in dak met de gerecupereerde dakpannen er bovenop. De wandisolatie is nog niet afgewerkt, maar De zijden waar de originele stenen muren staan krijgen cellulose ingeblazen tussen de gevelsteen en de houtschakelstructuur. De zijden waar geen stenen muren meer staan zullen worden afgewerkt met houtvezelplaten aan buitenzijde + beplanking.

Grote uitdaging was het isoleren van de woning, omdat de originele stenen muren weinig recht zijn. Zo varieert de dikte van de ingeblazen cellulose in de wanden tussen de 5 en 30 centimeter.

  • "In De Pinte maakten we kennis met houtschakelbouw op 3 verschillende manieren verwerkt; super interessant!" - Bezoeker Opendeurdagen 2018

Algemene kenmerken

Bouwjaar
2018
Renovatiejaar
2018

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Houtpellets
Type bijverwarming
Pelletkachel

Wandopbouw

Dakisolatie
minerale wol
Isolatie buitengevel
papiervlokken
Dikte muurisolatie
15.00cm
Vloerisolatie
glasgranulaten
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Euraboleverancier - handelaarRonse
Systimberleverancier - handelaarDe Pinte