Ecologische materialen en leemkachel zorgen voor warm thuis

We kochten ons huis in 2011 (we waren toen 24), het huis was volledig uitgeleefd, maar had wel veel charme vonden we. De renovatie hebben in twee delen aangepakt, in 2012 hebben we het hoofdhuis volledig gerenoveerd (lees: enkel de gevel is blijven staan). De wil om dit ecologisch aan te pakken was er toen al, het budget en de kennis niet.
 
In 2017 hebben we vervolgens de bijbouwen afgebroken en op de bestaande plaats heropgebouwd, dit maal met architect Sylvie Buyse. We hebben gekozen voor een houtskelet volledig opgevuld (muur, vloer en dak) met kalkhennep (zelfbouw, zelf gemixed en geplaatst), schelpen in de vloer om vocht tegen te gaan, muren afgewerkt met leem, kastanje houten vloeren, gelamineerde kastanje houten ramen en deuren, houten gevelbekleding en een leemkachel. Doordat we heel veel zelf hebben gedaan (enkel het houtskelet en het metalen golfplaat dak is door een aannemer gezet, de leemkachel is geplaatst door Peter Steen) hebben we op korte tijd (1 jaar) en voor een zeer aannemelijk budget een vrijwel volledig ecologische bijbouw van 80m2 kunnen plaatsen. Er is nergens gebruik gemaakt van silicone (enkel in het raam rond het glas) en zo weinig mogelijk gebruik van (damp)schermen/ doeken/ met plastiek (door het gebruik van kalkhennep, de schelpen en alles dampopen te laten is dit niet nodig gebleken.  

HE7830/03
Silly
Lokale, duurzame materialen
Leemkachel
Zelfbouw
gebouw met bio-ecologische componenten, kalkhennepbouw / afgewerkt / renovatie
Huis bij aankoop.Aanbouw (houtskelet met kalkhennep in vloer, wanden en dak) gevelbekleding in onbehandelde Oregon en golfplaten dakRenovatie aanbouw 2018Gevelbekleding in onbehandelde Oregon Binnenafwerking met leem.Funderingslaag in schelpenPorch in kastanjehout en dak met hout shinglesEcologische tuin

Algemene kenmerken

Type gebouw
vrijstaande gezinswoning
Renovatiejaar
2017

Wandopbouw

Type constructie
houtskeletbouw
Dakisolatie
kalkhennep
Gevelafwerking buiten
leem
Isolatie buitengevel
kalkhennep
Vloerisolatie
kalkhennep
Vloerafwerking
hout
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(├źn)Gemeente
Peter Steen & CO bvbabouwbedrijf - aannemer - installateurGodewaersvelde
Sylvie Buyse ArchitectarchitectBrakel