Europa's grootste zelfdragende stroboog

Matthias schakelde na een carrière in de maritieme en automotive branche over naar de zonnepanelen- en warmtepompsector. Zijn huis voorzag hij van een unieke zelfdragende stroboog.

Matthias: “Onze woning is misschien wel de grootste zelfdragende strobalenconstructie die er bestaat. In elk geval is het Europa’s grootste stroboog. Langs buiten meet de overspanning bijna 11 meter, langs binnen 8,5 meter. De strobalen hebben we met leem bepleisterd. Zo doet het een beetje denken aan een omgekeerde put.

AN2220/01
Heist-op-den-Berg
Warmtepomp
Vormgeving met knipoog naar oude Griekse orthodoxe kerkjes
Bio-ecologische stobalenbouw
lage energiewoning, bio-ecologisch gebouw, gebouw met bio-ecologische componenten, strobouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw

“Ik probeer zelf minimalistisch te leven, en dat heeft zich ook vertaald naar het huis; overal waar we konden en waar het budget het toeliet, hebben we gewerkt met duurzame materialen. Ik heb enorm veel zelf gedaan, al heeft het me soms bloed, zweet en tranen gekost.

“Op dit moment verwarmen we vooral met een warmtepomp. Maar we zijn van plan om een ventilatiesysteem te installeren met een bodemwisselaar en een 2de warmtepomp. Die moet dan de binnenkomende buitenlucht van het ventilatiesysteem (D) opwarmen, alsook het sanitair warm water.

“Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik opteren voor een gezamenlijk ecologisch bouwproject. Ook geïnspireerd door die minimalistische levensfilosofie. Want dat laat toe om veel minder oppervlakte in te nemen per persoon, en onze zwemvijver kan bijvoorbeeld evengoed dienst doen voor een 20-25 mensen in plaats van voor ons alleen.”

Algemene kenmerken

Type gebouw
vrijstaande gezinswoning

Energie

Energieprestatie E-peil
72.00
Isolatie K-waarde
21.00

Verwarming

Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)

Wandopbouw

Type constructie
strobalenbouw
stroleembouw
Dakbekleding
extensief groendak
Dakisolatie
andere
Dikte dakisolatie
90.00cm
Isolatiewaarde (U) dak
0.09W/m²K
Constructie buitengevel
andere
Isolatie buitengevel
andere
Dikte muurisolatie
110.00cm
Isolatiewaarde (U) muren
0.07W/m²K
Vloerisolatie
andere
Dikte vloerisolatie
38.00cm
Isolatiewaarde (U) vloer
0.14W/m²K
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Henk Van AelstarchitectBerlaar
Jamabo BVBA bouwbedrijf - aannemer - installateurKessel-Lo