Hoeve krijgt energiezuinige make-over met behoud van karakter

Hoe oud deze hoeve precies is, is niet zo duidelijk. Maar ze staat wel al ingetekend op de 18de eeuwse Ferraris-kaarten. De verbouwing van de hoeve gebeurt met respect voor het bestaande karakter, en door het toepassen van oude (maar ook bio-ecologische!) bouwmaterialen zoals recuperatie boomse pannen, kalkhennep en leem. Pronkstuk is de oude schoorsteenmantel die vanzelfsprekend behouden zal worden.

De toevoeging van nieuwe elementen gebeurt in harmonie met het bestaande. Zo wordt de nieuwe dakstructuur gedragen door zichtbare massief houten spanten, en past het grote raam aan de zuidzijde zich mooi in in het bestaande profiel van de hoeve.

Op energetisch vlak wordt de hoeve helemaal up-to-date gezet. Zowel vloer, wanden als dak worden geïsoleerd (aan de binnenkant); er gaat veel aandacht naar het vermijden van koudebruggen en het optimaliseren van de luchtdichtheid. Aan de zuidzijde komt een groot raam dat de ganse gevel beslaat, zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de passieve zonnewarmte. Om oververhitting te vermijden werd ook een luifel in het volume geïntegreerd.

De woning zal worden verwarmd met een geothermische warmtepomp. Zo kan er heel wat hernieuwbare energie ingezet worden en blijft de hoeve toch haar karakter behouden.

WV8020/07
Oostkamp
Geothermische warmtepomp
Duurzame materialen
Kalkhennep
lage energiewoning, bio-ecologisch gebouw, kalkhennepbouw / in ruwbouw / renovatie

Algemene kenmerken

Type gebouw
vrijstaande gezinswoning
Erfgoed
geklasseerde renovatie
Bouwjaar
1700
Renovatiejaar
2018

Energie

Energieprestatie E-peil
56.00

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)
Type warmtepomp
diepteboring
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Muurverwarming
Ventilatie systeem
systeem C

Wandopbouw

Isolatie buitengevel
kalkhennep
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
EA+ ArchitectenarchitectGent
EA+ ArchitectenarchitectAssebroek