Nul-energiewoning met bijzonder lijnenspel

Het concept van deze woon- en bedrijfswoning is een architecturale vertaling van de basisprincipes van een passiefhuis: de verwarmde woonfuncties worden ondergebracht in een compact hoofdvolume met hoge isolatiegraad. De functies die geen of weinig verwarming nodig hebben (garage en wasplaats) komen in een lager, minder geïsoleerd volume. Beide volumes worden verbonden door een lichte, glazen inkom. 

 

OV9970/02
Kaprijke
woon- en bedrijfswoning
Passiefhuis
verwarming via compacttoestel
gecertificeerde Passiefbouw / afgewerkt / nieuwbouw

Het zuidelijk georiënteerd hellend dakje wordt bekleed met thermische zonnepanelen en creëert een zolderruimte met plaats voor een compacttoestel dat instaat voor balansventilatie, beperkte bijverwarming en sanitair warm water. Een bodemwarmtewisselaar staat in voor een voorconditionering van de verse lucht. De driedubbele beglazing is voornamelijk naar het zuiden gericht om maximaal te kunnen genieten van de zonnewinsten en biedt een mooi zicht op de tuin. Zonnewering en de inertie van de massieve materialen gecombineerd met nachtventilatie zorgen voor een aangenaam zomerklimaat.

De resterende energievraag voor ruimteverwarming en -koeling (<15kWh/m²) wordt ruimschoots opgevangen door photovoltaïsche panelen wat de woning energieproducerend maakt.

Om de ecologische voetafdruk van deze woning zo beperkt mogelijk te houden werd - naast energiebesparing - ook ruime aandacht besteed aan de materiaalkeuze. Zo werd onder andere gebruik
gemaakt van snelbouwstenen met natureplus-label, houten gevelbekleding met FSC-label, isolatieplaten met goede NIBE-classificering,…

Algemene kenmerken

Type gebouw
vrijstaande gezinswoning
kantoor / administratiegebouw
Bouwjaar
2012
Verwarmde vloeroppervlakte netto (A)
247.00m²
Bouwkosten
260000.00

Energie

Energieprestatie E-peil
-5.00
Isolatie K-waarde
19.00

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen

Verwarming

Ventilatie systeem
systeem D
Warmtewisselaar
lucht bodem (AWW)

Wandopbouw

Type constructie
baksteen metselwerk
Gevelafwerking buiten
hout
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
ARKS architecten architectAalter