Renovatie met bio-based materialen

Onze woning, een huisartenpraktijk woning uit 1953 werd met bio-based materialen gerenoveerd. Belangrijkste aandachtspunten waren gezond en comfortabele binnenmilieu en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. We zijn daar een heel eind in geslaagd en hebben de energiekosten drastisch weten te minimaliseren waardoor we de investering voor een groot deel verwachten te recupereren in 15- a 20-tal jaren.

Komt kijken en voelen aan onze knuffelmuren en ervaar het comfort en de luxe van stralingswarmte (net zoals de zon), bovendien is het bijzonder mooi ook want de knuffelmuren zijn van leem wat een goede warmteafgifte bezit en de vochthuishouding in de woning doorheen het jaar op een natuurlijke wijze reguleert.

Onze woning staat in Aardenburg, dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen dichtbij Knokke en Maldegem.
We nemen ook deel aan de Duurzame Huizenroute in Nederland op zaterdag 3 en 10 november. Zie: https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1953-aardenburg.

We hebben een massa leemkachel voor verwarming in woonkamer, keuken en productie van warm water. Met de geÏntegreerde oven worden heerlijke pizza's en slow cooking gerechten klaargemaakt.

Opmerkelijk is dat je geen enkele lichtschakelaar in onze woning aantreft, ze zijn er niet, de verlichting wordt autmatisch via sensoren aangestuurd zodat we nooit de verlichting kunnen vergeten uit te doen. De aansturing wordt middels smart home domotica technologie uitgevoerd, naast verlichting wordt ook de beveiliging, verwarming en ventilatie smart geregeld.

In Nederland worden reeds slimme energiemeters door de netbeheerders geinstalleerd, een ontwikkeling die ook in België er aan zit te komen. Wij hebben zo'n slimme meter en kunnen de voordelen via onze smart home domotica ervan benutten en real-time ons energieverbruik inzien.

NL4527/01
Aardenburg
Massa leemkachel voor verwarming
Bio-based materialen
Slimme sturingen en domotica
lage energiewoning, bio-ecologisch gebouw, gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie

Artikel uit Gremberghe.nl

Enkele jaren geleden belde mijn zakenmaatje me op een zekere dag op met de mededeling “Ik heb een huis gekocht.” “Nou mooi, gefeliciteerd”, luidde mijn antwoord niet wetend wat hij gekocht had. Het bleek om een oude dokterswoning in Aardenburg te gaan, op het hoekje van de Markt, niet ver van zijn eigen huisje. Een grote oude woning met praktijkruimten en een grote tuin. Een keur aan kamertjes en hokjes, een beetje verouderd. Kortom een woning die wat gemoderniseerd diende te worden. Althans, zo plegen makelaars zo’n woning graag te omschrijven. Voor mensen als schrijver dezes, lieden met louter linkerhanden is zo’n woning goed voor een permanente verbouwing tot den doet er op volgt, maar goed niet voor Arno Rootsaert. “Ik ga dat eens goed aanpakken”, zei hij, overigens ook niet geheel overziend waar hij aan begon.

Maar goed Arno begon, zuchtte, zuchtte nog eens, maar ging door en bleef volhouden ook toen de verbouwing, beter de complete renovatie, niet altijd even vlotjes verliep.
Arno zou dat huis volledig moderniseren of zoals hij zelf omschreef: “Een voormalige huisartsenpraktijk met label G die iedereen kent in groot Aardenburg volledig biobased renoveren, isoleren, stralingswarmte opvangen en voorzien van leemknuffelmuren met natuurlijke ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Voorzien van warmtecollectoren en warmtepompen voor warm water en zonnepanelen voor de energieopwekking
En dan ook nog uitrusten met smart home technologie zonder schakelaars of stopcontacten op de muren en mogelijkheden voor langer zelfstandig thuiswonen.

Alles werd gestript, alleen de buitenmuren bleven overeind staan. Dak werd verbeterd, kozijnen vervangen, glas, binnenmuren, elektra alles eruit, nieuw erin. Een handgemaakte houtkachel van 3 ton leemsteen, die met een keer op te stoken het huis warm kan houden, warm water maakt (en om pizza’s in te bakken). Om een lang verhaal kort te houden, de renovatie duurde natuurlijk langer dan gepland, maar de verbouwer kon zijn zin doen, de nieuwste toepassingen toepassen, de nieuwste technieken implementeren en uitproberen en en passant ook zien welke regionale ondernemers klaar waren voor de echte innovaties in de bouw. En die waren er -gelukkig- wel, maar mondjesmaat, omdat de bouw – als bedrijfstak – zo verschrikkelijk traditioneel is.

BRON: http://www.gremberghe.nl/2017/10/bouwen-en-verbouwen-in-zeeuws-vlaanderen-ofwel-moderniteiten-in-het-land-van-de-stilstand/

Algemene kenmerken

Type gebouw
vrijstaande gezinswoning
Aantal bewoners
4
Bouwjaar
1953
Oriëntatie woon-/werkgedeelte
Zuid-West

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
Zonneboiler
Warmtepompboiler
Aankoop groene stroom
Aandeelhouder windmolen
Producent / productnaam zonneboiler
Remeha Hybrid
Boilerinhoud zonneboiler
690.00liter
Oppervlakte zonnecollector
6.00m²

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Hout
Merk hoofdverwarming
Thomas Pijnenborgh massakachels
Productnaam
Thomas Pijnenborgh
Type warmtepomp
lucht-water
Verdeelsysteem
Muurverwarming
Ventilatie systeem
systeem C
Ventilatie Unit
Silence

Wandopbouw

Type constructie
baksteen metselwerk
Dakconstructie
plat dak met houten balken
Dakbekleding
pannen (klei, …)
Dakisolatie
houtwol
Constructie buitengevel
spouwmuur
andere
Gevelafwerking buiten
baksteen
Isolatie buitengevel
andere
Dikte muurisolatie
12.00cm
Muurafwerking binnen
leem
Opbouw gevel

Buitenmuren zijn aan de binnenzijnde met houtvezelplaten (Gutex) bezet.

Vloerafwerking
hout
andere
Opbouw vloer

een deel van de vloer werd met geegaliseerd met Kerakol, verzadigd met rauwe lijnolie en daarna met bijenwas ingeboend.

Buitenschrijnwerk
Hout