Een hybride warmtepomp in een bestaande woning? Doen of niet?
Is jouw woning (nog) niet voldoende geïsoleerd om over te stappen op een warmtepomp? Dan kan een hybride warmtepomp soelaas bieden. Dit type warmtepomp vraagt weinig tot geen ingrepen. Maar ondanks dat je tot 60% minder aardgas of stookolie zal verbruiken voor het verwarmen van je huis, is het toch geen ideale oplossing.
Wil jij weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp, zonder dat je grondig moet verbouwen? Doe dan deze winter mee met Zet ‘m op 50. Verlaag gedurende 2 weken de temperatuur van je verwarmingsketel naar 50 graden en ontdek of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp. Bovendien bespaar je meteen heel wat op je energiefactuur.
Een hybride warmtepomp bestaat uit een combinatie van een warmtepomp met een hoogrendementsketel. Deze soort warmtepomp kan vrijwel in elke woning geplaatst worden.
Een hybride warmtepomp koppel je ofwel aan je bestaande cv-ketel, of je koopt ze aan als één geïntegreerd apparaat. Net als een lucht-waterwarmtepomp onttrekt de hybride pomp energie aan de buitenlucht en werkt ze op stroom. Je verwarmt er erg energiezuinig mee en je bespaart op die manier 60% op gas of stookolie om je woning te verwarmen. De CO2-uitstoot daalt met zo’n 30%.
Zo’n warmtepomp heet ‘hybride’ omdat er gekozen wordt tussen twee verwarmingssystemen. Bij milde temperaturen, dus in de tussenseizoenen of op een winterdag met veel zon, zal de sturing de warmtepomp verkiezen. Bij koude buitentemperaturen, springt je cv-ketel bij om de gewenste temperatuur binnenshuis te bereiken. De cv-ketel zorgt eveneens voor warm water voor badkamer en keuken.
Een hybride warmtepomp is geschikt voor woningen die nog niet overal goede isolatie hebben. Anders is een volledig elektrische warmtepomp een betere keuze. Dan ben je volledig van het aardgas of de stookolie af. Een hybride warmtepomp is dus een tussenoplossing. De investeringskost van een hybride warmtepomp ligt tussen de kostprijs van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp in.
Ketel of warmtepomp?
Of het hybride systeem zal werken als een warmtepomp of als een ketel, wordt bepaald op basis van efficiëntie via een slimme sturing. Zo kan je het systeem instellen op de laagste energieprijs of op de laagste CO2-uitstoot. Afhankelijk van de buitentemperatuur, maar mogelijk ook op basis van de productie van je zonnepanelen (als die er zijn), kiest het systeem voor jou de beste oplossing. Wanneer de efficiëntie van de warmtepomp te laag wordt, schakelt het hybride systeem vanzelf over op de ketel.
Hybride warmtepomp: wel of niet?
Het grootste voordeel van een hybride systeem - buiten de besparing op gas of stookolie - is het installatiegemak. Je sluit het eenvoudig aan op een bestaand verwarmingssysteem. Toch zijn er enkele aandachtspunten. Je bent nog steeds afhankelijk van fossiele energie - zeker in koude periodes - en je investeert in twee verschillende verwarmingssystemen, ook al zijn ze geïntegreerd in één systeem. Als één van de twee stuk gaat of aan vervanging toe is, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor het andere toestel.
Wanneer wel? Wanneer niet?
- Als je woning matig geïsoleerd is, investeer je beter eerst in isolatie en in een afgiftesysteem op lage temperatuur voordat je je ketel verwijdert.
- Als je woning matig geïsoleerd is, maar een vervanging van een ketel zich opdringt, dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Naarmate je de woning meer isoleert, schakel je geleidelijk over op de functies van de warmtepomp.
- Als je woning goed geïsoleerd is, kies je beter meteen voor een volwaardige elektrische warmtepomp, in plaats van voor een hybride warmtepomp. Dat is zowel gunstig voor de kosten als voor duurzaamheid.
Maar wat als je woning matig geïsoleerd is, en je ketel nog wel wat jaren meegaat, en je toch graag wat minder CO2 wenst uit te storen? Dan kan je kiezen voor een zogenaamde “all-electric-ready” hybride warmtepomp.
Een “all-electric-ready” hybride warmtepomp
Wat houdt dat een “all-electric-ready” in? Het betekent eigenlijk dat je een hybride warmtepomp met een groot vermogen installeert, zodat deze op termijn als volledig elektrische warmtepomp ingezet kan worden. Dat is interessant als je cv-ketel nog wel wat jaren zal meegaan en je in de tussentijd bijkomende werken plant voor een betere isolatie of warmteverdeling.
Eens de werken voorbij zijn, en de ketel zijn beste tijd gehad heeft, kan die gewoon de deur uit. Op dat moment kan je hybride warmtepomp – mits enkele aanpassingen - de woning alleen verwarmen. Let dan wel op enkele aandachtspunten:
- Kies het vermogen van de hybride warmtepomp juist. Bedenk dat als je de warmtepomp nadien wil inzetten als volledig elektrische warmtepomp, die aan de warmtevraag moet kunnen voldoen. Baseer daarom het vermogen op de toekomstige situatie met betere isolatie of warmteverdeling. Dit vraagt wel wat rekenwerk en professionele ondersteuning.
- Kies altijd voor een modulerende warmtepomp die het vermogen sterk kan terugregelen (tot minder dan 2 kW). Moduleren betekent aanpassen. Een modulerende warmtepomp past haar vermogen aan op basis van de warmtebehoefte. Een klassieke aan/uit-warmtepomp kan dit niet. Die levert het volledig vermogen – of helemaal niets. Door te moduleren voorkom je pendelen (vaak in- en uitschakelen), waardoor je warmtepomp een stuk minder efficiënt is en sneller stuk gaat. Een zogenaamde buffervat in de installatie kan ook helpen om het pendelen te voorkomen.
- Een warmtepomp met groter vermogen is duurder in aanschaf dan een warmtepomp met een kleiner vermogen. Je installatie zal niet goedkoop zijn. Misschien is het beter om rechtstreeks dat extra budget te investeren in isolatie?
Een hybride warmtepomp is dus steeds een tussentijdse oplossing, in afwachting van verdere isolatiewerken en verbetering van het afgiftesysteem in je woning.