poroton
Beste BBL'ers,
Ik ben mijn ruwbouw aan het voorbereiden, door mijn zoektocht ben ik nogal overtuigd geraakt van gelijmde poroton (snelbouw-isolerend). Echter de vertegenwoordiger beweerd dat je absoluut niet mag bij-isoleren, dat dit niet nodig, tegen alle bouwfysische systemen ingaat, ezv. Dit lijkt mij niet heel logisch en zie niet in waarom je niet beter zou mogen doen, bovendien kost muurisolatie niet zo veel tov het volledige ruwbouwbudget.
2e vraag; wat is de ervaring met gedeeltelijke en volledige spouwisolatie
groetjes
yvan
Reacties
Ik heb ook interesse voor de poroton van Juwo, deze heeft een lambawaarde van 0.10 W/mk. U = 0.30 Wm²/K voor een steen van 30cm.
Maar nu zag ik de volgende url :
http://www.livios.be/fortis/vraag.asp?id_taal=2&vraagid=5477
Waarin staat dat deze steen niet echt goed zou zijn. Hoewel het artikel reeds 2 jaar oud is, vraag ik me toch af of deze steen werkelijk wel zo goed is.
In een ander artikel las ik ook dat deze steen geen index d of zoiets zou hebben en daarom geen garantie van 0.10 gaf.
Wat is nu wel waar en wat niet, is er iemand die er slechte/goede ervaringen mee heeft ?
Nick,
om een laag energie woning te bouwen zijn deze stenen van 30 cm niet geschikt (lees, er zijn economischere manieren om tot een K30 te komen).
Eventueel is die poroton een leuk extraatje naar isolatie toe maar zeker niet meer.
Of de steen mechanisch voldoet aan je project, eventueel verifieëren met je architect/aannnemer/ingenieur. Is nogal moeilijk daaorp een antwoord te geven zonder verdere details.
Walter
Wat is dan een betere manier ? Of wat bedoel je precies met economisch ?
Nick,
voor een laagenergie woning zal je de muren nog steeds extra moeten isoleren wil je die K30 gaan. Een muur opbouw van een normale 14cm snelbouw+15cm isolatie zal en dunner en goedkoper zijn dan bv je 30cm porton + 5cm isolatie.
Walter
Maar bij mij gaat het er ook om dat het gemakkelijk is zodat ik zelf alles kan doen.
Daarom is die poroton makkelijk omdat alles gelijmt is (wat ook als voordeel heeft : geen koudebrug)
Maar nu twijfel ik misschien ook of een ytong niet beter is, ken de prijs en waardes helaas nog niet.
Wat ook een voordeel zou zijn voor mij om die van 30 te nemen is dat ik dan het eerste jaar of zo er gewoon al in kan wonen en pas nadien het laten bepleisteren en nog wat isolatie steken(achter de pleister).
Maar ik weet ook niet hoeveel je verliest van kwaarde als je gleuven gaat zitten kappen in zo'n muur.
Vergeet niet dat er t.h.v. je vloerplaten geen poroton zal zitten, je
vloerplaten zijn immers in de muur ingewerkt. KOUDEBRUG!
Als ik vloerverwarming neem is dit toch grotendeels opgelost aangezien er bovenop de welfsels een goede isolatie moet zitten, niet ?
Ik zou eigenlijk eens een degelijke studie willen zien die een vergelijking stelt tussen een poroton steen en een ytong (die beiden gelijmd worden).
Want buiten een prijsverschil moet er toch ook nog we iets anders zijn. Want de lamda en kwaarde is precies hetzelfde heb ik net op het internet gevonden.
Nick,
ik kan beste begrijpen dat je de kostprijs laag wil houden. Maar op een correcte muuropbouw besparen lijkt me niet zo een goed idee. Bedenk ook dat pleisteren op isolatie niet zo goedkoop is (rond de 100 Euro/m2) en moeilijk correct zelf te doen is.
De koudebrug die je denkt te vermijden door de 'vloerverwarming' is er nog steeds. Er zit immer geen isolatie onder de welfsels. Daar kan de koude gewoon 'doorlopen'.
Merk nog op dat ik niet denk dat het verlijmen van stenen 'makelijk' is. Is zou zelfs beweren dat het moeilijker is omdat je fouten haast niet meer kan corrigeren.
Voor de prijzen, stap een binnen bij je favoriete bouwhandel. Al denk ik dat de materiaal prijs zowat gelijklopend zal zijn.
Walter
Walter,
we gaan zowiezo eens kijken bij een bouwhandel voor prijzen, want deze verschillen van winkel tot winkel denk ik
Dat bepleisteren had ik reeds eens nagevraagd en kwam neer op een 70euro/m² met 6cm isolatie om het te laten doen, dat is toch nog niet zo gek denk ik ?
En het verlijmen lijkt me net wel makkelijker omdat de steen meteen juist staat en je enkel moet zorgen dat de onderste steen juist staat, de volgende rijen is gewoon net als legoblokjes op elkaar stapelen. En gaat ook veel sneller vooruit, zeker omdat je enkel een bak met lijmpoeder en wat water nodig hebt ipv telkens mortel te moeten maken.
inderdaad nick, walter heeft groot gelijk.
onderaan je vloerplaat heb je een enorme koudebrug en ga je in
de hoeken mooie schimmels kweken.
Als je wil besparen, doe dat dan niet met materiaalkeuze of
opbouw der elementen, maar kies eerder voor een eenvoudige
architecturale vormentaal (niet te veel uitsprongskes en
fantasiekes)
Bereken je budget en bepaal hieruit je maximum aantal m2.
Een goede architect zal proberen je bouwprogramma te vertalen
naar een goed georganiseerd geheel binnen deze m2.
Beter enkele m2 kleiner bouwen maar kiezen voor kwaliteit.
Nick,
waarom kies je niet voor silicaat. Dit is ook een lijmsteen die een goede thermisch enertie heeft en een goede accoustische isolatie. De steen kost rond de 13 euro / m² voor de 12 cm (vol). Daar kan je gemakkellijk 10-15 rotswol tegenaan duwen en een gevelsteentje voor plaatsen.
Dat pleisteren gaat u een serieuze noot geld kosten. Ik heb het een jaar volledig uitgepluist en crepi is serieus duur.
Ge zult er met u 70 euro / m² niet komen voor degelijke kwaliteit.
Poroton is de soortnaam ytong is een merknaam dacht ik. In se is het dezelfde materie. De isolatiefactor gaat samen met dikte en densiteit.
Ettiene,
correct is Ytong is een merknaam voor cellenbeton. Terwijl poroton verwijs naar een productiewijze voor baksteen (ook wel eens cellenbaksteen genoemd). Verschillende baksteen fabrikanten gebruiken de naam poroton.
Beide steunen voor hun isoleren eigenschappen op de luchtbellen in de materialen.
Walter
klopt ! poroton is inderdaad een lichte isolerende baksteen !
Was verkeerd!
de poroton die ik op hetoog heb is wel deze van juwo. Volgens mij is de belgische poroton een iets heel ander principe.
Zie http://www.juwoe.de
Deze is wel een stuk duurder dan de thermoblock die mij werd aangeraden door een bouwmaterialenfirma. Maar een thermoblock heeft een lambdawaarde van 0.32 W/mK terwijl die van Juwo 0.10 W/mK geeft. Op den lange duur haal ik er die meerprijs wel terug uit vermoed ik ? (stookolie prijskes)
Maar die van Juwo heeft wel maar een drukweerstand van 0.10 MN/m² terwijl die thermoblok van Ploegsteert 18N/mm² geeft. Is dat een groot probleem ? ik heb enkel een kelder en een gelijkvloers met een plat dak. Huisje is praktisch een rechthoek van 16m op 6m en zit met de kelderverdieping bijna 1 meter boven de grond. Mijn slaapkamer en badkamer zitten dus half onder de grond.
Beste nick,
Waarom kies je niet gewoon voor een houtskelet ??
Waarschijnlijk goedkoper
Zeker beter isolerend
Minstens even sterk
Makkelijk zelf te bouwen
Aan de binnenkant kan je naar believe "massa" aanbrengen in de vorm van vb leemstenen of silicaatsteen...
Die verdomde baksteen in de mensen hun maag toch hé..
dirk
Nick,
Sedert 1983 woon ik in een houtskeletwoning. Ik kan dit alleen maar aanraden. Zoals Dirk al zei, is massa gemakkelijk aan te brengen in de woning, dwz. binnen het skelet op een betonvloer. Bij ons zijn alleen de binnenmuren van de slaapkamers, de haard en het kleine keukenmuurtje in baksteen. Geen enkele buitenmuur is in baksteen. De binnenmuren noord/oostzijde zijn allen houten wanden. Dwz. geen koudebruggen, buitenwanden geisoleerd met 24cm glaswol. De houten binnenmuren met 12cm glaswol.
Mon
Is dat wel mooi voor een heel modern huis ?
Is hout ondertussen niet te duur geworden en wat voor kwaarde kun je dan verkrijgen voor een normale prijs ( )
Want zoveel isolatie zal ook niet voor niets zijn vermoed ik.
nick,
Het komt er op neer dat je de poroton vervangt door een houtskelet dat opgevuld wordt met isolatie.
Hoe je dit langs afwerkt bepaal je zelf.
Afwerking kan pleister zijn, maar ook beplanking, beplating, baksteen, ...
Duurder zou het niet mogen zijn, wel veel beter isolerend, en sneller gebouwd.
Volgens mij zijn de huidige brandstofprijzen geen kortstondig gegeven, maar blijvend.
De "oil peak" komt immers met rasse schreden dichterbij.
Degelijk isoleren is meer dan ooit de goedkoopste oplossing op middellange termijn.
dirk
Euh Nick, waarom zou hout voor constructie duur geworden zijn? Hiervoor wordt over het algemeen veel voorkomende houtsoorten gebruikt, waar helemaal geen tekort aan is.
En isolatie kost altijd even veel, of je ze nu in een houtskelet of achter bakstenen plakt. In houtskelet kan het eventueel zelfs sneller/goedkoper met cellulose isolatie.
En om aan een serieuze isolatie waarde te komen denk ik dat houtskelet wel goedkoper zal zijn dat een poroton steen + isolatie.
Op je initiële vraag naar die Poroton steen denk ik dat je bij architect/ingenieur terecht moet om het antwoord te krijgen.
Al vermoed ik dat die steen naar sterkte wel moet voldoen voor de meeste eengezinswoningen.
Walter
Op gebied van isolatie is het nou net dat die poroton van juwo ideaal zou zijn.
Wordt gelijmd -> geen koudebrug
lambdawaarde van 0.10 of 0.09 -> kwaarde 30 bij een muur van 30cm dik
geen extra isolatie nodig.
Ook bij poroton van 19 enkel luchtisolatie van 2cm en dan buitensteen.
Maar ik ken niemand die zo'n huis heeft. Tenminste toch niet afgewerkt, want bij mij in de buurt is er wel iemand met zulke stenen bezig en die is er heel content van.
Heb eens wat rondgekeken op het net en heb ondervonden dat HSB misschien toch nog het meeste isoleert, maar is er misschien iemand die me hier wat gerichte hulp bij kan geven aangezien ik alles zelf wil doen ?
Ik denk dat ik toch maar geen HSB ga doen, want ik heb een venster van 7 meter lang, als ik dan in HSB ga doen moet ik al een heel lange en dikke balk gaan steken boven mijn venster.
Wat ik wel ga doen is een poroton thermoplan t-11 van juwö, 19cm dik gelijmd; 2 platen van +-4cm dik glaswol of styrofoam; 2cm luchtspouw; buitensteentje van +-9cm. En 3lagige vensters zonder ramen. Dan zal het wel goed geisoleerd zijn hoop ik.
Beset Nick,
Uw raam van 7m is bij HSB makkelijker dan bij tradioneel.
mvg
Jeroen
Beste Nick,
Ik ga akkoord met de voorstanders van HSB. Je moet me toch even uitleggen waarom 7m met HSB een zware balk nodig heeft en met baksteenmuur niet? 7m blijft 7m. Daarvoor heb je minimum 70cm hoge betonbalk voor nodig of 35cm hoog staalprofiel als je geen tussenkolom plaatst (aan debinnenkant) voor je raam. Met HSB is dat net hetzelfde hoor. Je kan de Houten wand boven dit raam(die je sowieso moet hebben!) volledig als balk laten werken (diagonalen in steken enzo) voor bijna dezelfde prijs als een gewone wand. Je kan trouwens in het schrijnwerk desnoods een kolom verwerken (3,5 + 3,5m).
Jouw muuroplossing heeft een k-waarde van 0.32 in het beste geval (lambda van 0.1 voor de steen) en is 19+4+3+9=35cm.
Met HSB heb je 5+18+5= 28cm met een k-waarde van maximaal 0.23. Daarenboven is zo een wand met 5cm binnenafwerking volledig luchtdicht MET leidingen omdat die in die afwerking zit OP de luchtdichting.
Maar als je al 70cm betonbalk moet hebben, hoe dik moet een houten balk dan wel al niet zijn gewicht + de kostprijs.
Ik heb een plat dak by the way, dan komt er nog eens extra gewicht op die houten balkjes in de muur als er eens heel wat water op het dak staat.
En of de muur nu 38 of 28 is, dat maakt het misschien nog wel wat knapper
Een k-waarde van 0.32 is al heel wat beter dan 0.45.
Een gelijmde steen + twee keer isolatie (overlappend) zal ook wel redelijk luchtdicht zijn mag ik wel hopen.
Plus wat ook een heel groot probleem is, lijmen en metsen gaat nog. Maar van houtconstructie ken ik helemaal niets af. Waar wat vastmaken met welke materialen en hoeveel, welke diktes,...
En men heeft me ook verteld dat zo een hsb minder in waarde is als je het later wilt verkopen.
ik ga volgende week naar de BISbeurs in Gent, zal daar ook nog wel eens wat rondzien. En dan eind oktober mijn bouwaanvraag indienen. Daarna kan ik niet meer veranderen
Beste Nick, Steven,
Bij hout wordt er meestal gewerkt met gelammeleerde liggers, veel sterker!
Bij een HSB zonder gevelsteen, maar bv. pleister op hotwolplaat heb je niet het probleem van de steenmassa die je moet opvangen, goedkoper dus.
jeroen
..."En men heeft me ook verteld dat zo een hsb minder in waarde is als je het later wilt verkopen"...
Nick,
"men" moet je niet altijd geloven hoor.
Binnen enkele jaren zal het bij de verkoop of verhuur van een woning verplicht worden om het energieverbruik mee te delen aan de koper (huurder) via een energielabel (zoal nu bij bvb koelkasten het geval is)
Wedden dat een goed geïsoleerde HSB dan meer waard is dan een "koud" bakstenen stulpje ?
We hebben het dan over kwaliteitsvolle HSB natuurlijk.
Er zitten (zoals in elke sector) ook beunhazen tussen, die hsb van bedenkelijke kwaliteit en isolatiewaarde neerzetten.
dirk
Jeroen,
Wat ik wou zeggen is dat je met HSB altijd je wand als balk kan gebruiken als je aan twee zijden multiplex of pavaplan platen hebt (muur als kokerligger). Dan heb je de volle isolatie en geen extra kosten voor een extra balk.
Gelammeleerde balken zijn zeer mooi enzo, maar ook duur en isoleren niet.
Dirk : "Wedden dat een goed geïsoleerde HSB dan meer waard is dan een "koud" bakstenen stulpje ?"
Maar als ik een kwaarde kanhalen van 30, zonder hsb is het ook geen koud stulpje meer.
En het probleem blijft dat ik niet iets ga laten neerzetten, maar alles zelf wil doen. met alles, bedoel ik dan alles , behalve de epdm op het dak leggen en de vensters steken.
En in mijn omgeving is er niemand die iets af kent van HSB.
Plus er wordt maar een klein deeltje van het huis bepleisterd, de rest krijgt een donkere paramentsteen.
Ook de bepleistering aan de binnenkant doen we zelf.
Ik heb gisteren in ons plaatselijk zwembad ook gelamelleerde balken gezien die een serieuze lengte overbruggen, maar die kosten wel enorm veel. Een petrel steken kost volgens mij een stuk minder.
En als je de wand als steunbalk gaat benutten ? Ik denk toch niet dat die al het gewicht van mijn dak gaat kunnen houden, het water stroomt af in die richting dus.
Nick,
Grappig eigenlijk... ik doe net hetzelfde als jij. Wij doen ook alles zelf, behalve de ramen en de epdm.
Ik daarentegen heb voor HSB gekozen. De houten wanden maken gaat echt wel makkelijk hoor. Gewoon even rustig nadenken en dan aan elkaar zetten. Mensen genoeg die je tips kunnen geven indien nodig (hangt er vanaf van welke streek je bent).
Wat betreft je overspanning, de langste overspanning bij ons is ong. 5 meter. De balk is gemaakt uit houten planken, gevuld met isolatie, is 15cm breed en ongeveer 34cm hoog. We hebben ze getest met ong 220kg te plaatsen op het middelpunt. Ze gaf geen krimp !!
Je mag niet bang zijn om het te proberen, je mag alleen niet onbezonnen te werk gaan. Goed informeren en daarna pas doen.
Je zegt trouwens ook dat je geen ervaring hebt in de bouw. Vreemd dat je het dan wel ziet zitten om een muurtje te metsen (recht !?) maar enkele planken aan elkaar nagelen denk je niet te kunnen ?
Waar een wil is... is een weg.
Groetjes,
Yoeri.
Ik niet, maar mijn vader heeft al twee huizen gezet.
En de binnenmuren zou ik lijmen, en dan kunde al bijna niet scheef gaan eh
ik ben trouwens van N-Limburg en ik ga in Z-Limburg bouwen.
(enkel nog een woonunit of stacaravan vinden)
Kga volgende week eens naar de BISbeurs zien in Gent, misschien zie ik daar nog wel toffe dingen die me kunnen overtuigen.
Ik zit een beetje met dezelde twijfels. Enkel of dubbel
muurprincipe.
Ik zou wel eens graag weten welke keuze je uiteindelijk gemaakt
hebt en als je daar tevreden over bent.
Alvast bedankt voor uw reactie
Jan
Wij gaan een huis bouwen in houtskeletbouw, maar zijn nog op zoek naar een
manier om het te bepleisteren zonder barsten te krijgen, kan iemand hier tips
over geven ?
Hey,
Hts lijkt me de beste keuze, waar kan je in de regio a'pen een firma vinden die je een bouwpakket bezorgd dat je in elkaar kan steken?Ik zoek ook alles zelf te doen.
Yves
ZIJN ER CIJFERS OVER DE STERKTE VAN EEN HOUTSKELETBOUW BIJ STORMEN MET ORKAANKRACHT?
Orkanen komen hier nu wel niet voor, maar met de voorspellingen die Al Gore doet, zou er binnen enkele decennia wel eens verandering kunnen komen. En een huis zet je toch voor meerdere decennia. Ik denk dat die vrees leeft bij menig Vlaming, maar dat ze zich op dit forum niet durven uiten. Dat de brandverzekering alles dekt, zal mijn inziens geen juist antwoord meer zijn, na enkele orkanen.
Ik hoop dat ik hiermee niet te veel op zere tenen trap. Maar die baksteen in de maag, heeft de indruk dat windsnelheden tot x km /uur geen gevaar vormen, tenzij voor het dak. Immers in Amerika zijn de houten huizen na een orkaan serieus beschadigd. Is er daar een groot verschil met de bepleisterde HSB gebouwd naar Belgische normen? Staat de aannemer garant tot een bepaalde windkracht?
lucvt,
Hier moet je je niet al te veel zorgen over maken.
De reden waarom al die huizen in Amerika tegen de vlakte gaan is omdat de orkanen daar veel heviger zijn dan bij ons. Hier is een storm met windsnelheden van 120 à 150 km/u al een uitzondering, maar in Amerika komen 40 à 50 stormen per jaar voor met windsnelheden tot 350 km/u (over het laatst een artikel over gelezen in de Eos of National Geographic magazine, weet niet meer precies) en dan blijft er ook geen enkel bakstenen huiske meer staan hoor.
En naar de toekomst toe moeten we ons ook niet te veel zorgen maken. Voor België worden er nauwlijks of geen negative effecten van de klimaatsverandering verwacht, we zijn wel één van de grootste schuldigen eraan maar zullen er geen last van krijgen. Het zal enkel een beetje warmer worden, onweders zullen iets extremer worden maar niet in die maten dat ze snelheden tot 350 km/h halen.
Yoeri,
kan je mij meer informatie geven over jouw HSB? Wij hebben al een paar offertes laten maken en die zijn toch wel heel uiteenlopend qua prijs. Heb je echt alles zelf gedaan en welke leverancier heb je gebruikt?
groetjes,
Liesbet