Hoog-thermische ramen en koepels vs. zonneënergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn ons huis aan het verbouwen tot een laag energiewoning (zie ook het artikel "Zwevende vloer plaatsen - hoe te werk gaan" dd. 13-02-2003 in dit forum).

Wij gaan alle ramen vervangen door hoog-thermische ramen (in hout (kastanje) en k = 1,1). Ook de (licht-)koepels moeten van hoog-thermisch glas (of plexi) zijn.

Mijn vraag: hoe zit het nu met de zonneënergie die in de woning komt via deze ramen en lichtkoepels? Volgens mij is de zonneënergie (IR en UV), die door de ramen komt, tot nul herleid. Dat is een belangrijk nadeel, vind ik. Kijk maar naar landen die per jaar weinig zonne-uren hebben(Noorwegen, Finland, ...): in deze landen komen meer depressies, zelfmoorden, enz. voor dan in landen met veel zonne-uren per jaar.
Heeft er iemand ideeën, oplossingen, ... om zo veel mogelijk zonneënergie in een LEW binnen te laten?
Dank bij voorbaat voor jullie reactie.

Groeten,

Michel

Reacties

Geachte ,

Momenteel is de beste beglazing op de wereldmarkt het type :
HEAT MIRROR Super Neutral extra klaar van de firma EUROTHERM nv uit Beveren ( St. Niklaas )
Vertikale beglazing :niet zonnewerend .
LTA : 66 %
ZTA : 54 %
LR : 14 %
LRi : 14 %
DET : 43 %
ER : 31 %
UV : 0,5%
U:waarde 0,6 W/m2/°K

Vertikale beglazing : Wel zonnewerend
type :Heat Mirror Neutral plus geen reflectie )
LTA : 48 %
ZTA : 29 %
LR : 17 %
LRi : 19 %
DET : 22 %
ER : 23 %
UV : 0,5 %
U:waarde : 0,6 %

Dakbeglazing : Heat Mirror Superglass Neutral .
LTA : 49 %
ZTA : 32 %
LR : 21 %
LRi : 17 %
DET : 22 %
ER : 39 %
UV : 0,5 %
U waarde : 0,5 W/m2/°K
Door zijn dubbele kamer blijft de U: waarde onderhelling behouden .
De gasvulling is 94 %
Na 10 jaar blijven de waarden proefondervindelijk nog op 92 %
Alle andere berekeningen met gewone dubbele beglazing wordt berekend op een gasvulling aan 100 % en geven de waarden 1,1 wat onjuist is daar men bij de klassieke beglazingen gassen inbrengt tot maximaal 90 % en de U : waarden hierop berekend 1,2 tot 1,3 aangeven .
Gewone klassieke beglazing onder helling komt door zijn éénkamerglas al vlug boven de U : 2,00 uit .
Bij Heat Mirror glas van Eurotherm nv blijft de U: waarde quasi gelijk wat een aanzienlijke besparing in het dakglas op termijn met zich meebrengt .

mvg ,

John Jacobus
Brugge

Michel Mertens schreef:
> Wij zijn ons huis aan het verbouwen tot een laag energiewoning (zie ook het artikel "Zwevende vloer plaatsen - hoe te werk gaan" dd. 13-02-2003 in dit forum).
>
> Wij gaan alle ramen vervangen door hoog-thermische ramen (in hout (kastanje) en k = 1,1). Ook de (licht-)koepels moeten van hoog-thermisch glas (of plexi) zijn.
>
> Mijn vraag: hoe zit het nu met de zonneënergie die in de woning komt via deze ramen en lichtkoepels? Volgens mij is de zonneënergie (IR en UV), die door de ramen komt, tot nul herleid. Dat is een belangrijk nadeel, vind ik. Kijk maar naar landen die per jaar weinig zonne-uren hebben(Noorwegen, Finland, ...): in deze landen komen meer depressies, zelfmoorden, enz. voor dan in landen met veel zonne-uren per jaar.
> Heeft er iemand ideeën, oplossingen, ... om zo veel mogelijk zonneënergie in een LEW binnen te laten?
> Dank bij voorbaat voor jullie reactie.
>
> Groeten,
>
>
> Michel