aanplanten van bomen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste forumgenoten,

vanachter op onze grond hebben we nog wat plaats om enkele bomen te planten;
dan kan ik het lelijk zicht van de grote serre van mijn achterbuur wegmoffelen,
het ideaal zou zijn, maar dat kan natuurlijk niet; snelgroeiende bomen, die hout afgeven met een hoge verbrandingswaarde voor onze haard
(die warmte gaan we trouwens recuperen voor verwarming en sanitair (naast zonnepanelen)),
dan nog een mooie boom die mooi in bloei komt en eventueel vruchten geeft,

enkele snelgroeier die zeker niet in aanmerking komen;
knotwilg; lelijke boom
populier; slecht brandhout, maakt veel lawaai in wind

waar ik wel al van gehoord heb, maar niets van afweet;
tamme kastanje
beuk of berk
fruitbomen
naaldhout, maar welke

wie heeft goede ideeen
yvan

Reacties

Ik woon aan vierkante binnentuin (ca 20X20m), omgeven door ca. 15m hoge muren van diverse woningen/flats. Dit galmt nogal. Zou hier iets te dempen dmv beplanting? (snelgroeiende ficus oid?) Als al geldt dat we 1-6dB demping mogen verwachten per 100m bos, dan zal dit niet veel doen. Een ca.6-8m hoge bult/berg grond die dan weer begroeid moet gaan worden? Dit zou dan om 500-1000m3 gaan, ofwel zo'n 30-71 zandwagens a 15m3 per stuk ... Nog los van hoe deze grond in de dichte binnentuin moet belanden. Kosten ...

"...Als je dus 3dB demping kan halen is dat t.o.v. die muur al 6dB (het moet 2x door de struik) en is de 3de reflectie al 18dB lager. ..."

Toch opletten als we in dB's gaan tellen. dB wordt logaritmisch geteld, dwz. dat per 3dB we een verdubbeling van het geluid hebben. vb: 83dB is het DUBBEL van 80dB.

Demping van planten is minimaal, het is vooral het zicht dat resultaat heeft, zoals hierboven al ergens wordt aangehaald: men ziet de geluidsbron niet, dus het stoort minder.

Als je planten wil gebruiken voor geluidsdemping, kan je best planten nemen met behaarde bladeren, en deze parallel planten in rijen met de nodige tussenruimte, waardoor je zoveel mogelijk bladerdek krijgt. De binnenruimte van een bos in namelijk meestaal kaal, met enkel de stammen.

Voor een grondwal, hoger dan 50cm moet je een bouwvergunning aanvragen.

Dan nog even de wettelijke plantafstanden ter info:
min. 50cm van de scheiding voor een haag (center stam), die dan ook max 2m hoog gehouden wordt. (geldt ook voor de klimop hagen die 50cm van de scheiding!!)
Bomen, hagen en struiken die hoger worden dan 2m, moeten op min 2m van de scheiding geplant worden.