" zonneboiler op de nok van het dak"

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Heeft iemand van jullie informatie i.v.m. een zonnecollector welke op de nok van het dak kan geplaatst worden. En wat zijn jullie bevindingen hierover.

Bedankt en groetjes,
Luc Bertrands

Reacties

Wij wonen met onze 3 kids in een behoorlijke villa, met een berg isolatie in het dak (ik heb er zelf 12cm rockwol in geperst). Opgroeiende tieners gebruiken veel douche, vooral om er zich lekker in op te warmen ...
Dubbel glas overal, veel ramen op 't zuiden (in de winter kan soms de verwarming 'bijna' uit), maar 2 diepvriezers en tonnen kledij in de wasmachine.
Dat kost ons per jaar 2800 euro aan gas (14600 kWh) + elektriciteit (7800 kWh).
Wat kan aan deze bestaande woning, met toch al behoorlijke isolatie, dan nog (economisch/ecologisch verantwoord) aangepast worden om dit energieverbruik te drukken?
1 ding weet ik al: onze verouderde wasmachine vernieuwen: blijkbaar gebruiken de nieuwe modellen een heel pak minder elektriciteit en water.
Maar buiten dat?
Ik overweeg zonnecollectoren, maar lees hier precies dat die toch niet echt de opbrengst leveren waar ik me aan verhoop(te).

Rob

Rob,
Als je het water op gas verwarmt, dan lijkt me het verbruik aan elektriciteit toch redelijk hoog. Misschien heb je geen A+-apparaten, geen spaarlampen of leg je de huishoudtoestellen nimmer af? (in waakstand verbruiken sommige apparaten tot 10 euro per jaar. Computers, printers, vijverpompen ..die dag in dag uit aanstaan, verbruiken heel wat op jaarbasis).
Dubbel glas isoleert minder dan de helft van HR-glas. De verhouding is zowat 2,9 tot 1,1.
Op dit forum zijn er heel wat die 12 cm dakisolatie het absolute minimum vinden. Ze gaan soms tot 30 cm.
Als je kinderen lange douches nemen, kan je alvast een spaardouchekop nemen.
enz

Beste Rob,

Als je echt een villa hebt dan zit je probleem in je electriciteitsverbruik.

Dit is zelfs zo extreem hoog dat je toch eens op zoek moet gaan naar waar je verbuik zit.

Koop een energiemeter en ga op zoek. Bekijk tevens op vast tijden je meters en noteer deze zodat je inzicht krijgt in je verbruik.

Oude toestellen zijn meestal de oorzaak:

diepvries meten en indien de 2 vervangen door 1 energiezuinige.
koelkast meten
wasmachine gebruiken op lagere temperaturen.

computers,tv,dvd etc uit ipv in stand by

snachts buitenverlichting uit

gebruik je misschien elektrische boilertjes(10Ltr) om wachtijden te verkorten op warm water en staan deze de gehelde dag op verwarmen ?