Hoe radiator uit badkamer mijden - vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn dol op vloerverwarming voor beneden en boven, maar bij elke leverancier we komen vertellen ze ons dat om aan een comfortabele temperatuur in de badkamers te komen (22-23 graden) we toch een extra radiator gaan nodig hebben aldaar.

Probleem is wel dat voor die twee miezerige radiatortjes in gans het huis (2 badkamers) er dan ineens op hogere temperaturen moet gestookt worden, een extra circuit nodig is met pompen, regelaars etc.

Kunnen we die nood aan radiatoren in de badkamers op een of andere manier niet vermijden in het vloerverwamingsverhaal? Een van onze badkamers geeft uit op de noord-oost gevel, de andere op de oost-zuid gevel.
- Welke oplossing hebben passief huizen en LEWs bijvoorbeeld om aan een lokaal hogere temperatuur dan de rest van het huis te komen voor badkamers?
- We gaan ook waarschijnlijk balansventilatie installeren, kan dat op een of andere manier lokaal in de badkamers de temperatuur omhoog helpen?
- Is er iets qua extra isolatie in/rond de badkamer dat zou kunnen helpen?

Reacties

Nog twee extra mogelijkheden:

- muurverwarming
- evt. (elektrisch) stralertje

Gaskachel Flandria is ook mogelijk.

Nog twee extra mogelijkheden:

- muurverwarming
- evt. (elektrisch) stralertje

Dag Lieve,

Kun je ook oplossen door een overgedimensioneerde radiator te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je de badkamer niet binnen het kwartier warm zult krijgen.

Ik zat met hetzelfde probleem maar heb dat zo opgelost;
de badkamervloer komt op een houten vloer met daarop Lewisplaten waar 5 cm beton op komt.
Voor de betonstort schroef ik met zelftappende schroeven de vloerverwarmingbuis op de Lewisplaten met een afstand van 10 cm.
Dan leg ik ook een holle buis - waar later eventueel een vloerverwarming buis in kan - naar de regelunit.
De andere kant van de holle buis komt uit de vloer of in de wand waar later evt. een disignradiator geplaatst kan worden. Is er in de toekomst voldoende ruimtetemperatuur dan kan dat zo blijven. Als het tekort is dan kan je zo een buis trekken en een radiator monteren.
Die werkt dan op vloertemperatuur 40 graden en dat is ruim voldoende.
Ook kan het vloerverwarmingsysteem even tegen de wand worden opgelust en kan later - indien nodig - alsnog een radiator worden geplaatst.
Een hoge temperatuur voor de radiator is absoluut niet nodig.

Harry

je kan ook nog bij de vloer & wand verwarming zelfde systeem toepasen in het plafond die je dan ook goed isoleert, en zoals eerder vermeld hou er maar rekening mee dat je heel wat op voorhand moet gaan beginnen verwarmen, je schakeld dit niet eventjes in en na een halfuurtje is het warm, je hebt toch anderhalf tot twee uur nodig om een konfortabele warmte te hebben.

Lieve, onze architect heeft voorgesteld om de (muur)verwarming achter de spiegel te plaatsen.
Bijkomende voordeel zou zijn dat de spiegel niet zou aandampen.

Bel eens naar Speedheat Vloerverwarming. Een radiator is echt niet nodig. Zij passen ook verwarming toe achter de wanden en achter spiegels'en rekenen voor je uit of het als hoofdverwarming kan. Zo kan je je badkamer misschien toch verwarmen met alleen 'vloer'verwarming. www.speedheat.nl 0900-4015001 voor een vestiging bij u in de buurt of het hoofdkantoor: 0117-401500

Wij hebben in een oud huis ook in de badkamer vloer- en muurverwarming toegepast. De badkamervloer is verhoogd met de nieuwe vloeropbouw, alleen voor de deur hebben we een uitsparing gelaten. De buizen hebben we zo dicht mogelijk bij elkaar gelegd.

We hebben ook één wand van de badkamer (kan douche) geïsoleerd (dit is een gemene muur) met gecementeerde houtwolplaten (Heraklith) waarop 4 cm EPS is gekleefd. Op de houtwolplaat kan je profieltjes bevestigen waarin je de verwarmingsbuis kan plaatsen.

Met deze werkwijze wordt je verwarmingsoppervlak voldoende groot, en kunnen we met een aanvoertemperatuur van rond de 30° in de badkamer toch een hogere temperatuur dan elders in huis.

Wout

Hallo,

wij voorzien in de badkamer een vertikale radiator en muurverwarming.

Nu het volgende probleem. Deze muurverwarming is voorzien maar zal het eerste jaar(en) nog niet werken omdat eerst de achterbouw gesloopt en vernieuwd moet worden alvorens de rest van de cv installatie aan te passsen.

Nu is de vraag of ik in de winter niet ga bevriezen zonder mijn extra muurverwarming. de voorziene radiator is een vertikale van 160 x 50 met max 1500 W. De ruimte is 41 M³ groot. De badkamermurengrenzen aan 2 slaapkamers en gang in mijn vollume en een slaapkamer in buren hun vollume.
De vloer is planchee niet geisoleerd, dus er komt wel een beetje warmte vanuit de living naar boven. Het dak zal vernieuw worden met 20 cm Rotswoll+ koepel.

Nu zij iemand mij eergisteren dat je voor een badkamer toch 60 kw per M³ moet rekenen. (rekeninghoudend met winters -10°c) dan kom je op 2500 w ongeveer. op site van Superia kom ik op nog iets meer.

Is dit niet veel voor een badkamer met beperkte verliezen?

PS: heeft er niemand een eenvoudig rekenblad om verliezen te bereken (met uitleg want fysica is aan mij niet besteed).

Merci voor de reacties.stijn