Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Van wat ik heb gelezen is het meestal niet zo goed om een WW te instaleren in een finoven.
Heb er ook al over gedacht om het in te bouwen in de finoven die ik wil gaan zetten.
Maar :gevaarlijk , veel minder warmte-afgifte en problemen met schouwtemperatuur en duur , indien het niet word gedaan door een echte vakman.
En vind maar eens een vakman die dit allemaal kan en wil doen met de finoven die niet van bij hun komt.
Daarom ga ik gewoon een finoven zetten zonder WW.
Maar tigchelkachel heeft wel een paar van die modellen (deze zijn de beste finovens die je kan vinden, maar ze zijn ook naar de dure kant)
Ze hebben modellen waar je zowel zonneboiler als finoven kan aansluiten.
http://www.tigchelkachels.nl/?pag_id=1390&site_id=31
Een kennis van mij heeft een zelfbouw tigchelkachel geplaatst en is er zeer tevreden over (zonder WW)
Met zo' n zelfbouwpakket is het nog betaalbaar.
t Is niet dat ik reklame voor deze kachel wil maken hoor, want ikzelf ga voor een ander (goedkoper) merk.
De mijne zal 1000 kg wegen uit vuurvaste beton (strak design) 80X80X180 en goed zijn om 70 M2 te verwarmen (zal pas zijn voor 2008) 3000 euro ( in nederland)
Aan Jef,
Waarom heb je het helemaal gehad wanneer je ziet dat iemand een diamantboormachine gebruikt in plaats van hamer en beitel?
Ik vond de keuze van het juiste gereedschap niet zo moeilijk. Betreffende actie gebeurde bij mij thuis. De getoonde "schoorsteen" is niet zomaar een schoorsteen. Het is een zeer massief bouwwerk met een wanddikte van ruim 20 centimeter. Alleen de buitenwand is van baksteen. Daarna komt een soort beton en daarna een laag vuurvaste steen.
Die zogenaamde schoorsteen werd door mij ontworpen om te dienen als warmtewisselaar/warmtebuffer (massa: 10 ton) in diverse proefopstellingen.
Wat je opmerkt over de finoven was ook voorbarig. Ik heb op het betreffende forum haast ontelbare malen opgemerkt dat met de bestaande inormatie, zoals de werkmap van de 12 Ambachten, een zeer goed werkende finoven kan gebouwd worden. Een degelijke finoven presteert minstens even goed als de beste speksteenkachel.
Waar ikzelf mee bezig ben, is misschien best een volgende-generatie finoven te noemen en daar ben ik niet zo open over omdat dat 100 percent mijn eigen intellectuele eigendom is.
Dirk Bauwens
Aan Dirk,
En dan die kachel bouwen met modder ipv met mortel, nog zo iets ongelooflijks. Zelfs onze voorvaderen gebruikten al mortel in hun broodbakovens.
Neen, eerst een mastodont van een schouw die al een halve meter diep in de living steekt, en daar nog eens een kathedraal van een kachel voor van naar schatting 1m x 1m grondopp en 2 m hoog, ik wil niet uit mijn eigen living gejaagd worden door een kachel. Ik ben trouwens onlangs bij iemand gaan kijken die pas zo'n gemetste kachel in huis had gehaald, je schrikt je een bult van zo'n gedrocht in de living. Nooit van mijn leven zegt mijn vrouw. Dan nog liever vloerverwarming.
aan jef,
niet alle finovens zijn log, denk zelfs dat er meer keus is in materialen, vormen en gewicht bij finovens dan bij speksteenkachels.
aan jef,
niet alle finovens zijn log, denk zelfs dat er meer keus is in materialen, vormen en gewicht bij finovens dan bij speksteenkachels.
Jef schreef: "...En dan die kachel bouwen met modder ipv met mortel, nog zo iets ongelooflijks. Zelfs onze voorvaderen gebruikten al mortel in hun broodbakovens..."
Wel Jef, ook dat wil ik ernstig in twijfel trekken. Ik ga er nu van uit dat jij leemmortel modder noemt.
De meeste broodbakovens van onze voorvaderen werden met met gewone bakstenen en leemmortel gemaakt.
Men maakte zelfs bakovens helemaal van leem.
Dirk Bauwens
Jef schreef:
"...eerst een mastodont van een schouw die al een halve meter diep in de living steekt en daar nog eens een kathedraal van een kachel voor van naar schatting 1m x 1m grondopp en 2 m hoog, ik wil niet uit mijn eigen living gejaagd worden door een kachel. Ik ben trouwens onlangs bij iemand gaan kijken die pas zo'n gemetste kachel in huis had gehaald, je schrikt je een bult van zo'n gedrocht in de living. Nooit van mijn leven zegt mijn vrouw. Dan nog liever vloerverwarming."
Mijn antwoord daarop:
Over smaken valt natuurlijk niet te twisten...
Ik denk nu aan het boek: "Finnish Fireplaces, the heart of the home". Daarin wordt dit gedrocht (althans volgens Jef en zijn vrouw) beschreven als “het hart van het huis”. Dat klinkt al helemaal anders.
Ook al is dit niet helemaal waar (een mens of een gezin heeft voor zijn geluk immers méér nodig dan een centrale kachel) er schuilt veel waarheid in. Eeuwenlang reeds ervaren en beschrijven de meeste mensen een centrale warmtebron als de finoven bijna als iets heiligs. Daarin moet toch een bepaalde hoeveelheid waarheid schuilen.
Ik denk dus niet dat de ruimte die een finoven inneemt per definitie verloren is of misbruikt wordt. Ikzelf ben zelfs overtuigd van het tegendeel! En met een beetje inventiviteit kan men deze centrale warmtebron ook op de scheiding tussen twee, drie of meer kamers plannen.
Dirk Bauwens
Aan Jef
Ik denk als je nu beslist een nieuwe kachel te plaatsen, dat je er goed aan doet om zo een " mastodont " in huis te halen waarmee je de volledige woning kan verwarmen zoals ik deed, in plaats van en kachel voor " bijverwarming " te plaatsen want als de economie jaarlijks blijft " exploderen " zoals in China met 10 tot 12 % zal stookolie en gas binnen de 5 jaar onbetaalbaar worden en zal je maar wat tevreden zijn dat er zo een mastodont in je living staat
Ik heb altijd een langetermijnvisie gehad en heb tot grote tevredenheid zo'n mastodont van een speksteenkachel geplaatst van 3 ton waarbij ik dacht " met alle Chinezen maar niet met den dezen "
Ik denk dat je er goed aan doet om je op de toekomst voor te bereiden en toch te kiezen voor zo een groot exemplaar om later volledig te kunnen overschakelen op het stoken van hout want 't is de goedkoopste manier van verwarmen met een goede finoven of speksteenkachel en 't is nog milieuvriendelijk ook
De prijzen van stookolie staan nu al historisch hoog en zijn nog aan 't stijgen en de winter moet nog komen ...en gelet op de steeds toenemende vraag naar olie denk ik dat de prijs binnen de 3 jaar wel eens zou kunnen verbubbelen.
Volgens een reportage die ik jongstleden zag twijfelt men er sterk aan gelet op de jaarlijkse stijgende vraag dat er nog voor 10 jaar stookolie zal zijn ??? volgens die reportage stellen de oliebaronnen het heel anders voor dan het in werkelijkheid zal worden en liggen zij er niet wakker van om de waarheid een flinke draai te geven en pompen maar boven en op = op
Maar één ding weet ik wel zeker, tot zolang de zon schijnt zullen er bomen groeien
Ulrik
Tja, vluchten kan niet meer...
Als we met zijn allen op houtstook over gaan is het snel gebeurt met het hout.
Ik stook mijn eigen hout, maar heb dan wel 3,6 ha.eigen bos.
Spijtig genoeg investeert men wel in een dure kachel maar niet in de aanschaf of aanplant van een bos.
Tegen de tijd dat gas en olie onbetaalbaar zijn maak ik mij ook geen illusie meer oven dat bezit.
Frans.
Vervolg op mijn Tulikivi Sonka/C probleem:
De jongens van Dutry zijn deze week langsgekomen.
Nu blijkt het volgende:
- De Nieuwe wervelkamer systeem (modellen 2007) zijn veel trager omdat
20% van de luchttoevoer door het rooster komt en 80% via de secundaire
verbranding.
Bij traditionele Tulikivi kachels komt de luchttoevoer grotendeels via het
rooster.
- Bij het aansteken word aangeraden om de kacheldeur niet te sluiten
(tegen het slot), aslade een paar centimeter uit de laden schuiven en
luchttoevoer klep in het midden zetten.
- Na ongeveer 5 a 10 minuten (wanneer kachelraam goed warm staat), deur
sluiten. (om roetaanslag te voorkomen)
- Dan aslade na 15 minuten aan 1 zijde een vingerdikte openlaten (mijn
ervaring) en luchttoevoerklep volledig open.
- Na 1 uur aslade volledig sluiten. (instructie hoofdverdeler).
-Voila nu werkt de kachel volledig zoals het moet.
Volgens Dutry (hoofdverdler) komt er een nieuwe aslade die met een
schuifklepje is uitgerust.
Het lijkt dat Tulikivi deze nieuwe kachels te sherp hebben afgesteld wat
luchttoevoer betreft.
Voor mensen die mijn kachelopbouw willen bekijken (zie foto album link):
http://www.matse.be/tulikivi/page2/page2.html
Jan S.
hoi jan ken je me nog ik had het je gezegt he de aslade een vingerdik open laten staan
Hebben meer mensen hier last van met het nieuwe type?
Heeft hier iemand een kachel met warmtewisselaar voor de CV?
bedankt!
Beste stookduivels
Het einde van het olietijdperk is nabij
Zéér interessante lectuur voor idereen die nog twijfeld of hij een speksteenkachel als bijverwarming of als hoofdverwarming moet plaatsen, en na het lezen van volgend artikel zul je 't wel weten ...
http://www.ncpn.nl/archief/2005/09/oliefw.htm
Ulrik
"Maar één ding weet ik wel zeker, tot zolang de zon schijnt zullen er bomen groeien"
Ulrik
Deze uitspraak van je is ongetwijfeld juist. Maar stel nu dat iedereen overschakelt op hout, al is het maar voor verwarming (ik spreek nog niet van elektriciteitsproductie). Is er dan genoeg hout?
Voor sommigen wel: wie plaats heeft kan zichzelf voorzien.
Maar voor iedereen?
Misschien bestaan daar ook artikels over? Ik heb ze nog niet gezien.
Dit is uiteraard geen oproep om lustig nog meer stookolie en gas te verbruiken. Maar investeren in isolatie is wellicht de betere oplossing.
groeten
rik
Rik,
streng optreden tegen luchtvervuiling zou veel beter zijn. Zijn we meteen ook verlost van de houtkachelstokers die het bij momenten onmogelijk maken je was buiten te drogen of je woning te verluchten.
En een boom die je vandaag plant, stelt pas binnen 10 a 20 jaar iets voor. Voorlopig wordt er vooral gekapt en weinig geplant. Is dus allesbehalve hernieuwde energie op die manier. Boompje weg, dus geen CO2 opname meer en bovendien wordt hij omgezet in CO2.
Danny
Voor Willy:
Je had gelijk, je had het juiste advies met je vinger truk.
Na een klein uurtje gaat mijn aslade volledig dicht en heb ik rond het hout een
blauwe/groene vlam dan weet ik dat ik goed zit.
Ik heb mijn vloerverwarming nog niet aangezet en heel mijn huis is rond 22C.
(beneden en boven) bij een temp. buiten van 8 to 11C in 24 uur.
Ik vrees dat ik bij 0 C zal moeten bijverwarmen maar dat wist ik op voorhand.
Jan S.
@ Jan S,
Betreft dat je denkt bij 0°C te moeten bijstoken, bedoel je daar je vloerverwarming bij aanzetten, of een tweede stookbeurt mee?
Met ons 1250Kg. kachel(tje) zitten we nu aan
6 Kg./dag/stookbeurt palettenhout voor 22° (kan tot 12.5KG.)
mja echt koud is het nog niet he.
Peter
Peter,
Ik bedoel, bijverwarmen met de vloerverwarming.
Mijn beneden alleen heb ik ongeveer 100m2 te verwarmen (keuken en
gang/traphal inbegrepen) + 20 m2 voor bureau ruimte boven (in het zicht van
de kachel, wanneer de deur open staat).
Jan S.
De beste manier om hout te hakken voor brandhout is het systeem van hakhoutbeheer. Een traditionele methode van bosbeheer waarbij de stammetjes om de 5 a 10 jaar op 0.5 tot 1 m hoog worden afgezaagd (schuin zaagvlak). De volgende lente komen dan opnieuw jonge scheuten aan die stronk die opnieuw uitgroeien tot boompjes. Je moet dus helemaal geen nieuwe bomen aanplanten en het behouden van een fors wortelstelsel verzekert een snelle hergroei.
Je kunt het een beetje vergelijken met een lage knotboom.
Hakhoutbestanden hebben een typisch uitzicht. Meerdere (dunne) stammen die vanuit hetzelfde punt vertrekken en iets uitwaaieren. http://www.lantschap.nl/atlasidentiteit/images/rabatten.jpg
Kijk ook eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Hakhout
Voor Andy, die aan de basis lag van deze 257 reacties,
Ik zit met dezelfde vraag zoals u oorspronkelijk formuleerde. Nieuwsgierig zoals ik ben had ik graag vernomen of u al een keuze hebt gemaakt en welke factoren de doorslag hebben gegegeven.
Een benieuwde,
Karl
Andy a écrit:
> Hallo,
>
> wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
> Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
> De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
>
> Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
>
> Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
>
> bedankt voor alle info.
>
> groeten,
> Andy
Hoi,
Zoals zovelen hier, overwegen wij een speksteenkachel aan te schaffen in onze nieuwe woning. Ik lees hier allerhande opmerkingen over de te verwarmen oppervlaktes. Wij zouden opteren voor een kachel die toch een 70 tal vierkante meters kan opwarmen. Wel zouden we bij heel koude periodes nog willen bijverwarmen met onze 'oude, klassieke houtkachel'. Onze schrik is echter dat we boven geen verwarming hebben .We vragen ons af of we met de deuren een beetje open te zetten de boel niet toch iet of wat kunnen verwarmen. Nu in ons huis(oude woning dus) hebben we CV maar die staat boven zelden aan. Zou dit volgens jullie haalbaar zijn? Oh ja, de woning is goed geisoleerd.
Groetjes,
Ik zou willen overgaan tot de aanschaf van een vochtmeter.
Ulrik heeft zo'n exemplaar in 1 van zijn fotoreportages staan. Het betreft een model waar je digitaal de vochtigheidsgraad kan aflezen ? Kan je mij zeggen waar je best zo'n toestel koopt ? Ok tegen welke prijs ongeveer ?
Om terug te komen op de bossen:
Heeft er iemand enig idee wat vanuit het oogpunt van bosbeheer het beste is om te stoken?
Snelgroeiend hout wordt in de natuur vlugger weer vervangen maar je moet er meer van stoken.
Traaggroeiend hout gaat in de kachel wel langer mee maar het duurt ook langer eer het weer bijgegroeid is in het bos.
Van welke soorten (boom of struik) heb je het meeste snoeihout? (Handig om in de tuin te hebben om in eigen aanmaakhout te voorzien.)
Kan je droog bamboe stoken of als aanmaakhout gebruiken in een speksteenkachel?
En kan je er droog snoeihout (dunne takken) in branden ipv paletten of stammen of doe je dit beter niet?
Heeft nog iemand dit probleem met zijn speksteenkachel?
Wij hebben sinds vorig jaar een speksteenkachel van tulikivi type TU 1000/6.
Een veertien tal dagen geleden hebben we onze kachel terug voor de eerste maal na de zomer gebruikt.
Nu merken wij dat bovenaan op de kachel een paar grote donkere vlekken zijn ontstaan (lijkt op vetvlekken).Nochthans heeft er nooit iets bovenop onze kachel gestaan.We hebben geprobeerd met water om deze vlekken te verwijderen, geen verschil.
Nu denken wij dat het misschien vocht is dat in de speksteen zit en naar buiten komt?
Heeft iemand dit ook al meegemaakt?
Zo ja, wat was de oorzaak en hoe kunnen we dit oplossen?
Chris.
bedankt Ulrik voor de hulp. Ik had er al goede hoop op, maar hoe meer je erover spreekt met anderen hoe meer de twijfel er is. Bedankt om mij terug naar mijn eerste gedacht te laten terugkeren.
Groetjes
@ Cris,
Volgens onze kachelplaatser zijn die vlekken vocht door de zomerstop, ook zweten genoemt en zullen die weggaan door terug langzaam te beginnen stoken, ik bedoel daarmee: dag 1 4Kg. hout, volgende dag 5Kg, daarna 6 Kg, enz...
Wel het vocht iedere dag afnemen, het laten staan kan blijvende kringen veroorzaken. Als er al vlekken zouden zijn kan je die verwijderen met het potteke cleaning and polishing dat je normaal gezien bij je kachel bijgekregen hebt.
Peter,
Stan,
Wij hebben een tegelkachel met ingebouwde warmtewisselaar, hiermee wordt een 1000 liter boiler opgewarmd. In de zomer en de tussenseizoenen wordt deze opgeladen door 4 zonnepanelen.
De kachel is te zien op www.tibri.be bij realisaties Gorrens.
De volledige woning wordt verwarmd met de tegelkachel Woonruimte en keuken (70 m²) met de kachel zelf, rest via de CV.
Ook het sanitair water wordt via de boiler opgewarmd.
Geen gasverbruik meer sinds december 2006.
Groetjes.
vandaag gelezen in de krant:
Sofie X wil een voorstel indienen op de gemeenteraad (Zulte)om de subsidie voor duurzame verbouwingen uit te breiden. Momenteel kunnen subsidies verkregen worden voor installatie van warmtepompen, zonneboilers en fotovoltaïsche zonnepanelen.
Sofie X wenst dit uit te breiden voor aankoop van SPEKSTEENKACHEL, condensatieketel, isolerende vloerverwarming, aanleg groendaken, toepassingen van zonne-energie in de tuin zoals pompen voor filters en fonteinen in vijvers of verlichting.
(Ik heb bewust de naam verdoezeld, weet niet of ik namen mag vermelden)
Bedankt stookduiveltje!
Hallo
heb je met grotere stukken hout minder assevorming dan met kleinere, waar je dan meer van moet inleggen omzelfde volume te hebben. bush t.o.v kleinere takken
Bedankt
Mark
De asse-hoeveelheid van biomassa wordt bepaald door de soort. Meestal is dat iets van 2 tot 4 gewichtspercenten voor de meeste houtsoorten. De grootte van de houtblokken speelt hierin dus geen enkele rol.
Dunner hout heeft echter een veel groter specifiek contactoppervlak met de lucht, waardoor het "feller" reageert. Van dunner hout mag men daarom minder gewicht gelijktijdig in de kachel gooien. Dunner hout is goed als aanmaakhout en voor een eerste stookbeurt met een finoven. Een eventuele daaropvolgende tweede stookbeurt gebeurt bij voorkeur met flink dikke stukken hout.
Dirk Bauwens
Ik vroeg me af of je onderdelen van zo'n speksteenkachel kan vervangen (als er een stuk afbreekt van die stenen)?
Chris,
Uw "vlekprobleem".
Ben gisteren naar info-avond geweest van Geerts. Volgens hen (spreker was van Dutry) is speksteen vochtafstotend en kan er enkel vocht opgenomen worden door de voegen. M.a.w. vocht in de kachel (vb tgv van condenserende rook) kan enkel bruine voegen tot gevolg hebben (wat wijzelf ook hebben), geen vlekken in de speksteen. Ik raad u dus aan hiervoor kontakt op te nemen met uw verdeler.
Andre,
Ook gisteren is gezegd door Kim Geerts dat bvb een beschadigde steen (die niet meer op te knappen valt door reinigen of afschuren) kan vervangen worden.
Rufus
Alvast bedankt voor jullie tips.
We hebben contact opgenomen met onze verdeler en ze gaan een kijkje komen nemen.
We houden jullie op de hoogte.
Chris
Mijn deurtje van de aslade van de tulikivi was opengevallen (mijn fout : de aslade zat niet tot tegen de achterkant!). Dat is een heel gewicht, en het deurtje was uit zijn "hengsels". Energiek Tuliki Schoten gebeld om 19.00 uur en om 21.40 stond de zaakvoerder met gereedschap aan mijn deur. Om 22.00 was ie terug buiten. Ongelooflijke service ! Merci!
We hebben ons deze zomer ook een Nunnauuni speksteenkachel aangeschaft welke we sinds enkele weken stoken. Hierbij hebben we telkens last van een vervelende geur in de living met lichte hoofd- en keelpijn tot gevolg. De speksteenkachel brandt nochthans zeer goed (de schouw trekt goed). De verkoper zei ons dat we de kachel 14 dagen flink moesten stoken en dat het probleem wel zou verdwijnen. Ondertussen zijn we al een aantal weken verder en het probleem blijft. Weet iemand of wij iets verkeerd kunnen doen bij het stoken dat dit zou veroorzaken of moeten we inderdaad nog wat geduld hebben of kan het dat er een of andere fout in de kachel zit die dit veroorzaakt?
Marc.
Beste Marc,
Als de kachel zelf goed trekt en brandt, heb je misschien problemen met de luchttoevoer? Zo'n ding vreet lucht tijdens de verbranding. En als je te weinig luchttoevoer hebt, krijg je natuurlijk last van CO.
Heb je genoeg luchttoevoer in de ruimte? De toevoerluchtklep naar buiten toe niet openen, resulteert bij ons eveneens in hoofdpijn, een tekort aan zuurstof dus.
Zelf stoken we de onze heel het jaar door, we bakken en koken er tevens in. Voordeel van die oven is dat wij wel zien hoe warm hij werkelijk is. Met het temperatuurmetertje heb je enig zicht op hoe warm je hem nu eigenlijk stookt. Zelf hebben we zo ondervonden dat het stoken zoals in hun optimistische boekje beschreven, niet echt overeenkomt met onze bevindingen. Je moet echt wel serieus de vlam erin houden, anders warmt dat ding niet goed op en krijg je last van "zweten." Alles wat je al smeulend laat verbranden, wordt niet echt opgenomen door de kachel. Logisch ook, je kachel is al 400°C heet, je smeulend vuurtje echter, geeft misschien maar 250°C af, veel warmte zal er dan niet meer opgenomen worden.
Probeer een beetje te spelen met de luchttoevoer, misschien zit er daar een probleem.
Kleine tip wat de trekkracht van je schouw betreft. Pook de koude kachel eens op met gesloten schouw, je krijgt normaal een walm stof in je gezicht als je de kachel opent. Doe je dit zelfde met de schouwklep open, dan heb je bijna geen stofwalm meer, en gegrandeerd een schouw die prima trekt.
Zoeken en blijven zoeken. Zo'n kachel is een prima ding, en wij zijn er zeer tevreden over, maar het heeft ons wel enkele maanden gekost om echt goed met dat ding te kunnen stoken.
Succes ermee,
Siegfried
Ik wil die "goed trekkende schouw" toch in vraag stellen.
De trek van een schoorsteen is recht evenredig met de temperatuur van de rookgassen.
Een opstartende finoven heeft relatief erg koele rookgassen, dus zal de trek bijgevolg ook minimaal zijn.
Dus Marc, mag ik vragen welk soort schoorsteen je hebt: een klassieke met veel massa of een roestvrijstalen dubbelwandige met weinig massa?
Dirk
@siegfried
We stoken steeds met de luchttoevoer (klep onderaan) open.
Dus niet met de regeling in de klep (1 tot 4)
@dirk
We hebben een klassieke gemetste schouw met potten van 18 op 18. (huis is 11 jaar oud) Ik herinner mij dat bij een van onze offertes de mogelijkheid was voorzien om bij trekproblemen op een later tijdstip buizen van inox tot bovenaan in de schouw te installeren.(Dat was wel niet standaard voorzien bij de firma die uiteindelijk geinstalleerd heeft)
Waarschijnlijk is dat onze laatste optie?
Weet iemand waar ik een CO2 meter kan huren of lenen?
Marc.
Marc,
Het is mijn overtuiging dat, indien de rookgassen in de schoorsteen te koel zijn (dat zou je met een thermometer kunnen meten), een gepaste rookgasventilator bovenop de schoorsteen een veel betere (en waarschijnlijk ook goedkopere) oplossing is.
Een rookgasventilator moet alleen maar draaien wanneer er in de kachel gestookt wordt. De energiewinst die men kan behalen door het gebruik van een rookgasventilator kan bovendien zeer groot zijn.
Dirk Bauwens
Marc,
Misschien is het ook wel goed om het CO-gehalte te meten in de buurt van de kachel. Men weet maar nooit. Better safe than sorry. Bovendien: waar een verhoogd gehalte aan CO wordt gemeten, zit ook teveel CO2 in de lucht.
CO-meters zijn er al behoorlijk goedkoper dan een CO2-meter. Ik heb een eenvoudige CO-meter met display, die je zeker mag gebruiken. Waar woon je ergens? Ik woon te Sint-Niklaas, België.
Dirk Bauwens
Marc,
Als de kachel goed en hevig brandt, je hoort hem dan werkelijk zuigen, heb je inderdaad geen probleem met je schouw. Met een goed trekkende schouw is het probleem van je hoofdpijn natuurlijk nog niet opgelost.
Heb je toevoer van buitenlucht onderaan de kachel? Als optie is dit bij Nua verkrijgbaar. Zoniet, moet je zorgen voor voldoende luchttoevoer.
Als je weet dat houtvuur circa 250m³/h lucht nodig heeft, tja dan zuig je menig kamer gewoon leeg.
Als Marc je kan helpen met de CO- meting, zeker doen, dan heb je toch al die zekerheid en weet je direct welke stappen je verder dient te nemen.
Succes ermee.
Siegfried
Beste Siegfried,
We hebben inderdaad de temperatuur van de rookgassen die de speksteenkachel verlaten gemeten en dat bleek prima in orde te zijn. De trek van de schouw is dus in orde. Ook de CO meter gaf een veilige waarde aan. Tergelijkertijd hebben we een prima les stoken gekregen wat blijkbaar wel nodig was.
mvg,
Marc.
een WW in combinatie met speksteenkachel, het bestaat al, maar tulikivi werkt aan iets beters? of is dit oud nieuws?
Kan interessant worden in combinatie met een zonneboiler voor de koude wintermaanden.
http://www.xs4all.nl/~altech/all/merken/tulikivi/tulikivi_speksteenkachels_centrale_verwarming.html
Peter,
Is inderdaad oud nieuws. Tulikivi kan niet achter blijven in de ontwikkeling van de combinatie van een hout(tegel-speksteen)kachel met waterverwarming. Er zijn reeds verschillende mensen op dit forum die zowel hun ruimte als hun sanitair water verwarmen met een hout- of pelletkachel, dit meestal in combinatie met zonnepanelen.
Beste Marc,
Fijn te horen dat de problemen niet problematisch zijn, alleen het stoken, tja, dat is niet eenvoudig bij zo'n ding. Je denkt dat je goed bezig bent, en blijkt dat dit toch weer niet zo is. We hebben ook lang gesukkeld, maar met de oven was het wel iets makkelijker, we hadden een houvast en zagen wat er intern allemaal gebeurde.
Veel stookplezier nog, onze broodjes zijn reeds aan het bakken, en straks het gebraad erin. Het zal weer smullen worden straks.
Fijne dag verder
Siegfried
Siegfried,
Het stoken van zo'n kachel is eigenlijk uiterst eenvoudig, alleen niet zo vanzelfsprekend voor iemand die een gewone houtkachel gewoon is. Zo'n kachel stoken hoeft niet meer dan enkele minuten tijd te kosten. En dat maximaal tweemaal per dag.
Wat Marc verkeerd deed, was:
1) De eerste lading niet "omgekeerd" in brand steken.
2) Wanneer de stookkamer al heet was, teveel hout tegelijkertijd bijvullen.
Verder moet Marc ook nog leren ervaren dat de warmteafgifte van een stookbeurt wordt uitgesmeerd over vele tientallen uren. Bovendien is er een enorme interactie tussen een massieve kachel en de woning zelf. Het duurt misschien een week of soms nog langer dat men trouw en regelmatig moet stoken vooraleer er een stabiele balans gaat ontstaan tussen de kachel en de woning.
Het eigenlijke probleem, de geurhinder binnenshuis, is volgens mij alleen afkomstig van een nog niet volledig uitgedroogd/uitgehard isolatiedeken binnenin de kachel. Ik weet niet welk soort isolatiemateriaal de installateur binnenin de kachel heeft gebruikt. Ik vermoed dat het een behandeld soort rotswol moet geweest zijn, wanneer ik afga op wat ik kon ruiken.
Dirk Bauwens
waneer is de kachel verzadigt?
Even mijn situatie verduidelijken: onze 1250Kg. kachel stoken we met 2 stookbeurten van max.1Kg.hout/100Kg.speksteen is dus max. 12,5 Kg. per keer. Nu vandaag zitten we aan 9Kg. om 07.00u en 7Kg. om 17.30u voor een kamertemperatuur van 19° net voor een stookbeurt en 21,5° na een stookbeurt, als we nu om 07.00u de kachel aanmaken heeft hij nog steeds warm van de beurt ervoor. Geld de maximum lading van 12,5Kg. voor een koude kachel? is er een maximum temperatuur voor de steen, ik bedoel waneer stook ik voor de schoorsteen? Ik ga me eens een low-budged thermometer aanschaffen en die aan de kachel bevestigen. Dacht aan zo eentje die in oude steriliseerketels zaten, ge weet wel uit oma's tijd voor boontjes te bewaren en zo, die gaat tot 100°+ dacht ik. Heeft iemand wat cijfers van de temperatuur aan de buitenkant? Kwestie om te weten of ik nu met men 9Kg. 's morgens al dan niet voor de schoorsteen stook (indien ja is men kachelgewicht te laag)
Een stenen kachel is eigenlijk nooit verzadigd. De rookgastemperatuur zal natuurlijk gaan stijgen, maar al bij al kan dat nog erg meevallen. Uiteindelijk gaat na iedere stookbeurt de schoorsteen toch helemaal dicht en zijn er geen schoorsteenverliezen meer.
De temperatuur van de buitenkant van de kachel moet men dermate laten oplopen, dat daarmee de warmteverliezen van de kamer gecompenseerd worden en er een aangenaam klimaat in de kamer ontstaat. Misschien moet je wel twee keer met 10 kilogram hout stoken of misschien wel met nog meer. Na een stookbeurt mag men ook gerust een (bij voorkeur dikker) stuk hout bijgooien. Dan moet de schoorsteen langer open blijven natuurlijk!
Regelmatig stoken is ook belangrijk. Een zware kachel reageert maar traag en heeft een relatief laag vermogen. Een gemiddelde stenen kachel stookt men niet zomaar even op om een woning snel op te warmen.
Persoonlijk vind ikzelf kachels van rond de 1 ton wel wat te klein en te licht. Ik zie ze als een soort compromis. Grotere en zwaardere kachels kunnen meer warmte bufferen en door hun groter oppervlak geven ze een bepaald vermogen bij lagere oppervlaktetemperaturen dan kleinere kachels.
Dirk Bauwens
hallo Peter
Ik vrees inderdaad dat je kachelgewicht te laag is daar de winter eigenlijk nog moet beginnen. het klopt dat je rendement stijgt als je de stookperiodes opsplitst in 2 per dag maar dan moet je het aantal kilo hout dat je stookt dan ook in verhouding stoken, dus 2x de helft van je kachelgewicht.Dit is natuurlijk relatief want de temperatuur die je binnen krijgt is ook afhankelijk van de isolatiewaarden van je woning.
mvg
Jan