vloerverwarming met radiatoren
Wij hebben een renovatie waar we oorspronkelijk enkel radiatoren gaan gebruiken.
Maar door enkele ervaringen gaan we kijken naar op de plaatsen waar een tegelvloer ligt VLOERverwarming te plaatsen.
De andere plaatsen hebben overal parket.
DUS overal radiatoren en sommige plaatsen radiatoren & vloervewarming.
Nu dachten wij op de retour van de laatste radiator, door te linken naar een vloermeng-unit die de t° verlaagt (mengt met kouder water) zodat deze maximaal 35° is.
Voordeel hier van is dat de retour van de vloerverwarming rond 30° gaat liggen, en de ketel dus veel kan condenseren. Dus hoog rendement haalt.
Nog mensen die deze werkwijze hebben toegepast??
Weet iemand een programma om te berekenen welke grootte van radiatoren nodig zijn (vermogen) om aan lagere temperaturen te werken. Zodat radiatoren en vloerverwarming zo dicht mogelijk bij elkaar zitten (vertrekt°).
Momenteel is de ketel (condenserend, modulerend met buitenvoeler) en de radiatoren berekend op temperaturen 75/65 (bij buitentemperatuur van -12°)
Reacties
Ik overweeg hetzelfde systeem toe te passen. Onze installateur raadde dit af, maar kon niet uitleggen waarom. Hij was ook helemaal geen voorstanden van vloerverwarming
Bij ons is een dergelijk systeem van Buderus (GB142) 24KW een goeie week in dienst (nog niet alle radiatoren zijn aangesloten, 4 vd 8). Ik heb na enkele dagen de keteltemperatuur van 75° naar 65° gezet en alles warmt nog altijd meer dan rap genoeg op (het vriest natuurlijk niet). De vloerverwarming staat op het vloer drogen programma en zit momenteel met een aanvoer van 40° en retour ongeveer 34°. Ik dacht ook van maximum 35° in te stellen, maar daarmee haal je toch niet onmiddelijk 20° in de living, nu met 40° wel (er staan ook nog geen binnendeuren in).
De opbouw is als volgt:
- 8 radiatoren (gang, WC, 2 badkamers, 4 slaapkamers) allen aangesloten op 1 collector die aangesloten is op een wilo-pomp
- Vloerverwarming 4 kringen die gelijktijdig werken (living met open keuken en gedeelte van de gang) ook aangesloten op 1 collector die aangesloten is op een wilo-pomp met mengmotor (mengt met de retour van de vloerverwarming).
Vermogen van de radiatoren staat in tabellen (kijk eens bij Stelrad, ik weet niet of dit online staat). Mijn ervaring is wel dat als de VV alleen werkt en de radiatoren niet, de ketel nog dikwijls aan en afslaat. Hij verwarmt tot 65° op zijn laagste modulering (veronderstel ik), slaat dan af en dan daalt de temperatuur rustig tot onder de 40° en springt de ketel terug aan. Gemakkelijk 2 a 3 keer per uur.
Als zowel VV als radiatoren werken is er voldoende afgifte om de ketel quasi constant te laten branden en de keteltemp tussen 60 en 70° te houden.
Wel heel tevreden van de ketel, veel opties en mogelijkheden. De VV vind ik ook een aanrader, maar dat is nogal subjectief.
mvg
Is het dan niet nadelig wanneer enkel de vloerverwarming werkt? Want dan warmt de ketel op tot 65°, en gaat dan vervolgens moeten afkoelen tot 40° ?
Zou het niet voordeliger zijn om ook met lagere vertrektemperatuur te werken? bijvoorbeeld 60° of 55° ??
Ik heb wel gemerkt dat radiatoren dan ongeveer 33% groter moeten zijn. Maar is dat dan niet berekend bij temperatuur van -12°. Terwijl het 0 tot 15 graden is wanneer verwarming werkt.
Dus bij buitentemperatuur -12° en bij een vertrektemperatuur van 70° en bij dimensionering van radiatoren, garandeert de installateur dat het binnen nog steeds 22° graden is.
Nu als het buiten slechts 8° is, dan kan de vertrektemperatuur toch veel lager zijn. bijvoorbeeld 55° ?
Klopt deze wijze.
Wij hebben ook een buitenvoeler.
Ik denk dat het beter is om 1 keer op te starten en op de laagste stand het water te verwarmen tot de max keteltemperatuur. Dan om 5 keer op te starten om iedere keer de keteltemp tot bvb 50graden te brengen. De VV kan niet voldoende warmte afgeven om de ketel constant op de laagste modulatie te laten draaien als de radiatoren niet opstaan. Anders zou het idd waarschijnlijk voordeliger zijn om de ketel op 45-50 graden te zetten.
op de site van radson kan je correctiefactoren van de radiatoren inkijken
Beste Lieven,
Volgens mij is het zo dat hoe hoger de aanvoertemperatuur van het water van de ketel is, hoe hoger de beginmodulatie zal zijn. Ook het rendement van de condensatieketel is minder bij hogere belastingen en zeker bij hogere aanvoertemperatuur. Denk verder nog even aan het distributierendement wat mindr wordt bij hogere watertemperaturen.
Verder dient vloerverwarming maximum te werken met 19 graden ruimtetemperatuur omdat alleen zo de vloerverwarming als een zuinige verwarming werkt. Watertemperaturen van 40 graden in het gedeelte van de vloerverwarming zelf is te hoog.
Tevens is het te adviseren de watertemperaturen van de vloerverwarming te laten varieren op de werkelijke binnen temperatuur en de gewenste binnentemperatuur om altijd die gewenste 19 graden te kunnen aanhouden.
Als u uw huis wil laten drogen, dan kan u beter uw vloerverwarming constant een tijd laten werken(dag en nacht)
voor bijv. een aantal weken of evt langer.
De genoemde combinatie is niet aan te raden.
Ten eerste: als de vloer op temperatuur is zal de doorstroom van je radiator belemmeren waardor de ruimte niet of slecht op temperatuur komt.
Ten tweede: als je een moderne ketel gebruikt zal e ketel niet op vermogen komen met een aanvoer en retour die hoger ligt dan 20 graden.
Rene: een moderne ketel zal bij aanvang nooit hoog gaan branden. Hoogstens de periode als aanvoer en retour gelijk aan elkaar zijn. (dus bij aanvang)
Zodra een verschil wordt waargenomen van meer dan 20 graden verschil zal de ketel terug moduleren en de 20 graden verschil willen blijven handhaven.
Daarbij zit er ook nog vaak een aanwarmgedrag de de ketel na opstarten langzaam het ketelvermogen opvoert.
Of je nu met een keteltemperatuur van 60 graden of 90 graden hebt zal de ketel niet anders moduleren. Het enige verschil is dat de keteltemperatur eerder bereikt wordt waardoor de ketel zal terugmoduleren.
En is een vvw niet zuiniger meer als je met 21 graden stookt?
Ditzelfde kun je ook zeggen als je met radiatoren stookt, 19 graden kamertemperatuur is altijd zuiniger dan bv 21 graden.
Chatchanky,
Rene: een moderne ketel zal bij aanvang nooit hoog gaan branden. Hoogstens de periode als aanvoer en retour gelijk aan elkaar zijn. (dus bij aanvang)
Zodra een verschil wordt waargenomen van meer dan 20 graden verschil zal de ketel terug moduleren en de 20 graden verschil willen blijven handhaven.
Dit is net mijn betoog: bij lagere water t is delta t lager dan 20 en zal de beginmodulatie zijn, dus starten op lagervermogen. Delta T van 20 graden bij vloerverwarming ?
En is een vvw niet zuiniger meer als je met 21 graden stookt?
Ditzelfde kun je ook zeggen als je met radiatoren stookt, 19 graden kamertemperatuur is altijd zuiniger dan bv 21 graden.
Niet helemaal het verschil is dat vloerverwarming juist eerder een behaaglijk gevoel geeft als radiatoren, en dat daarom met vloerverwarming zuinig gewerkt kan worden. In de praktijk stoken mensen vaan met een dezelfde temperatuur als radiatoren en is het effect weg. 19 graden ruimtetemperatuur bij vloerverwaming geeft hetzelfde behaaglijkheidsgeveoel als 20-21 bij radiatoren en is mede daarom als zuinig systeem te gebruiken.
Kort samengevat vinden jullie het dus interessanter om de VV constant aan te zetten met een max. aanvoertemp van bvb 40° en een gevraagde ruimtetemp. van 19°? Dit zal wel heel wat meer branderstarts tot gevolg hebben (vooral tijdens de periodes dat de radiatoren niet aanstaan). Onze delta T van de VV ligt meestal rond de 6° (vertrek 35°, retour 28 a 29°).
@chatchanky: de doorstrooming is toch geen probleem? Er staat een evenwichtscollector en radiatoren en VV hebben elk een aparte pomp, of zie ik iets over het hoofd?
Je pomp mag niet in zijn eigen sop blijven draaien. Er hoort altijd stroming te zijn over een circuit als de pomp draait.
Voor de ketel heb je in jou geval geen nadelig gevolg, maar geldt dit ook voor A de Bouwer?
Vloerverwarming en LT radiatoren werken niet op dezelfde temperatuur maar kunnen wel samen. De LT radiatoren horen te werken met 53/45 graden. Als je echter met een glijdende temperatuurregeling voor de ketel(op buitentemperatuur) werkt en voor de vloerverwarming nog eens apart(op ruimtetemperatuur en buitentemperatuur) dan gaat dit perfekt.
Radiatoren hebben ongeveer 2.5 keer zoveel vermogen nodig dan 75/65 radiatoren.
Maar de vloerverwarming is uw zuinigste gedeelte van de verwarming. Probeer zoveel mogelijk hiermee te werken, zonder dat in de kamer waar vv ligt ook de radiatoren aan gaan. Als u met de vv 19 graden binnentemperatuur kan halen met nog redelijk watertemperaturen(niet boven 32°c) dan werkt uw verwarming het zuinigst. Houdt wel rekening met opwarmtijden van 3 uur (en natuurlijk afkoeltijden van 3 uur).