K-waarde woning tov van verbruik.
Wij gaan een laag energie woning bouwen(K30). Nu stel ik mij de volgende vraag.
Men zegt allemaal dat we goed moeten isoleren. Allereerst doe ik het voor het milieu maar wat gaat dit op mijn energie factuur schelen.
Momenteel woon ik op een duplex appartement en verbruiken we jaarlijks 3400m³ gas. We hebben een gewone hoge temperatuur verwarming met traditionele radiatoren.
Heeft er iemand een idee wat het verbruik voor een alleenstaande woning van 200m² uitgedrukt in m³ gas zou zijn in huizen met de volgede K-waarden: K10,K20,K30,K40,K50
Zo kan we allen beter de kosten afwegen voor de extra isolatie tov van het jaarlijks verbruik van gas voor de verwarming
Groeten Dirk
Reacties
ik wil in een eigen woning een warmte pomp plaatsen maar hoe bereken ik de k-waarde van het huis
Om U een idee te geven: Bij mij is de K waarde ongeveer 30 met een totale gebruikte vloeroppervlakte van 218 m². Mijn verbruik ligt gemiddeld gerekend over de laatste 3 jaar op 842 m³ gas. (warm water inbegrepen).
Dir Beukenhoudt :
"Heeft er iemand een idee wat het verbruik voor een alleenstaande woning van 200m² uitgedrukt in m³ gas zou zijn in huizen met de volgede K-waarden: K10,K20,K30,K40,K50"
Onmogelijk te zeggen; naast K-peil (isolatieprestatie) is er nog ventilatie en ook nog de verbruiksfactor van de gekozen combinatie van energie en verwarmingssysteem.
----
Sas Ludo :
"ik wil in een eigen woning een warmte pomp plaatsen maar hoe bereken ik de k-waarde van het huis"
Hans Delannoye :
"Heb je niks aan, om het vermogen van je WP te bepalen moet je een warmteverliesberekening maken."
Da's wel juist, maar het is ook niet uit dat vermogen dat het verbruik volgt.
Aan allen :
Uit K-peil (= isolatieprestatie) en (luchtdichtheid en) ventilatie en winsten volgt de netto energiebehoefte voor verwarming (door PHP het "energie-kengetal" genoemd); met ook nog de verbruiksfactor van de gekozen combinatie van energie en verwarmingssysteem volgt daaruit het berekend verbruik voor verwarming.
En kwak daar de verbruiken van ventilatoren en voor hulpenergie en voor warmwater bij, en je hebt van het E-peil de omelet die dooier noch struif laat onderscheiden.
Rik
Dirk
Gelukkig zijn er al wetenschappers die geprobeerd hebben jouw vraag te beantwoorden.
Voor bouwers met een lening van 30 jaar ligt de totale woonkost (lening en energiekosten) het laagst bij E60-woningen.
Een woning met een lager of een hoger E-peil is volgens de wetenschap duurder. Daarom noemt men E60 het economisch optimum.
Belangrijk is wel dat je dit E-peil bereikt met de juiste mix van maatregelen. Lees: technisch eenvoudige maatregelen die niet te veel kosten. Dit betekent in de eerste plaats compact bouwen en zeer goed isoleren.
Voor een compacte woning streef je volgens de wetenschap best naar een K25, bij een minder compacte woning naar K20.
groeten
rik
Mogelijk kan dit helpen:
http://www.noc.gv.at/Externeseiten/EKZ/EKZ.swf
Mon
Sorry, het is:http:/www.noe.gv.at/Externeseiten/EKZ/EKZ.swf
Miljaar!!! Nog nie goe wakker!
http://www.noe.gv.at/Externeseiten/EKZ/EKZ.swf
Rik, wat vind jij van deze tool?
Mon,
Ik vind er dit van :
Voor leken gebruiksvriendelijk om snel hoogte te krijgen van het energie-kengetal, en verder een aantal zaken die voor Nieder-Osterreich gelden.
Dämmung : één nadeel : de massiefbouwwijze naar Oostenrijks-Duitse bouwwijze kent geen spouwmuren;
Fenster : maakt zonneklaar dat méér vensteroppervlakte (zelfs zuid) geen geschikte weg is tot laag energie-kengetal
Lüftung : één nadeel : kent geen A of C systeem met toevoerroosters
Heizung : hout/pellets hoog gewaardeerd, en WP ook (te hoog)terwille van CO2-uitstootcijfer
Niet geschikt voor PassiefHuis wegens te onnauwkeurig en onmogelijkheid om aan minder dan 24 kWh/(a.m²vloer) te geraken.
Rik
Groot nadeel: alle ruimtes verwarmd. Ik denk dat bij heel wat mensen de slaapkamers en gangen ed niet tot 20 °C verwarmd worden.
Rik en Christophe,
Ik heb dit voor onze woning (geen passsiefhuis) ook berekend. Het met de tool gecalculeerde houtverbruik zit tussen de 2,5 a 3 stères. Dit klopt volledig met de realiteit.
Rik, zoals je weet:
-bezitten wij een HSB-woning
-een balansventilatie met warmteterugwinning
-normale toepassing van glas aan de zuidzijde en westzijde
-inbouwcassette/brandhout met een nog te hoge C02-uitstoot en te laag rendement
Gezien deze parameters in de tool gebruikt worden(buiten de kwaliteit van de haard en de weersomstandigheden en dat de wij een LEW bezitten ) is de uitkomst merkwaardig juist te noemen.
Mon
Bert,
Wat je een groot nadeel noemt ("alle ruimtes verwarmd. Ik denk dat bij heel wat mensen de slaapkamers en gangen ed niet tot 20 °C verwarmd worden") is eigenlijk niet relevant aangezien zich een gemiddelde instelt.
Christophe,
Bij (EPB en) EPC hebben ze nog steeds niet geleerd dat juiste orienties doorgaans weinig belang hebben voor het verbruik.
Rik