Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Allen, dat ,,inschatten,, begrijp ik niet goed, zeker hier op dit forum. Er wordt steeds op gewezen, en terecht, een juiste warmteverliesberekening te maken van de woning om zo de juiste capaciteit van een ketel te bepalen. Hoe kan men dan dit ,,inschatten verklaren,,? Bij onze duitstalige buren zijn er computerprogramma's om dit allemaal te berekenen( grundofens, waermeluft ofens etc.). Stellen firma's zoals Tulikivi en NU zo een programma's niet ter beschikking om een juiste berekening te maken ifv. warmteverlies versus gewicht/techniek van een accumulatiekachel?
Mon
Ik ga toch nog eens uitleggen wat er mis is gegaan bij de aankoop van de eerste kachel.We zijn met ons plan van het huis binnengestapt zonder de k waarde van de woning te weten was berekend dat wij ruim voldoende warmte zouden hebben met de lisa.Al gauw ondervonden we dat de kachel niet de warmte gaf die ervan verwacht werd.Volgens de techniekers die komen kijken hebben lag het niet aan het stoken maar aan de kachel(de lisa en nog verschillende modellen van nunnauuni heeft geen terugstroomsysteem waardoor vemoedelijk de warmte door de schouw verdwijnt)men heeft opnieuw een berekening gemaakt en een andere kachel die zijn nut al bewezen heeft MET terugstroomsysteem voorgesteld waar we mee akkoord gaan mits opleg het is de blanka geworden.Onze kachel de lisa wordt niet meer verkocht.Nunnauuni heeft de fout direct toegegeven maar ze proberen het toch eerst op de isolatie te steken enz...
Ulrik,voor de meeste eigenaars in ons land is dit zeker zo, maar er zijn ook andere. Als je kijkt naar Zweden, Finland, Denemarken en de duitstalige landen, dan kan je wel stellen dat ze het daar wel weten( cfr. wettelijke isolatienormen). Los daarvan, computerprogramma's zijn te verkrijgen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ik vind het heel raar dat dit in de scandinavische landen niet te koop is.
Mon
hilleke, ik denk niet dat uw kachel of de manier van stoken het probleem is. Zoek het eerder bij de isolatiegraad van uw woning. 15 m³ wilgenhout komt overeen met hooguit 1500 m³ gas(alhoewel sommigen dat gaan betwisten, maar ik spreek uit eigen ondervinding)
vr gr
Pluto
15 kubieke meter hout vertegenwoordigt twee à drie keer meer energie dan 1500 kubieke meter gas.
Nochtans kan en wil ik de ondervinding van Pluto en vele anderen zeker niet ontkennen.
Het illustreert alleen maar het lage rendement van de meeste houtkachels.
Dirk Bauwens
@ Pluto
Wij zijn van 1900m3 terug gegaan naar 500m3 na plaatsing van de kachel.
Kachel is straks overgedimensioneerd als de isolatiewaarde beter is, maar nu haalt hij het goed en liever teveel ipv net te weinig...
Let wel, ik denk dat ik ook wel 15m3 hout heb verstookt, dus hier was de isolatiewaarde niet goed maar de kachel wel groot genoeg.....
dirk
ge gaat een speksteenkachel toch niet vergelijken met een houtkachel vroeger had ik een gewone houtkachel en in de keuken nog een accumulatiekachel en kon het maar net warm genoeg krijgen nu nog juist mijn speksteen alleen en verwarm er de hall nog eens extra bij met een lager houtverbruik dan vroeger
@Stan, uw cijfers bevestigen mijn bewering
@Dirk, 1 m³ wilg weegt 300-350 kg aan 4,5 kWh/kg ??
trek er de 18% vochtgehalte nog vanaf
1 m³ gas = 10 kWh ??
Hoe kom jij aan twee à drie keer meer energie?
Het is gewoon zo dat de warmte-inhoud van hout door de meeste mensen schromelijk overschat wordt. De stapel brandhout is er altijd sneller door dan je denkt. En pallettenhout gaat er nog sneller door. Ik reken als volgt :
1000 liter mazoet (of 1000 m³ gas) = 7 m³ eik of 10 m³ populier (droog en mooi gestapeld)
vr gr
Pluto
Pluto schreef: “Hoe kom jij aan twee à drie keer meer energie?”
Door onder andere correctere cijfers voor de verbrandingswaarden te gebruiken.
Zie bijvoorbeeld:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Calorische_waarde
Voor de bovenste verbrandingswaarde van aardgas wordt ongeveer 35 MJ per kubieke meter aangegeven.
Voor de bovenste verbrandingswaarde van hout wordt zo’n 19 MJ per kilogram droge stof aangegeven.
1.500 kubieke meter aardgas kan dus bij verbranding 52.500 MJ vrijgeven.
Voor hout ga ik er van uit dat 15 kuub mooi gestapeld hout, in functie van de houtsoort, zo’n 5 à 9 ton droge stof kan bevatten.
5 ton droge stof zal bij volledige verbranding 95.000 MJ vrijgeven, 9 ton droge stof zal 171.000 MJ vrijgeven.
Nogmaals: het gaat hier over de werkelijk aanwezige hoeveelheid energie die opgesloten zit in het aardgas en het hout. Wat een kachel daar uiteindelijk mee doet is een totaal ander verhaal.
De meeste moderne aardgasketels kunnen, als ze alle waterdamp kunnen condenseren, zo goed als volledig de bovenste verbrandingswaarde van aardgas benutten.
Met houtkachels is het veel slechter gesteld. Heel weinig houtkachels halen in de praktijk (en alleen dat telt!) een werkelijk rendement van boven de 50 percent. Ik ga meestal uit van 30 à 40 percent. Finoven-achtige kachels kunnen het beter doen, soms veel beter, maar door de sterke verloedering die ook in die wereld is binnengeslopen, kan men daar echter niet meer zomaar van op aan. Er bestaan genoeg ronduit zeer slecht presterende zogenaamde finovens en speksteenkachels. Kijk maar naar de situatie bij Hilleke hierboven. En Stan heeft naar eigen zeggen 15 kuub hout moeten verbranden om 1400 kuub aardgas uit te sparen. (Ik vermoed bij Stan wel een aantal verzachtende omstandigheden, waardoor het werkelijke rendement misschien iets opgekrikt zal kunnen worden)
Ik denk dat mensen niet zozeer de warmte-inhoud van hout overschatten maar vooral het werkelijke rendement van hun houtkachel.
Dirk Bauwens
Het verschil bij ons is ook van vroeger 19,5 graden max naar nu continue 22 graden, dus je snapt wel hoe tevreden we er mee zijn!
Wat men zeker niet moet vergeten is de winning van de beide brandstoffen.
Aardgas moet door dure machines ver uit de aarde worden gehaald en wordt op korte termijn (de komende tientallen jaren) niet meer aangemaakt.
Het hout dat door de meeste speksteengebruikers wordt verstookt is afvalhout. Dit hout is -meestal- grenen of vuren hout dat weer wordt aangeplant en binnen een 10-tal jaren weer opnieuw is aangegroeid !
Dan hoef je het helemaal niet te hebben over wat duurder of goedkoper is, maar wat is beter voor het milieu ?
Dan heb ik het nog helemaal niet over de plekken waar het aardgas wordt gewonnen (vaak mooie natuurgebieden) en over de vervuilende manier van vervoer.....
Corine
Bij mij hebben ze een berekening gemaakt op basis van mijn K – waarde (55 in mijn geval). En zoals eerder vermeld hebben wij het warm genoeg gehad deze winter. Misschien kan het er ook wel mee te maken hebben dat mijn vrouw uitdrukkelijk zei dat ze het goed warm wou hebben?
Ivm die berekeningen en programma’s waar jullie het over hebben, dit kan toch niet moeilijk zijn als men de K waarde van de woning weet? Voor mensen die nu bouwen is het iets makkelijker natuurlijk, sinds dat die huizen aan K45 moeten voldoen. Trouwens, weet iemand iets over het feit dat vanaf volgend jaar (?) er een nieuwe Europese Norm komt voor kachels? Klopt dit?
Willem; ik ben eens terug gaan kijken wat je bedoelde en dat klopt hoor. Vroeger hadden ze wanden van 10,5cm dik. Wat ze mij uitgelegd hebben is dat in de nieuwere modellen de wanden iets dunner zijn (hoeveel weet ik niet meer exact) maar dat er meer massa rond de vuurhaard zit. Dus meer energie in hetzelfde gewicht.
Groeten,
Karel
Dirk Bauwens schreef:
"Ik denk dat mensen niet zozeer de warmte-inhoud van hout overschatten maar vooral het werkelijke rendement van hun houtkachel."
Ik denk dat Dirk daarin gelijk heeft.
Ik wil iedereen dan ook aanraden om eens te gaan kijken bij mensen waar het kachelmodel dat je wil kopen al staat. Dan hoor je uit de eerste hand hoe de kachel het er in de praktijk vanaf brengt.
Dirk schreef ook:
"15 kubieke meter hout vertegenwoordigt twee à drie keer meer energie dan 1500 kubieke meter gas."
Bij ons klopt dat ongeveer.
Wij stookten deze winter 7 m³ hout op (voornamelijk paletten + een beetje wilg). Op een normale winter stookten wij vroeger ongeveer 1000 à 1500 liter mazout op. Toen was het een paar uur 20° en voor de rest 16°C.
Nu hadden we de hele winter 24h/24h een temperatuur van +/- 22°C.
hoi stokers
7m³lijkt me heel weinig voor zo een winter dat we hebben gehad? en stan maar 500m³ aardgas ik verbruik alleen al voor warm water 900m³ per jaar stook jij dan nergens anders met je cv? ben ook een bezitter van een speksteen kachel maar heb toch goed doorgestookt en niet op een graad gekeken en denk ongeveer rond de 11 a 12m³ verbruikt te hebben beginnen te stoken van half september tot nu.
Hier idem dito, 7m³ netjes gestapeld (plank op plank) mix meranti/grenen palettenhout verstookt met 1250 Kg. kachel, en 300 L mazout verbruik op 1 jaar voor warm water.
voor een zonneboiler nu offertes aan het laten maken (om zonder mazout en aardgas verder te kunnen) de isolatie zou nog veel beter kunnen. (daar word ook nog aan gewerkt)
Wat me opvalt bij Wendy kok is het evenveel houtverbruik als bij ons, met haar toch merkelijk zwaarde kachel en geintegreerde bakoven. Ik maak daaruit op dat wij niet meer hout verbruiken dan een zware kachel. Wij stoken wel 2x per dag om de manteltemperatuur op peil te houden (opstoken tot 90° bij vriestemperaturen), bij ons is er altijd iemand thuis om te stoken dat is dus geen probleem. We gaan er van uit als de isolatie tip top in orde zal zijn we moeten toekomen met 1 stookbeurt per dag.
We dromen ook nog van een zelvde merk houtgestookt kookfornuis, om met een radiator achter het fornuis de overschot aan warmte over te pompen naar de zonneboiler in de winter (systeem a la Ulrih, Rome is ook niet op 1 dag gebouwd
hoi stokers
ik zeg wel 11a 12m³maar is pallette hout op elkaar gegooit niet netjes gestapeld he, dus als je dat gaat stapelen zal het ook wel minder zijn.met zo een winter als de deze moet je bij mij toch rekenen een goede 4000m³aardgas verbruik nu zit ik rond de 1600m³en dan ben ik nog nie echt zuinig want het kan nog altijd beter al zeg ik het zelf. met me kachel is me verbruik met meer dan de helft terug geschroeft.
hoi peter ieder huis is verschillend als het vriest stook ik ook minder want dan is het overdag mooi weer lekkere zon op me ramen want me woonruimte sta naar zuiden en als het noord oosten wind is moet ik weer harder stoken om daar ik een grote schuifraam heb en daar geen zon heb ligt net hoe je huis staat en natuurlijk goed geissoleert en hoe warm je het ook wilt bij mij was het altijd tussen de 21.5°en de 24.5°kan ook minder dan verbruik je ook minder hout dus bij iedereen is dat verschillend
Wij verstoken nu voor warm water en gasfornuis ong 500m3 gas.
Alle andere warmte is van de kachel mits een kleine elektrische verwarming op de badkamer, die staat als het vriest ong een 15 min per dag op.
We zijn wel maar met 2 personen en douchen dagelijks natuurlijk en ong 1 maal per week gaan we in bad.
Onze combi-ketel is wel een HR uit 2005 dus die is ook erg zuinig natuurlijk.
Ons hout is niet gestapelt maar ook gewoon los in het houthok gestort.
@ Peter
Wij hebben ook een zwaardere kachel maar niet de mogelijkheid om 2 maal daags te stoken, dus onze buffer moet groter zijn dan bij u.
@ Stan & willy
tuurlijk, op elk potje past een dekseltje he (qua kachelformaat), ik bedoelde daar helemaal niets verkeerds mee.
@Peter,
Het gewicht van de kachel bepaalt enkel hoeveel warmte je kan opslaan, niet hoeveel hout je verbruikt.
Wij stookten 1x/dag, behalve als het extreem koud was en er 's morgens iemand thuis was. 2x stoken zorgde voor minder grote temperatuurschommelingen.
@Willy
Bij ons was het 7m³ vrij netjes gestapeld (niet echt plank per plank) en dat scheelt heel wat ten opzichte van 7m³ los op mekaar gegooid. Ik schat dat het verschil in volume tussen netjes gestapeld en los op mekaar gegooid 30 à 40 % is.
Wij hebben van 's morgens tot 's avonds zon, als het niet bewolkt is uiteraard, en dat voel je direct.
We hebben nog flink wat isolatiewerk uit te voeren en stookten enkel de living en keuken warm. Wij hadden voor we de kachel plaatsten gerekend op een verbruikt van 6m³ dus dat komt vrij aardig in de buurt.
Als onze isolatiewerken af zijn is het de bedoeling dat hal en bovenverdieping, ook als het heel koud is, mee verwarmd kunnen worden.
Dag Stokers
Na lang aarselen heb ik vorige week de bestelbon voor een Tulikivi model TTU2700/4
ondertekend.Normaal gezien wordt deze in de herst geplaats
Ik weet dat er hier destijds een discussie is geweest op het Forum met het al dan niet plaatsen van een inox plaat achter de kachel tegen de buitenmuur
Zijn er mensen die dat gedaan hebben en zijn er de verbeteringen effectief voelbaar
Zo ja heb je de plaat geschilderd? Doet de eventuele weerkaatsing van de infraroodstralen niet terug omgedaan.
Het enige waaraan ik nog twijfel is het al dan niet plaatsen van deze inox plaat
Mvg
Luc
beste luc,
ik heb dezelfde kachel als die van u,een inox plaat heb ik laten plaatsen,
en die voelt zelfs bij hevig stoken relatief koud aan dus ben ik overtuigt van het nut
ervan,mocht die zo warm aanvoelen als de kachel zelf dan pas zou ik het weggegooid geld vinden.de plaat werd in zijn oorspronkelijke staat gelaten en komt eigenlijk nog een 9cm buiten de zijwand van de kachel,om een nog betere terugkaatsing te bekomen.
mvg
marc
Dag Marc
Bedankt voor de reactie
Plaat in oorspronkelijke staat
Ik zou ze liever schilderen (licht grijs)
Zijn er mensen die ze geschilderd hebben en dezelfde ervaringen hebben?
Alvast bedankt om u ervaringen te delen met mij en de andere hier op het Forum
Mvg
Luc
Hallo,
Ik ben nieuw hier op het forum en hoop via deze weg de nodige objectieve informatie te vergaren voor een belangrijke investering zoals het laten plaatsen van een speksteenkachel in onze aankomende nieuwbouw.
We gaan binnenkort beginnen met onze ruwbouw en zouden hier graag een speksteen kachel in geplaatst hebben. we hebben al wat zitten rondneuzen en we zullen waarschijnlijk gaan voor de tulikivi sonka/c (zonder de isolerende laag binnenin). Deze kachel komt "tegen" een buitenmuur en de rookgassen zullen dan via een klein speksteenbankje naar de hoek worden gebracht waar ze de schoorsteen in gaan. deze schoorsteen gaat dan via de hoek omhoog door de badkamer op het verdiep tot aan het platte dak ( ongeveer 6 meter recht op recht ). Nu worstel ik echter met de vraag hoe ik deze schouw het beste voorzie/laat voorzien. Op het platte dak wordt het een stuk dubbelwandige inox met een dakplaat en een zweedse kap of zo, het gaat me echter over de schouw binnenshuis ( deze schouw valt ook binnen de isolerende "mantel" van de woning ). Kan iemand me niet wat raad geven hoe ik dit het beste voorzie zodat er voldoende trek is en ik de warmte van de schouw zelf nog zoveel mogelijk kan recupereren, dit is zeker interessant vermits deze schouw langs de inloopdouche van de badkamer loopt ( warme wand tijdens douchen ). Zijn reeds naar een infoavond van tulikivi geweest maar de vertegenwoordiger was nogal vaag over "de beste schoorsteen". De opties zijn ( tenzij jullie nog een betere heb ): 1. enkelwandige inow buis dia 180 tot aan plat dak en dit omkast met gyproc in living en badkamer(achteraf betegeld), 2. enkelwandige inox buis dia 180 tot aan plat dak met isolatiemantel of isolatiedoeken rond en dit omkast, 3. volledig dubbelwandige inox binnendia 180 tot boven, omkast met gyproc 4. gewone schouwpotten 20 x 20 tot boven waarna hij overgaat in inox voor op het platte dak. Deze potten kunnen dan beplekt en afgewerkt worden zoals de binnenmuren. Gaat me niet zo zeer over de prijs (alhoewel ik ook geen onnodige kosten wil maken) maar vooral om het goed trekken van de schouw, de duurzaamheid, geen vocht/condensatieproblemen en de warmtewinst in de badkamer. Hoop dat jullie me van mijn kopzorgen kunnen verlossen en mij een passend antwoord/bevindingen geven. Dank bij voorbaat .
O ja zijn er ook forumlezers die ervaringen hebben met dit model: Sonka/c. We zouden ook opteren voor zuurstof van buiten maar heb hier en daar al iets gelezen van verkleuren van de voegen, is hier iets van aan en voorzien we beter de kamerluchtafhankelijke aanvoer van lucht of zijn dit spookverhalen.
Stel regel vanuit tulikivi is voor elke 100 kilo speksteen gebruik je ongeveer een kilo hout.
Je zou dubbelwandig door het dak moeten i.v.m bouw besluit en zou de rest enkelwandig kunnen uitvoeren en dit omkokeren met speksteen van 6 cm of 4,5 cm dikke platen is vrij kostbaar.
Ook zou je van onder naar boven dubbelwandig AT systeem kunnen pakken en dan omkasten met brandvrij pklaat matriaal.En da zou je aan de onder en aan de bovenzijde een rooster kunnen plaatsen zo dat er lucht door kan circuleren en deze opwarmt tijdens het stoken.
Zuur stof vanaf buiten halen heeft niets met verkleuren van de voegen te maken.
Wij voorzien elke kachel als het mogelijk is met een verse lucht toevoer vanaf buiten.
Wij voorzien elke kachel als het mogelijk is met......
oei, wij durven niet eens zeggen wie wij zijn....
Sorry ik was nog niet ingelogd.
Luc,
Ik denk dat de plaat niet meer werkt als je ze schildert. Volgens mij gaat het (net als bij radiatorfolie) om de reflectie en die heb je niet meer als ze geschilderd is.
Dat van die convectieroosters boven en onder is ook al door onze gedachten gegaan maar vermits er dan wel sprake is van stofcirculatie ( het afgekaste gedeelte kan je nooit schoonmaken ) lijkt me dit minder ideaal ( ben zelf een astmalijder ).
Zat eerder te denken aan zo veel mogelijk massa te voorzien die de warmte kan opslaan en uitstralen. een speksteen ommanteling lijkt me ook niet echt ideaal ( kwestie kosten -> baten in achterhoofd ). heb ook al het een en ander gelezen over leem te gebruiken rond de schouwpotten, iemand hier ervaringen mee ? met enkelwandige inox zou er kans zijn op vochtuitsijpeling bij de bocht beneden aan de schouw en geen mogelijkheid voor een kuisluik langs buiten. een mogelijkheid voor dit laatste zou kunnen zijn om de schouw door te trekken tot in de kruipkelder waarlangs het vuil jaarlijks kan uitgestort worden na een borstelbeurt langs boven, zo kan het eventuele condenswater ook weg via de kruipkelder. Ik ben niet zo te vinden voor het kuisen van de schoorsteel lang een gat in het bankje in de living.
was vergeten in te loggen , bovenstaande was dus van mij
Hallo speksteenfanaten,
Wij staan op punt een speksteenkachel aan te schaffen.
Toen ik voor het eerst hoorde dat een speksteenkachel gedurende 24u warmte uitstraalt met enkel 2 uur te stoken kon ik mijn oren niet geloven.
Alhoewel ze ons allerlei grafiekjes hebben voorgelegd dat een Nunnauni speksteenhaard tot 24u na het stoken nog 50% van zijn maximale warmte afgeeft, zou ik wel eens willen weten of dit effectief het geval is.
Volgens de verkoper van Soapstone zou het belangrijk zijn dat de speksteenhaarden aan de nieuwste Europese normen voldoen, zoals de Nunnauni haarden.
Wil dit dan zeggen dat niet alle speksteenhaarden hieraan voldoen?
Verder zou ik willen weten of het ook mogelijk is om gewoon voor de gezelligheid te stoken ipv enkel gedurende 2u te stoken en dan te stoppen?
Sus
beste SUS
alles wat die mensen u verteld hebben klopt,als je de kachel maar zwaar genoeg koopt!!
Maar ook tulikivi kan dit alles probleemloos.
En ja je kan gewoon wat stoken voor de gezelligheid,maar dan minder hevig.
In het tussenseizoen houden die eigenlijk nog langer warm dan 24u en mag je nog langer wachten om opnieuw te stoken.
Dus niet twijfelen doen zou ik zeggen .ik heb veel te lang gewacht er ene te kopen,
maar ben nu wel uiterst tevreden en heb de uitgegeven centen ervoor nog geen minuut
beklaagd.
mvg
marc
Beste Sus
jij zegt : Alhoewel ze ons allerlei grafiekjes hebben voorgelegd dat een Nunnauni speksteenhaard tot 24u na het stoken nog 50% van zijn maximale warmte afgeeft, zou ik wel eens willen weten of dit effectief het geval is.
dat klopt voor ieder merk massieve speksteenkachel met een " tegenstroomprincipe " die voldoende opslagvermogen ( gewicht ) heeft en die kan zelfs tot 48 uur stralingswarmte geven !!!
ikzelf heb er een staan van 3 ton en stook bij vriesweer om de 24 uur max 4 uur maar dan moet het zeker min tien graden vriezen
in het voor en naseizoen kan ik om de 48 uur stoken
hoe zwaarder de kachel hoe meer warmte hij kan opslaan en hoe langer deze kan afgegeven worden
deze massieve speksteenkachels mag je echter niet verwarren en zeker niet vergelijken nog in gewicht of prijs met kachels die langs de buitenzijde voorzien zijn van een " laag " speksteen die in de volksmond ook wel speksteenkachels genoemd worden want je spreekt dan wel over twee totaal verschillende dingen want een " gewone " speksteenkachel en een massieve speksteenkachel is wel iets helemaal anders
Ulrik
Hallo allemaal,
het heeft helaas even geduurd, maar dankzij Ulrik, heb ik het forum weer gevonden.
Moet helaas wel concluderen dat er vele -bekende namen- zijn verdwenen uit het forum.
Ik hoop dat het te maken heeft met het feit dat het stookseizoen bijna voorbij is en niet omdat ze ,net als ik, het moeilijk vonden om dit forum te bereiken.
Ook gelukkig een paar 'nieuwe' speksteengebruikers zie ik!
@ Bramcup ; heel verstandig om een bank aan uw kachel te koppelen en de warmte via deze bank af te voeren. Dat hebben wij ook gedaan (zie foto) en nooit een seconde spijt van gehad. Ik kan rustig zeggen dat dit het meest favoriete plekje in ons huis is !!!!
Jammer dat het niet vaker wordt toegepast. Het maakt dat je de kachel kunt "verschuiven" in je kamer en het zorgt voor nog meer warmtecapaciteit.
Wij hebben, zoals te zien, de kachel ook tegen een buitenmuur geplaatst. Er was helaas geen andere mogelijkheid. Uiteraard wel de muur geisoleerd, maar geen inox plaat geplaatst. De muur erachter wordt niet warm, maar het feit blijft dat er warmte richting de muur gaat en daar ook wordt opgenomen.
De kachel staat nu ook weer te branden !
Na april, met het mooie weer, had ik de kachel goed schoongemaakt en stond een zeer grondige schoonmaak gepland voor deze week. Met de lage temperaturen echter, werd het me in de woonkamer te fris en nu stook ik om de paar dagen een paar uur.
Ik had niet verwacht dat het toch weer heel snel gaat om de kachel (en dus de kamer) weer warm te krijgen. Er was mij verteld dat het dagen zou duren, eer de kachel opgewarmd zou zijn en wanneer hij in het voorjaar uit was, dat je dan ook weer tot het nieuwe stookseizoen zou moeten wachten.
Niets is minder waar !
Je kunt best tussendoor, wanneer de kachel helemaal is afgekoeld en al weken niet meer heeft gebrand, hem ook weer aanmaken en van de lekkere warmte genieten !
Het was weer een heel verhaal, maar vanaf nu hoop ik het forum weer regelmatig te kunnen bezoeken.
Warme groeten van
Corine
Ulrik
Weet jij uit gesprekken met mede speksteeneigenaars of deze 'nieuwe generatie' tulikivi kachels het beoogde effect berijken zoals de klassieke modellen. We zijn nog een beetje aan het twijfelen tussen een klassiek model alla tu2200 en de sonka. qua uiterlijk zouden we zeker voor de sonka/c willen gaan maar dan moet deze wel even goed werken als de tu2200.
Bram
Hallo,
Dank voor de reactie.
Het is echt wel ongelofelijk dat zo’n kachel 48u warmte afgeeft met zo weinig te stoken.
Dit geeft uiteraard de doorslag om de aankoop serieus te overwegen.
Kan iemand mij op deze vragen een antwoord geven:
Zit ik bij een Tullikivi dan ook goed wat betreft de Europese normen?
Op welke manier kan ik dan de ideale kachel voor mijn woonst bepalen?
Hoe weet ik dat een speksteenkachel met een bepaald gewicht ideaal is voor mijn woonst?
Bij Soapstone hebben ze berekend dat ik met mijn living van 50m² een vermogen van 52kWh toekom tijdens een normale Belgische winter (ons huis is van 1999 met bijhorende isolatie).
Dit komt dan neer op een kachel van ongeveer 1500kg. Komt dit overeen met het gewicht van een Tullikivi kachel?
Sus
Bramcup,
mocht het je kunnen helpen in je keuze,de verkoper die mijn kachel komen plaatsen is, rade mij een klassiek model aan ,de reden dat hij daarvoor opgaf was dat de nieuwe modellen veel langer moeten gestookt worden dan de klassieke om hetzelfde resultaat te bekomen,is dat voor u geen probleem dat langer stoken(je verstookt ook wel een beetje meer hout)dan hoop ik dat ik u wat heb kunnen helpen de knoop door te hakken.
mvg
marc
Sus,
Op welke manier kan ik dan de ideale kachel voor mijn woonst bepalen?
Hoe weet ik dat een speksteenkachel met een bepaald gewicht ideaal is voor mijn woonst?
Bij Soapstone hebben ze berekend dat ik met mijn living van 50m² een vermogen van 52kWh toekom tijdens een normale Belgische winter (ons huis is van 1999 met bijhorende isolatie).
=> kachel laten bepalen door warmteverliesberekening en dan kijken welk deel hiervan je door kachel wil later verwarmen
=> kijken welk vermogen kachel kan afgeven.
=> Een vermogen van 52kWh bestaat niet: kWh staat voor verbruik, arbeid,.... eenheid van vermogen is kW. Kan je nog eens goed kijken wat Soapstone juist gezegd heeft?
Op zich zijn alle kachels mogelijk. Alleen hoe groter, hoe langzamer de energie wordt afgegeven, hoe lager de buitenopp, en hoe meer (aangename)stralingswarmte. Hoe je die parameters zelf wil hebben bepaalt de kachel (en hoeveel geld je er tegenaan wil gooien).
Walter
@ Sus,
er zijn vele mogelijkheden om de bepalen hoeveel kilo speksteen er nodig is om de woonruimte te bepalen.
Wanneer je de tijd neemt om het hele forum (alle voorafgaande pagina's) te lezen, zul je het antwoord zeker tegenkomen !!
Wat mij betreft begint een kachel pas bij 2000 kilo. Ik zou het niemand aanraden om een kachel te nemen met minder kilo's. Dit is puur eigen ervaring en niet gebaseerd op berekeningen en zo.
Onze kachel (OLOS/C - nieuw model met wervelverbrandingskamer) is normaal 1800 kilo. We zijn voor de aanschaf wezen kijken bij mensen die deze kachel hadden staan, met daarnaast een bank.
Ik vond het daar in huis te koud en wij hebben dus besloten om er een extra laag bovenop te plaatsten, waardoor de kachel 2000 kilo weegt en met al die kilo's warmte af kan geven. Daaraan vast zit een bank van ongeveer 500 kilo, die ook behoorlijk wat warmte afgeeft. Een totaal gewicht van 2500 kilo.
In ons slecht geisoleerde huis is dit een absoluut minimum !! Ik moet nu 1 keer per 24 uur stoken in de winter en soms iets vaker als het hard vriest.
In een goed geisoleerd huis, geeft de kachel dezelfde warmte af, maar hoef je gewoon minder te stoken. Je kunt dan zelfs de deur naar de bovenverdieping openzetten, zodat je daar ook meeprofiteert van de warmte.
Zou ik, met al mijn kennis die ik nu heb opgedaan, een nieuwe kachel mogen plaatsen, zou ik voor een kachel kiezen die richting 3000 kilo gaat.
Hou er bij de aanschaf van je kachel rekening mee dat je beter 500 kilo 'teveel' kunt hebben, dan 100 kilo te weinig. Met dat laatste krijg je het niet warm genoeg en heb je heel veel geld verspilt aan iets dat niet voldoet !
Corine
@bramcup
Ik lees nu pas dat je informatie wil hebben over het gebruik van leem als ommanteling.
Zoals je op de foto kunt zien, hebben wij speksteen en leem gebruikt bij de kachel. Wij vinden het een mooie en zeer goede oplossing. Een spekstenen ommanteling van de schoorsteenpijp vonden wij persoonlijk te recht en te strak, wat niet bij ons past.
De onderkant van de bank is ook van leem.
Alle leem wordt ook lekker warm.
Wij hebben de kachel laten plaatsten door Vuurmeesters, die heel veel ervaring hebben met spekstenen kachels en leemen kachels. Kan ze je aanbevelen. (ze plaatsen ook buiten Nederland).
De schoorsteen wordt geveegd van bovenaf, tot aan het afsluitluikje, dat ongeveer 20 cm boven de bank in het schoorsteenkanaal is geplaatst. De schoorsteenveger heeft het opgemeten en is vanaf het dak naar beneden gegaan. Ging prima.
Diezelfde man heeft via het luikje aan de rechterkant van de bank (uit het zicht) de gang onder de kachel gezogen en ook het as onder de kachel weg gezogen via de daarvoor bestemde openingen.
Allemaal geen probleem.
Ik denk niet dat het nodig is om elk jaar de schoorsteen te laten vegen....daar kwam bijna niets uit. Onder de bank en de kachel kan ik zelf zuigen met een bouwstofzuiger die je bij diverse verhuurbedrijven kunt huren.
Ik zou dit schoonmaakwerkje niet de keuze van je kachel laten bepalen, aangezien het maar 1 keer per jaar hoeft te gebeuren en het niet echt veel tijd en moeite kost !
Corine
Sus,
Bij mij heeft de firma Soapstone ook een berekening gemaakt en dit was voldoende, zelfs voor de winter die we gehad hebben. Het was wel belangrijk dat we goed wisten hoe ons huis geïsoleerd was (glas, muren, end.)
We hadden er wel bij gezegd dat het genoeg reserve mocht hebben. Eerst hadden we twijfels met onze 1800kg (omdat iedereen hier over mastodonten spreekt van +2000 kg) maar nu is alle twijfel verdwenen hoor! Bij Tulkivi hadden ze ons ook zo’n grote kachel aangeraden, anders zou het nooit voldoende zijn hehe.
Over die normen had ik ook gehoord van de man uit Tielt-Winge dat NunnaUuni klaar is om aan die nieuwe Europese normen te voldoen. Hoe het staat bij Tulkivi weet ik niet, kan ik je niet mee helpen, sorry.
Groeten,
Karel
Corine
de laatste zin van je bovenstaande reactie is wat ik van in den beginne sinds ik op dit forum meepraat heb willen verduidelijken en waarvan sommigen mij beschuldigden tot het aanzetten van een onnodige hoge investering maar je ziet dat ik gelukkig niet de enige ben die er zo over denkt
Ulrik
Een vraag aan alle ervaren speksteengebruikers;
ik heb na dit afgelopen stookseizoen gemerkt dat er in de bovenste stuklaag in de woonkamer op enkele plekken kleine scheurtjes zijn ontstaan. Met name in de muren met een gladde stuklaag (en niet in de delen met het zogenaamde 'Spachtelputz').
De stukadoor geeft aan dat dit door de warmte van de kachel komt (krimpen en uitzetten).
Het kan gelukkig geen kwaad en ik kan het ook gemakkelijk zelf weer verhelpen....moet dan helaas wel weer de hele muur sauzen ;-(
Ben ik hiermee de enige of hebben jullie deze ervaring ook ?
Corine
zouden de prijzen v.d speksteenkachels dalen dit of volgend jaar?
een verluchting via de kachel is deze nu aan te raden of niet?,
via een droge kelder of moet deze echt via de kelder naar buitengeleid worden (de verluchtingbuis) groetjes
De prijzen zouden elk jaar een 4% stijgen, aldus verschillende verdelers (het blijven wel verkopers weliswaar).
Lucht van buiten is volgens mij aan te raden ( zeker voor nieuwbouw ). Deze verbrandingslucht kan dan best wel rechtstreeks van buitenaf worden aangezogen en dus niet uit de kruipelder, aldus vertegenwoordiger van tulikivi.
Wij gaan eerdaags onze kachel bestellen. We zijn verliefd op het uiterlijk van de sonka, maar nu ben ik mij al een tijdje kopzorgen aan het maken over het feit dat bij deze kachel de isolerende "spouw" zo breed is. Deze "spouw" is zeker 3 a 4 keer zo breed als bij de andere "nieuwe generatie" tulikivi´s (op de hoeken en achterkant na). Dit is duidelijk te zien op de doorsnedes op de dutry site en op onderstaande link waar een bouw van de sonka te zien is:
http://www.matse.be/tulikivi/page2/page2.html
Gaat deze breede isolerende laag (isolate wordt er wel uitgelaten maar stilstaande lucht isoleert ook goed) er niet voor zorgen dat de buitenste schil te traag opwarmt en/of niet heet genoeg wordt? Heeft iemand een sonka staan of kent er iemand de gegevens van een eigenaar zodat ik me daarbij eens kan informeren naar de prestaties? Een speksteenkachel komt er zoiezo maar wil er wel zeker van zijn dat we het juiste model kiezen, uitzicht is belangrijk maar de prestaties zijn toch nog net belangrijker.
Hoop dat er iemand mij kan voorien van een objectief antwoord.
Bram
Ik vraag me af of je zomaar kunt stellen dat verbrandinglucht van buitenaf de voorkeur moet hebben. Lees alle pagina's van het forum maar eens goed door, dan zul je zien dat er verschillende voor en tegens zijn.
Wij hebben heel bewust gekozen van lucht uit de woonkamer. Lucht van buitenaf is, naar onze mening, koeler, waardoor het langer duurt voordat de kachel op de juiste temperatuur is. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat het toevoerkanaal goed kan worden afgesloten. Is dat niet het geval, zal er koude lucht naar binnen stromen om de kachel sneller af te koelen.
Indien er genoeg ventilatie is in een woonkamer/keuken, is naar mijn mening geen toevoer van buitenlucht nodig.
Wij hebben in de woonkeuken ramen met ventilatieroosters. Deze staan in de winter niet allemaal open. Daarnaast komt er ook altijd verse lucht binnen door de afzuigkap boven het fornuis en wanneer de deuren open gaan, komt er ook weer een lading frisse lucht binnen.
Wil je alle meningen hierover en dan loont het zich om het forum helemaal door te lezen.
Dat geldt trouwens voor alle nieuwe forumleden die overwegen een spekstenen kachel aan te schaffen....eerst lezen en dan eventuele onbeantwoorde vragen stellen !
@Bramcup
Volgens mij zijn er een paar forumleden (zie vorige pagina's) die een Sonka hebben. Wellicht zijn deze mensen niet meer actief op dit forum, nadat het is gewijzigd.
Wij hebben ook een nieuwe generatie kachel, maar die wordt wel degelijk helemaal warm. Ik kan het me niet voorstellen dat het met de Sonka anders zou zijn. Hij warmt misschien iets langzamer op, maar door het gewicht aan speksteen, zal hij de warmte ook weer langer vasthouden en hoef je dus minder te stoken.
Corine
Corine
Er zijn geen posts van sonka eigenaars te vinden op dit forum, enkel dat geval van in de zwitserse alpen. Heb al veel gelezen hoor op dit forum. Ben ook al veel tegenstrijdige berichten tegengekomen wat het natuurlijk niet gemakkelijker maakt.
vraagje aan Ulrik, heeft u een buitenaansluiting?, wat is u idee hierover?
binnekort ga ik dezelfde speksteen als de uwe bestellen
mvg gino
hoi speksteenstokers
naar lang wachten en veel geduld te hebben, hebben ze na bijna twee jaar me kachel eindelijk komen maken .dus nu wachten tot de winter weer begint of alles goed gaat he.
Hallo Willy,
wat was er kapot aan ?
Kon je met dat defect nog wel 2 jaar stoken zonder verdere beschadiging?
Wij zijn weer hard aan het houtsprokkelen en hebben reeds 4 kuup opgestapeld en er liggen nog ongeveer 10 palets op de oprit, klaar om te worden gezaagd.
Ik hoop aan het eind van de zomer 9 kuup klaar te hebben. Dat is wat we ongeveer hebben gestookt tussen september en april.
Corine