Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

hoi
ja hoor kon gewoon verder stoken was geen probleem binnen in de stookruimte was er een steen stuk was al toen ik hem nog maar aan het in stoken was ,en nog kleine dingen die ze moesten veranderen en aanpassen omdat ze dat allemaal niet goed gedaan hadden waar ik hem heb gekocht.ik heb hem zaterdag avond aangemaakt en brand nu veel beter zuurstof toevoer was ook nie echt heel goed .

hoi willy

Zie in je vorige posts dat het gaat over een sarmi/c, was het zo een vuurvaste steen die gebarste was ? door wie heb je hem laten plaatsen als ik vragen mag ? Is wel vreemd dat het zo lang heeft geduurd alvorens ze de kachel zijn komen herstellen, wat was hun uitleg ? Ben je voor de rest tevreden over de prestaties van je kachel ?

Groeten

ik had 4 vuurvaste stenen stuk maar dat was geen probleem,maar van begin was er al een speksteen stuk net boven de raam maar wel aan de binnekant de stookruimte maar kon gewoon verder stokende,hersteld door de invoerder van belgie zelf dutry hebben dat heel vakkundig en netjes gedaan(geerts heeft hem gezet),o de kachel presteert heel goed ben echt te vreden over de sarmi/c en zal het nu nog beter doen zeggen ze beter verbranden.en alles was onder gerantie natuurlijk.

ik heb vernomen dat de tulikivi, de TU2200/4H niet meer gaat verkopen weet iemand waarom? groetjes gino

Enkel het model TU2200/4H of de hele TU2200 reeks ? Modellen komen en gaan zou ik zeggen, dat is bij alle merken en producten zo dus waarom niet bij Tulikivi.

Ik hoop zaterdag de knoop door te hakken en een TU 2200/4 te bestellen. Dus ze zijn nog te krijgen, maar misschien alleen uit de voorraad van de leverancier?

 

We hebben de knoop doorgehakt en een TTU 2700/4 besteld. We hebben toch voor een zwaar model gekozen omdat we niet de mogelijkheid hebben om 2x per dag te stoken. De plaatsing is voorzien eind augustus. Nu nog aan ( gratis ) palettenhout geraken. Als er mij iemand kan helpen of een adres weet.... Ik woon in de regio Aalst.

Groeten,

Johan.

Hoe is het heb je de TU2200/4 al besteld.

Ja, we hebben een TU2200/4 besteld. Hij zal 31 augustus/1 september worden geplaatst. Ik heb ondertussen een eerste houthok gemaakt en ga nu op jacht naar hout.

 kan mij iemamd vertellen over het gebruik van Bangkirai hout in de tulikivi? men zegt dat je de kachel kapot stookt.

hallo,

 

als dat maar af en toe een blokje is,zou ik me daar persoonlijk geen zorgen over maken.

 

als het de bedoeling is constant bankirai te branden toch een beetje oppassen,want het zou inderdaad kunnen

 

dat je niet lang zal kunnen genieten van uw haard,die houtsoort is trouwens te hard om te branden,en zal praktisch geen

 

vlam geven enkel liggen gloeien en dit nadat je reeds een zeer groot ondervuur hebt verkregen.

 

mvg marc.

Hallo,

Op 24 en 25 augustus komen ze een TTU 2700/4 plaatsen.

Ik had graag geweten waar ik best een houtvochtigheidsmeter en digitale infrarood thermometer kan kopen en die niet te duur zijn.

Ik heb op het forum begrepen dat de vochtigheid van het hout en de temperatuur van de kachelwand heel belangrijk zijn tijdens het stoken.

Graag jullie advies.

Groeten,

Johan

johan,

goeiekope vochtmeter en infrarood thermometer vind je op www.dealextreme.com. duurt wel even voor het pakketje arriveert maar beterkoop kun je niet vinden. de dollarkoers staat ook nog lekker laag wat het bestellen via dit soort sites alleen maar aantrekkelijker maakt. verzenden ook nog eens gratis ! heb hier overlaatst ook een vochtmeter en thermometer gekocht, werken prima.

 

Groetjes

 

Bram

hoi ik heb een infarood scanner tot 1000g° heb hem besteld bij (www.conrad.be) en werkt uitstekend kan in me luie zetel de tempartuur meten en opvolgen zeer handig ding.

Hallo,

even meedelen dat mijn TU900 geweldig is. met 3kg per 24 uur warm in kamer/keuken ( 25m2) temp 22/23

3 kg hout per 24 uur?

Heb je een passiefhuis?

Hoe krijg je die speksteenlaag warm met 3 kg, dacht dat het 1 kg per 100 kg speksteen was.

Dus in jouw geval 9 a 10 kg hout.

 3kg met deze stook ik tot 65/70 in een beurt,en dat is genoeg om mijn kamer voor 24 uur 22/21 te houden, de muren zijn ook  21/20 (buitemtemp 12/  nacht 3/4). heb wel eens 10kg gestookt mantel was dan 120 gr dan was het binnen 28/ beetje te warm.maar je moet stoken naar gelang buitentemp.deze wijze lessen heb ik uit dit forum gehaald met name de heer Ulrik.

Andy,

 

Wij hebben een Tulikivi Phata C staan. Deze verwarmt onze living, keuken en berging wat samen een oppervlakte is van 80m². De kachel staat in de living recht voor de deur van de keuken en van de berging. Vorige winter heeft de verwarming beneden, niet opgestaan. Onze kachel weegt 1575kg en wij zijn er zeer tevreden van.

Groetjes,

Patrick

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

waltervaes

jij zegt : 3 kg hout per 24 uur?
Heb je een passiefhuis?
Hoe krijg je die speksteenlaag warm met 3 kg, dacht dat het 1 kg per 100 kg speksteen was.
Dus in jouw geval 9 a 10 kg hout.

je hoeft daarvoor geen passiefhuis te hebben bij de huidige buitentemperaturen

je moet ook niet 1 kg hout per 100 kg speksteenmassa te stoken bij de huidige buiten en nachttemperaturen want dat moet pas als je de volledige capaciteit van de kachel wilt benutten en momenteel is dat nog niet het geval

ook ik stook nu in mijn 3 tonner nu niet meer hout dan 3 tot max 5 kg en kan daarbij de kachel zelfs nog niet eens dagelijks stoken omdat ik na 2 avonden stoken een dag moet overslaan omdat ik dan nog 24 °C heb van de voorgaande dagen

bij de huidige temperaturen volstaat dat ruimschoots met de helft en je gaat de kachel dan ook maar tot een 50 à 60 °C opstoken waardoor je amper de helft van het hout verbruikt en het toch voldoende warm hebt

het klopt dus zeker wat hier beweerd wordt door kroes

Ulrik

Ik  had pas naderhand gezien dat het maar om 25 m² opp. ging.

Ik wou gewoon ook eens weten wat Kroes zijn isolatiegraad was.

En of hij ook andere kamers verwarmt (met andere middelen)

 

Gewoon om eens te vergelijken  (nadat mijn huis volledig geisoleerd/verbouwd is) met mijn situatie (heb een finoven van 1300 KG)

waltervaes,

Nee, ik heb geen andere kamers te verwarmen,  de muur achter de TU900 geeft warmte door naar de hal,en boven warmte van de pijp.

beneden dubbelglas,rolgordijn,overgorijn zo hou ik de warmte binnen.

Kroes.

 

 

"boven warmte van de pijp"

Heb je een open enkelwandige pijp op verdieping? (of toch dubbelwandig of met speksteen bekleed?)

Dacht dat die omkast moest zijn (rotswolisolatie en brandvaste plaat) voor de verzekering (hebben wij toch moeten doen)

 

Heb je spouwisolatie in de muur? zoja hoeveel?

 pijp is dubbelwandig,spouwisolatie in de muur, ja weet niet hoeveel  bouwjaar huis 1999.

Hoi,

Ik ben sinds een maandje aan het stoken in onze speksteenkachel (TU 2200/4) met bovenaansluiting. Het stoken gaat al heel behoorlijk, maar ik vraag me wel af of ik het goed doe. Mijn bedoeling is zo efficient mogelijk te stoken (zoveel mogelijk warmte in huis en zo weinig mogelijk door de schoorsteen) met zo min mogelijk overlast voor de buren.

Ik verbrand altijd eerst 2 proppen kranten in de stookruimte zodat ik voldoende trek in de schoorsteen krijg. Daarna maak ik de kachel aan met wat heel fijn hout en 1 a 2 kilo klein pallethout. Als dit helemaal opgebrand is gaat er 3 a 4 kilo hout in, een mengsel van plankjes en dikkere stukken hout. Dit brand zeer fel en de temperatuur aan het begin van de kachelpijp loopt op tot wel 150 graden (ook wel eens 180 graden als het hout minder dik is).

Als dit hout niet meer brand, maar alleen nog maar gloeit doe ik de luchttoevoer in het aslade deurtje half dicht en zet ik de klep in de schoorsteen diagonaal (ruim half dicht ?). Wanneer ik geen gloed meer zie gaat alles dicht (luchttoevoer in aslade en deur en de schoorsteenklep).

Wat doe ik goed en wat doe ik fout? Bedankt voor jullie reacties!

(Ik weet dat er waarschijnlijk al antwoorden elders in dit draadje staan, maar ik heb het al 2 keer helemaal gelezen en geen tijd omdat nog een keer te doen)

 

ad schreef:

<<Ik weet dat er waarschijnlijk al antwoorden elders in dit draadje staan, maar..>>

Prachtige humor: dit draadje !

Volgens mij stook je zo goed als perfect.

Ben zelf ook een leerling stoker..

De gloedfase heeft toch nog royaal zuurstof nodig. Ik zou de luchttoevoer niet te veel verkleinen.

Mijn indruk is dat ook nadat er geen kooltjes meer gloeien, er toch nog wat verdere ontgassing is. Daarom doe ik er minstens een kwartiertje bij nadat de laatste kooltjes gedoofd zijn, alvorens alles te sluiten. Misschien overdrijf ik en ben ik te voorzichtig?

Veel stokgenot verder!

 

 

 

Hallo,
 
Ik zou een cake willen bakken in mijn sarmi/c met onderaansluiting.
Moet de schouwklep open of to zijn tijden het bakken?
 
Groeten, Janl

Hallo stokers

 

hoe zit het met de ervaringen van onze nieuwe stokers ?

 

iedereen tevreden ? en niemand problemen ?  hebben wij het dan toch zo goed uitgelegd dat er niemand nog problemen heeft ??? straks moeten de verkopers geen uitleg meer geven ....

 

Ulrik

Ulrik,

 

al uw goede raad opgevolgd,de kachel werkt perfect,alle verwachtingen werden door de kachel ingelost.

Die verwarmd hier toch zo'n 360m3 en houd hier alles op een 23°,s'morgen  15kg hout stoken

en s'avonds nog eens dit enkel in het weekend,op gewone weekdagen 1 keer+-30kg s'avonds.

deze morgen +3° graden buiten,binnen op de bovenverdieping 21,op het gelijkvloer24°,niet slecht

dacht ik zo of heb ik het mis?

Toch heb ik nog een vraagje,ik weet dat u ook een infra-roodmeter heeft,wat is het maximum aantal graden

dat je ooit al eens gemeten hebt net boven de deur na een stookbeurt?

waarom deze vraag,zal je denken,omdat deze temperatuur bij mij denk ik nogal aan de hoge kant is 165-185°

dit na de volle 30kg te hebben opgestookt of vind je dat er nog niet over?ik stook altijd beuk en eik en af en toe eens

veel zachter hout maar wel altijd zeer droog hout daar ik een zeer grote voorraad heb en zo toch voor een 10lal jaar

brandstof heb liggen.

mvg marc

Marc

 

165 tot 185 °C is wel meer dan genoeg maar als je doorstookt komt  150 °C daar net boven de deur wel frequent voor

 

360 m² warm houden is ook al niet mis natuurlijk, maar bij deze temperaturen reeds 30 kg stoken ... hoeveel kg ben jij dan van plan te stoken bij min 10 °C ?

 

wat is het gewicht van de kachel ? of welk type van kachel heb je ? is dat wel een volledig massieve speksteenkachel ? want nu dagelijks 30 kg stoken is wel extreem veel 

 

ik stook nu max 10 kg en na twee dagen moet ik al een dag overslaan omdat het dan nog meer dan 23 °C is 

 

als jij nu 30 kg per dag stookt moet jij wel een slecht geisoleerde woning hebben dat kan ik mij anders niet voorstellen 

 

ik heb vanavond een goede 5 kg gestookt en ik zit met 25 °C op gelijkvloers en boven met 20°C

 

Ulrik

 

 

ulrik

Ik zeg wel 30 kg maar het kunnen er evengoed maar 25kg zijn ook,ik weeg dat niet dat is maar een ruwe schating,

ons huis werd zo goed mogelijk geissoleerd,omdat dit een huis was dat ikzelf niet heb laten bouwen maar aangekocht heb,het dak werd geissoleerd met20cm gloswol,de muren werden opgespoten met 7cm uf schuim,overal 1,1 glas laten steken.Ik bezit dezelfde kachel als die van u,maar er word hier niet te erg gelet op het sluiten of liever dichtdoen van deuren.aan de keuken is ook een veranda aangebouwd en telkens de glazen deur er naar opengaat komt wel wat frisse lucht binnen,misschien vandaar dat meer moeten stoken,maar daar hebben we eigenlijk geen erg in.het aantal m3 is zeker ook meer dan die ik opgegeven heb,maar ik wil dat niet allemaal gaan opmeten tot in detail.alle deuren staan binnenshuis welteverstaan allemaal wagewijd open en ik denk om mijn buffer op peil te houden dat ik wel een beetje meer moet stoken dan u .Benedenverdiep is 110m2 ,en de boven is er85m2,dustesamen zo'n195m2 op2.4m hoogte,eigenlijk toch wel meer dan de eerder opgegeven m3 meters.vloeren zijn ook niet geissoleerd ze waren nog te mooi om  uit te breken,en het is algemeen geweten dat er zeer veel koude uit de grond komt;Zeker bedankt voor de snelle reactie en voor alle goede informatie in het verleden,ik zal in detoekomst nog wel eens te rade moeten komen bij u maar dan op een andere topic,ivm een zonneboiler.

mvg marc

@Ulrik,

Je vraagt aan de 'nieuwe stokers' of alles goed gaat. Volgens mij gaat het stoken wel goed, maar heb je ook een antwoord op mijn vraag van ma, 26/10/2009 - 14:42 ?

ad

 

proficiat want je bent goed bezig, je stookt op de goede manier !

jij zegt verder nog : 

 

* Mijn bedoeling is zo efficient mogelijk te stoken (zoveel mogelijk warmte in huis en zo weinig mogelijk door de schoorsteen) met zo min mogelijk overlast voor de buren.

 

zo zien wij het graag !!! en als je echt droog hout stookt dan hebben de buren daar inderdaad ook geen last van 

 
* Ik verbrand altijd eerst 2 proppen kranten in de stookruimte zodat ik voldoende trek in de schoorsteen krijg.

 

normaal gezien is dat niet nodig omdat de kachel nog warm staat van de stookbeurt van de dag voordien

 

als je de schouwklep opent en de zuurstoftoevoer aan de aslade, gaat de kachel direct  restwarme uit de kachel laten ontsnappen via de schouw en krijg je een automatische trek

 

als je dat eerst doet en je gaat dan hout halen wacht de schouw al op uw eerste rookpluim tegen dat je het vuur aansteekt

 

* Daarna maak ik de kachel aan met wat heel fijn hout en 1 a 2 kilo klein pallethout. Als dit helemaal opgebrand is gaat er 3 a 4 kilo hout in, een mengsel van plankjes en dikkere stukken hout. Dit brand zeer fel en de temperatuur aan het begin van de kachelpijp loopt op tot wel 150 graden (ook wel eens 180 graden als het hout minder dik is).

 

een temperatuur van een 150 °C aan de uitgang van de kachel mag je als normaal beschouwen want je hebt die nodig om een natuurlijke ( en goede ) trek te krijgen

 

het warmteverlies kan nog lager natuurlijk maar dan kom je in een zone dat je bijna een mechanische luchtafzuiging nodig hebt en daarvoor is dan weer stroom nodig en dat is eveneens een verliespost

 

met onderstaande link kan je een temperatuurmeting zien die ik deed tijdens een stookbeurt van 10 kg hout

 

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/Temparatuurmetingen02?authkey=Gv1sRgCKKK7rjNjKXgEA#

 

als de verbranding is wat zij moet zijn ( voldoende zuurstoftoevoer ) dan moet de stookruimte na de stookbeurt er als volgt uitzien

 

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/Stookruimte?authkey=Gv1sRgCPj41sHshcaVEg#is

 

is dat niet het geval en krijg je een zwarte aanslag of een zwarte ruit dan is de verbrandingstemperatuur te laag omdat je onvoldoende zuurstoftoevoer geeft

 

* Als dit hout niet meer brand, maar alleen nog maar gloeit doe ik de luchttoevoer in het aslade deurtje half dicht en zet ik de klep in de schoorsteen diagonaal (ruim half dicht ?).

 

de luchttoevoer half dicht of de klep in de schoorsteen diagonaal heeft hetzelfde efect want je smoort de luchtdoorstroming naar de schouw

 

Wanneer ik geen gloed meer zie gaat alles dicht (luchttoevoer in aslade en deur en de schoorsteenklep).
 

zo moet dat

 

Ulrik

 

 

Beste forumleden,

in januari wordt onze speksteenkachel geplaatst, Tulikivi 2450 (gewicht 2800 kg) met bakoven gedraaid.

We hebben nog een probleem, de kachel is 90 cm diep en wordt in een bestaande muur (celbetonblokken met spouw) van 22 cm dikte aangebracht.

 

De kachel komt in de woonkamer (40 m²) 60 cm eruit en aan de andere kant  8 cm,

waar recht tegenover de deur van een kleine keuken (12 m²) zich bevindt,

de keuken en woonkamer is nog afgescheiden met een gang (4 m²) van 140 cm breedte.

 

Tussen de wand van 22 cm en kachel komt er een ruimte van ongeveer 2-3 cm,
eerst waren we van plan langs beide zijden speksteentegels te plaatsen tot tegen de mantel van kachel, maar de vraag is waar gaat de warmte dan naartoe van de zijkant van de kachel, is het niet beter de ruimte tussen de kachel en muur langs de gangzijde open te laten dat de warmte langs daar weg kan.

 

Kan men beide zijden bezetten met speksteentegels of heeft er iemand een beter idee ?

Groeten,
Toine

Situatieschets. http://picasaweb.google.be/lh/photo/bv1UdnSu2i8wNqP04wXD-Q

ik zou het zo aanpassen (indien mogelijk)

De kachel staat dan midden in de te verwarmen ruimte, ideaal dus

http://i4.photobucket.com/albums/y122/zolleke/woonkamer.jpg

Peter,

 

de sluis naar onze buitendeur komt er zeker, ook gordijnen in onze woonkamer, waar de vensteroppervlakten niet zo groot zijn, voor de koude wintermaanden komt er ook een gordijn naar de trap toe. 

 

De open ruimten zijn moeilijk te verwezenlijken daar we een Bed & Breakfast hebben en toch wel onze privacy op prijs stellen.

 

Mijn vraag ging meer over het aan beide zijden plaatsen van speksteentegels op muur van 22 cm dikte tot tegen kachel zoals op bijgevoegde foto, kant van living zeker en andere kant opening laten anders zit de warmte daar opgesloten.

 

Alleszins dank voor het antwoord,

 

Groeten,

Toine

 

http://picasaweb.google.be/lh/photo/bv1UdnSu2i8wNqP04wXD-Q

 

joepie, eindelijk onze kachel staat er, nadat ik de ervaringen van jullie gelezen had, hadden we ervoor gekozen ,voor een ton speksteen meer te nemen, dan dat we nodig hadden volgens de berekeningen. het is de TU2200/4H geworden, raar maar waar, deze kachel word niet meer gemaakt wat zou eigenlijk de reden hiervan zijn?

Ulrik, u heeft de zelfde kachel, kan u me soms zeggen, hoelang je hiermee stookt?, deze weegt 2700kg dus dat is ongeveer 27kg hout, hoelang brand deze dan?,  3 u stoken? 

als het stoken gedaan is, maar er gloeien nog enkele houtbrokjes (geen vlam) , mag je dan al de schoorsteenklep sluiten of moet echt alles uit zijn (vuur, gloeien van as)? mag je de ruit kuisen met azijn? heeft er soms iemand van jullie speksteen over?, stukken of brokken?, als jullie niet weten wat er mee te doen, laat maar iets weten, ik kom er graag even voor langs wij kunnen het gebruiken,

we zijn nu de kachel al 2 u aan het stoken, en dat alleen al is heel plezant, het is echt een aanrader, en een gezellige warmte

alvast warme groetjes gino

 

knor

 

de warmte van de kachel die in de dikte van de muur vrijkomt zie ik niet echt als een probleem want deze warmte wordt nadien toch ook door de muur uitgestraald

mijn kachel staat in de living 6 cm van de muur en door de straling van de kachel op deze muur van 19 ccm loopt de temperatuur van de muur in de winter op tot  36 °C aan de kant van de keuken en waar er geen straling is daar is de temp van de muur maar 25 °C

hoe dan ook de warmte die de muur gaat opnemen komt er vroeg of laat zeker uit en 't is dus geen verlies aan warmte

 

dat is het wel als de kachel aan de buitenmuur staat

 

Ulrik

beste gino

 

joepie, eindelijk onze kachel staat er, nadat ik de ervaringen van jullie gelezen had, hadden we ervoor gekozen ,voor een ton speksteen meer te nemen, dan dat we nodig hadden volgens de berekeningen. het is de TU2200/4H geworden, raar maar waar, deze kachel word niet meer gemaakt wat zou eigenlijk de reden hiervan zijn?

 

deze kachel is te goed  en de concurentie kan er niet tegenop ... grapje

 

proficiat met de keuze voor de zwaardere TU2200/4H  kachel want daarvan krijg je nooit spijt neem dat maar van mij aan en volgens de dealers zijn de TU reeks de best presterende kachels uit  het gamma

 

de extra ton speksteenmassa die je kocht door voor dit model te kiezen is in verhouding veel goedkoop ten opzichte van de eerste 1500 kg van de kachel die je ging zetten en je komt nu bijna met zekerheid toe om de volledige woning met de kachel te verwarmen en hout stoken is nog steeds de goedkoopste verwarming

( zou het daardoor komen dat je de reclame van " mazout de goedkope verwarming " niet meer hoort op radio of tv ... )

 

de meeste ( jonge ) mensen vragen naar een strakker design en kachels met rechte hoeken in plaats van afgeronde vormen en daar zal wel de beslissing liggen om dat model op termijn af te voeren en wat maakt men nu nog 10 jaar lang ? Bill Gates heeft er zelfs een op maat laten maken in de vorm van een  ei

 

Ulrik, u heeft dezelfde kachel, kan u me soms zeggen, hoelang je hiermee stookt?, deze weegt 2700kg dus dat is ongeveer 27kg hout, hoelang brand deze dan?,  3 u stoken? 

 

ik heb inderdaad dezelfde kachel en stook nu ongeveer één uur bij de huidige temperaturen

en  die 27 kg hout dat je daarin kan verstoken dat moet je ook niet zo letterlijk nemen dat is een indicatie 

als je dagelijks 27 hout gaat stoken zal het toch al moeten vriezen want eens je muren op temperatuur staan zal je snel merken dat je daar een hoop kilo's mag af doen  

 

vorrige winter heb ik bij min 13 °C  4 uur gestookt en dat was echt het max dat ik ooit al heb gestookt maar ik heb dan wel 25 tot 26 °C op de benedenverdieping en 18 tot 20 °C boven en de CV staat al 3 jaar op O

 

met temp van rond de 0 °C  stook ik 2 tot max 3 uur

 

als er veel koude en gure wind is in de winter mag je ook wat meer stoken omdat de woning dan meer gaat afkoelen bij dezelfde temperatuur

 

als het stoken gedaan is, maar er gloeien nog enkele houtbrokjes (geen vlam) , mag je dan al de schoorsteenklep sluiten of moet echt alles uit zijn (vuur, gloeien van as)?

 

ja op dat moment mag je alle kleppen sluiten

 

mag je de ruit kuisen met azijn?

 

NEEN !!! dat is nergens voor nodig en ook niet gezond voor het glas !!! je hoeft geen enkel product te kopen want dat is verloren geld

 

heb je toch eens een aangeslagen glas ga dan als volgt te werk :

 

1 ) neem een vochtige sponsje ( voor de afwas ) en dop deze in de resterende as van de vorige stookbeurt  die nog in de kachel aanwezig is

2 ) wrijf nu met de natte spons met deze as over het glas zodat het volledig vochtig wordt en je zal zien dat de zwarte aanslag als sneeuw voor de zon verdwijnt

3 ) wrijf droog met een oud zeemvel dat je uitsluitend daarvoor gaat gebruiken en wrijf het glas nadien volledig droog met papier van een keukenrol

 

een opmerking : als je op de goede manier stookt ( met voldoende zuurstoftoevoeging ) en met droog hout heb je altijd een propere glasdeur, maar  is er toch eens wat zwarte aanslag overgebleven van de dag voordien  dan stook je dat de volgende dag volledig weg als je doorstookt en blijft er enkel nog wat wit poederige aanslag over op het glas die je gewoon met wat papier van de keukenrol kan verwijderen

 

Ulrik
 

Amaai Ulrik,

zo laat nog berichten posten, dat stoveke van jou moet wel veel warmte geven,

je geraakt niet in bed.

Ik hoop maar als de onze hier staat dat mijn vrouw hier s'nachts niet blijft hangen

bij de kachel.

Eigenlijk zijn we vol verwachting wat de kachel ons gaat brengen want het is toch

een grote investering.

Mijn vrouw had graag hier in de living een cv-radiator verwijderd, staan er wel twee, maar daar wachten we nog even mee, want hier in de Oostkantons,

Crombach-Sankt Vith, kan het wel goed koud zijn.

 

Vorige winter eenmaal -22° en verscheidene nachten -15°, veel sneeuw,

gelukkig hadden we nog ons Brico-stoveke om tesamen
met onze cv-verwarming het hier toch gezellig te houden.

En nu op zoek naar das billigste Holz !

Groeten en dank voor het antwoord op mijn vraag aangaande de muur.

 

Knor

knor

 

ik zit dikwijls laat op ja want ik ben een nachtuil en sta 's morgens pas rond 8 u à 8u30 op om te gaan werken

 

nu op zoek naar das billigste Holz !

 

dat kan in uw streek toch geen probleem zijn  want het staat daar vol sparrenhout en dat is sneldrogend hout en prima om te stoken in een speksteenkachel maar je moet wel doorstoken zodat je de aanwezige " harsen " die in het hout zitten mee kunt verbranden en daarvoor heb je een hoge temperatuur nodig

 

Ulrik

 

@JanL

leuk om te horen dat je een cake wilt bakken. Ik weet niet wat voor een kachel je hebt, maar ik bak mijn taarten, pizza's, etc in mijn 'gewone' Tulikivi Olos/C. De kachel wordt op een normale manier gestookt en wanneer het vuur helemaal uit is en alle kleppen dicht, leg ik een stuk speksteen (overblijfsel van de kachelbouw) op het rooster. Daar weer een plaat op en daar zet ik een oventhermometer op. Wanneer deze de juiste temperatuur aangeeft, zet ik mijn gerecht erin. De temperatuur daalt slechts heel langzaam en tot nu toe zijn bijna al mijn baksels en gerechten goed geslaagd.

Je kunt ervan uitgaan dat je alles kunt bakken wat je ook in een normale oven kunt bakken.

Corine

 

@ Ulrik en alle 'oude' bekenden van het vorige forum

Heel leuk jullie berichten weer te lezen en nieuwe mensen te 'ontmoeten' !

We zijn ook weer druk met stoken. Vergeleken met velen van jullie is die kachel van ons niet zo groot en daarom moeten we wat langer stoken. Geen probleem, want het hout is gratis en we vinden het vuur zeer aangenaam.

Mocht ik ooit verhuizen.... zal ik zeker voor een grotere kachel kiezen. Nu zitten we (inclusief bank) op ongeveer 2500 kilo. De bank wordt ook heerlijk verwarmt, maar geeft niet zoveel warmte af als de kachel zelf. Komt natuurlijk ook omdat deze bank vol ligt met dekens, zodat we onze billen niet verbranden !!!! hahaha

Voor mensen die een beetje 'moeilijk' zitten met hun kachel en deze graag iets zouden willen verplaatsen ten opzichte van hun kachelpijp, kan ik een bank van harte aanbevelen (zie foto.).

Ik zal vanaf nu weer regelmatig het forum bekijken en mijn bevindingen -weer- met jullie delen.

Wens ik iedereen alvast een zeer warme winter toe!

Corine

Hallo iedereen,

De knoop is doorgehakt; de speksteenkachel komt er.

Het juiste model en het merk (NU of Tul) liggen nog niet vast.

Eigenlijk had ik één vraag voor jullie :

Heeft er iemand ervaring/opmerkingen/contact met de firma Finse-speksteenkachels, zaakvoerder de Heer Frans Vanriel?

Graag hoor ik wat reacties.

Met vriendelijke groeten,

Alco-hall

Ulrik, ik heb deze vochtigheidsmeter. Bij mij staat er een ander merk op (RESS), maar het uiterlijk is hetzelfde. Ik ben niet echt tevreden over de meter. De meetwaarden zijn niet betrouwbaar en de meter "pingelt" vaak tussen absurd hoge en absurd lage waarden. Of hij geeft aan dat de de vocht-waarde buiten zijn bereik ligt bij een stuk hout warvan ik het vochtgehalte ken.

Niet kopen, als je het mij vraagt.

Wij zijn ooit eens op bezoek geweest bij die Van Riel en het werd ons al snel duidelijk dat het toch niet al te koosjer is. Wij waren gegaan voor een Nunna van die nieuwe reeks, maar die kon hij niet aanbieden toen.  Buiten de beperkte keuze was er nog iets waar mijn vrouw helemaal niet mee kon lachen: hij vertelde ons dat alle kachels worden geplaatst door Polen… Niet dat ze het tegen Polen heeft maar waarom de mensen in België het werk niet laten doen, waarom zijn al die verplaatsingen nodig? Daar had hij ook een antwoord op, dat het goedkoper was. Wij betrouwden het verhaal niet en hebben maar direct een mail gestuurd naar de fabriek, die ons Soapstone opgaf als hoofdimporteur.


Wij bij Soaptone langsgegaan en wat bleek, dat zijn zogezegde superprijzen louter boerenbedrog waren. Alleen de plaatsing is een pak goedkoper (logisch).

Uiteindelijk hebben we een Nunna laten plaatsen door Soapstone en daar zijn we nog steeds zeer tevreden van.

Voortaan contacteer ik bij de minste twijfel over de oorsprong van een product, simpelweg direct de fabrikant!

 

Groeten,

Karel

 

goedenavond

wij hebben sinds 14 juli een tu2200 met wervelkamer en luchtaanzuiging van buitenaf via de onderkant

de plaatsingfirma heeft hem komen instoken en uitleggen (topservice)

wij plaatsen onze houtblokken vertikaal zoals aangeleerd en werkte perfekt, stenen en ruit altijd proper gestookt

 

maar begin deze week zijn we naar een stookavond bij tulikivi geweest en daar vertelden ze ons dat we onze blokken horizontaal moesten leggen

de dag erop deden we dat ook maar onze stenen en in mindere mate onze ruit zijn zwart gebrand

we hebben tot op heden dat gedaan en eens gekruist horizontaal maar er is geen verbetering

wij branden enkel populier stammen

alvast bedankt voor de reacties

en advies

 

 

moest die tulikivi al 10 jaar eerder gehad hebben

de beste investering sinds jaren

sleutelaar

 

moest die tulikivi al 10 jaar eerder gehad hebben
de beste investering sinds jaren

 

dat zei mijn vrouw ook nadat ze mij eerst 10 jaar lang had tegengehouden tot ik de knoop doorhakte en ik een

TU 2200 4/H bestelde van 3 ton,  en de oude schouw met een inbouwcasette van Flam begon af te breken

 

sindsdien staat de CV op O

 

Ulrik

 

hallo sleuteraar,

Ik heb ondervonden om het zwartbranden van de kachel tegen te gaan,je best kurkdroog hout brand en in het begin van de stookbeurt zoveel mogelijk lucht toediend,ook plaats ik de blokken kruislings op elkaar 3a 4 blokken hoog,een ecologies blokje eronder en branden maar,vlammenspel bestuderen en je afvragen waarom je in godsnaam zolang hebt gewacht zo'n kachel te laten plaatsen,in mijn geval althans,om het met de woorden van Ulrik te zeggen niets evenaard zulk een kachel op gebied van gezelligheid en stralingswarmte,nu ga ik stoppen vooraleer ik er lyrisch van word en wens iedereen een warme winter toe.

mvg marc.

hoi allemaal ik heb nooit vuile raam bij het aanmaken van de kachel doe ik de raam een klein beetje open zodat hij daar wa zuurstof krijgt en eenmaal hij goe brand doe ik hem terug dicht en de aslade doe ik ook een beetje open voor extra zuurstof en natuurlijk droog hout he, zet altijd extra mand met hout binnen voor de dag erna die staat naast de kachel en de dag daarna is dat hout gewoon warm.