ventilatie en verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi, na uren surfen op deze zeer interessante site heb ik me geregistreerd om misschien een antwoord te krijgen op mijn vraag. Ik begin binnen afzienbare tijd aan mijn houtskelet-le-woning en ik heb nog een vraag over de ventilatie. Hoewel ik vermoed dat balansventilatie theoretisch de beste oplossing is wil ik dit niet gebruiken omdat ik geen toevoerkanalen wil. Ik ben erg allergisch en je wil niet weten hoe die buizen er na een aantal jaren uitzien, ondanks alle filters. Daarbovenop ken ik mezelf en zal het tijdig vervangen van de filters er na een tijdje overschieten. Ik wil dus opteren voor een type C ventilatie (afvoerkanalen is geen probleem) met een aanzuigopening per kamer rechtstreeks door de muur. Omdat ik zonnepanelen ga zetten wil ik op de bovenverdieping (beneden komt vloerverwarming op warmtepomp) de ventilatieopeneningen voorzien van een thermostaatgestuurd ptc-element. 's Nachts verwarm ik de kamers niet (Ik vrees dat de kamers zowiezo al te warm gaan zijn om comfortabel te slapen. 15 graden vind ik al te warm) en overdag heb ik beschikking over groene stroom via de panelen. Nu ben ik op zoek naar een standaardoplossing dat past in standaard buizen. Ik weet dat het bestaat, omdat een aantal ph-fabrikanten dit aanbieden maar ik heb nog geen leverancier of info buiten deze woningbouwers gevonden. Alvorens zelf het hele net af te surfen wilde ik deze vraag eens voorleggen. Verder hoor ik graag jullie mening over dit idee. Groetjes

Reacties

Hoewel ik vermoed dat balansventilatie theoretisch de beste oplossing is wil ik dit niet gebruiken omdat ik geen toevoerkanalen wil. Ik ben erg allergisch en je wil niet weten hoe die buizen er na een aantal jaren uitzien, ondanks alle filters.

Daar zou ik nog even overnadenken, want dat is een contradictie van jewelste !

Je bent allergisch, dus je gaat een systeem C installeren dat alle stof en pollen zomaar binnenlaat ? En ga je dan wel alle toevoeropeningen om de 2 maand afstoffen en afwassen ?

Beter is een systeem D, met af en toe een onderhoud, maar vooral met goede filters. Goeie filters houden standaard ALLE (of toch 99%) pollen tegen, er zijn units met nog fijnere filters, op den duur hou je zelfs bacterien buiten ... Om van fijn stof nog maar te zwijgen.

 Inderdaad, met die C-ventilatie heb je geen controle over wat je gaat binnenlaten aan lucht + stof.

Als je voldoende filters plaatst op je aanzuig, zo dicht mogelijk bij de plaats waar je aanzuigt, snap ik niet hoe de buizen erachter nog vuil zouden moeten worden, aangezien de buizen op zich luchtdicht zouden moeten zijn.

In de chemische en medische wereld wordt er ook lucht van buiten aangezogen en binnengeblazen, maar met de nodige filtering.

F3+F4+F7+Hepa: overdreven voor een woning natuurlijk, maar wel doenbaar. De lucht zal dan alleszins zuiverder zijn dan buiten!!

Je zal de filters niet vervangen zeg je, dan zet je er toch gewoon een lampje of een geluidssignaal op, wanneer de filtervervuiling te hoog wordt, dan is het moeilijk om het nog te negeren.

Dan ga je overdag de aangezogen lucht elektrisch opwarmen, omdat je "groene stroom" op overschot hebt blijkbaar, maar de warmte die in je afblaaslucht zit wil je niet recupereren?

Surf nog maar wat verder op dit forum, en overdenk je beslissingen goed voor je een beslissing neemt, anders is het weggegooid geld.

En die "15° vindt ik te warm": dus heb jij verschillende maanden per jaar de airco aan staan om de kamers op 15 te houden 's nachts? Kan natuurlijk met die stroom op overschot.

 

Limer

interessante reacties :-).

Even beginnen met de temperatuur in de slaapkamer. Natuurlijk heb ik in de zomer de airco niet aan, ik heb zelfs geen airco. als het warmer wordt is dat natuurlijk zo, dan heb ik pech. Maar het liefst slaap ik in een koele kamer, dus verwarm ik deze niet op koude dagen. De stelling hier die zegt dat ik rechtstreeks pollen en zo aanzuig vind ik niet correct (niet specifiek op die pollen natuurlijk). Ik woon in natuurgebied en de buitenlucht wordt constant ververst en bij elke regenbui uitgewassen. Al wat zich opstapelt in uw kanalen zit daar voor eeuwig en drie dagen. Het toeval wil dat ik ooit in een ziekenhuis ventilatiebuizen heb moeten vervangen in mijn job. Ik vermoed dat schone lucht daar nogal prioritair is. Wel, en dat is wat ik wil zeggen, je wil dus niet weten hoe die buizen er vanbinnen uitzagen. Hoe het erin komt weet ik niet, maar het zat er wel in. Misschien sluiten theorie en praktijk niet altijd even mooi aan bij elkaar. Dat van de warmte die ik niet kan recupereren is wel waar, dat is een spijtige zaak, maar als ik de energie zelf duurzaam opwek, is dat dan zo erg? Verder wil ik de reacties even voor zijn en zeggen dat de ventilatiebuizen niet  vervangen diende te worden vanwege een defect of slijtage maar vanwege een ander plafond. Zonder dat plafond zaten die buizen er waarschijnlijk nu nog, lekker sticky :-)

 

 Timson,

 

En in een natuurgebied zitten er geen pollen en stof, komaan, niet zeveren hé. En dat deze wordt uitgewassen bij regen ok, maar dan hebben allergiepatienten meestal ook geen problemen, maar bij langere droogtes of bloeiperiodes van bomen en planten, heb ook jij, minstens evenveel problemen als iemand die midden in de stad woont.

De stof die zich opstapelt in kanalen: dat zal dan in de extractiekanalen zijn, waar een constante afvoer naar buiten in zit, en het dus niet echt let dat er hierin stof zit.

In de pulsiekanalen zal er geen stof gezeten hebben, of zal er alleszins geen stof zitten mits er goed gefilterd wordt.

Het is niet omdat je duurzame energie opwekt, dat je het daarom moet verspillen. Waar moet deze energie vandaan komen op momenten dat het bewolkt is?? Of ga je "enkel" op dat moment verbruiken, als je aan het produceren bent??

Heb zelf 4 jaar in de ventilatie gezeten, en kan het tegendeel beweren (na de filtering wel te verstaan).

Een geen F3 vlakfilter, dat dient enkel om de bladeren buiten te houden!

Timson,

Ben zelf bezig met kanalen te leggen voor systeem D. Overal mooie ronde kanalen in galvanisé, voldoende groot bemeten, met op geregelde plaatsen toezichtsopeningen en weggestoken in verlaagde plafonds, in kasten, aan de uiteinden van het zadeldak op zolder enz. Nergens ingestort in de chape en dus altijd bereikbaar voor inspectie, reiniging en (moest het ooit nodig zijn) vervanging. Sorry, maar ik zie het probleem niet.

Energie duurzaam opwekken is een mooie kers op de taart. De taart zelf is zo weinig mogelijk mogelijk energie verbruiken. Alleszins veel succes met je project.

Filip

 Timson,

Ik vind dit een prachtig idee.

Ik besef dat veel werkgebouwen en hospitalen lucht transporteren maar dat wil ik ook niet in mijn huis.   De ziekenhuisbacterie komt ergens van hé.  Je kan die buizen nooit 100% (laten) kuizen op termijn.  In Nederland is type D reeds verboden voor sociale woningen.  Wij staan hier in België 20 jaar achter.

 

Zo heb ik het gedaan:

muurdoorvoer (met dus zeer korte buis makkelijk te kuisen) in elke te verluchten kamer met daaraan gekoppeld een convector die de lucht van buizen aanzuigt wanneer het co2 gehalte onder een in te stellen drempel komt.

centrale afzuiging van afvoerlucht én naar buiten geleid richting lucht-water warmtepomp voor een beetje warmte recuperatie

De afzuiging moet constant gebeuren om stilstaande lucht en dus aanhechting bacteries te voorkomen in de afzuigbuizen.  Ik wil niet dat die beestjes terugkruipen in mijn woning.

 

Wat zou ik nu doen mocht ik mijn bouw opnieuw kunnen doen en indien toegelaten:

* enkel afzuiging

* ventilatie via ramen MAAR installatie van een eenvoudige CO2-meter zodat ik weet wanneer ik een raampje moet openzetten.  Die automatische ventilatie dmv convectoren kost te veel geld en maakt altijd een beetje lawaai en dat vind ik 's nachts ergerlijk.

 

Veel succes met uw keuze!

Mike.

 

Aha, eindelijk toch nog een positieve reactie :-). Het komt blijkbaar over dat ik niet goed over mijn keuze heb nagedacht, maar dat heb ik wel. Ik heb de indruk dat sommige mensen blindelings vertrouwen op technologie en hoewel ik zelf een master heb in bouwkunde doe ik dat niet. 15 jaar geleden had niemand nog gehoord van fijn stof, ik neem aan dat de filters dat toen dus ook niet tegenhielden of anders eerder toevallig. Denken dat we nu alle wijsheid in pacht hebben vind ik nogal arrogant (ter vgl. het lijkt misschien dat de medische wetenschap heel ver staat, wat ook zo is, maar een klein jaar geleden verscheen er in The lancet een artikel dat schatte dat we nu ongeveer 1% van de werking  van het menselijk lichaam begrijpen, ik denk dat we van al de rest niet veel meer begrijpen). Ik vertrouw waar ik kan dus liever op het natuurlijke evenwicht, en stoffen waarvan we misschien het bestaan nog niet vermoeden laten opstapelen in mijn ventilatiekanalen hoort daar niet bij. Met de stelling dat je energie niet moet verspillen omdat je het toch duurzaam opwekt ben ik het volledig eens, ik ben Mikey dankbaar voor de insteek om deze warmte te recupereren via een warmtepomp of dergelijke.

 

Ik heb onlangs een pollenfilter F7 in mijn wtw geplaatst. Ik was reeds tevreden, maar nu maak ik mij helemaal geen zorgen meer. Ge moest zien hoe zwart de filter wordt van de "goede" buitenlucht rond Zaventem.

 

Mijn vrouw houdt ook niet van te veel warmte in de slaapkamer. Zonder verwarming is de temperatuur er in de winter gemakkelijk rond 16 à 17°C te houden, 15° bij vriesweer. Op voorwaarde natuurlijk dat de temperatuur in de living nooit hoger komt dan 19,5 à 20°. In de zomer is het er koeler dan zonder wtw. En daarenboven is mijn vrouw volledig van de hoofdpijn verlost die ze vroeger gemakkelijk had omwille van de slechte ventilatie in de slaapkamer van ons vorig huis, (ondanks ventilatieroosters).

 

Als ge systeem C wilt installeren zou ik toch aanraden van geen systeem C+ te nemen, maar wel een afzuigventilator op gelijkstroom, met verschillende snelheden om zelf met de hand te kunnen hoger instellen als ge een stortbad neemt. En ik zou ook op zoek gaan naar een ventilator met constant debiet (gelijk bij de balansventilatie) die zich niet laat opjagen wanneer er veel wind staat die binnendringt. Zo kan men meester blijven van het infiltratiedebiet dat opgaat in het normaal gewild ventilatiedebiet.

 @Timson,

 

Je moet mij nog altijd eens uitleggen hoe je zuiverdere lucht gaat laten binnenkomen ZONDER filters, dan MET.

Het stof (+fijnstof) dat je zegt dat zich gaat opstapelen, ga je ook door je ventilatieroosters krijgen (de volle 100%).

 

Limer

@ limer,

Ik heb de indruk dat je niet helemaal mee bent. Ik heb geen probleem met filters, filters zijn een prachtige uitvinding. uiteraard zet ik filters op mijn korte stukje kanaal. Ik heb een probleem met plekken waar ik nooit meer bij kan om schoon te maken, waar vanalles kan opstapelen en kweken zonder dat ik er enige controle over heb en waarlangs alle zogezegd propere lucht langs moet. Dat is het probleem.

Timson

timson, je kan extra inspectie luiken in je BV steken.

Dan ben je zeker dat je alles clean krijgt.

 @Timson

Ik citeer:"en je wil niet weten hoe die buizen er na een aantal jaren uitzien, ondanks alle filters. Daarbovenop ken ik mezelf en zal het tijdig vervangen van de filters er na een tijdje overschieten. Ik wil dus opteren voor een type C ventilatie (afvoerkanalen is geen probleem) met een aanzuigopening per kamer rechtstreeks door de muur."

Hieruit kan ik opmaken dat je een gat in de muur boort en er een kort stukje buis in steekt, met weerszijde een rooster, want filters vervangen is niet jouw ding (jouw woorden!)

Hoe kan er stof geraken op plaatsen achter de filters?

Limer

 @Mikey,

Uit navraag bij een projectbegeleider voor sociale woning projecten in Nederland blijkt dat ventilatie type D helemaal NIET verboden is. De keuze om geen type D te gebruiken is louter de kostprijs. Hij gaf aan dat de regels steeds strenger worden en dat Type D in de toekomst de regel wordt.

Voor mensen die twijfelen tussen type C , C+ of  D. Ga eens kijken naar de filters na 1 maand gebruik en je beseft pas wat wij, onbewust, elke dag inademen! Buiten kan je er zelf weinig aan doen maar voor binnen heb je tenminste een keuze.

groeten ron4u 

 

 

groeten, ron4u  

Timson,

 

Net als jij had ik ook liever geen dan wel een balansventilatiesysteem.

Om dezefde redenen ... mogelijke effecten op de gezondheid en luchtkwaliteit. (vb ionengehalte)

 

Zelfs de beste en de fijnste filter laat een (klein) gedeelte "vuil" door, en dat zet zich inderdaad af in de buizen.

In Zweden is bvb een periodieke reiniging van de kanalen daarom verplicht.

 

Omdat ik ervoor gekozen heb om een Passiefhuis te bouwen, was een balansventilatie noodzakelijk. 

Ik gebruik het systeem alleen in het stookseizoen, en tijdens heel warme perioden in de zomer.

De rest van de tijd ventileer ik via de ramen.

Ik heb gekozen voor buizen in PE met een diameter van 160mm die ik makkelijk kan reinigen (met water)

de totale buislengte is beperkt tot 25 lopende meter (+ nog een grondbuis van ongeveer 35 lm, dia 200mm)

Ik kan ook mijn warmtewisselaar (Paul) volledig demonteren en grondig reinigen.

Ik vervang natuurlijk regelmatig mijn filters.

 

De vraag is nu wat het meest energiezuinige systeem is voor een Laagenergiewoning (geen passiefhuis)

Niet zo eenvoudig te beantwoorden volgens mij, omdat systeem C en D op vlak van energieverbruik door technologische optimalisatie van systeem C steeds dichter bij elkaar komen.

Je kan bvb kiezen voor systeem C met een CO2- en vochtsensor.

Wanneer de luchtkwaliteit in huis goed is zal de ventilator automatisch trager draaien (stilvallen) en de toevoeropeningen zullen zichzelf dichtregelen (motorgestuurt)

Op die manier heb je een goede luchtkwaliteit met een minimum aan energieverlies.

Wat vaak vergeten wordt is dat een systeem D ook nog energie verbruikt  (ventilatoren) en dat je deze hoeveelheid energie moet vermenigvuldigen met factor 3 om het primair energieverbruik te kennen.

Bij systeem C is dat verbruik de helft (één ventilator ipv 2, die ook minder weerstand moet overwinnen)

 

Een systeem C is goedkoper in installatie, maar vooral veel goedkoper in onderhoud ! (geen dure filters halfjaarlijks te vervangen)

Als je het extra geld van deze installatie- en onderhoudskost investeerd in extra isolatie, of extra isolerende beglazing, dan bespaar je daardoor ook energie .... en komen C en D op vlak van verbruik weer dichter bij elkaar.

 

Conclusie : -bij een Passiefhuis een must (dus zorgen dat je makkelijk kan reinigen)

                 -bij een laagenergiewoning is het verschil in energievebruik heel klein als je  een verschuiving in investering doorvoert (extra isolatie ipv duurdere ventillatie+filters)

 

Dirk

 

 

 

Dirk en wat met de stelling dat je een BV niet mag stop zetten, omdat er dan meer kans is op vuiligheid/ontwikkeling van schimmels.

Dag dirk,

Bedankt voor je bijdrage. Hoe meer ik kennis ik vergaar, hoe minder zin ik heb in BV, zeker nu hier nog wordt geopperd dat je rekening moet houden met geluid 's nachts. Dat is absoluut een no-go! in mijn ogen is het enige voordeel de warmterecuperatie. Ik ben er nog niet uit...