Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Hallo Kroes,

 

Jammer deze link:     http://tinyurl.com/ybey4zx  werkt kennelijk niet ?

Theo

walter

 

jij zegt : ik wil vooral de nieuwbouw/verbouwings heer/vrouw er op wijzen dat correct isoleren al je verwarmingsproblemen oplost.  Dan moet je geen kachel plaatsen voor een lage verwarmingskost.
 

klopt maar 99 % van de mensen op dit forum heben reeds een woning en plaatsen of overwegen een speksteenkachel te plaatsen omdat het verbruik van gas of stookloie stilaan onbetaalbaar wordt waardoor ze op zoek zijn naar een alternatief

 

natuurlijk is zo veel mogelijk isoleren de beste investering want in een LEW woning heb je aan de strijkbeurt van de vrouw des huizes al verwarming genoeg voor de hele avond

 

extra isoleren is de beste en goedkoopste oplossing maar stel dat je een oude woning hebt gekocht  en je hebt geen spouwmuur dan kan je hem ook niet opvullen met isolatie om de warmteverliezen te beperken en kan je enkel de binnenmuren isoleren wat een slechte zaak is omdat je de buffer weg neemt als je met stralingswarmte wil werken en dan zit je met een nieuw probleem

 

@ hilleke

 

ik vermoedt als een kachel van 2500 kg van 110 °C afkoeld naar 40 °C op 24 uur dat je de afsluitklep van de aanvoerlucht ( in uw geval buitenlucht ) niet voldoende  kunt afsluiten waardoor je een continue kleine trek in de schouw krijgt waardoor je onnodige exta afkoeling krijgt van de kachel want ook de schouwklep sluit niet perfect af ( is wettelijk verboden om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen ) en daar zal volgens mij de oorzaak moeten gezocht worden voor de te snelle afkoeling

 

Ulrik

Ulrik schreef: “...en daar zal volgens mij de oorzaak moeten gezocht worden voor de te snelle afkoeling”

 

Die 40 graden, 24 uur na de stookbeurt, vind ik onverwacht hoog voor een speksteenkachel van 2500 kilogram. Ikzelf denk dus zeker niet dat de kachel te snel afkoelt.

 

Een massakachel is bedoeld om opgeslagen warmte af te geven. Een opgewarmde massakachel die warmte afgeeft, koelt daardoor automatisch af. Hoe lichter en/of hoe groter een dergelijke kachel is, hoe sneller die afkoeling verloopt. Hoe zwaarder en/of hoe kleiner een dergelijke kachel is, hoe trager die afkoeling verloopt.

 

Ik heb al erg vaak herhaald dat de massa van een gemiddelde massakachel minimaal ergens tussen de 3 en de 4 ton moet liggen, wanneer er slechts één keer per dag kan gestookt worden.

 

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “...99 % van de mensen op dit forum... plaatsen of overwegen een speksteenkachel te plaatsen omdat het verbruik van gas of stookolie stilaan onbetaalbaar wordt waardoor ze op zoek zijn naar een alternatief" 

 

Ulrik, heb je mijn post nr 2232 op vorige bladzijde gelezen? Het lijkt mij dat het verwarmen met houtbriketten ongeveer tweemaal zo duur uitkomt dan het verwarmen met stookolie.

 

 Dirk Bauwens

Dirk,

schrijft:Ik heb al erg vaak herhaald dat de massa van een gemiddelde massakachel minimaal ergens tussen de 3 en de 4 ton moet liggen, wanneer er slechts één keer per dag kan gestookt worden.

 ik stook nu 1 x per 24 uur en mijn tulikivi is 930kg  en in de kamer is nu 23/22  opp.kamer 25m2

Kroes,

 

Eén verwarmde ruimte van 25 vierkante meter kan moeilijk als referentie dienen. En ook jouw warmteverliezen niet. Volgens de Tulikivi folder mogen die niet hoger zijn dan 1 kW ! Verder is zelfs 930 kilogram kachelgewicht voor een ruimte als de jouwe té laag, tenzij jouw muren, plafond en vloer, relatief veel massa binnen de geïsoleerde schil bevatten.

 

Daardoor is jouw situatie een uitzondering (die de regel bevestigt).

 

Dirk Bauwens

Pfff, ik word hier zo moe van.

Kritiek en theorieën van hier tot in Timboektoe.

De gustibus et coloribus non est disputandum. En da's met die stoof hetzelfde hé.

Gaat het hier over geld? Neen. Anders trekt ge maar een jas bij aan. Kost veel minder.

Ge zit hier op ECObouwers.

En is uw kachel afgekoeld op 13 uur en 23 minuten? Stook dan opnieuw! Da's toch niet zo moeilijk?

De uitgestoten verbrandingsgassen zijn tenminste een pak zuiverder dan die van veel andere verwarmingsbronnen.

 

Alco-hall,

 

De juiste kachel kiezen heeft weinig of eigenlijk niets te maken met iemands persoonlijke voorkeur voor smaken of geuren.

 

Ook jouw raad om een extra jas aan te trekken wanneer iemand het te koud heeft in huis vind ik maar erg pover.

 

Ik probeer de mensen alleen maar correcte raad te geven. Dat zal iedereen die mij kent alleen maar kunnen bevestigen.

 

Dirk Bauwens

Beste,

 

Is het mogelijk om op een speksteenkachel te koken? Dus bijvoorbeeld water aan de kook te brengen in een pannetje, patatjes te koken. Bij een traditionele gietijzeren kachel gaat dat namelijk wel.

 

Groet,

Henri

 henri-6

Alles kan met de speksteenkachel,zelfs je kunt er bovenopzitten en in slaap vallen, dream onn man    

Ulrik, Dirk,

Jullie hebben eigenlijk allebei een beetje gelijk, omdat Ulrik het gevoelsmatig benaderd en Dirk wetenschappelijk kom je tot verschillende benaderingen:

Kijk even naar de grafiek die ik op 02/02 online zette, link is hieronder nogmaals weergegeven en kijk naar de rode lijn:

http://users.telenet.be/frank.vanobbergen/Webpages/Grafiek2.jpg

- Elke piek is 1 dag.

- Dan zie je dat de mantel van onze kachel ook van 100°C tot 40°C afkoelt op 24hr.

- Alle luchtkleppen staan dan zeker dicht, evenals de schouwklep.

- De mantel temperatuur wordt gemeten op 3/4 van de hoogte = 80cm boven de bovenzijde van de deur.

- Als je kijkt naar de infrarood foto's van Willem van 2 jaar geleden ( http://picasaweb.google.nl/guzzicletto/InfraroodFoto#5154545665514011522 ) weet je dat dit niet de warmste plek is, dus zal het net boven de deur nog een groter verschil geven.

Het is dus heel moeilijk om iemand anders zijn situatie goed te beoordelen omdat er te veel variabelen zijn die we over dit forum onvoldoende kunnen inschatten, daarvoor zou je echt ter plaatse moeten gaan kijken en alle informatie hebben. De gegevens die Hilleke hier schrijft zullen dus (bijna 100% zeker) juist zijn, maar niet alle informatie bevatten en die hangt helemaal af van haar situatie in huis:

- Soort en hoeveelheid isolatie van de woning.

- Warmte buffering van de woning

- Invloed van de zon

- Wind gevoeligheid --> open, half open, rijwoning, goed wind dicht of niet wind dicht, ingesloten of open vlakte...

- Welke temperaturen praat je over: thermometer in de straling, tegen een muur die opwarmt of bewust uit de straling geplaatst zodat je de omgevingstemperatuur meet. 

- Gevoels temperatuur van de persoon (mijn zoon heeft het al te warm als ik het aangenaam vindt, mijn vrouw het nog koud vindt en mijn dochter zich gedraagt alsof ze in Siberië zit)

Als je deze gegevens dan terug bekijkt in onze grafiek van de maand januari, dan resulteert dit in de "rare" pieken in onze stook kurve, het hangt er dus in grootte mate van af wie hier thuis stookt.

Frank

henri - 6

 

jij vraagt : Is het mogelijk om op een speksteenkachel te koken? Dus bijvoorbeeld water aan de kook te brengen in een pannetje, patatjes te koken. Bij een traditionele gietijzeren kachel gaat dat namelijk wel.
 

goeie vraag en natuurlijk kan dat  !!! er zijn een paar verschillende types ( 2 of 3 )

 

deze kachels zijn wel een stuk lager en breder en bovenaan voorzien van een metalen kookplaat

 

je stookt dan om er mee te koken en de restwarmte is dan de verwarming voor de ruimte

 

b.v. het type  LLU 1250 te zien via onderstaande link

 

http://www.dutry.be/merken/tulikivi/tulikivi_bakovens_bakoven-n.html

 

Ulrik

Dirk

 

jij zegt : Die 40 graden, 24 uur na de stookbeurt, vind ik onverwacht hoog voor een speksteenkachel van 2500 kilogram. Ikzelf denk dus zeker niet dat de kachel te snel afkoelt.
 

zoals u weet heb ik een netto kachelgewicht van 2720 kg met mijn TU 2200 4/H en toch zakt de temp aan de achtekant net onder de terugstroomplaat waar de voeler hangt NOOIT onder de 50 °C en zeker niet als ik tot 110 °C stook zoals hilleke - ik stel dat gewoon vast

 

mijn eindtemperatuur is nu ( 00 u 30 )  82,3 °C het is hier nu 25,3 °C aan mijn bureau zo'n 3 meter van de kachel ( je weet dat want je bent hier geweest )  ik moet mij de komende dagen dus wat meer inhouden met stoken

 

eigenlijk zou ik morgen al een dag kunnen overslaan met stoken maar den zakt de temperatuur naar schatting tot 22 °C tegen zaterdagavond

 

ik zal morgenavond voor de stookbeurt laten weten wat de temp dan nog is maar dat zal zeker nog boven de 50 °C zijn - vraag mij niet hoe dat komt het is gewoon zo, misschien door de beperkte warmteverliezen van de woning

ik stook momenteel nog altijd met palettenhout en dat kost NIETS en minder kan moeilijk

ik moet de eerste leverancier toch nog altijd tegenkomen die gratis stookolie komt leveren

dat briketten vergeleken met de huidige stookolieprijs dubbel zoveel kost klopt ook niet 

ik kocht nu net  samen met mijn vriend 3 paletten briketten aan ( 1 pallet voor mij )  voor 860 € aan de deur geleverd ( Wonterspan Wonter - Brik )  1 pallet bevat 9 lagen van 9 dozen van 12 kg

totaal 1 pallet  = 972 kg voor 286,66 € x 4,8 KW / kg  972 kg x 4,8 KW = 4665,6 KW dat is vergelijkbaar met 466 l stookolie ( aan 10 KW / l gerekend ) 466 l stookolie aan 0,5 € / l  is 233 € en ik betaalde 286,66 €

vorig jaar was de prijs van de stookolie 1 € per l  ( 145 dollar per vat ruwe olie weet je nog ? ) en dat was toen wel het dubbele van briketten

Ulrik

Wij hebben gisteren het verluchtingsgat afgedekt om te zien wat het geeft juist hetzelfde 45°.maar als ik het zo hoor werkt mijn kachel zeker niet slecht.Na het stoken zo een 4meter van de kachel in de straling 26° en uit de straling 23°na 24u hou ik daar(met vriesweer)22,5°in de straling en 20,5°uit de straling en daar ben ik zeer tevreden over (woonkamer 40 vierkante meter k waarde woning 55 grote ramen voor en achterkant wel rolluiken en dikke gevoerde godijnen).Als het -10°is s nachts stook ik 2 maal dus deze kachel doet zeker wat ze moet doen.De stoker mag bij ons in de relax voor de kachel zitten die ligt gegarandeerd te slapen en dat duurt niet lang hoor.

Frank,

Ik ben het hier 100% mee eeens !!!!

Mr.Dirk Bauwens,

Voel u niet persoonlijk "aangevallen". Ik heb dank zij o.a. uw raad (en kritiek) veel geleerd over de werking van een massakachel.

Maar als ik uw sceptische houding analyseer, terwijl uzelf 2 NunnaUnni's bezit, stel ik mij daar gewoon vragen bij.

 

Groeten,

Alco-hall

Dirk

 

eindtemperatuur kachel vannacht om 00u30 was 82,3 °C kamer 25,3 °C

nu 16 uur later heeft de kachel nog altijd 55,1 °C en kamer 23,5 °C

 

de kachel is dus op 16 uur amper 27,2 °C gezakt in plaats van 70 °C op pakweg 20 uur zoals bij hilleke het geval is  en dat zegt genoeg denk ik

 

bewijsmateriaal : http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/Temp_1?authkey=Gv1sRgCPfUkNvEtpWDeg#

 

verder zegt hilleke nu : woonkamer 40 vierkante meter k waarde woning 55 grote ramen voor en achterkant wel rolluiken en dikke gevoerde godijnen

 

mijn spouwmuur met 10 cm glaswol heeft een K waarde van 30 en ik heb kleine ramen ( fermettestijl ) en daar zal het verschil wel liggen aan de isolatiewaarde

 

dat speelt blijkbaar toch een zéér grote rol want het " kunnen " afgeven van warmte van de kachel werkt een beetje zoals de wet van de condenserende vaten hoe warmer ( tegendruk ) het in de kamer is hoe trager de kachel zijn warmte kan afgeven want stel dat het in de kamer even warm zou zijn als de manteltemperatuur van de kachel dan zou deze zelfs helemaal geen warmte kwijtkunnen via de kamer

 

Ulrik

Jullie hebben veel tijd voor al die analyses ! Mijn Tulkivi 1600/3 met oven is te koop aan 1/2 prijs , iemand geinteresseerd?

Anneke

Ulrik,

Hoe verzaag jij de pallets die je stookt tot kleine stukjes?

Ik heb zelf al van alles getest en vindt een cirkelzaag in de hand uiteindelijk toch nog het beste.

Maar ik kan altijd bijleren, vandaar mijn vraag.

Frank

Alco-hall schreef: “Ik heb dank zij o.a. uw raad (en kritiek) veel geleerd over de werking van een massakachel”

 

Dat beschouw ik als een erg aangenaam compliment. Bedankt!

 

Alco-hall schreef: “Maar als ik uw sceptische houding analyseer, terwijl uzelf 2 NunnaUnni's bezit, stel ik mij daar gewoon vragen bij”

 

Ik ben inderdaad vrij sceptisch. Want wat is waar en wat is niet waar? Dat is een buitengewoon belangrijke vraag.

 

Er wordt tegenwoordig, ook op kachelgebied, erg veel verkondigd en een groot deel daarvan is vaak verzonnen, gelogen of overdreven. Ik vind dat erg en heb medelijden met mensen die voortdurend bedot worden. Af en toe gebruik ik mijn kennis om opmerkingen te maken, in de hoop dat mensen daarover nadenken en tot betere betere beslissingen kunnen komen. Dat wordt me zeker niet altijd in dank afgenomen.

 

Waarom heb ik ondertussen 2 NunnaUuni’s ? Wel, dat is eigenlijk puur toeval. De eerste heb ik heb ik een paar jaar geleden vrij goedkoop, tweedehands, gekocht als zoveelste (test)kachel in mijn kachelverzameling. De tweede NunnaUuni heb ik ongeveer een jaar geleden gratis gekregen toen een echtpaar op punt van scheiden stond omwille van (de slechte prestaties van) die kachel. De echtgenoot had me voordien reeds verschillende malen om raad gevraagd, maar op een gegeven moment was voor hem de maat vol en de kachel moest zo snel mogelijk weg.

 

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “hoe warmer ( tegendruk ) het in de kamer is hoe trager de kachel zijn warmte kan afgeven want stel dat het in de kamer even warm zou zijn als de manteltemperatuur van de kachel dan zou deze zelfs helemaal geen warmte kwijtkunnen via de kamer”

 

Ulrik,

Jouw relatief zware en grote speksteenkachel staat op een ideale, centrale plaats in een erg goed geïsoleerde woning, plus tegen een zware binnenmuur die ook erg veel warmte buffert. Door de lage warmteverliezen van je woonkamer en door de invloed van de extra buffer koelt jouw kachel veel trager af dan normaal.

 

Jouw situatie is daardoor vaak niet representatief. Gelukkig lijkt het erop dat je dat nu begint in te zien.

 

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “...dat briketten vergeleken met de huidige stookolieprijs dubbel zoveel kost klopt ook niet...”

 

Ik schreef “ongeveer tweemaal zo duur” en ik gebruik juistere stookwaarden en ik hou rekening met het kachelrendement.

 

Voor briketten kan 4,8 kWh per kilogram alleen maar de bovenste verbrandingswaarde zijn. Omdat een speksteenkachel echter geen condenserende kachel is moet de onderste verbrandingswaarde van hout gebruikt worden. Dat is ongeveer 4,39 kWh per kilogram.

 

Omdat een kachel echter niet alle beschikbare warmte omzet naar nuttige warmte moeten we daar ook rekening mee houden. Ik gebruik voor het kachelrendement de optimistische gemiddelde 80 percent die Tulikivi opgeeft. Daarmee houden we ongeveer 3,5 kWh netto-warmte per kilogram houtbriketten over. Aan een kostprijs van 30 eurocent per kilogram betekent dat ongeveer 8,5 eurocent per kWh nuttige warmte.

 

Voor stookolie ligt de onderwaarde op ongeveer 10,13 kWh per liter. Met een condenserende stookolieketel kan men een rendement van meer dan 104% halen. Daarmee verkrijgen we een netto warmteopbrengst van ongeveer 10,53 kWh per liter. Aan 0,5 euro per liter komt dat uit op 4,7 eurocent per kWh nuttige warmte. Daarmee wordt het stoken met houtbriketten bijna dubbel zo duur als het stoken met stookolie.

 

Laten we het kachelrendement op een meer realistische 70 percent veronderstellen. Dan kost verwarmen met houtbriketten (à 30 eurocent per kilogram) ongeveer 10 eurocent per kWh nuttige warmte. Dat is meer dan dubbel zo duur als verwarmen met stookolie.

 

Dirk Bauwens

frank12rs

 

ik verzaag de paletten op een grote paneelzaag die ik hier heb staan waardoor dit een fluitje van een cent is aan werk

 

Ulrik

Nog even iets over het afkoelingsproces van de kachel.

Zijn er op dit forum ook mensen die een nieuwe generatie Tulikivi bezitten, dus met isolatie?

Als deze ook eens het temperatuurverloop na een stookbeurt kunnen meten.

Daar ben ik eigenlijk wel nieuwschierig naar.

Of zou het zo zijn doordat de warmte minder snel aan de kachelwand kan worden afgegeven deze verdwijnt via de schoorsteenklep want die staat altijd iets open.

 

 

Bart

 

in verband met de afkoeling van een geisoleerde speksteenkachel heeft er ooit op dit forum iemand metingen gedaan op verschillende punten voor tijdens en na een stookbeurt

 

nadien heeft hij met veel moeite alle isolatie uit de kachel verwijderd en terug dezelfde metingen gedaan op dezelfde punten en met dezelfde hoeveelheid brandstof de kachel weer gestookt en er was een spectaculaire verbetering kwa buitenmanteltemperatuur van de kachel en ook kwa temperatuur in de leefruimte

 

vervolgens heeft hij deze waarden die hij op een Excelblad had ingevuld doorgestuurd aan Miichel Dutry  importeur van Tulikivi voor de Benelux

 

het moet ergens op deze topic te vinden zijn maar ik ben teruggegaan tot blz 60 en nog niet teruggevonden - als jij de voorgaande pagina's verder doorloopt ( ik zou van vooraan beginnen ) zal je het wel tegenkomen en er stond ook een link bij zodat je zijn metingen kan lezen

 

van een plaatser van de firma Geerts heb ik vernomen dat men in vele gevallen de isolatie nu niet meer aanbrengt in deze kachels

verder schrijf jij :  Of zou het zo zijn doordat de warmte minder snel aan de kachelwand kan worden afgegeven deze verdwijnt via de schoorsteenklep want die staat altijd iets open.
 

 

daar is iets van denk ik

 

Ulrik

 

 

Ulrik, Even een rechtzetting, ik stook maar 30kg hout per dag, dus 15kg per stookbeurt! Daarmee bekom ik een mantel  t° van 100°gemeten met een IF meter.   Dan is de t° op 3m van de kachel 21.5° wat toch eigenlijk te weinig is of  niet soms? Kachel staat in het nieuwbouw gedeelte, met -+8m² aan glas gebouwd in 1998 maar er zit wel geen isolatie in de muren,was volgens de IR architect niet nodig omdat we werkte met een Poro+blok. Wij stoken nu nog twee maal per dag anders kunnen wij het hier niet volhouden,te fris. Met één maal stoken kan ik amper 20°houden,dus de radiatoren staan in de zithoek altijd aan om bij te verwarmen .

Mvg,

Ruud

ruud-1

 

Ruud ikzelf heb ook een speksteenkachel. S morgens stook een uurtje en s avonds nog een uurtje. Dan zakt mijn temperatuur maar een graad of twee. Eenmaal per dag stoken gaat bij ons ook niet.

Zoals je ondertussen weet zijn er al vele mensen misnoegd over dit produkt. Dat was ik in het begin ook omdat ze me gezegd hadden om de 24 uren stoken en dat gaat bij ons ook niet...

Ik laat je maar eens weten dat onze vrienden een casette (barbas) hebben met ventilator onderkant. Ik zeg u die stoken u gewoon buiten met deuren nog open naar boven toe. En deze mensen hebben dan ook nog een veranda die ze mee verwarmen. En dat hout ligt daar maar altijd wat te luimeren..

Deze mensen komen vier dagen toe met een kruiwagen heel goed volgestapeld. Buiten temp. is dan -5 graden. Ik verbruik hier meer...

Ik vind Ulrick zijn uitleg zeker niet slecht, maar Ulrick kan zo hoog oplopen met dit produckt..

Dirk Bauwens heeft hier al meermaals verteld dat de warmte per uur wordt berekend en dat dit niet veel is hoor....

ruud waarom laat je je spouwmuren niet isoleren.... En ik heb onlangs mijn dallen van kruipkelder geisoleerd en dat is ook een heel verschil...

 

groetjes

 

 

Ik wil maar even vertellen dat de persoon die mij de kachel verkocht heeft, en goed op de hoogte was van de situatie,dat er geen isolatie, en opp. ramen en verwarmen van een gedeelte v.d. keuken Hij die bepaalde kachel voorstelde,goed voor 80m² te verwarmen tot +-23°. Wat niet lukt! Als ik dan toch alles moet gaan isoleren, had die persoon mij dat moeten zeggen ,en niet van dat is geen probleem! Maar het probleem,dat de liv. niet warm genoeg is, is  nog steeds niet opgelost, maar ik ben wel 12000€ kwijt . Ik vraag mij eigenlijk af of ik ooit een oplossing ga krijgen van de Firma waar ik de kachel heb gekocht ,of via het forum.   Mvg, Ruud     

Ruud

 

Gewoon even uit nieuwsgierigheid maar over welke firma gaat het hier ? Als je de naam liever niet plaatst op het forum dan zou de verstigingsplaats ook misschien al iets duidelijk maken

 

Groeten

ruud -1

Ruud dat probleem heeft Dirk Bauwens toch al meermaals aangehaald dat je voor een gewoon huis geisoleerd een kachel van 3 tot 4 ton nodig hebt om je huis helemaal te verwarmen.

Mijn kachel is een TU 2200 met extra laag. Vorig jaar heb ik mijn spouwmuren laten inspuiten en zolder vloer. Deze week mijn kruipkelder geisoleerd. En dit doet veel hoor mijn vloer in mijn leefruimte is veel veel aangenamer.. Dus isoleren is de boodschap voor u. En je krijgt veel premies...

Nu ivm die verkoop techniek elk huis is anders, hoe komt dit?  Maar ik haal je nogmaal aan  ivm met vrienden van ons met hun cassette. En sommige mensen klagen dat weer over een inbouwcassette...

Ik heb die problemen ook gekend van mijn leefruimte krijg ik niet warm , nu is dat wel verholpen...

Ik heb mijn kachel met de firma Ballet gekocht in Hasselt...

Bramcup

Heb je de Sonka al in bedrijf?

Zo ja hoe bevalt hij, het is een prachtige kachel om te zien.

Kasterlee

 

Ik lees onder andere dat vurenhout het beste hout is voor de speksteenkachel. Velen stoken pallettenhout. Ik heb dat inmiddels ook ervaren. Nu kan ik ca 15m3 vers gezaagd sparren- en dennenhout krijgen. Weet iemand hoe lang dat moet drogen in verband met de verse (natte) hars die er in zit? Moet de hars ook helemaal opgedroogd zijn voordat het gestookt kan worden. Ik heb een vochtmeter. Als het minder dan 20% vocht bevat is het dan stookklaar. (ca 1,5 tot 2 jaar)

Orbea schreef: “dat probleem heeft Dirk Bauwens toch al meermaals aangehaald dat je voor een gewoon huis geisoleerd een kachel van 3 tot 4 ton nodig hebt om je huis helemaal te verwarmen”

 

Dat moet een vergissing zijn want dat heb ik nog nooit (in die zin) beweerd.

 

Wat ik wel gezegd heb, is dat ongeveer 3 à 4 ton massa er voor kan zorgen dat de kachel een redelijk stabiel verwarmingsvermogen heeft, met maar één dagelijkse stookbeurt.

 

Het vermogen van zwaardere kachels wordt niet noodzakelijk hoger door het stijgend gewicht. Zelfs de zwaarste standaard Tulikivi’s geven gemiddeld niet meer dan 4 kW af. Alleen wanneer een woning in zijn geheel niet meer dan 4 kW warmteverlies heeft, is zo’n kachel geschikt om die hele woning te verwarmen.

 

Woningen met een totaal warmteverlies van 4 kW bij vriesweer zijn eerder de uitzondering dan de regel. De meeste mensen mogen al blij zijn wanneer ze één ruimte aangenaam kunnen verwarmen met hun speksteenkachel, zelfs al weegt die 3 à 4 ton.

 

Dirk Bauwens

Neen sorry hoor nog steeds niet geplaatst, het betreft een nieuwbouw en ze zijn nu de kruipkelder aan het metsen, normaalgezien kan ik wat ervaringen met jullie delen einde dit jaar. Hoop ten zeerste dat we met de sonka niet de verkeerde keuze gemaakt hebben, je vindt jammer genoeg niemand die ervaring heeft met dit model . Ik snap het niet goed want de sonka is toch al meerdere jaren in productie.

 

groeten

bramcup,

Hebben ze jou geadviseerd om de Sonka met of zonder isolatie te plaatsen?

Zonder isolatie he, had daar zelf ook naar gevraagd toen we bestelde. Heb zoiezo nog een beetje vragen bij het feit dat de luchtspouw bij de sonka wel erg groot is in vergelijking met de andere modellen van de nieuwe generatie. Dit was echter allemaal geen probleem vertelde de verkoper ons. Tja ik ben een beetje verliefd geworden op de looks van de sonka en dan zie je de beperkingen soms wat over het hoofd .... . Is bij ons ook wel de bedoeling dat er wat wordt bijverwarmd met vloerverwarming op het gelijkvloers waardoor de kachel niet moet dienen als enige verwarming. Ze hebben ons wel gezegd dat de sonka als enige verwarming nipt zo zijn.

Ik vind de Sonka samen met z'n kleine zusje de Valkia ook de mooiste modellen van Tulikivi.

Hoeveel m2 is je woonkamer en is deze goed geisoleerd?

Dirk

 

jij schrijft : Laten we het kachelrendement op een meer realistische 70 percent veronderstellen. Dan kost verwarmen met houtbriketten (à 30 eurocent per kilogram) ongeveer 10 eurocent per kWh nuttige warmte. Dat is meer dan dubbel zo duur als verwarmen met stookolie.
 

kan ik inkomen maar ....

 

als je een exacte berekening doet  moet ja ook alle kosten in rekening brengen om op het juiste rendement uit te komen 

 

toen ik de speksteenkachel 4 jaar geleden liet plaatsen vroeg ik om ook de schouw eens te kuisen dat was zeker 10 jaar geleden en wat bleek - het was niet eens de moeite want er kwam zo goed als niets uit de schouw ( 5 cm roet in een emmer van 10 l 

 

jaarlijks kontroleer ik nu de schouw via een trekregelklep op de zolder en ook met de speksteenkachel zal deze de eerste 10 jaar niet moeten gekuist worden omdat er gewoon niets inhangt

 

ik heb dus zogoed als geen enkele jaarlijkse onderhoudskost

 

dat ligt wel even anders met een hoogrendements of condensatieketel

 

wettelijk ben je al verplicht om deze jaarlijks te laten afstellen ( en de ketel wordt dan ook gekuist ) en dat is ook nodig wil je een " hoogrendementsketel " behouden

 

gemiddeld is dat een kostprijs van zo'n 150 € per jaar x 20 jaar = 3000 €

 

na een 20 jaar kan je de ketel vervangen door een nieuw exemplaar ook zo'n 3000 € ( hij mag dan nog niet te veel vermogen hebben want mijn overbuur liet een nieuwe gasketel plaatsen van Viessmann van 45 KW en deze had een prijskaartje van 6500 € )

 

3000 + 3000 = 6000 € of een jaarlijkse onderhouds en van minstens 300 € per jaar en er mag dan nog geen circulatiepomp moeten vervangen worden ( wat met zekerheid het geval zal zijn - ik heb er 13 jaar in gewerkt dus ik kan het weten ) en ook de brander en de sturing mag in 20 jaar nooit falen en ik denk dat er weinig dingen zijn die het 20 jaar volhouden zonder onderhoud want 't is altijd iets dan is het de sproeier die vervangen moet worden dan weer een mazoutfilter

 

die 300 € dat zijn werkelijk de minimum jaarlijkse kosten waar je rekening moet mee houden  om je 104 % rendement te kunnen halen en aanhouden en dan moet je daar ook nog eens verbruikte de elektriciteit bijrekenen die volgens metingen van testaankoop kan oplopen tot 3 à 400 KW per jaar dan zit je al aan 600 € zonder stookolie !!!

 

als je daar rekening mee houd krijg je al een heel ander plaatje en mag je denk ik ook aan een rendement van 70 % rekenen ( als je dat al haalt )

 

een speksteenkachel moet je met zekerheid  na 20 jaar niet vervangen door een nieuwe en met 600 € koop ik  briketten voor de hele winter maar met je hoogrendementsketel mag je daar nog de kosten van de stookolie bij rekenen

 

van mij mogen ze zelfs gratis nog geen hoogrendementsketel komen plaatsen, want je blijft dan ook nog steeds met convectiewarmte zitten in plaats van stralingswarmte alleen al daarvoor

 

Ulrik

Pim

 

jij schrijft : Ik lees onder andere dat vurenhout het beste hout is voor de speksteenkachel. Velen stoken pallettenhout.

 

palettenhout kan je gratis vinden met de andere houtsoorten is dat meestal niet het geval

 

verder vraag je : Weet iemand hoe lang dat moet drogen in verband met de verse (natte) hars die er in zit? Moet de hars ook helemaal opgedroogd zijn voordat het gestookt kan worden

 

het is niet zozeer het " hars " dat moet drogen maar wel het vocht dat uit het hout moet

 

stook je echt nat hout dan ben je eigenlijk bezig met water aan de kook te bregen in plaats van hout te stoken en dat vraagt energie waardoor b.v. hout met een vochtigheidsgraad van 50 % ook 50 % aan afgegeven energie in warmte verliest omdat deze calorieën verbruikt worden om het water te doen verdampen en dat is niet de bedoeling dacht ik 

 

reken maar op 2 jaar want hout droogt gemiddeld 1 cm ( aan beide kanten ) per jaar richting kern van het hout

 

het is daarom echt noodzakelijk om het hout te klieven zelfs een stuk rondhoud van 10 cm moet middendoor gekliefd worden want het gaat dan nogmaals zo snel om te drogen tenzij dat je genoeg plaats hebt om branhout voor 5 jaar te stokeren

 

de lichtere houtsoorten gaan wel wat sneller drogen dan de zwaardere

 

onder droog hout wordt verstaan hout met een gemiddelde resterend  vochtgehalte van 15 tot 20 %  droger zul je het massief hout niet krijgen ( tenzij ovengedroogt ) en om dat exact te meten moet je het hout splijten en in de kern meten

 

de harsen gaan nooit " drogen " deze zullen mee vebranden als je een voldoende hoge stooktemperatuur aanhoud

 

er is niet echt een " ideale " houtsoort om in een speksteenkachel te stoken wel is er wat verschil afhankelijk van de gebruikte houtsoort in afgegeven warmte KW / kg hout

 

juist in een speksteenkachel ( of finoven ) is het  " aanhouden " van hout niet zo belangrijk omdat de kachel toch het overgrote deel van de geproduceerde warmte opslaat in de massa en nadien afgeeft

 

wel is er een prijsverschil met beuk en eik ( meestal een stuk duurder )

 

enkele waarden in kcal/kg

 

loofhout : berk 4500 eik 4400 es - zwarte els 4300 beuk wilg en populier 4200 haagbeuk witte els 4100

 

naaldhout : den 4600 fijnspar 4700 douglas 5000 lork 4500

 

zoals je ziet is het afgegeven verschil in kcal / kg miniem maar den en sparrenhout hebben een betere waarde dan beuk of eik wat meestal gestookt wordt in een  "gewone " houtkachel omdat men het hout langzamer kan laten opbranden wat zeker geen goede zaak is voor de schouw want een smeulend vuur zorgt voor te lage verbandingstemperaturen en afzetting in de schouw wat vroeg of laat kan uitmonden in een schouwbrand door afzetting van de harsen en  condensatie en als men dan toch een flink doorstookt dan gaat niet alleen het hout maar ook de schouw in de fik

 

Ulrik

Gelijkvloers is één open ruimte waarbij:

living: 35 m²

keuken: 16 m²

bureau: 8 m²

Totaal iets van een 60 m²

De keuken is het verste van de kachel verwijderd en hier zullen we waarschijnlijk zoiezo een beetje moeten bijverwarmen. In de leefruimte is er ook een vide naar de verdieping maar aangezien het vooral gaat om stralingswarmte hoop ik niet al te veel verlies naar boven te hebben.

Isolatie volgens de huidige normen, 10 cm vloer, 10 cm recticel in spouw en 25 cm dakisolatie.

Ulrik & Bart,

Boer, heeft bij zijn Silo C de isolatie verwijderd en metingen voor en na verwijdering gedaan.

Na verwijdering aanzienlijk beter resultaten.

Zie bijdrage 1151/ 1160/1167 en 1173 vanaf 01-04-2008.

Exel data blad op aanvraag bij hem te verkrijgen.

Theo

Ga aub niet onder de 2500kg in u geval.Ik ben ook eerst op deze kachel gevallen en heb er de vraag bij gesteld wat zij ervan vond ivm de werking tegenover de oudere modellen die zij hebben ,dan heeft zij deze kachel afgeraden was bij geerts in de tijd.Vervelende madam en daarom niet daar gekocht maar ze had wel gelijk.

hoi bramcup

als je een speksteenkachel aankoopt zonder isolatie ertussen hebben ze je dan ook verteld dat hij wel snel warmte afgeeft maar ook heel snel afkoelt zodat je in de koudere dagen meermaals moet stoken en dat je het niet zult redden om de 24:00u te stoken

Willy

 

Dat hebben ze ons niet verteld neen maar snap ook niet goed waarom deze dan sneller zou afkoelen. Bij de oudere generatie kachels is er niet eens een luchtspouw voorzien, koelen deze dan ook sneller af? als er geen isolatie tussensteekt ( wel vanboven en aan de achterkant van de kachel natuurlijk ) zit er in deze spouw toch ook 'stilstaande lucht' wat op zich ook isoleert. Ga wel zorgen voor een klep in de aanvoer (buitenlucht) waardoor ik de koude luchtstroom volledig kan afsluiten als de kachel is uitgegloeid. 

In ieder geval bedankt voor je reactie. alle info, ervaringen, bedenkingen zijn welkom. Weet het beter nu zodat ik de verkoper hiermee kan confronteren bij de opmeting, voor de plaatsing. Je weet deze dingen beter voor dan na de plaatsing.

 

Bram 

 

Hier op het forum heb ik al meermaals gelezen dat ik hevig moet stoken,wat bedoelen jullie eigenlijk met hevig stoken? Moet ik boven de 100°mantelwarmte gaan of wat? Ruud

@ Ruud,

hevig stoken is voor mij dat de hele vuurkamer vol met vuur is, wanneer je er hout op hebt gelegd en de schuif weer open hebt gedaan.

toen ik de kachel nog maar net had, ben ik regelmatig even naar buiten gelopen, omdat ik het gevoel had dat de vlammen uit de schoorsteen kwamen....wat natuurlijk nooit het geval was !

Nu ben ik eraan gewend, maar vrienden die dit niet dagelijks zien, schrikken enorm van deze vlammenmassa !

Zelf gooi ik al snel weer een volgende lading hout erop. Ik wacht meestal totdat het hout voor de helft is opgebrand en dan leg ik alweer een nieuwe lading er boven op.

 

Corine

ruud-1,

 

Dat betekend dat je véél vuur en stevige vlammen hebt. Als je licht-oranje bijna glazige vlammen hebt, je kunt als het ware door de vlammen heen kijken en de hele stookruimte is vol vuur, en als je de toppen van de vlammen niet meer kunt zien, dan ben je goed bezig.

 

 

Ik stook met de schouwklep open ,venster half open en de aslade deur open,zo stook ik +-1.1/2uur,en dan is de kachel +-100°op de goede plaats gemeten.   Ruud

 Vandaag voor het eerst alleen  (HOLZBRIKETT) gestookt, de kachel (TU900) was nog 35 gr na 24 uur,nu met 10kg opgestookt tot 110 gr. wat mij opvalt de het langer duurt dat deze temperatuur is bereikt!! met het hout wat ik heb (uit meubelfabriek) gaat sneller. maar ik ben tevreden zo.

Kroes