Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Dirk Bauwens Ulrik schreef: “bart, je lijkt het nog steeds niet te snappen ofwel wil je het gewoon niet snappen ”

 

Ulrik,

 

Sorry, maar jij lijkt eerder op diegene die het niet snapt of niet wil snappen.

 

Wat Bart schrijft over zijn Altech Eclips geloof ik graag. Het komt bovendien ook overeen met het officieel opgegeven vermogen van die kachel: 4 -8 kW. Dat is behoorlijk meer dan de 2 à 3 kW van zelfs de grootste en duurste standaard speksteenkachels van Tulikivi.

 

Bart geeft eerlijk toe dat zijn kachel nauwelijks warmte kan opslaan, maar hij heeft tenminste een comfortabel warme woonkamer.

 

Je schrijft ook aan Bart het volgende: “ik twijfel er geen seconde aan als jij in dezelfde kamer met een massieve speksteenkachel gaat stoken dat je dan het houtverbruik waarschijnlijk met de helft kan reduceren voor dezelfde temperatuur ( en dat dan dag en nacht ) omdat het nuttige rendement van zo een kachel een heel stuk hoger ligt”

 

Volgens de technische specificaties heeft de Altech Eclips minimaal hetzelfde of een hoger rendement dan zelfs de beste speksteenkachels van Tulikivi. Dat zal zelfs jouw favoriete firma Geerts moeten toegeven.

 

Waarom zou Bart dan de helft minder hout gaan verbruiken met een massieve speksteenkachel??

 

Dirk Bauwens

hoi dirk

bij dit weer s'nachts vriezen stook ik elke avond me kachel naar de 150°gr ik heb de sarmi/c 1850kg nu om 17.30u aangemaakt nog 20.5°gr

 

Die 150°waar meet je die? Ik heb de indruk dat iedereen er maar op los stookt,is er dan niemand die mij kan vertellen tot hoeveel graden een kachel mag verwarmd worden?   Ruud

 

wij zijn van plan om een speksteenkachel te kopen. Bij de Firma Geerts raden ze me de TTu 2700/4 aan. Wij moeten een living van 40 m2 en een aansluitende veranda van15m2 (staat in verlengenins van onze living) alsook de keuken van 15 m2 verwarmen. In de veranda is natuurlijk veel glas, wat wel moeilijker verwarmd wordt. Alles is wel geisoleerd en dubbel beglazing (huis van 1985 ) maar natuurlijk niet zoals de nieuwbouwwoningen van nu. Omdat het om een aardig bedrag gaat (13.000 euro) zouden we graag jullie mening weten over deze speksteenkachel. Kan er mij iemand iets meer vertellen? En of wij de juiste beslissing nemen. Bij de Firma de Backer in Rumst raadde deze ons aan de 2200 aan maar dan met een laag meer? Geerts beweert dat deze bovenlaag duur is en geen of weinig meer rendement geeft?
Wat is jullie mening
Vlinder

Orbea, Ulrik,

 

Ook wij hebben een inbouwcassette van Barbas (panolux) met ventilator. Het kacheltje werkt goed, zelfs als het buiten -10 is. Maar dan moet de ventilator wel aan staan, want zonder de ventilator wordt de temperatuur niet zo hoog.

Ook maakt het veel uit wat voor soort hout je brandt. Ga je voor pallethout of ander dun hout wat snel brand dan loopt de temperatuur snel op. Stook je dikker hout (doorsnede >8 cm) van bijvoorbeeld eik, berk, volgelkers dan loopt de temperatuur niet zo snel op.

Ook maakt het veel uit of er al een dikke laag houtas in de kachel ligt. Als dit zo is dan blijft de kachel veel langer warm. Spijkers laat ik meestal een paar dagen in de kachel liggen (tot de volgende schoonmaakbeurt, twee maal in de week) omdat deze nog lang de warmte afgeven.

Nu verwacht ik dat we binnen een paar jaar een andere kachel moeten. We twijfelen tussen een losstaande gietijzeren kachel (evt. met ventilator) of een speksteenkachel (finoven, tichelkachel of tegelkachel).

Ik denk dat een massieve speksteenkachel voor ons niet voldoende warmte geeft. Want als ik van onze huidige Barbaskachel de ventilator uitzet dan wordt het bij lange na niet zo warm als met ventilator. En juist als de ventilator uit is heb je te maken met stralingswarmte. Ik lees ook op dit forum dat het huis goed geisoleerd moet zijn. We hebben een woning uit '65 met overal Hr++ beglazing en de zoldervloer is voorzien van 22cm isolatie. Echter de spouwmuren zijn niet geisoleerd en we willen eigenlijk ook niets in de spouw laten spuiten. Ook de vloeren zijn niet geisoleerd, buiten dan de living waar een dun plaatje isolatie onder de massief houten vloer ligt. Ik verwacht dus dat we nogal een fikse grote massieve (speksteenkachel) nodig hebben om de warmte verliezen op te heffen.

Nu stoken wij 2 maal daags onze barbaskachel aan. Een maal in de ochtend en een maal in de avond. Daarmee lukt het ons om de cv "slechts" 6 uur per dag te laten werken. Overigens vinden we het geen probleem om de kachel 2 maal daags aan te stoken. Door de houtkachel in de ochtend aan te steken bereik je eveneens dat de cv alleen de ruimte op temperatuur hoeft te houden en deze niet vanaf nachttemperatuur tot gewenste temperatuur moet opwarmen.

Een ander "voordeel" van de barbaskachel (wat overigens veel forumleden waarschijnlijk niet als een voordeel zullen zien) is dat de schouw op de 1e verdieping warm wordt. Daarmee wordt een grote slaapkamer en de gang verwarmt.

Tevens kunnen we met onze huidige kachel bijvoorbeeld in de wintermaanden onze was te drogen hangen tijdens de nacht (de warmte heb je immers toch en de lucht droogt daardoor ook niet zo veel van uit.)

Dit zijn allemaal (voor ons in ieder geval) "positieve" punten. Ik weet echter niet of deze punten ook met een speksteenkachel behouden kunnen blijven.

Henri

 

 

 

hoi vlinder jij zit op 70m² voor op te warmen ik heb ook 70m² op te warmen en heb ook geen vloer issolatie alleen in de spouw 4cm ik heb de sarmi/c en die doet het goed ik stook nu gewoon om de 20 uur maar een veranda mee verwarmen ?? hoe ver staat de kachel van de veranda staat ie centraal in de woonkamer, staat je leef ruimte naar het zuiden gericht je moet het zelf weten maar ik heb een kachel staan voor de helft van he geld tegen mij zeiden ze ook eerst van een heel zware te zetten van 2500 a 3ton?? is maar net je wie daar tegen het lijf loopt??de mijne is 1850kg heb overschot 1400 kg zou al genoeg kunnen geweest zijn.( en hebben ze gezegt stralings warmte aangenaam tot 6 meter )

@ Vlinder

Ik wil je graag adviseren om de zwaarste kachel te kopen die je je maar kunt veroorloven !!!

 

Tussen de 2200 en 2700/4 zit ongeveer 1000 kilo en die maken veel verschil. Wanneer je de 2200 centraal plaatst (dus tussen alle 3 ruimtes) zul je net genoeg warmte creeeren om alles warm te houden. Echter hou je niet veel over.

Wanneer je voor de 2700/4 kiest, zul je zeker geen warmte te kort komen en hoef je ook niet zo vaak te stoken. Ik ben er 100 % van overtuigd geraakt dat je beter 1000 kilo te veel kunt hebben dan 100 kilo te weinig.

 

Wij hebben een oud huis waarvan we de spouwmuur en alle ramen hebben geisoleerd. Met onze kachel van ca 2000 kilo en de bank van ca 500 kilo, kunnen we de benedenverdieping van ca 60 m2 net warm krijgen tijdens hele koude dagen. Ik ben dik tevreden met onze kachel, maar met de kennis die ik nu heb, zou ik beter een iets zwaarder model hebben uitgekozen. Dan heb je een grotere warmte buffer en dan hoef je minder vaak en dus met minder hout te stoken.

Mochten we ooit onze droom van een passiefhuis kunnen verwezelijken, zal dit huis om een TU 2700/4 worden gebouwd. Dat is zeker !!!

 

Corine

@henri-6

Ik ben opgegroeid met een kachel met ingebouwde ventilator. Zelf vond ik het geluid van de ventilator altijd zeer hinderlijk. Ik hoop dat die van jou niet zoveel geluid maakt. Daarnaast is de lucht heel erg droog.

Nu heb ik een spekstenen kachel en die warmte kun je niet vergelijken met een gietijzeren kachel. De warmte hier is altijd aangenaam en niet droog. Daarnaast is er een geleidelijke overgang van woonkamer via de hal naar de eerste verdieping. (de deur staat open) Het is daar ook nooit koud.

Wanneer is bij mijn zusje ben (die heeft een gietijzeren kachel met beetje speksteen), is het in de woonkamer heel  lekker warm, maar in de hal en op de verdieping vriezen je tenen eraf.....bbrrrrrr.

 

Nu we dagelijks terugkomen van onze schaatstochten, gaan de sokken en andere natte kleren op de kachel. Dat is in no-time droog. Verder lopen we hier thuis altijd op (zelfgebreide) sokken en wanneer we even weg gaan, gaan de sokken op de kachel. Bij thuiskomst verwisselen we koude schoenen voor warme sokken.......GENIETEN !!!!!

 

Je kunt het beste even bij iemand gaan kijken die een spekstenen kachel heeft, of een informatie-bijeenkomst bijwonen bij een dealer. Alleen jij kunt bepalen welke kachel het beste bij jou( en je budget) past !

 

Corine

hoi corine

jij zegt maar net warm stoken? stook je wel echt goed door?met  deze temperatuur kun je is echt goed door stoken hoe warm stook jij je wand temperatuur buitenwand zo 30cm boven de raam. 

De kachel staat centrale in de living, kan zelf iets naar de veranda op schuiven. ze hebben mij verteld over de stralingswarmte van 6 meter en de veranda zit op een meter of 6,5 van de kachel. Nu hebben wij een inbouwcassette zo'n 7 tal maanden geleden gezet, Maar met dit weer moeten wij de schuifraam van de veranda dicht doen,anders krijgen we geen 20 graden. De living is zuidgericht. Ik ben wel op twee plaatsen geweest waar ze een Tulikivi verkopen, De Backer is komen kijken en stelde eerst ook de zware aan, maar omdat ik hem vrij zwaar van uiterlijk vind, kwam hij met het idee van de 2200 met een laag meer te nemen, totaal 1980 kg. Geerts stelt voor de zekerheid de grootste voor. We zijn ook gaan kijken bij Goemare en eveneens hier moeten we  eentje van 2400 kg nemen.

Ulrick,

henri spreekt hier ook over zijn Barbas cassette en zie.

Ik wil niet zeggen dat ook iedereen content is van een cassette. Mijn ouders hebben ook een Barbas Cassette maar ventilators staan vooraan. Deze werkt zeker niet zo goed als bij mijn vrienden.

Ulrick spijtig dat je niet eens een kijkje kunt komen nemen. Je zou nogal verstompt zijn. En hun huis is een half open bebouwing met livings tegen mekaar. Spouwmuren zijn niet geisoleerd , dak wel.

Ik blijf er nog bij dat een speksteenkachel in een LEW woning zeker zijn werk doet. Maar dat die verkoop technieken van die firma's op niks aan trekken. Tegen mij hadden ze ook gezegd eentje van 2 ton is genoeg om om de 24 uur te stoken. Nee dus.

 

Bart schrijft:

"Door mijn kachel wand op 165'C te houden voorkom ik dat ik te veel hout toevoer en de warmte de schoorsteen uit vliegt.

 

Bart,  waar meet je deze temperatuur op de altech?

Ik heb een magnetische temp meter op de bovenste rand "geplakt"en meet hier 180 gr.

Ik stook wel met wat "heter" hout voornamelijk bakirai gemengd met wat andere houtsoorten zoals berk, kers en eiken. Hiermee kan ik mijn living (ruim 80 m2) in een matig geïsoleerd huis op temperatuur houden zonder de cv aan te spreken. De temp van de dikwandige pijp is op een halve meter boven de kachel ietsjes meer dan 100gr. Ik vul de kachel bij nadat de blauwe vlammen van de gloeifase grotendeels uit zijn. S-nachts gaat er een stapeltje bakirai op tot net onder de gaatjes van de secundaire luchttoevoer, s-morgens gaat hier weer wat klein hout op en branden maar weer...

Ik heb ook zitten denken aan een grote massieve kachel, maar ik vind het stoken zo leuk en bij zo'n zware kachel hoeft dat maar 1 of 2 keer per dag.

 

 

Dirk schreef

"Wat Bart vertelt, dat hij zijn kachel op ongeveer 165 graden houdt, komt overeen met een netto warmteafgifte van ongeveer 4 à 5 kW. Dat is al meer dan wat jouw kachel gemiddeld afgeeft."

 

Dirk je slaat de spijker op z'n kop, ik geloof ook dat Ulrik het niet goed snapt.

Het vermogen van een grote Tulikivi is inderdaad lager.

Bovendien worden er grote hoeveelheden hout per stookbeurt gebruikt (25kg voor een kachel van 2500kg) vind ik zeer veel voor 24 uur.

Dit zal misschien normaal zijn voor zo een zware kachel maar zoveel hout verbruik ik niet per 24 uur.

 

Aperik,

Ik meet de de temperatuur middels een infrarood thermometer aan de zijkant van de kachel.

Let wel op dat er in de Eclips niet met tropisch hardhout mag worden gestookt.

Bart schreef

"Let wel op dat er in de Eclips niet met tropisch hardhout mag worden gestookt."

 

Hard hout brand inderdaad heter als gewoon hout, vandaar dat ik het meng met gewoon hout en dat ik er stapeltjes in de kachel plaats om hitte explosies te voorkomen, met wat beleid gaat het best wel goed. Ongelimiteerd hardhout stoken is uiteindelijk funest voor elke kachel.

Dirk

 

Jij schrijft : Ten eerste kan ik al moeilijk geloven dat de buitenkant van jouw kachel gemiddeld 100 graden warm wordt. Dat valt moeilijk te rijmen met de hoeveelheid hout die je zegt te verbranden per dag.
 

kijk eens naar onderstaande link van de foto die ik voor iemand nam die mij persoonlijk mailde, de kachel stond toen 2 uur na de stookbeurt op 107,9 °C  ( toveren kan ik niet )

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/WarmtewisselaarSpeksteenkachel?authkey=Gv1sRgCLLA59S1w7PTrwE#5417459516743074354

 

een hele tijd geleden zei jij ook dat je nog nooit in een woning was geweest waar men met een massieve speksteenkachel stookte en het daar behoorlijk warm was, waarop ik je uitnodigde dat zelf te komen vaststellen wat je ook deed, en ik denk dat ik mag stellen dat je bij mij moeilijk het tegendeel kon beweren

je zei ook dat ik van mijn zelfgebouwde externe warmtewisselaar die ik achteraan tegen de kachel plaatste en aangesloten is op mijn zonneboiler van 200 l niet te veel moest verwachten ...

deze temperatuur kun je ook op dezelfde foto aflezen  76 °C ( de volledige boiler - onderaan kan dat een 4 tal graden minder zijn )

Ulrik

 

Dirk

 

Wat Bart vertelt, dat hij zijn kachel op ongeveer 165 graden houdt, komt overeen met een netto warmteafgifte van ongeveer 4 à 5 kW. Dat is al meer dan wat jouw kachel gemiddeld afgeeft.
 

dat zal wel maar wat je niet mag onderschatten dat is de warmte die een massieve speksteenkachel ook tijdens de nachtelijke uren afgeeft

 

als je met een gewone houtkachel stookt en je stopt met stoken valt de temperatuur als een baksteen naar beneden en de temperatuur van de binnemuren zijn dan ook in vrije val

 

Ulrik

Dirk

jij schrijft : Je schrijft ook aan Bart het volgende: “ik twijfel er geen seconde aan als jij in dezelfde kamer met een massieve speksteenkachel gaat stoken dat je dan het houtverbruik waarschijnlijk met de helft kan reduceren voor dezelfde temperatuur ( en dat dan dag en nacht ) omdat het nuttige rendement van zo een kachel een heel stuk hoger ligt”
 

ik beweer niet dat bart met zijn kachel zijn woning niet kan verwarmen - ik stel gewoon vast dat ik nu nog niet de helft van het brandhout verstook met de speksteenkachel dan toen ik met de inbouwcassette met warmeluchtmantel en ventilatoren stookte in dezelfde woning en ik nu ook nog 24 uur warmte daarvan heb en met de cassette had ik het zolang warm als ik stookte en ik ga er van uit dat het met een ander merk inbouwcassette hetzelfde geval is en dat je daarmee de binnenmuren nauwelijks kan opwarmen  

ik ga er dan ook van uit dat ikzelf goed geplaatst ben om de twee systemen met elkaar te vergelijken in mijn eigen woning en kom tot deze vaststelling vandaar mijn enthoesiasme voor de speksteen en zijn bijhorende rendement

Ulrik

 

Dirk

 

ooit al een kamertemperatuur gezien van 24 °C om 8 u 49 's morgens ?  en een speksteenkachel die dan nog op 90,6 °C staat ? terwijl de zonneboiler tijdens de nacht ook nog eens opgeladen is tot 69 °C

 

maar ja ook dat ga je niet geloven natuurlijk want dat kan niet

 

http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/Warmtewisselaar02?authkey=Gv1sRgCIWm65Hut5jhHw#5284808025704785698

 

Ulrik

Ulrik,

Ik heb de foto's van de opbouw van uw speksteenkachel bekeken. Het is een mooie kachel. Nu vraag ik me af of die gegolfde achterwand ook daadwerkelijk bijdraagt voor de warmte of dat deze juist meer voor de afwerking/sier is?

 

Verder staat op een van de foto's dat aan de bovenkant van de kachel isolatie materiaal zit om warmtestraling naar het plafond te voorkomen. Naar mijn idee is het niet erg als er warmtestraling naar het plafond verdwijnt. Immers; het plafond kan als een buffer gezien worden en staat daarmee ook warmte af. Tevens wordt zo de vloer van de bovenverdieping ook licht warm waardoor je een soort vloerverwarmingseffect krijgt (al is dat natuurlijk maar zeer miniem).

Henri

Ulrik schreef:
"dat zal wel maar wat je niet mag onderschatten dat is de warmte die een massieve speksteenkachel ook tijdens de nachtelijke uren afgeeft"

 

Ulrik daar twijfel ik ook niet aan, het gaat er om dat je eerst 25kg hout moet verstoken op een kachel met een gewicht van 2500kg voor het gewenste resultaat.

Er zit echter geen verschil in houtverbruik als je dit in 1 keer doet of langzaam verdeeld over 16 uur zoals bij ons gebeurd.

Houtverbruik bij ons ligt zelfs nog lager als 25kg per 24 uur.

 

 

Ulrik schreef:

"als je met een gewone houtkachel stookt en je stopt met stoken valt de temperatuur als een baksteen naar beneden en de temperatuur van de binnemuren zijn dan ook in vrije val."

  

Dat wil nog niet zeggen dat de temperatuur in de woonkamer te laag is, dat heeft alles met de warmte verliezen van de woning te maken.

En het is bij de Eclips echt niet zo dat de wandtemperatuur van 165'C binnen het uur is afgekoeld naar 25'C.

Om 10 uur 's avonds stoppen wij met stoken en om 8 uur 's ochtends wordt de kachel weer opgestookt.

Dit is gewoon een ander principe van stoken dan dat je 1 lading in eens stookt.

Verder vind ik die grote speksteenkachels prachtig om te zien (vooral model Sonka) en je hebt er meer gemak van door maar 1x te stoken.

Het is wel jammer om het vlammenspel de rest van de dag dan te moeten missen.

 

ik moet s'morgens me kachel niet aanmaken deze morgen om 5.30u was het nog 24°gr niet slecht he,ik vind het toch lekker hoor met zo lekker warmte uit bed komen

@ Willy

Als er iemand is die goed en fel stookt...dan ben ik het wel ! Ik let niet op de kilo's, maar stook door totdat de kachel gloeiend heet is. Dan is het recht tegenover de kachel tussen 25,5 en 27 graden. (hangt af van de buitentemperatuur) Ik kan de kachelwand-temperatuur niet meten, want ik beschik niet over zo'n thermometer. Niet dat ik dat wil hoor ....het gaat nu prima! Ik ben ervan overtuigd dat velen te druk zijn met het meten van de kacheltemperatuur en dat ze daardoor wellicht minder fel stoken en het daarom niet warm hebben.

Mijn kachel is net groot en zwaar genoeg om mijn oude (en slecht geisoleerde) woning te verwarmen. Daarnaast staat hij ook niet centraal. Echter geeft hij warmte genoeg, zodat het na 24 uur nog gemiddeld 21 graden is in de woonkamer.

 

Ook tijdens deze hele koude winter (het vriest hier elke nacht nog ca 10 graden !!!!) hebben we maar een enkele keer van de cv gebruik gemaakt. En dan vooral nog om de zolderkamer van onze zoon op te warmen.

Ik kan met een gerust hart zeggen dat wij tevreden Tulikivi gebruikers zijn. Mochten we ooit verhuizen dat gaat deze mee of we laten ons huis om een nieuwe kachel heen bouwen!!

 

Corine

oke corine  goed zo je doet je best

Kan men die kachel niet kapot stoken?

 

Ruud

 Hoi iedereen,

Na lange afwezigheid op dit forum ben ik nu toch nog eens terug.

De verbouwingen zijn nog steeds aan de gang maar lopen op het einde.

Intussen brand de eerste speksteenkachel en heb ik een paar bevindingen die ik wil delen .

Het punt van palletenhout is zeker juist scheelt hem zeker nen graad of 3 vooral omdat je via het raam ook veel 

warmte krijgt.

Volgend puntje is toch wel heel belangrijk en heb ik aan den lijve ondervonden .De oude fermette die ik aan het renoveren ben was heel vochtig door de muren die ik bezet had (pleisteren) ik dacht van na een maand of 2 is die meeste vochtigheid wel weg .Dus wat deed ik speksteenkachel stoken (op een gegeven moment liep het water van de kachel af) en hopen dat alles uitdroogt.

Mooi mis dus ik heb zodanig geisoleerd dat er geen ventilatie meer was en steeds meer vocht en vocht kwam

nu staat er een bouwdroger in (eerste week heb ik 300 liter water ontrokken) en jongens dit scheelt hem echt een graad of 5 met voordien dus ik ben wel overtuigd nu dat ik zal ventilatie nodig hebben om het vocht naar buiten te geleiden.

voor de rest mocht ik herbeginnen zou ik zeker in plaats van schuimbeton xps of pur nemen als vloerisolatie.

en renoveren in de ytong blokken.

Nu de speksteenkachel in de keuken nog en dan eens zien of we de fermette gaan warm krijgen met de 2 speksteenkachels.

 

mvg Steven

 

bart

 

jij zegt :

Verder vind ik die grote speksteenkachels prachtig om te zien (vooral model Sonka) en je hebt er meer gemak van door maar 1x te stoken.
Het is wel jammer om het vlammenspel de rest van de dag dan te moeten missen.
 

 

 

als jij de ganse dag kan stoken heb je geen probleem, maar dat is het wel voor de meeste wensen want die zijn weg uit werken en dan kan je uitsluitend 's avonds stoken ( één stookbeurt per dag ) en dan heb die opslagcappaciteit wel echt nodig  om de volgende dag nog warmte af te geven want anders lukt het niet 

 

wij stoken nu van pakweg 18 tot 22 uur 's avonds en wij zien dan ook de vlammetjes als wij thuis zijn en er voor zitten

 

mijn vrouw en ikzelf zijn wel de hele dag weg om te werken maar dat gaat gelukkig binnen 5 jaar veranderen want dan zijn wij in pensioen ...

 

Ulrik 

steven 65-1

 

jij zegt : mocht ik herbeginnen zou ik zeker in plaats van schuimbeton xps of pur nemen als vloerisolatie.
 

zoals ik altijd al zegde : verstand komt met de jaren, maar ervaring is de beste school 

 

de vochtproductie  in een woning is zeker niet te onderschatten want dat zijn een paar liters per dag want zelfs  uitademen  is al vochtproductie - koken strijken wassen douchen is allemaal vocht en dat moet op een of andere manier naar buiten kunnen anders krijg je schimmels op de muur met een ongezonde omgeving tot gevolg

 

hoe meer je isoleerd hoe beter en hoe minder je moet stoken maar het vocht moet zeker naar buiten kunnen

 

een mechanische verluchting ( zoals ik er een heb ) is de beste oplossing maar in een oudere woning niet altijd zo eenvoudig te realiseren

 

toen ik bouwde vond ik dat een warmteverlies om continu koude lucht naar binnen te blazen maar nu weet ik wel beter want ik hoef zelfs nooit een raam open te zetten omdat er dag en nacht verlucht wordt op deze manier en zelfs na een nacht slapen heb ik nooit een muffe geur in de slaapkamer

 

de buitenlucht komt bij mij achter de radiatoren binnen en de aangezogen lucht gaat eerst 12 m door de kruipkelder waar hij al een beetje voorverwarmd wordt en dat werkt prima  maar dit geeft wel een ( gemeten ) verbruik van 280 KW op jaarbasis

 

Ulrik

 

 

ruud - 1

 

jij vraagt : Kan men die kachel niet kapot stoken?
 

er zijn mensen die alles stuk krijgen, en  volgens Dirk Bauwens kan dat wel, maar ik stook nu al de vierde winter met de kachel en merk nog geen enkel verschil met het eerste jaar 

 

volgens de fabrikanten gaat een speksteenkachel een mensenleven lang mee als je op een normale manier stookt, en ik kan iemand die al 16 jaar met een speksteenkachel stookt en nog geen schade heeft gehad ( de waarborg is 5 jaar )

 

Ulrik

@ steven 65-1

wat was je luchtvochtigheidsgraad toen het heel vochtig was in je huis.

 luchtvochtigheid was om en bij de 70% bij 10 graden celcius.

Gemeten met een weerstation van oregon

Je kan je dan inbeelden als ik de boel verwarmde (of probeerde )wat voor een vochtigheid het dan wel was.

Echt waar het water liep van de speksteenkachl af.

 

mvg steven.

 

Wie heeft zelf een Tulikivi, woonplaats omgeving Eindhoven.

Ulrik zegt:

"als jij de ganse dag kan stoken heb je geen probleem, maar dat is het wel voor de meeste wensen want die zijn weg uit werken en dan kan je uitsluitend 's avonds stoken ( één stookbeurt per dag ) en dan heb die opslagcappaciteit wel echt nodig  om de volgende dag nog warmte af te geven want anders lukt het niet"

 

 

Ulrik daar heb je gelijk in, maar op dit moment is er bij ons altijd wel iemand in huis dus toe nu toe geen probleem.

Als de kinderen wat ouder zijn zullen mijn vrouw en ik ook vaker van huis zijn en dan is een zware kachel wel een uitkomst.

Model Sonka vinden we beiden mooi om te zien maar op dit forum ben ik helaas nog niemand tegen gekomen die deze kachel in gebruik heeft.

Ook bevat deze kachel isolatie en daar lees ik ook geen goede berichten over.

Bramcup hier op het forum krijgt er een in z'n nieuwbouwwoning maar de woning wordt op dit moment nog gebouwd.

bart

 

jij zegt : Model Sonka vinden we beiden mooi om te zien maar op dit forum ben ik helaas nog niemand tegen gekomen die deze kachel in gebruik heeft.

 

ze zijn er wel maar niet iedereen die een kachel heeft doet de moeite om te reageren je zou hier anders nog al een andere activiteit zien dat niet mooi meer is

ik heb nu 2 buren met een speksteenkachel ( dankzij mij ) maar die zitten niet op het forum

 

wel vroeg de overbuur of ik al foto's van zijn kachel op het forum gezet heb waar ik negatief moest op antwoorden

 

ik zal het nu eens doen ( alles was toen nog niet afgewerkt maar ik zet er de foto's dan wel bij )

 

Tulikivi TTU 2700 / 4 met extra laag speksteen en warmtebank + zonneboiler van 600 l

 

bij deze : http://picasaweb.google.be/ulrik.deman/SpeksteenkachelMarcEnChristine?authkey=Gv1sRgCMelxvCy67CaAg#

 

Ulrik

Ik heb sinds september vorig jaar een TU 2200/4. Ik woon in Eersel.

Een tulikivi 2000/2. Is er een met bakoven.  In Lage Mierde.

 Ulrik,

 

Mooie fotoreeks.

Is dat een warmtewisselaar die in de tegenstroomkanalen gestoken is of zit deze in een soort dubbele wand? Indien dit in de tegenstroomkanalen zit, heeft dit dan niet teveel invloed?

bertvdg

 

de 3 warmtewisselaars zitten niet in het tegenstroomkanaal maar in de dubbele wand zoals je zegt en je kan dat zien op foto nr 28

ze zijn in serie met elkaar verbonden waarvan de laatste ( derde ) op de terugstroomplaat ligt waarop dan de isolatie komt

 

Ulrik

Ulrik schreef: “een hele tijd geleden zei jij ook dat je nog nooit in een woning was geweest waar men met een massieve speksteenkachel stookte en het daar behoorlijk warm was, waarop ik je uitnodigde dat zelf te komen vaststellen wat je ook deed, en ik denk dat ik mag stellen dat je bij mij moeilijk het tegendeel kon beweren”

 

Zoals Ulrik het brengt, lijkt wat ik zei, onozel negatief. Dat komt omdat mijn woorden helaas uit de context gerukt zijn.

 

Hieronder volgt letterlijk wat ik op dit forum schreef op 3 april 2008:

 

“...Op dit forum zie ik regelmatig klachten van mensen die het niet warm genoeg krijgen met hun speksteenkachel. Ik ben reeds in verschillende huizen met een speksteenkachel geweest en in geen van die huizen vond ik het aangenaam warm. Dat moet natuurlijk toeval zijn. Ik ben er zeker van dat het bij andere mensen wel lekker warm kan zijn met hun speksteenkachel. Maar het staat als een paal boven water dat er genoeg ontevreden mensen zijn met klachten over de verwarmingscapaciteit van hun speksteenkachel...”

 

Voor het volledige bericht zie:

http://www.ecobouwers.be/forum/post/speksteenkachels-tulikivi-nunnauuni-0?page=38#comment-78147

 

Nadat Ulrik me een paar dagen later, op 5 april 2008, uitnodigde om bij hem eens langs te komen, schreef ik hem diezelfde dag nog letterlijk het volgende:

 

“...Ik schreef op het forum dat ik nog in geen enkele woning ben geweest waar het lekker warm werd door een speksteenkachel. Dat is de volle waarheid en dat heeft een simpele reden: ik word bijna uitsluitend gecontacteerd bij ernstige problemen of bij acute noodgevallen. Ik heb echter ook veel ervaring met de echte (niet-spekstenen) finovens in het algemeen maar ik hang dat niet aan de grote klok. Ik ken dus goed het warmtegevoel dat echte finovens veroorzaken maar ik vind het daarom niet minder aangenaam om jou te kunnen ontmoeten en je speksteenkachel te bewonderen...”

 

Dirk Bauwens

Ulrik schreef: “je zei ook dat ik van mijn zelfgebouwde externe warmtewisselaar die ik achteraan tegen de kachel plaatste en aangesloten is op mijn zonneboiler van 200 l niet te veel moest verwachten ...”

 

Ulrik,

 

Zelfs dat wil je tegen mij gebruiken!?

 

Geef dan maar wat meer tekst en uitleg. Want iedere keer dat jij op dit forum over die externe warmtewisselaar schreef heb ik mijn lippen stijf op elkaar gehouden. Hoe kan ik dan gezegd hebben dat je er niet te veel van moest verwachten??

 

Dirk Bauwens

Dirk

 

ik kan dat van de warmtewisselaar niet meer aantonen omdat je mij dat antwoorde in een persoonlijke mail  en omdat mijn PC vorig jaar crashte  ben ik deze emails kwijt

 

je zegt dat er veel mensen zijn die de woning niet goed kunnen verwarmen met een speksteenkachel  en deze gemiddeld maar 2 KW / U afgeeft

 

dat kan blijkbaar volgens u wel met een finoven waar je steeds met veel lof naar verwijst  terwijl deze toch op hetzelfde principe is gebaseerd en dat wel kunnen verwarmen ? tenminste zo komt het in ieder geval over en ik denk dat dat ook de bedoeling is

 

of is het omdat uw toekomstige nog betere kachel dan een finoveen ( waar al een hoop mensen  blijven op wachten ) daar op gebaseerd is ?

 

Ulrik

Dirk

 

jij schrijft : “...Ik schreef op het forum dat ik nog in geen enkele woning ben geweest waar het lekker warm werd door een speksteenkachel. Dat is de volle waarheid en dat heeft een simpele reden: “...Dat is de volle waarheid en dat heeft een simpele reden: ik word bijna uitsluitend gecontacteerd bij ernstige problemen of bij acute noodgevallen.

 

 " ik word bijna uitsluitend gecontacteerd bij ernstige problemen of bij acute noodgevallen. "

 

geen wonder dat je nog in geen enkele woning was geweest waar het lekker warm was als je alleen op plaatsen komt waar er een probleem is maar zoals jij dat schrijft lijk het of dit een algemene tendens is en dat klopt niet want er zijn ook voldoende getuigenissen van mensen die wel tevreden zijn

 

er zijn natuurlijk een hoop mensen die op het forum komen " zoeken " hoe het eventueel beter kan want de meeste mensen die wel tevreden zijn zullen waarschijnlijk zelfs niet naar dit forum kijken

 

Ulrik

 

 

 

 

 Dirk,

Kom maar eens bij mij kijken,mijn vrouwtje zat vanmiddag toen ik thuis kwam van jeu de boule.( www.lessabots.nl)  te zweten van de warmte.

gr.kroes

 

 

Ulrik schreef: “Dirk, ik kan dat van de warmtewisselaar niet meer aantonen omdat je mij dat antwoorde in een persoonlijke mail en omdat mijn PC vorig jaar crashte ben ik deze emails kwijt”

 

Ben je de privé-berichten van op het ecologieforum ook kwijtgeraakt?

 

Dirk Bauwens

Dirk,

Tuliki maakt 15000 kachels per jaar, 7000 stuks voor de verkoop in Finland, waar men buiten temperaturen heeft van - 30 c en de rest voor verkoop elders in de Wereld.

Als deze kachels niet zouden voldoen dan was het allang afgelopen met dit bedrijf en met andere speksteen kachels bedrijven in Finland.

Als een bepaald gekozen model niet voldoet dan denk ik dat men een verkeerde keuze heeft gemaakt wat betreft grote of type. ( type 1 of type 2 )  Snel of langzaam opwarmend.

Theo

Zonnewoud

Als een bepaald gekozen model niet voldoet dan denk ik dat men een verkeerde keuze heeft gemaakt wat betreft grote of type. ( type 1 of type 2 )  Snel of langzaam opwarmend.
Maar daar zit nu net bij ons het probleem!

Wij hebben een kachel die de firma voor ons heeft gekozen,en wij krijgen het niet warm.

Ik vind dat  ze meer rekening moeten houden met je huis,en niet maar goochelen met die kilo's

 

Ruud

kroes

en wat wil je daarmee bewijzen? ik zweet ook wel eens, en ik heb geen kachel...

hans d

Vaak is het niet de kachel het probleem maar de woning en het geduld van de mensen om de juiste keuze te maken.

Indien men zulk soort kachel kiest moet je een kleine studie maken over het warmteverlies/vraag van de woning. Elke woning heeft zijn specifieke situatie (isolatie, ww, ventilatie, plaats van de kachel in het huis) en dus specifieke kachel.

In finland (het speksteenwahalla) lachen ze met ons: we nemen het verwarmingsconcept over maar niet het woonconcept.

Een speksteenkachel heeft een beperkt vermogen en als je meer energie (warmte) verliest dan de kachel opbrengt is het vaak simpel : de thermostaat van de verwaming hoger :-) 

groeten, ron4u

 

   

Dirk

Jij vraagt  : Ben je de privé-berichten van op het ecologieforum ook kwijtgeraakt ?

ik kan daarvan niets meer terugvinden

 

Ulrik

 

Ulrik schreef over privé-correspondentie met mij via een ander forum: “...ik kan daarvan niets meer terugvinden...”

 

Je staat nochtans op dat andere forum geregistreerd en je hebt me daar, via privé-berichten, vragen gesteld en ik heb daarop geantwoord. Die bewuste correspondentie staat nog steeds op dat forum en kan door jou geraadpleegd worden.

 

Of zal ik anders je geheugen opfrissen?

 

Dirk Bauwens

Hallo,

Wij kiezen denken we voor een leemkachel, deze is langzaam opwarmend.

Hij wordt rond de 2500 kg , en we hopen dat  we daar een constantere temperatuur  mee krijgen in huis dan de houtkachel die we met plezier gestookt hebben , maar deze koelt snel af.

We nemen gordijnen, want we hebben veel ramen in huis, en het huis is denken we wel goed geisoleerd.

om een keus te onderbouwen lezen we de ervaringen van jullie, en hebben al heel wat geleerd, maar is er ook iemand die ervaring heeft met  leemkachels , dat deze zwaar genoeg  zal zijn  voor ongeveer 4o m2