Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Martin, heb je nu een 2700/4 of een 1700/4?

Mon

Ik snap ook niet dat je het met een Tu 2700/4 niet warm krijgt, terwijl wij met een Olos/C een woonkamer van 30m2 en een halfopen keuken van 25 m2 wel warm krijgen. Momenteel stook ik met pallettenhout en ik heb vanmiddag weer 4 uurtjes gestookt. Het is nu (3 meter recht tegenover de kachel) nog 22,9 graden en de kachel is nu 2 uur uit. In de hal, die indirect wordt meeverwarmt, is het 19,6 graden. Morgenvroeg zal de woonkamer nog ongeveer 21,7 graden zijn en aan het eind van de dag ca 20,7, waarna ik de kachel weer zal aanmaken.

 

Ik denk dat het veel te maken heeft met de manier van stoken en het hout. Aangezien onze voorraad pallettenhout op was en we tijdelijk met -gekocht- beukenhout moesten stoken, kan ik eerlijk zeggen dat ik met dat 'mooie' beukenhout de woning lang niet zo warm kreeg als met het gratis palettenhout. Daarbij vlogen de vonken ook uit de schoorsteen !!!.. de verbranding nu is veel beter !

 

Mijn advies is dan ook; niet te voorzichtig stoken en zorg voor heel dun hout. Hoe dunner..hoe beter! De vlammen moeten zeker tegen het plafond van de vuurkamer komen, waardoor ze in de wervelverbrandingskamer komen voor de 2e verbranding. Wees bij het stoken niet te precies met het aantal kilo's !

 

Corine

een 2700/4

@Martin,

Ik zou me nog niet direct zorgen maken. Je begint eigenlijk net met het warm stoken van de ruimte. Je hebt  gekozen voor een stralingskachel. Tot de plaatsing was het dus waarschijnlijk alleen convectiewarmte.

Nu begint dus het eigenlijke stoken met de kachel. Het kan dus even duren voordat de muren door de kachel zijn warmgestookt en hun warmte als infraroodstraling gaan teruggeven. Ik wil hiermee zeggen dat ook de muren, meubels etc. in de ruimte op dit moment warmtestraling opnemen. Het duurt even dat deze "batterij" ook vol zit en mee gaat doen om het geheel aangenaam te krijgen.

In huizen met luchtverwarming (confectie) kan de omgevingslucht wel bv. 22 graden zijn maar de muren kouder. Nu je niet zo sterk meer de lucht verwarmd voel je mogelijk meer de koudestraling van de muren, meubels. Als deze eenmaal warmer zijn verdwijnt dat effect. Uit je verhaal blijkt trouwens dat je ook nog steeds gewend bent om de luchttemperatuur te meten. Stralingswarmte is iets anders dan warme lucht..., maar dat zul je onderhand toch wel weten.

Ik zou dus nog maar even geduld hebben, al snap ik dat je een beetje onzeker bent geworden. 

groet,

Vlam

@Manfred,

Aangezien je in Gelderland woont zou ik je aanraden om naar Diepenheim te gaan. Daar zit Vuurmeesters. Zij hebben TU speksteenkachels en leemkachels. Ook al heb je dan voor speksteen gekozen, het lijkt me nooit verkeerd om ook de leemkachels in je vergelijk mee te nemen. Een leemkachel kan prijstechnisch gezien gunstiger zijn Deze mensen zullen je correct en serieus behandelen, daar twijfel ik niet aan.

groet,

Vlam

@ Corine,

Even een correctie, je hebt de kachel gekocht bij Vuurmeesters zeg je. Ze zitten in Diepenheim zover ik weet, en dus niet in Diepenveen. Ik ben het met je eens dat Wijhe een gewone kachelzaak is, met veel keus in stalen kachels, en die het speksteen er een beetje bij naast doet. Dus leuk voor de handel, maar zeker niet zo gespecialiseerd als de plaatsers van jouw kachel.

groet,

Vlam

martin 62

 

jij zegt : de kachel aangemaakt om 09u en heeft gebrand tot 18u..ik heb het vuur niet konstant laten jagen,maar om 18u stond de steen toch  redelijk heet  ik kon mijn hand zo'n 2 sec.ophouden
maar de kamertemperatuur weest 18,7 graden aan.

ik stook al de 4 de winter met een speksteenkachel van 3 ton

 

een klein .... woordje uitleg ( ik hoop dat je er iets zal aan hebben )

stoken van 9 uur tot 18 uur is volledig verkeerd want in een speksteenkachel moet je kort en krachtig stoken

als jij je hand gedurende 2 sec op de kachel kan houden dan staat de kachel bij lange nog niet heet genoeg !!! om je warmteverliezen te compenseren

je moet veel intenser stoken !!!

op een hete speksteenkachel kan je je hand nauwelijks 1 sec ophouden dan staat hij " heet "

verder zeg je dat je woning " goed " geisoleerd is voor die tijd ...

van " goed " geisoleerd zal hier geen sprake zijn denk ik als ik temperaturen lees van 16,5 °C

als ik 3 dagen niet zou stoken is het bij mij waarschijnlijk nog 18 °C met buitentemperaturen tot 7 °C dan spreek je van " redelijk goed " geisoleerd

natuurlijk is 24 m² dubbel glas een grote verliespost en waarschijnlijk heeft uw glas nog ( een toen gangbare )  K ( U ) waarde van 2.8 ( heden ten dage 1.1 )  

bij een buitentemperatuur van 5 °C en een binnen temp van 22 °C geeft dat volgend brutto geschat warmteverlies

22 - 5 = 17 °C verschiltemperatuur 

glas van 2.8 ( U waarde ) = 2,8 watt warmteverlies per uur per °C dat geeft met 24 m² glas een warmteverlies van

2,8 x 24 m² = 67,2 watt x 17 °C verschiltemperatuur = 1142 watt of ongeveer 1 KW / uur

de cijfers zijn geen exacte cijfers !!! maar een ruwe berekening om een idee te krijgen van de warmteverliezen

de buitenmuren hebben misschien een ( warmteverlies ) K waarde van 1 ( of nog groter )

je spreekt van een oppervlakte van een 90 m² waarvan waarschijnlijk 3 buitenmuren dat geeft dan 2 x 10 m + 1 x 9 m = 29 lopende meter x 2,7 m hoogte = 78,3 m²  - 24 m² glas = 54,3 watt x 17 ° = 923 watt verlies

+ 1 binnenmuur van 10 m  = 27 m² aan 0,5 K waarde = 13,5 watt  x 12 ° verschiltemperatuur ( van 22 naar 10 ° ) geeft  nog eens 162 watt 

vloer en plafond aan 0,5 K waarde geeft 2 x 94 m² = 188 m² aan 0,5 = 94 watt x 12  ° = 1128 watt

bij een buitentemparatuur van 5 °C en een binnentemperatuur van 22 °C zal jij dus 1142 + 923 + 162 + 1128 = 3355 watt / uur of 3,3 KW / uur nodig hebben om je warmteverliezen te kunnen compenceren en de woning op de gewenste tempetatuur te houden ( waarschijnlijk eerder 4 KW / uur denk ik )

dit is een RUWE en geschatte berekening ( en val mij nu maar weer maar aan dat het niet de exacte cijfers zijn ... ) voor een exacte berekening moet je wel de exacte constructie van de muren weten met de gebruikte materialen maar het geeft toch al een redelijk goed beeld van de warmteverliezen waarmee je rekening zal moeten houden in uw geval (

als alle verkopers als eens zouden beginnen om op deze manier een ruwe warmteverliesberekening te maken dan waren we al een heel eind verder en zouden ze niet zo'n flaters begaan zoals dat nu wel het geval is  !!! 

fabrikanten van speksteenkachels geven op dat je 1 kg hout mag stoken per 100 kg massa

heb je een kachel van 2400 kg  dan kan je daarin ongeveer 24 kg hout stoken aan een netto opbrengst gerekend van 3 KW / kg heb je dus juist 3 KW / uur warmteafgifte 

 om een grote woning te verwarmen zie je dus direct dat deze goed moet geisoleerd zijn en glas van 2.8 of 1.1 geeft een enorm verschil kwa warmteverliezen maar ook een niet geisoleerde spouwmuur met een niet geisoleerde binnensteen met een waarde van 1.3 of een geisoleerde spouwmuur ( zoals de mijne van 26 jaar oud ) met een waarde van 0.3 is een enorm verschil

 

met driedubbel glas kan je de warmteverliezen max doen zakken tot 0.6 maar met spouwmuren kan je nog veel verder gaan

 

hoedanook blijft isolatie ongetwijfeld  de beste en goedkoopste investering die het snelste is afgeschreven, en je moet dan maar de helft zo hard stoken zoals ik, want ik verwarm de volledige woning van 8 x 12 m  + verdieping moeiteloos met één stookbeurt per 24 uur zelfs bij min 13 °C op de benedenverdieping tot 25 °C  en boven tot 20 °C  

Ulrik

 

 

 

 

 

 

Goede uitleg Ulrik.

 

Zoals je zegt, mochten de verkopers deze berekeningen ook eens doen. Grofweg, heb je al snel een beeld van de warmteverliezen, en het is echt niet lang werk. 

Beste Vlam, bedank voor je advies we zijn inderdaad ook bij vuurmeester geweest.

We hebben het adres doorgekregen van Corinne zij was oook erg te vreden daar over.

En we hebben een overte gehad van vuurmeester en wij vinden ook dat ze erg vriendelijk zijn.

Manfred.

Nog even een vraagje voor je Vlam.

Wat voor type kachel heb je daar was ik wel nieuwsgierig naar en hoeveel

vierkante meter je moet warm stoken.

Manfred.

@ Martin62

hoe gaat het nu met de kachel ? Is de woning inmiddels opgewarmd ?

In principe zou elke dag ca 4 uur stoken een dusdanige warmtebuffer moeten opbouwen in je kachel dat die constant warm aanvoelt. Pas dan heb je het moment bereikt dat je woning ook verwarmt wordt. Belangrijk is daarbij dat je dusdanig moet stoken, dat het lijkt alsof de vlammen buiten uit de schoorsteen komen. Dat is in het begin heel eng (vooral als je een gewone kachel gewend bent en die dus altijd flink 'kneep' om juist meer gloei dan vlam te hebben), maar bij een spekstenen kachel is dat juist andersom. Kort en heel hevig stoken !!

Mocht het stoken goed gaan en de kachel wordt wel warm, maar de woning niet; dan heb je duidelijk een isolatiegebrek of een tochtgat in huis. Ons 'tochtgat' was de afzuigkap boven het fornuis, maar dat is inmiddels opgelost. De constante toestroom van frisse lucht via de afzuigkap, zorgde ervoor dat het in de keuken zeker 2 graden koeler was dan in de woonkamer.

 

Ik ben benieuwd naar je bevindingen met de TU in de laatste dagen!

 

Corine

Hoi Corine

gisteren pas tegen 17.30u de kachel terug kunnen aanmaken,omdat we overdag moesten werken.

dus heb ik er( zoals vroeger ze deden bij een stoomlocomotief) het hout met een (kolenschep) bijgevult

heb een vlam gemaakt zodat heel mijn living verlicht was.En na aanraden heb ik ook de temperatuurmeter 4 meter van de kachel geplaatst van de muur af ! en om 20u had ik 21.5 graden

mijn hand kon ik nog steeds min 2 sec op de kachel plaatsen wat blijkbaar niet heet genoeg is,maar langer stoken heeft ook geen zin heb ik gelezen !

wel had ik ook eerder vermeld dat ik 24m² dubbel glas had,maar had er vergeten bijvermelden dat ik 4m voor mijn kachel een dubbele glazen deur heb naar de hal die voledig open is met de bovenverdieping !

nu denk ik dat ik daar veel verlies in heb.

ik heb ook gekozen voor een verse luchttoevoer naar de kruipkelder,een gat van 10cm diameter dat behoorlijk een trek geeft,maar dat ook een trek geeft als de kachel uit is en voledig dicht staat.ik weet niet hoeveel warmte zo'n kachel nog moet afgeven na 24u,maar bij mij kan ik er met mijn blote poep op gaan zitten !!

Hallo Martin,

 

wij hebben ook de deur naar de bovenverdieping openstaan. Die verdieping wordt niet heel erg warm, maar is duidelijk warmer dan vroeger. Het is bij ons goed te merken wanneer je van de 2e verdieping naar de 1e afdaalt. Dan wordt het meteen warmer. (de warmte blijft op de eerste verdieping hangen)

Onze kachel is nu nog aangenaam warm. De bank is nog zo warm dat ik er wel mijn hand op kan leggen (eventjes) maar alleen op kan zitten met 2 dikke kleden.

Wanneer ik de kachel bijvul, dan leg ik de stukjes hout er horizontaal in en ik let erop dat er voldoende kiertjes tussen zitten, zodat het vuur er helemaal door kan. Ik gooi hem zeker niet vol, maar vul hem voorzichtig tot halverwege de vuurhaard.

Jouw 'tochtgat' kan zeker de luchttoevoer zijn. Dat is al vaker vermeld op dit forum. Omdat deze niet 100% afsluit (mag ook niet i.v.m. vacuum) is er een constante toestroom van koude lucht en dit doet de kachel natuurlijk ook veel sneller afkoelen. (Dat is een van de redenen dat wij daar destijds niet voor hebben gekozen) Is er een mogelijkheid om deze afvoer zelf de dichtten nadat je hebt gestookt? Kun je er gemakkelijk bij? Ik zou dat als eerste proberen en ben ervan overtuigd dat dat heel veel scheelt in de warmte. Verder kun je op de verdieping kijken of daar ramen openstaan en deuren openstaan die de warmte onttrekken. Wij hebben de vensters van de slaapkamers boven wel open, maar de deuren dicht. Verder is de zolder geisoleerd en dat scheelt ook weer.

Qua ramen, kan ik alleen zeggen dat wij ook heel veel ramen hebben met geisoleerd glas. Natuurlijk scheelt dat in koude, maar ik kan me niet voorstellen dat dit jouw grootste probleem is. Dat is -denk ik- de toevoer van koude lucht, die de kachel te snel doet afkoelen.

 

Corine

ter vergelijking ; ik heb om 17.30 uur de kachel aangemaakt. Het was toen 20,6 graden. Nu is het 23,5 graden op 3 meter afstand van de kachel. Dit is puur warmte uit de vuurkamer via het glas. Wanneer ik straks klaar ben met stoken is het bijna 25 graden en als de kachel uit is zal de temperatuur zakken naar ca 22,8 graden. Na 24 uur is het ca 20,5 graden en begint het weer van voren af aan. De temperatuur zakt dus 2 graden per 24 uur, maar het is nooit kouder dan 20,5 (behalve toen het 10 graden vroor...toen was de 'eind' temperatuur ongeveer 19,5 )

 

Corine

heb net de teperatuurmeter op 3m afstand gezet,denk wel dat ik ook wel 23gr. zal halen zo.!

met welk soort hout stook je? daarstraks ook de temperatuur van de kachel gemeten(29gr)voor het aanmaken.

Ik vind het wel heel dom van de kachelverkoper dat hij geen  klep voorziet die 100 % kan sluiten (bij de luchtaanvoer vanuit de kelder.)

Corine, waarom zou een luchtaanvoer niet 100% mogen sluiten, alleen de luchtafvoer mag niet 100% sluiten ivm. CO vergiftiging.

 

Uw kachel gaat dus constante trek hebben, want uw luchtafvoer gaat maar 90 % dicht als je daar een klep in hebt.

 

Ikzelf heb een  systeem van Lindab dat 100% sluit en koste mij maar +/- 50 euro.

Ik kan de klep gewoon aan de achterkant van mijn finoven sluiten.

 

Martin, naaldhout gaat de hoogste t° geven bij een massakachel.

hoi martin 62

ik lees dat je ook wel niet lang genoeg stookt maar paar uur dus je kachel is ook niet warm genoeg ik maak me kachel terug aan bij 50°gr en stook zo naar 150°gr zeker als het vriest nu stook ik ook mider het is ook warmer nu .

martin62

 

jij zegt : daarstraks ook de temperatuur van de kachel gemeten(29gr)voor het aanmaken.

 

daar zit het probleem dus want je moet de kachel naar de 100 °C stoken zodat je de volgende dag nog een 50 °C over hebt als je weer begint te stoken

 

dit is zéér belangrijk om dat te doen want de gemiddelde temperatuur van de binnenmuren gaat na een paar dagen stoken dan ook veel hoger liggen waardoor je een " warmtebuffer " krijgt

 

eens je de volledige woning ( muren ) en niet enkel de kachel op een hogere temperatuur hebt gestookt ( en je moet daarbij echt de kilo's hout niet tellen ) kan de kachel ook minder snel zijn warmte afgeven en zal hij niet meer zo snel zakken in temperatuur tegen de volgende avond

 

als je de aanvoerlucht niet op een degelijke manier kan afsluiten ( en daar moet je echt iets aan doen ) krijg je onvermijdelijk een luchtstroom in de schouw waardoor er een hele hoop warmte via de schouw verdwijnt en de kachel onnodig doet afkoelen waardoor je steeds met een bijna koude kachel moet starten  en dat is zeker niet de bedoeling want de geproduceerde warmte moet wel in de leefruimte terecht komen

 

een afsluitklep op de luchttoevoer lijk mij de logica zelve, en ik begrijp echt niet dat de installateur dat niet uit eigen beweging doet waaruit weer blijkt dat sommige installateurs nog veel moeten leren ( van het forum ... )

 

domme installateur is het minste wat men hier over kan zeggen, zullen ze het nu nooit leren ??? 

 

Ulrik

Misschien is mijn vraag hier niet op zijn plaats, maar toch.
 

Mijn voorraad droog hout is bijna op, buiten liggen nog een paar stères wilgenhout met een vochtpercentage rond de 20 procent. Om het vochtpercentage naar beneden te krijgen plaats ik het hout een 6 -tal uren in de 120 graden warme bakoven  van mijn speksteenkachel, kan het verdampen van het hout geen kwaad voor de kachel.
 

Anders heel tevreden over ons knuffelbeest, een Tulikivi 2480 en eten dat die kan !!!

Bij mij staat de kachel na 24u op 45°.Of ik nu naar de 100° stook of 120° die 45°na 24u blijft hetzelfde.Vlak na de stookbeurt ong26°!Op 4m van de kachel, maar na 24 u heb ik nog 22°in de woonkamer , ongeveer 3 a 4 m van de kachel in de straling.Dat was bij mijn vorige kachel ook niet het geval.Blijf niet met je miserie zitten en zoek samen met de plaatser een oplossing,anders ga je heel je leven spijt hebben van je aankoop.Ik stond ook op het punt van ze buiten te gooien maar door de kachel te vervangen weet ik wel hoe aangenaam de warmte van een speksteen kan zijn.Ik heb ook achteraf gemerkt dat de kachels berekend zijn op een gemiddelde temp.van 21°,dat voor mij te koud is als ik stil zit.

Ze kunnen ook lessen volgen bij Fetze Tigchelaar! 

Dag iedereen,

 

Ik ben hier nieuw maar heb al heel wat gelezen over speksteenkachels. 

Spijtig genoeg kan ik men antwoorden niet vinden op volgende vragen.

Het zit zo we zijn bezig met een nieuwbouw woning te ontwerpen volgens normen die nu verplicht zijn E 80.

We zouden graag in onze woning een speksteenkachel plaatsen.  We hebben ons ontwerp zo gemaakt dat een ruimte van 65m² volledig open is.  Er is een isolatie voorzien van 12 cm PUR en er zal ook centrale verwarming voozien worden.

We hebben al naar de 2 merken gegaan en krijgen twee verschillende zaken te horen.

De ene zegt zoveel gewicht voor de ruimte is zoveel kg speksteen meer dan 2000KG. (soms spreken ze van hoe meer kg hoe beter)

De andere spreekt over technische termen van 52 KW voor 1800 kilo nodig buitentemperaturen van -5°c.  (de mensen kennen er daar meer over vooral technisch).

De architect zegt dat we voor onze woning maar 10 KW nodig hebben voor optimale verwarming. 

Wie kan me dit probleem helpen oplossen want ik geraak daar niet meer uit.

merci en groeten

Wouter

 

Woutje

 

jij zegt : De architect zegt dat we voor onze woning maar 10 KW nodig hebben voor optimale verwarming.

 

daarmee bedoeld hij 10 KW voor de volledige woning voldoende te kunnen verwarmen

 

die 10 KW nodige warmteaanvoer ( = warmteverlies van de woning ) waar uw architect het over heeft is per uur uitgedrukt ( 1 l stookolie = ongeveer 10 KW ) bij  b.v. een temperatuur van 22 °C in de leefruimte en keuken bij een buitentemperatuur van min 5 °C en slaapkamers op 17 °C en badkamer op 23 °C  en gang op 17 °C

 

dat zijn dus de geschatte warmteverliezen van de totale woning en zegt niets over de warmteverliezen van de leefruimte zelf waar je de kachel wil plaatsen

 

 Verder zeg je : Er is een isolatie voorzien van 12 cm PUR en er zal ook centrale verwarming voozien worden.

 

je spreekt hier alleen over de isolatie van de spouwmuur vermoedt ik maar wat ook van belang is ... is er isolatie in de vloer voorzien ? in het plafond ? ( vloer van de eventuele bovenverdieping ) en in het dak ? en hoeveel cm en welke soort ? wat zijn de U waarden van de totale buiten en binnenmuren ? daar spreek je niet over

 

om een degelijke warmteverliesberekening te maken heb je deze waarden echt nodig en pas dan als je die hebt kan je echt met zekerheid bepalen welke kachel ( in gewicht ) je nodig zal hebben

 

De andere spreekt over technische termen van 52 KW voor 1800 kilo nodig buitentemperaturen van -5°c.  (de mensen kennen er daar meer over vooral technisch).
 

die 52 KW is het opslagvermogen aan warmte voor een kachel van 1800 kg bij het stoken van 1 kg hout per 100 kg massa van een kachel

 

1 kg droog hout geeft ongeveer een netto opbrengst in warmte van 3 KW dus als jij  een kachel van 1800 kg hebt waar je 18 kg hout gaat  in stoken zal je 54 KW warmte opgeslagen hebben

 

als je deze warmte verdeeld over 24 uur zal je daardoor max 2,25 KW / uur warmtestraling bekomen en het zal nog iets minder zijn want na 24 uur is de kachel nog niet volledig afgekoeld reken dus maar op 2 KW / uur

 

als je warmteverliezen in de leefruimte niet meer dan 2 KW / uur zijn bij een buitentemperatuur van b.v. min 5 °C en een binnentemperatuur van 22 °C dan zal je met deze kachel de leefruimte en keuken kunnen verwarmen

 

is je warmteverlies groter dan zal je te kort schieten en maar toekomen tot b.v. het vriespunt

 

alleen als je over de exacte warmteverliezen beschikt ( U waarden van de binnen en buitenmuren - constructie - soort - dikte van de materialen ) zal je een juiste berekening kunnen maken zo simpel is dat

 

de vraag is ook : wat wil je met de kachel  verwarmen ??? alleen de leefruimte en open keuken ? of de volledige woning ? dat is natuurlijk een groot verschil

 

( ter info : een speksteenkachel kan je ook voorzien van een interne warmtewisselaar waardoor je bij het stoken van de kachel ook de CV ketel van warmte kan voorzien voor verder afgelegen kamers ) 

 

één ding staat als een paal boven water : hoe meer de woning geisoleerd is hoe beter !!! =  minder warmteverliezen  =  minder  stoken  =  kleinere ( lichtere )  kachel  =  lagere kostprijs en minder houtverbruik

 

isolatie is de beste investering en het snelste terugverdiend want warmte die je woning niet verliest moet je ook niet aanvullen met om het even welke warmtebron

 

stralingswarmte is de gezelligste de meest natuurlijke en de gezondste warmtebron

 

Ulrik

Omdat wij niet constant stoken met hout hebben wij ook een combinatie van wandverwarming en finoven. (LEW)

Ik ga er vanuit dat je 12 cm pur in je spouw hebt?

Wel oppassen als je veel glas hebt (wij hebben ramen met 0.7 glas en niet teveel)

Om het budgetair  +/- gelijk te houden aan de prijs van een zware speksteenkachel, hebben we een kleine finoven (zelfbouwpakket) genomen van 1300 kg, die je 2 X per dag moet stoken (+/- even veel hout  als bij een 3 tonner in 1 stookbeurt, dus geen meer verbruik) soms 1 keer per dag (als het niet te koud is, en bij ons moet het ook niet echt zeer warm zijn)

 

Er bestaan ook zelfbouwpaketten van verschillende merken van finovens (vooral in Nederland)

Sommige gewoon in elkaar tseken , anderen alleen de binnenmantel in elkaar steken en er een baksteen rond metsen.

 

Welke verwarming ga je nemen?

Onze muurverwarming is ideaal om bij te springen, omdat die snel reageerd.

Dus we hebben nooit oververhitting.

Dag iedereen,

Zoals jullie zeggen is het 12 cm in de spouw.  (de totale dikte van de muren is 30cm.)

De isolatie voor de vloer is 10 cm.  Het dak is 14 cm isolatie.

De U- waarde is 1.1 W/m²K. 

De architect zei voor de volledige woning op te warmen er 30KW nodig is.   Voor de ruimte van 65m² is dat 10 KW.

Wij hebben nog alle mogelijkheden en hebben nog geen contracten afgesloten voor CV maar een woning met enkel speksteen zien we niet zitten omdat er boven ook verwarming nodig is en warm water.  Ja de verwarming zal waarschijnlijk radiatoren zijn geen vloerverwarming of muurverwarming.

We zien het ook niet zitten om iedere dag twee uur te moeten wachten voor het warm is in de woning met een zware speksteenkachel.

Glaspartijen zijn er maar niet heel veel.

Dat zijn de gegevens die ik heb.  De speksteen voor in onze ruimte is een must alleen weten we nog niet juist wat en bij wie.

alvast bedankt voor jullie uitleg

woutje

 

hoi woutje

je bent niet goed ingelicht of je hebt het hier ook nog niet alles gelezen 2 uur wachten voor het warm is? bij mij hier is het altijd warm met een speksteen kachel ik stook nu nog geen 2 uur  voor 24u lekker warmte te hebben .als jij je speksteen kachel alleen gebruikt om je woonkamer mee te verwarmen kom je met 1500kg wel toe en laat je niet opkosten jagen .

hey willy

ik heb mijn kachel gemeten na 2x3uurs stoken(per dag) en meet aan de zijkant 65°gr,dit gemeten aan de zijkant 2de bovenste steen.

ik kan mijn hand daar 3sec.ophouden.

jij zegt dat je de kachel stookt tot 150°gr,mijn vraag aan jou is hoelang kan jij je hand daartegen houden?(zonder dat je huid ertegen blijft plakken?)

hey willy

ik heb mijn kachel gemeten na 2x3uurs stoken(per dag) en meet aan de zijkant 65°gr,dit gemeten aan de zijkant 2de bovenste steen.

ik kan mijn hand daar 3sec.ophouden.

jij zegt dat je de kachel stookt tot 150°gr,mijn vraag aan jou is hoelang kan jij je hand daartegen houden?(zonder dat je huid ertegen blijft plakken?)

Beste Woutje,

De waarden die jij opgeeft voor vermogen voor verwarming lijken me veel te hoog.

30 KW verwarming is het vermogen nodig om een oud, ongeïsoleerd huis met enkel glas warm te houden...

een modern huis zou met 10 à 15 kw moeten toekomen... 

10kw voor 65m², ja als je bij vriesweer je ramen wil laten openstaan of je je kamer wil opstoken tot 45°C.

Let op dat je je verwarming niet overdimensioneert, je brander zou continu aan en afslaan wat heel nefast is voor het verbruik...

 

best eens checken met je architect...

 

groeten,

 

Nayy

 

dubbel post

 

 

Nayy

 

woudje

 

jij zegt : We zien het ook niet zitten om iedere dag twee uur te moeten wachten voor het warm is in de woning met een zware speksteenkachel.
 

je zal het nogmaals goed moeten lezen want het grote verschil van een CV met een speksteenkachel of finoven is dat je niet moet stoken tot het warm is want het is 24 uur aan een stuk warm door de vorige stookbeurt

 

je gaat dus stoken om de woning de volgende 24 uur warm te houden want na een stookbeurt heeft de kachel zoveel energie opgeslagen dat hij verdeeld over de volgende 24 uur aan een stuk de warmte gaat uitstralen

 

als je kachel goed gekozen is in verhouding tot de warmteverliezen is het dag en nacht warm in huis

 

om je een voorbeeld te geven bij mij  ( met een speksteenkachel van 3 ton ) zakt de temperatuur op de benedenverdieping nooit onder de 23 °C en op de bovenverdieping nooit onder de 18 °C

 

's avonds moet ik dan ook niet gaan stoken omdat het te koud geworden is maar om het tot de volgende avond op 23 °C te houden

 

je hebt dus bijna geen " temperatuurval " zoals met een CV op nachttemperatuur waarbij je de temperatuur b.v. 's nachts naar 18 °C gaat laten zakken en hem s' avonds bij je thuiskomst weer moet optrekken tot 23 °C om het voldoende warm te hebben

 

Ulrik

Gisterenavond hebben we de knoop doorgehakt een bij de firma Geerts een  Tulikivi 2700/4 besteld. Half juni zal ze geplaatst worden. We zijn in blijde verwachting. We hopen dat we een goed rendement van deze toch wel dure investering krijgen

 

@ Woutje,

je schrijft dat je de hele woning niet kunt gaan verwarmen met een spekstenen kachel. Waarom niet?????

Een paar dagen geleden hebben wij een bouwkavel in optie genomen en zijn nu op zoek naar een passend (passief) huis. We weten nog niet hoe en wat precies, maar 1 ding is zeker....de hoofdverwarming zal enkel en alleen bestaan uit een spekstenen kachel. Waarschijnlijk zullen we onze huidige kachel zelfs meenemen. De kachel zal zeer centraal in de woning worden geplaatst. Zeg maar gerust dat de woning rond de kachel wordt gebouwd. CV zal er in ons huis niet zijn....sterker nog .... we zullen geen gas aansluiting krijgen. Als het financieel allemaal lukt, zullen de zonnepanelen ons van electriciteit voorzien en de kachel van warmte.

 

Waarom laat je de architect geen huis ontwerpen waar geen warmte ontsnapt. Als je geen warmte verliest, hoef je ze ook niet aan te vullen !! Dan heb je enkel en alleen de kachel nodig om het aangenaam bij te verwarmen. Met de informatie die ik nu heb, denk ik zelfs dat ik 1 keer in de 2 dagen zal moeten stoken, in plaats van 1 keer per dag zoals nu. Momenteel, met deze lekkere voorjaarsdagen, stook ik niet meer dan 2 uurtjes per dag (hooguit 10 kilo) en het is nu (12 uur na het branden) nog 22,5 graden. Als straks de zon weer in de woonkamer schijn, gaan de deuren weer open...dan is het bijna te warm ! (dat zul je CV gebruikers niet snel horen zeggen)

 

Corine

corine,

 

Waarom zou je dit cv mensen niet snel horen zeggen? Als je werkt met vloerverwarming ( evenzeer accumulatie stralingswarmte ) kan deze extra opwarming van de zon ook zorgen voor een oververhitting van de ruimte. vloerverwarming is tevens een zelfregelend systeem waarbij deze minder warmte gaat produceren als de vloer opgewarmd wordt door externe bronnen zoals de zon of een kachel. Zie trouwens niet dadelijk het voordeel van deuren of ramen te moeten openzetten omdat het te warm wordt in de woonkamer.

 

Indien je werkt met pure luchtverwarming ( convectoren en dergelijke ) zal dit fenomeen van ' het moeten openzetten van deuren/ramen ' niet voorkomen aangezien dan enkel de lucht verwarmd wordt tot de ingestelde temperatuur. nadeel van luchtverwarming is dan wel dat indien je ventileert je al de geproduceerde warmte gaat afzuigen ( als je niet werkt met een wartewisselingsbatterij en een D systeem ).

 

Groeten

Eindelijk, ze staat er! 3 dagen werk en stof, maar ze staat. 2100 kg natuur.

Nu nog een dikke week wachten eer ik mag beginnen stoken... En de lente is begonnen... Ik zou bijna zeggen dat het maar rap terug winter wordt.

Ik meld mijn bevindingen wel

Groeten,

Alco-hall.

hey vlinder

ik hoop dat je met je 2700/4 beter af bent dan met mijne 2700/4

bij geerts hadden ze mij gezegt dat ik de warmte helemaal kan opstoken van koud tot helemaal warm met 24.8 kg hout en de kachel zou dan 24.8u warm zijn.Dit klopt wel degelijk niet !

gisteren heb ik de kachel aangestoken toen deze nog 39°gr had.heb deze keer geprobeerd met houtbriketten(20kg) en(10kg) hout van paletten.(stooktijd 4 uren) de kachel had daarna een teperatuur van 70°gr.aan de zijkant

als ik de kachel wil verwarmen op een goedkope manier(vb gratis paletten)kom ik niet aan die 70°gr en moet dan zeker veel meeer hout gebruiken.

kan je nagaan als de kachel koud staat !!

de theorie klopt niet met de praktijk !!!!!

volgende week komen ze de kachel opstoken op temperatuur,.ik ben benieuwd !!!!

ze nemen dan wel hun eigen hout mee....(mischien met benzine gedrengt..)

Bramcup, iedere woning is zo verschillend op vlak van warmteverlies, grondplan, constructie(inertie), situering naar de zon, dat je het probleem van oververhitting of te lage temperatuur (te koud) door deze toestand en door een standaard accumulatiekachel realiseert. Er zijn natuurlijk voorbeelden waar het wel is gelukt. Dit heeft eerder te maken met geluk. De warmteafgifte is juist voldoende voor hun situatie, de stralingswarmte afgegeven door die kachel is net voldoende voor die opp. ,kortom de kachel past gelukkig genoeg bij de bestaande warmtevraag. Het kiezen van een kachel gebeurd meestal met de natte vinger, met de gekende resultaten als gevolg. Eigenlijk kan je maar een juiste kachel bouwen als je correcte kennis hebt van de hierboven aangehaalde items.Nadien kan je een juiste kachel bouwen in functie van deze parameters. Het is onmogelijk een correcte kachel te bouwen met de gekende standaardregeltjes, er komt heel wat meer bij kijken. Een kachel wordt gebouwd in functie van aangehaalde parameters. Het gaat zeker niet alléén over oppervlakte, de rest is even belangrijk zoniet belangrijker. Je hebt het begrepen, een kachel bouwen kan iedereen, en zelfs zéér goed, maar een degelijk concept uitwerken dat is aan weinig kachelbouwers gegeven. Gelukkig is er Fetze Tigchelaar.

Mon

 

Hoi allemaal,

ik wil graag even weten of er ook mensen zijn die deze winter een positief stook seizoen hebben gehad.

Kwa hout het aantal kilo's en de temparatuur want ik lees niet zo veel positieven dingen over de speksteenkachels.

Wij zijn toch van plan om ook een speksteenkachel aan te schaffen,dus vandaar mijn reactie.

Wij zijn zelf erg verwend want wij hebben in de huiskamer meestal een temparatuur rond de 22- 23gr. en dat vinden

wij een aangenamen temparatuur.

Wij stoken op het moment ook een houtkachel namelijk de Eclips van Altrech.

Dus daar gaat het verder niet om

we zijn gewend hout te stoken maar we willen graag een volledigespeksteenkachel omdat men zegt dat je dan maar 1 of 2 keer per dag hoeft te stoken en dat dan de warmte in het speksteen vast blijft en dat je dan nog de hele dag warmte heb door de stralings warmte die hij afgeeft.

Wij willen graag een Olos CT aanschaffen van 2100 kilo.Wat wat ik van iedereen hoor dat je niet te weinig kilo's moet nemen.We zijn ook naar een stook avond geweest maar ik dacht dat ze de kachel gingen stoken maar dat viel tegen.Want er werd niet een kachel aangemaakt er branden er wel een maar die was na de pauze al uit dus dat was een tegenvaller.

Wij hebben een inhoud van onze kamer van 50 vierkantemeter en dan willen we eventueel ook de gang en boven wat mee verwarmen,dus dan hoop ik dat de Olos genoeg kilo's daar voor heeft.

Het word nog een moeilijk besluit.

manfred veel hangt af van je isolatie en hoeveelheid ramen.

Gister bij ons half afgewerkte LEW stond de t° op 17 graden

we stoken alleen met de finoven vanaf vrijdagavond tot zondag avond, de rest van de tijd staat de muurverwarming op 17° (als de zon wat schijnt halen we 18 of 19° dan)

Huis is nog niet af, dus nog wel wat energie verlies.

Dus gisteren om 16 uur finoven van 1300 kg aangedaan was toen 17° (kachel dus volledig koud)

+/- 15 kg hout

Om 19 uur was het  23,5°

Om 24 uur washet 22,5 °

Volgende dag om 8 uur was het nog 21°

Nu om 13 uur is het nog 20,5°

 

 

Manfred, wij verwarmen onze woning en SWW deze winter met 1.5 a 2 stères met een finoven van 3.5 ton. Er gaat ongeveer 1/2 stère hiervan naar het SWW. Onze woning is gebouwd in '83 met 133m2 verwarmde opp.. Het is een bijna passiefwoning. Dit is nogmaals het bewijs dat extreem isoleren dé voorwaarde is om een zéér laag warmteverlies te realiseren. De ruimte wordt alléén verwarmd met de stralingswarmte van de finoven, de rest van de energie wordt gestuurd naar de zonneboiler. De gevraagde temperatuur van 21 a23°c wordt moeiteloos gehaald bij het vriesweer deze winter. Het sww heeft een temp. van 45 a 50°C. Er is géén oververhitting, de kachelwand heeft een max temperatuur van 45°C. De finoven werd volledig geconcipieerd naar de kenmerken van de woning en de gevraagde temperaturen. Ik wou absoluut géén oververhitting. Alle doelstellingen werden gerealiseerd door de kachelbouwer.

Onze huistechniek:

-balansventilatie Drexel und Weiss TOPO

-finoven 3.5ton met buisjeswarmtewisselaar van Tigchelaar (model 18 met uitbreiding aan de schouwaansluiting.  1 x stookbeurt per 24 uur. Verbrandingslucht komt uit de kelder.  

-wandverwarming 6m2 in de living ( alléén geaktiveert met zonnewater), pure luxe. Is niet nodig om te verwarmen.

- 12.5m thermische zonnecollectoren Solarfocus CPC

-1000 liter kombi-boiler HYKO, aangesloten aan de warmtewisselaar op de ventilatie voor noodgevallen, keuken, badkamer en wasmachine

-15 m2 pv-panelen IBC

-dampkap in recirculatie

Zonder een extreme kennis van de warmtehuishouding, houtstook en kachelbouw is een dergelijk bio-verwarming niet mogelijk.

Mon

hoi martin62

dat weet ik niet hoelang mischien 1 sec ik doe het altijd met een infarood scanner de temperatuur meten.

hoi stokers

ik heb nu een dag overgeslagen met stoken gisteren zaterdag niet gestookt deze morgen nu zondag nog 20.5°gr is toch geweldig he een speksteenkachel ;

Medestokers, ook een dag overgeslagen, nu 21.9°C. Ook geweldig hé een finoven! 

Dag Ulrik,

Ik heb je een tijd geleden een mailtje gestuurd om je te bedanken voor je grondige berekening en het vele werk dat je erin hebt gestoken, maar dat heb je blijkbaar niet aangekregen. Dus dan moet ik het via deze weg doen. Woensdag gaan we naar een info avond van tulikivi...

Bedankt!

vg G.

stokers

 

vrijdag en zaterdagavond de speksteenkachel niet kunnen stoken omdat wij niet thuis waren en zondagmorgen toch nog 21,5 °C

zondagmorgen 30 min en in de namiddag nog eens 30 min gestookt  ( voor bezoek ) kachel heeft nu 60 °C en de living 25 °C

 geweldig hé een goed geisoleerde woning

Ulrik

Ik ben benieuwd hoe het afloopt, het is toch een hele investering. Heb jij al een bestaand huis of een nieuwbouw met de isolatienormen die nu verplicht zijn? Wij zijn voor deze kachel gevalllen omdat we hoopte toch warm te zitten. Ik heb jaren een houtkachel gehad en daar kregen we het goed warm mee, maar de laatste jaren hadden we een inbouwcassette met moeite kregen we 21 graden. Daarom hebben we nu deze kachel aangeschaft. Hopelijk ligt het aan de manier van opstoken en is het euvel vlug van de baan.

 

Ik ben benieuwd hoe het afloopt, het is toch een hele investering. Heb jij al een bestaand huis of een nieuwbouw met de isolatienormen die nu verplicht zijn? Wij zijn voor deze kachel gevalllen omdat we hoopte toch warm te zitten. Ik heb jaren een houtkachel gehad en daar kregen we het goed warm mee, maar de laatste jaren hadden we een inbouwcassette met moeite kregen we 21 graden. Daarom hebben we nu deze kachel aangeschaft. Hopelijk ligt het aan de manier van opstoken en is het euvel vlug van de baan.

 

Bij dit zacht weer is het wel gemakkelijk om een dag over te slaan.

Zaterdag had ik de kachel aangedaan om 17 uur (+/- 15 kg hout)

Zondag is de finoven niet aan geweest (was het nog 21 °) en nu maandag ochtend is het nog altijd 19 °zonder te stoken.

Dat met een kleine finoven van 1300 kg in een verbouwde lew die nog niet af is.

Slaapkamers erboven hadden dit weekend een t° van 18 tot 20 °

Vlinder, als je het met een inbouwcassette niet warmer krijgt dan 21 (als je goed doorstookt)

Dan heb je ofwel een heel slechte inbouwcassette ofwel slechte isolatie en/of veel ramen.

Een inbouwcassette zou toch veel warmte moeten afgeven als je er voortdurend mee stookt.

Massakachels , zoals speksteenkachels geven hun warmte meer geleidelijker af, dus ook minder intens.

 

Je zal een huis dat slecht geisoleerd is ook wel kunnen verwarmen met een  massakachel, maar dan zit je veel meer hout te verbruiken+ veel langer of meerdere keren te stoken .

En dat is juist niet de bedoeling