Spaarlampen en dimmers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Het is reeds eerder opgerakeld, maar spaarlampen op dimmer zouden mogelijk zijn, maar daarvoor moet de dimmerrelais en de spaarlamp aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Ik loop de laatste weken ongeveer ieder rek met lampen langs en nergens vind ik een spaarlamp die wel op dimmer mag, wel een systeem dat bij drie keer snel in en uit te schakelen gaat branden op 30 % lichtsterkte.

Het idee is om onze oude armaturen (van die klein spotjes) na de verhuis niet te recycleren, maar gewoon direct spaarlampen in de peertjes hangen en gaandeweg armaturen zoeken die geschikt en mooi zijn voor het gebruik van spaarlampen.

We hebben slechts 4 dimmers waar zowiezo twee met halogeen zullen zijn (niemand is perfect), voor die andere twee wil ik toch wel kijken voor spaarlampen, alleen niet te vinden !?

Dimmers (brainbox TLD 500 als ik me niet vergis)

Wie kan mij helpen ?

Luc

Reacties

spaarlampen gaan niet samen met dimmers:
in mijn branche kan je alleen een dimmer aansluiten op een spot of halogeenlamp, gloeilamp!

MEGAMAN maakt spaarlampen die in 4 standen te schakelen zijn en ook volledig dimbare

Ik heb mij een half jaar geleden zo'n dimbare spaarlamp van megaman gekocht (een € 20 geloof ik) om in een staande lamp te steken (daar zat een lamp van 150 watt in). De dimmogelijkheid is heel erg beperkt, en bovendien zoemt de lamp verschrikkelijk wanneer hij gedimd wordt.

Er bestaan tegenwoordig spaarlampen die werken als je een schakelaar met dimmer hebt.
(Ik bedoel hier dus niet de spaarlamp met ingebouwde dimmer.)

Wij zijn ongeveer een half jaar geleden gaan kijken voor zo'n lamp. De prijs was toen 20 à 25 € per stuk.
De verkoper vertelde ons ook dat er verschillende types zijn en dat niet elk type met iedere dimmer werkt.

Wij hebben die lampen niet gekocht want:
Het is goedkoper om de dimmers uit onze schakelaars te laten verwijderen, gewone spaarlampen te gebruiken en een schemerlampje of kaarsen aan te doen als we gedimd licht willen.

Gisteren heb ik in onze woonkamer 14 GU10 Megaman traploos dimbare spaarlampen geinstalleerd.

Zijn erg mooi. Dimmen lukt met een gewone voltage gestuurde dimmer, maar je krijgt ze wel niet zo laag als een halogeen of gloeilamp.

Osram heeft net een spaarlamp uitgebracht die met een conventionele dimmer (met faseaansnijding) kan werken: het type is : 062/DELDIM20
een 20w spaarlamp kleurtint 827
De besparing is quasi proportioneel,laat je die op halve kracht werken dan bespaar je de helft energie. Is dus ideaal voor sfeer te scheppen en geen geknoei met bedradingen omdat die gewoon op een E27 fitting gaat.
Te koop bij verlichtingszaken..

Wij hebben 3 halogeenspots met R7s-fitting en conventionele dimmers. Als die 3 halogeen buislampjes tegelijk branden is dat meteen goed voor 450W.

Zouden er ook dimbare spaarlampen te koop zijn voor deze fitting (R7s) ?

Dimbare spaarlamp zonder dimmer

http://www.bailey.nl/sheet_121.pdf

Ik heb hier op ons bedrijf een interessante test gedaan: hier hangen enkele lusters met telkens zo'n 6-tal kleine peertjes van 20 of 30 watt. Die heb ik vervangen door ikea spaarlampjes, E14fitting, 7watt. Gingen echter flikkeren omdat we overal met dimmerschakelaars zitten, zelfs als de dimmer op volle kracht staat.

Nu heb ik 1 zo'n klassiek peertje laten zitten = probleem opgelost, geen geflikker meer. Blijkbaar zorgt dat ene klassieke peertje voor een constante spanning in de armatuur. Iemand een verklaring voor?

Ja, daar is zeker een verklaring voor, maar te ingewikkeld om uit te leggen. Het heeft te maken met de electronica van de dimmer die er niet tegen kan dat stroom en spanning uit fase zijn (een spaarlamp is een capacitieve last en de stroom ijlt daardoor voor op de spanning, waardoor dimmers met fase aansnijding niet goed werken). Daar een klassieke lamp toe te voegen komt de stroom en spanning dichter in de buurt van een klassieke ohmse belasting, waardoor die dimmer beter werkt (maar waarschijnlijk nog niet optimaal als je veel dimt)

 

Als je meer wil weten kan je op volgende link meer nalezen:

www.olino.org/articles/2010/05/25/praktijkmetingen-aan-dimmers-door-olino-gebruikt

 

Mvg, Marc