Houtskeletbouw: JA of NEE?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn vriend en ik zijn momenteel volop bezig met het zoeken naar voor- en nadelen van houtskeletbouw.
Wij zijn eigenlijk best wel overtuigd van het concept, maar vanwege de vele negatieve beweringen van sommigen durven we hier niet 100% voor te gaan.
Ik merk dat zeer veel mensen in onze omgeving toch echt wel een baksteen in de maag hebben en hiervoor enorm veel schrik voor hebben.
Zijn er onder jullie die ervaring hebben met houtskelet?
Zo ja, laat het ons aub snel weten!

Bedankt!

Reacties

Vorig weekend waren er heel wat tevreden eigenaars van een houtskelet die hun huis openstelden op de ecobouwers-opendeurdagen. Jammer dat je daar niet eens bent gaan kijken.

Persoonlijk blijf ik het vreemd vinden dat 95% nog steeds per sé met bakstenen wil bouwen.De reacties gaan waarschijnlijk vooral over stevigheid, brandveiligheid, houtetende insecten. Allemaal makkelijk te weerleggen, lees het forum. Eén nadeel ten opzichte van een bakstenen huis waar je wel aandacht voor moet hebben is dat een houtskelet op zich geen warmte buffert. Ook daarover is al heel wat geschreven op het forum
 

Warmtebuffering is ook in een HSB mogelijk, uiteraard minder dan in een stenen huis maar minder is niet altijd slechter.

 

Voor een HSB kun je aan de volgende maatregelen denken:

- plaatfundering beton OP isolatie

- zonnewand (zware muur in de woning die overdag door de zon opgewarmd wordt)

- wand- en plafondafwerking in leem (heeft ook andere voordelen)

- zware houtkachel (finn-oven, tegelkachel)

 

Een HSB-woning is meestal duurder dan een traditionele woning als je alles laat uitvoeren door een aannemer. Voor de handige DHZ-er biedt HSB wel meer mogelijkheden om werkzaamheden zelf uit te voeren en zo kosten te besparen:

- uitwerken van het houtskelet in werktekeningen

- timmeren van houtskeletdelen

- oprichten houtskelet, vloeren en dak

- isoleren houtskelet

- wind- en waterdicht afwerken buitenkant skelet

- lucht- en dampdicht afwerken binnenkant skelet

- lichte gevelbekleding (hout, Eternit, Trespa)

- plaatsen leidingen (riolering, tapwater, regenwater, cv, elektriciteit, ventilatie, domotica)

- afwerken plafonds en wanden

 

Als je geen DHZ-er bent en niet volledig overtuigd bent van de voordelen dan kies je inderdaad beter traditioneel.

Hallo, 

 

Ik ben zelf geen eigenaar van een HSB maar dankzij mijn interesse wil ik hier even enkele dingen argumenteren.

 

Eerder werd aangehaald dat de brandveiligheid van een HSB in twijfel getrokken word. Als je HSB en traditioneel vergelijkt merk je dat dit niet altijd nodig is :

Als je een LEW of passiefhuis in HSB zet heb je een dragende structuur in hout met daartussen isolatie. Als deze isolatie brandvertragend is (zoals glaswol en steenwol) zal deze ervoor zorgen dat de brand zich moeilijk kan uitbreiden. Uw houten structuur wordt dan beschermd door de brandvertragende laag. Of de houten constructie deze warmte lang kan trotseren weet ik niet maar in een passiefhuis zal deze brand snel zuurstofgecontrolleerd worden (bel de brandweer, zelf blussen is dan gevaarlijk!). 

Als je een vergelijkbare woning traditioneel zet zal je waarschijnlijk minder plaats voor isolatie hebben en voor PIR, PUR, XPS of iets dergelijks kiezen omdat deze hier eenvoudig te plaatsen zijn en een lagere lambda-waarde hebben. Dergelijke materialen zijn echter vaak zeer brandbaar (Euroclasse D, E of zelfs F). Deze materialen zijn dan idd vaak van de binnenzijde van uw woning gescheiden maar de brand kan zich snel uitbreiden, produceert veel zwarte-giftige rook, is zeer warm en kan ook hier de stevigheid van de constructie aantasten. Bij bv. resol isolatie heb je dit niet omdat resol slecht brandt.

 

Als je echt brandveilig wil wonen kan je beter aan brandpreventie doen (gaat van de brandbaarheid van bouwmaterialen tot het gebruik van kaarsen) en een rookmelder aanschaffen voor als het toch misgaat, deze melder kan soms ook in een ventilatiesysteem geplaatst worden.

 

Wat betreft de warmteopslag; er bestaan ook warmteaccumulerende bouwmaterialen zoals ytong, beton, sommige isolatiematerialen, ... die de functie van een baksteen op dit gebied deels kunnen overnemen.

 

Grt, Anton