Ecologisch hondenhol/hok

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik ben een ecologisch hondenhol/hok aan het bouwen, geinspireerd door dit proces:
http://simondale.net/house/build.htm

Nou is de grond hier niet erg hard (weinig steen) en dus leek het me een goed idee om de eerste palen in de grond te graven ipv ze op een fundament van stenen te zetten. Ik denk dat het dan steviger wordt. En ik vind het ook makkelijker werken. Maar: wat doe ik tegen houtrot? Het in te graven deel van de palen in plastic wikkelen? (Lijkt me dat je dan stevigheid gaat missen door minder kleefkracht tussen het hout en de aarde las ik ergens). Met een chemisch middel impregneren? Dat doe ik liever niet. Is er een andere manier?

Bedankt, groetjes, Esther (die naam was al bezet, dus dan maar Hester).

Reacties

Als je inheems hout gaat gebruiken is accacia (robinia) het beste voor in de grond.

De jusite keuze van houtsoort is zeer belangrijk. (eik, kastanje gaan ook nog redelijk lang mee, maar neem zeker geen berk, grove den, ... , die rotten 10 keer sneller in de grond)

Neem de palen ook niet te dun, want dan heb je in verhouding veel spinthout en dat rot ook sneller

 

In plastic wikkelen niet doen, dan gaat het nog sneller rotten, door water dat vastgeraakt in de plastic.

Vroeger werden de palen wel ingesmeerd met teer tot en met 10 cm boven de gond.

 

 

Nog een ecologische truc: maak een gat, leg eerst een laag kiezel  voor drainage en dan pas je paal.

De onderkant  van een paal is kopshout en kopshout neemt veel meer water op dan langshout (dus daarom de drainage laag)

Wat je ook nog kan doen is van onder een spie uitzagen, zodat je langshout krijgt i.p.v. kopshout.

En dan komt de paal minder in aanraking met grond, want waar de spie uitgezaagd is zitten dan die kiezels!

(wel dan kiezels plaatsen en aanduwen to juist boven de zaagsnede van de spie)

Zorg gewoon dat het hout van je paal niet met de grond in contact komt door bvb een metelen voet ( bestaat oa in pin vorm die je de grond inslaat) of zet een stevige schroefdraad in beton zodat je de afstand tussen de paal en de grond kunt regelen. ....

Bedankt allebei!

Ik ga op zoek naar grind/kiezels en zal die onder de palen leggen. En geen plastic!

Het wordt toch berk/spar/den want dat is het enige dat hier groeit. Behalve nog een andere soort, ik denk dat het Els is, maar ik weet het niet zeker. Zou Els dan iets beter zijn dan berk? Ik woon in Estland, loofbomen gedijen hier niet zo goed.

 

En stel het is voor een huis, is het dan verstandig om de palen in beton in te graven? Dus gat graven, laagje beton erin, paal erin en verder opvullen met beton? Voor zowel stevigheid als vertraging van het rottingsproces?

Els is veel beter dan berk. Berk rot zeer snel.

Sommige naaldhoutsoorten zijn ook zeer goed, zoals lork (larix). In Sommige Europese landen heeft men ook Red cedar aanplanting, dit is ook een goede naaldhoutsoort.

Ik denk dat in beton gieten ook niet echt goed is, beton krimpt bij droging en dus zal er nog altijd vocht tussen hout en beton komen.

Kijk eens op http://eco-websites.startpagina.nl onder de rubriek "ecologisch bouwen en wonen".  Daar staan enkele links naar aardhuizen e.d. (vooral onderaan de rubriek) zoals "aardehuis", "ecologisch bouwen en wonen", "duurzaambouwen virtueelsymposium" en nog enkele andere in die rubriek. Je moet ze maar eens afgaan, ken ze niet allemaal vanbuiten. (allemaal websites in het Nederlands)

Dan zie je wat meer huizen met natuurlijke houten balken.

Wanneer je een paal in beton zet zal het water op de beton blijven staan waardoor de paal op die plaats zal rotten . Dus niet de paal maar een houder in beton waardoor de paal niet met de grond in contact blijft

 

Beste

Of super alternatief : gewoon wilg, maar er dan wel voor zorgen dat deze blijft groeien  , maw takken in de grond die dan bomen worden. Wel oppassen hoe je de rest van de contructie vast maakt aan deze "palen".

eddy

ps geen ervaring, gewoon wild idee.

Bedankt voor de link, die kende ik nog niet!

 

Nog even voor de zekerheid een reactie hierop: "Dus niet de paal maar een houder in beton waardoor de paal niet met de grond in contact blijft"

Nu heb ik onder de palen kiezels gelegd. Maar de palen zitten dus wel in de grond ingegraven. Ze staan nu op de kiezels, maar de onderste zijkanten van de palen maken dus nog contact met de aarde. Dat is geen probleem? Of moet ik toch toe naar de paal helemaal los van de grond op een natuurstenen fundamentje? Ik ben zo bang dat dat niet stevig gaat zijn...

 

Edit: Ah ja, ik begrijp het nu pas, een betonnen blok in de grond, waarin een metalen pin zit en daarin de paal slaan! Dan staan ze niet meer los. Dat is meteen antwoord op mijn bovenstaande vraag.

Ik kan weer verder :)