thermosifonwerking voorkomen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

volgend probleem : ik verwarm mijn boilervat voor SWW met een kleine lucht-water warmtepomp. Deze staat net boven het boilervat.
Wanneer de warmtepomp stopt met werken, de omlooppomp stopt blijft er het water in de buizen lopen. En begint de warmtepomp te werken als radiator. Met andere worden de warmtepomp en buizen circuit begint de energie uit de boiler te trekken.
Het werkt verbazend goed; sluit ik de kring af; is na enige tijd de temperatuur in de buizen 21°C (temperatuur omgeving); draai ik de kring open (zonder dat pomp aanstaat), heb ik na 5 minuten 41°C in een kant van de buizen en geeft de bebiet meter een volume aan. Op een nachtje wordt zowat de boiler terug leeggetrokken (ttz met kring gesloten, een 4°C daling temperatuur in vat, met kring open 10a15°C daling in het vat);

Hoe wordt dat probleem voorkomen? Zijn er bv omlooppompen die 'gesloten' zijn als ze niet werken?

Walter

Reacties

Op iedere pomp moet een 'flowvalve' staan. Een flowvalve is een terugslagklep die de pomp wel, maar de thermosyphon niet open geduwd krijgt. Het ontbreken of slecht werken van flowvalven is een oorzaak van heel wat slecht werkende installatie's.

bedankt voor je feedback: er zit een Grundfos Alpha2 L pomp in de installatie.  Maar in die handleiding vind ik niets ivm flow valve of gelijkaardig.  Wordt expliciet vermeld?

Walter

In de handleiding van de pomp ga je daar inderdaad niets van terug vinden.Bij sommige kleine omlooppompen voor tapwater is deze klep ingebouwd; In alle andere gevallen moet deze appart worden gemonteerd. ze zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Voor montage direct op de pomp, of voor montage in de leiding. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan kleppen van Oventrop om op de pomp te schroeven. Als noodoplossing zijn er ook kleppen verkrijgbaar die in de pompkoppeling worden gelegd. Eenvoudig te monteren omdat er niets veranderd moet worden aan de leidingen, maar niet heel betrouwbaar.

http://www.euro-index.be/nl/producten/catalogus/verwarming-en-sanitair/…

Het tweede exemplaar is er eentje wat in de koppeling gelegd kan worden. Waarschijnlijk de eenvoudigste oplossing voor jouw probleem?

ok: ik had je 'op de pomp staan' begrepen als 'ingebouwd'.  Ingebouwd is dus blijkbaar niet de standaard. 

Ik kan aan de (zelfbouw) installatie zonder probleem prutsen; inbouwen van een 'thermo stop' lijkt me de beste oplossing. 

Dit stond op die site onder 'terugslagkleppen'; is dus eigenlijk een terugslag klep of is de thermostop richtingsonafhankelijk?

Walter

Het is inderdaad een terugslagklep. Monteer je ze verkeerd om, dan zal de installatie niet meer werken. Bij bepaalde types van kleppen is wel belangrijk om ze enkel horizontaal of juist verticaal te monteren. Maar bij de kleppen die echt bedoeld zijn als thermostop, is dit eigenlijk niet van belang. Wel er op letten dat na montage de klep op stand'automatisch' staat. De meeste thermostoppen kan je met een schroefje open zetten om de lucht door te laten. Maar dat wijst zich uit als je de klep goed bekijkt voor montage.

Ik heb ondertss een standaard terugslagklep ingebouwd en het probleem is daarmee verholpen.
De kracht om de klep te openen is blijkbaar groter dan kracht die het thermosifon heeft.

Walter