Dampscherm niet 100% correct geplaatst

Hoi,

Ik heb vorig jaar mijn zolder afgewerkt met gyproc. Onder de isolatie zit een aluminium laag als dampscherm. Het geheel leek mij niet 100% correct geplaatst, hier en daar was nog een kleine opening zichtbaar maar de aannemer zei me dat het geen kwaad kon. Bv de elektrische kabels staken gewoon door de isolatie en alu folie. Nu lees ik her en der de horro verhalen van condens in de dakconstructie. Ik had graag wat advies van iemand die hierover meer info heeft. Moet ik mij uiterste zorgen maken om die condens en moet ik de volledig afgewerkte zolder weer opbreken om een nieuw dampscherm te plaatsen? Dakopbouw: gyproc - dampscherm - mineraal wol 220mm - dampopenfolie op onderdak met betonnen dakpannen. Alvast bedankt voor jullie reactie!

De architect zei me dat ik me niet echt zorgen hoefde maken dat theorie en praktijk vaak ver uiteenliggen..

grt, 

Reacties

Beste, 

Om onder alle omstandigheden optimaal te werken dient een dampscherm volledig sluitend te zijn afgewerkt. Onder alle omstandigheden moet je dan ook verstaan de gevallen waar er meer dan normale vochtproductie is zoals bijvoorbeeld een badkamer of een keuken en waar er niet geventileerd wordt volgens de huidige normen. Met bijvoorbeeld een constant werkend systeem D zal je nog weinig of geen risico op condensatie lopen .

Bedankt Charel voor jouw reactie. De ruimte onder het dak zal als slaapkamer gebruikt worden. Er is op de kamers met overmatig vochtproductie idd ventilatie systeem type D. 

Als je dan met dat systeem D ook een toevoerventiel gaat hebben in die slaapkamer met een doorvoer via spleet onder de deur zodat de slaapkamerlucht kan doorstromen richting een afvoerventiel (badkamer bijvoorbeeld) dan valt er weinig te vrezen.

Eventueel in de winter op koudere dagen een infrarood foto maken langs de binnenkant.
Zie je idd koudere plekken waar je luchtlekken verwacht bestaat de kans dat er daar een condensatie probleem is (condensatie geeft vocht, dat verlaagt de isolatiewaarde en brengt koude naar binnen dat je kan zien op de infrarood foto).

Bedankt beide voor de praktische en zeer nuttige tips. Ventilatie op de slaapkamer onder de zolder ga ik morgen al eens voor bellen en die warmtefoto in de winter ga ik zeker maken!

grts

@deg001

Wij hebben iets soortgelijks gedaan. De vliering (onverwarmd en niet geventileerd) geïsoleerd met PIR-platen tegen het dak hout, met een luchtspouw ertussen. Alle naden perfect afgeplakt met aluminiumtape. We hadden dit gedaan vanwege voorheen vochtproblemen in het dak hout. Een van de platen hadden we met opzet nog niet afgeplakt met aluminiumtape, omdat we achter deze plaat een vochtmeter hadden geplaatst die we op afstand konden aflezen, omdat we het nog niet helemaal vertrouwden, vanwege de eerdere vochtproblemen. Het vochtpercentage bleef oplopen tot bijna 95%, vooral als het buiten ging vriezen !

Toen hebben we die ene plaat die nog niet afgeplakt was, weer los gehaald en er bleek vocht aan de binnenzijde van het dak hout te zitten. Zo erg zelfs, dat het naar beneden sijpelde. We hebben toen meerdere platen weer verwijderd, om te kijken of het overal zo was of alleen bij die ene plaat, die nog niet afgeplakt was. Het bleek overal zo te zijn!

Dus hebben we alle platen weer verwijderd. Het dak zelf is goed waterdicht, want er zijn 12 jaar geleden nog nieuwe pannen op gekomen, dus het vocht kon niet van buiten komen.

Ik weet niet of het aan de manier van isoleren zoals wij het gedaan hadden ligt, of aan te weinig (geen) ventilatie.

Maar je moet dus wel degelijk goed opletten met vocht. Wij gaan er nu een bouwbedrijf bijhalen, om toch op een correcte manier te kunnen isoleren.

Beste, ik zie nu toevallig uw reactie. Sinds de laatste vernieuwing van het forum zijn nu blijkbaar de laatst geplaatste reacties niet meer als eerste in de lijst te zien. Je moet nu de lijst overlopen om een nieuwe reactie op te merken. Een foutje volgens mij.

Je moet inderdaad zeer goed opletten met vocht door condensatie bij soortgelijke werkwijzes.

Ook bij de topicstarter was het niet volgens de regels aangebracht en bestond er een groot risico op condensatie. Echter doordat men daar een constant werkend ventilatiesysteem D had geinstalleerd werd ook het risico op condensatie sterk verkleind.

Ik zou nu isolatie aanbrengen tussen de dakkepers en zeker geen luchtspouw meer laten tussen onderdak en  isolatie. Je kan daarbij de dakkepers nog uitdikken zodat je nog meer isolatie kunt aanbrengen om dan als laatste het geheel af te werken met een zorgvuldig aangebracht dampscherm.

 

 

wrote: Alle naden perfect afgeplakt met aluminiumtape. We hadden dit gedaan vanwege voorheen vochtproblemen in het dak hout. Een van de platen hadden we met opzet nog niet afgeplakt met aluminiumtape, omdat we achter deze plaat een vochtmeter hadden geplaatst die we op afstand konden aflezen, omdat we het nog niet helemaal vertrouwden, vanwege de eerdere vochtproblemen. Het vochtpercentage bleef oplopen

Bedankt voor het delen van de ervaring.   Wel een foutje die ene plaat waarachter de meter zit niet af te tapen.  Je hebt echt maar kleine lekken nodig in de isolatielaag om over grotere opp. condensatie te krijgen.  En ook, eens je de isolatie wegneemt beslaat de warme lucht van binnen zeer snel.  

Of ook nog; niet alleen de isolatie aftappen maar ook overal waar de isolatie de muren of andere constructiedelen raakt.