Vraag temperatuurregeling bij update sanitaire installatie

Beste allemaal,

Bij onze verbouwing pakken we ook de sanitaire installatie aan. Die ziet er momenteel uit zoals in het schema 'Huidige situatie' in bijlage.

De (vrij recente) condensatieketel heeft een elektronische ontsteking, ionisatiebeveiliging, gestuwde afvoer en modulerende werking.

  • Op elk circuit (gelijkvloers en verdieping) zit een NC (normally closed) tweewegklep die wordt bediend door een thermostaat in de living (gelijkvloers) en badkamer (verdieping).
  • De radiatoren staan in serie.

We willen naar een opstelling zoals in het schema 'Gewenste situatie' in bijlage.

  • De condensatieketel blijft voorlopig, later komt er wellicht een warmtepomp. We schakelen wel meteen al over op lagetemperatuurverwarming.
  • Op het gelijkvloers (circuit 1) komt er overal vloerverwarming en een elektrische radiator in de eerste badkamer.
  • Op de verdieping (circuit 2) komen er 2 collectoren met daarachter telkens enkele ventiloconvectoren, parallel aangesloten. In de tweede badkamer komt opnieuw een elektrische radiator.

Mijn vraag hierbij: elke ventiloconvector heeft een ingebouwde thermostaat, verbonden met een tweewegklep in het toestel die de flow aan/uit zet. Volgens mijn sanitairman blijft de kamerthermostaat op de verdieping echter nodig omdat de ingebouwde thermostaten in de ventiloconvectoren niet aan de ketel 'zeggen' dat er warm water nodig is, waardoor de ketel niet zal aanslaan als die thermostaten warmte vragen en de tweewegkleppen in de ventiloconvectoren openzetten. 

Klopt dit? En indien ja: waar zet ik die kamerthermostaat? In de badkamer (zoals vroeger) is geen optie, want daar staat een elektrische radiator die volledig losstaat van de CV. In de slaapkamers ook niet, want daar staan die ventiloconvectoren met ingebouwde thermostaat. In de hal of het toilet dan? Daar is echter geen verwarmingstoestel aanwezig.

Als er nog zaken zijn die ik mis, shoot 😉 Bedankt!

 

Reacties

Om de installatie te begrijpen: 

- wat is grofweg het totale nodige vermogen voor verwarmen van het huis op het koudste moment (naar welk vermogen is de installatie ontworpen?)?

- wat is grofweg het jaarverbruik?

Ik begrijp uit je verhaal niet dat er extra geïsoleerd wordt.  Klopt dat?

ps: de ventiloconvector is maar een radiator: die kan je met ieder type kamerthermostaat bedienen.  Alleen moet je denk ik wel binnen de fabrikant blijven omdat je ook de ventilator moet bedienen. En iedere fabrikant zal dat wel kunnen oplossen via een kamerthermostaat (als: thermostaat van de kamer waar de convector staat).  En ik vermoed ook dat je de ventilator kan sturen op basis van de temperatuur die aangevoerd wordt naar de convector.  Draait je ketel  niet, zal de ventilator niet moeten werken (wat weer een oplossing is om met eender welke kamerthermostaat te werken).

Ivm een centrale kamerthermostaat die alles aan/uit zet: volgens mij laat je die best links liggen.  Best stuur je de hele installatie op basis van de buitentemperatuur die de temperatuur van je water in de installatie regelt (dus via een weersafhankelijke regeling met stooklijn).

Wat je volgens mij moet vermijden: dat de ketel enkel een beperkt aantal convectors moet aansturen.  Dan kan veelal de ketel zijn vermogen niet kwijt aan het afgifte systeem en krijg je pendelen van de ketel. Dat is nefast voor je verbruik en voor de levensduur van je ketel (en later de warmtepomp).  Een oplossing waar de convector de ketel mag aanzetten is dus geen goed oplossing...

In mijn ervaring als je huis correct is geisoleerd: ofwel de verwarming overal aan of overal uit.  Het heeft geen zinthermostaten per kamer te plaatsen (eventueel wel de verwarming in de kamer aan of uit en je moet het debiet per kamer kunnen regelen).  En ook die elektrische radiator in de badkamer heeft geen zin.  De isolatie zorgt voor voldoende comfort buiten het verwarmingsseizoen in de badkamer; en even douchen of het bad vullen zorgt zelf voor voldoende opwarming in de badkamer om het warm genoeg te hebben als je je naakt afdroogt.  

Of ook; met goede isolatie zet je de verwarming in een kamer of wel uit, ofwel voor een langere periode aan.  Je verwarmt met lage temperatuur water, opwarmen gaat dus traag.  Je hebt goede isolatie, afkoelen gaat traag, over 24-48 uur kan je de verwarming even goed aanlaten (aan/uitzetten verandert nauwelijks de temperatuur).  Zonder verwarming zal het in een goed geisoleerd huis altijd minstens 18 graden zijn in iedere niet-verwarmde kamer (zelfs met bv 21°C in de verwarmde delen en 20°C in onverwarmde delen hebben sommige mensen ervaren sommige mensen die niet-verwarmde kamer als 'koud'; we geraken snel gewoon aan een comfort temperatuur).  

Maar de hele ervaring en ontwerp start met de isolatie: wat zijn daar de doelen?

 

walter-8 schreef: Om de installatie te begrijpen: - wat is grofweg het totale nodige vermogen voor verwarmen van het huis op het koudste moment (naar welk vermogen is de installatie ontworpen?)?- wat is grofweg het jaarverbruik?Ik begrijp uit je verhaal niet dat er extra geïsoleerd wordt.  Klopt dat?

Alvast bedankt voor je antwoord! 

Om te antwoorden op je vragen:

- Totaal benodigd vermogen voor verwarming huis is 15kW volgens warmteverliesberekening bij buitentemperatuur van -10°C.

- Jaarverbruik is onbekend: we hebben het huis gekocht, wonen er nog niet en kregen die info niet van de vorige eigenaars. Zij verwezen naar de huurders, die niet reageren.

- Het gaat om een woning van 1966. Ik zorg voor isolatie van de zoldervloer met 27cm glaswol (onverwarmde bergzolder), isolatie van de spouwmuren (5cm spouw, wellicht met parels) en isolatie van de vloer bij aanleg vloerverwarming (nog niet bepaald, maar we kunnen zo diep graven als we willen). Boven zijn er recente houten ramen met hoogrendementsglas (1,1) en beneden vervangen we alle ramen en buitendeuren. Voldoet dit aan je definitie van goede isolatie? Er komt ook een ventilatiesysteem D met warmtewisselaar.

Nog wat extra context: de ventilo's zijn voor in de slaap/studeerkamers en een bureau. We zijn een nieuw samengesteld gezin en mijn kinderen zijn één week op twee afwezig, dan is er dus geen warmtevraag in hun kamers. Die kamers dan toch op temperatuur houden klinkt niet zo efficiënt, toch? Gelijkvloers komt er overal vloerverwarming die non-stop aanstaat, daar zal de ketel dus vooral voor werken. Ventilo's zullen enkel warmte vragen als die nodig is.

Een kamerthermostaat beneden in de living lijkt me wel relevant voor de vloerverwarming, maar boven lijkt dat anders te liggen. Ik zou niet weten waar ik die moet hangen, in een onverwarmde ruimte lijkt me dat weinig zin te hebben. Maar iets moet de ketel natuurlijk vertellen dat hij moet werken ... De bureau boven zal het meest gebruikt worden (ik werk meestal thuis), dus dat kan misschien een referentieruimte zijn? Maar dan mag daar dus geen thermostatische kraan op de ventilo of moet die volledig open staan.

Ik zag hier op het forum al wat passeren over een WAR met een frequentiegestuurde pomp (zoals deze: https://www.waterpomp.be/grundfos-alpha2-25-40-180-circulatiepomp-cv-pomp?) Daarbij past de pomp (die dan enkel op het circuit van de verdieping zit) het debiet aan aan wat gevraagd wordt. Als de convectoren geen warmte vragen, draait de pomp dan op een minimumstand. Vraagt één convector warmte, dan gaat de pomp harder draaien enzovoort. Is dat een oplossing?

verschillende pompen in 1 installatie lijkt me over complex, en ik betwijfel of het regeltechnisch kan.  

Maar het risico blijft dat je ketel op het verdiep gewoon te weinig afgifte kan hebben als je gelijkvloers niet mee verwarmd wordt en gaat pendelen wat je echt niet wil.  

Een pomp die zorgt voor een bepaald debiet kan een oplossing zijn als aan afgifte zijde er een grotere variatie is ruimtes om te verwarmen.  Maar door je installatie goed in te regelen naar debieten en met een goede stooklijn is dat volgens mij niet nodig.  Dan zet je de verwarming aan, je zet ruimtes/kamers voor meerdere dagen aan of uit en de sturing zorgt voor overal de juiste temperatuur zonder een thermostaat ergens in huis. Zuiver of hoeveel energie de verwarming afgeeft en hoeveel energie het huis verliest door een buitentemperatuur.  En enkele keren per dag zal je ketel uitgaan als de nodige watertemperaturen bereikt zijn.  

15kW lijkt me nog gigantisch veel, zeker met balansventilatie.   Dat is het dubbele van wat ik minimum goed geisoleerd zou noemen (voor een woning van 200m2?).  Ook -10°C begrijp ik niet: is dat een huis in de ardennen? In vlaanderen is er geen reden om met -10°C te rekenen.  

Er is wel een wet bij de warmteverliesberekeningen: de berekening met de laagste uitkomst is de meest juiste... Ik zou diegene die de berekening maakte toch even uitdagen of hij alles meenam, bv de balansventilatie.

Ivm je isolatie: dak ziet er goed uit, die muren zijn zo moeilijk.  Ik zou bijna stellen dat al die woningen de gevel zou moeten afgebroken worden zodat je 'correct'* naar 15cm kan isoleren in de muren... Maar die kost daarvan is zo groot.  Al is het naar mijn mening de enige weg om beter energie-onafhankelijk te worden.   Ik zou die verbetering altijd nemen boven iedere investing in je verwarmingsinstallatie.  Zeker als je nu nog altijd op 15kW uitkomt...

Walter

*waarbij dat de spouw opvullen altijd de vraag open blijft of het goed gedaan is...

Ps; ik geloof wel niet dat huidige situatie de radiator echt in serie heeft; de 2de radiator zou dan echt water met te koud water krijgen.  

Ze zullen wel 'in serie water afnemen van de hoofdleiding'. 

Als je twijfelt even een infrarood thermometer nemen die de inkomende temperatuur meet van de buizen aan de radiator. 

Mij lijkt het een beetje “mager” geïsoleerd om met ventilo’s te werken. Voor die prijs kan je beter een buitentemperatuur gestuurde vvw leggen. Deze geregeld met gemengde pompgroep.