Welke ecologische isolatiemogelijkheden achter minerale crepi?

Onze 'duurzame' houtskeletbouwer stelt voor om 60 mm EPS-platen achter de minerale crepi te zetten als isolatie, het andere alternatief zijn houtvezelplaten van 40 mm, die volgens haar ook veel duurder zijn. Het exacte prijsverschil weet ik niet maar welke alternatief voor isolatie op buitenmuur en onder minerale crepi bestaat er nog?

Reacties

Ik dacht ooit gereageerd te hebben, maar blijkbaar toch niet ;-).

Ik ben wel verbaasd dat je 6cm EPS zou nemen, maar maar 4cm houtvezelplaat.  Past dat binnen het totale isolatieplaatje?
Idd een voordeel van EPS is dat het goedkoop is.  Maar het biedt naar de isolatie waarde bv weinig extra massa of mogelijkheid vocht te bufferen.  Afhankelijk van de situatie kan dat nuttig zijn.  

Ik dacht wel dat vlas, hennep of cellulose (papier) platen goedkoper gaan zijn.  De eerste 2 misschien wat moeilijker te verwerken.  

Maar zelf zou ik EPS absoluut vermijden wegens het brandgedrag en minstens vervangen door glas of rotswol.  
Het is bv wel een werkje dat je zelf zou kunnen uitvoeren als je de kosten wil drukken.

Zoals ik het lees zal je een houtskeletwoning hebben en wordt de gevelbekleding een minerale crepi?

Mijns inziens speelt dat brandgedrag aan de buitenzijde minder een rol en ik zou denken dat de isolatie enkel als drager fungeert voor de crepi aangezien er al een houtskelet achter zit?

Welke versie isolatie je ook kiest (EPS of houtvezel), je dient altijd het volledige systeem van één leverancier te gebruiken ivm garantie. EPS wordt het meest gecombineerd met een sierharspleister, maar die is dan dampdicht. Houtvezel (systeem van Steico of Gutex) wordt vaker gecombineerd met een minerale pleister. Ik heb me wel laten vertellen dat het houtvezelsysteem veel nauwer luistert om later ook barst- en scheurvorming te vermijden. Ik zou denken: het gros van de systemen zijn goed als ze goed aangebracht zijn.