Schoorsteen met 3 kanalen

Hallo,

Heb een zie schets gemaakt van mijn schoorsteen.

Het huis is van 1912 en ik had graag geweten waarvoor kanalen 1 en 2 dienen? 

Op kanaal 2 zat een uitgang met regelbaar draairooster.

 

Bestanden als bijlage
Reacties

Ik ben in vorige zoekactie eens tegengekomen  dat deze regelbare draairoosters op kanaal 2 dienden om de warmte te regelen/lossen die uit de opgewarmde kanalen via de schuine wand (zie pdf) opwarmen. 

Nu waarom dient kanaal 1 dan? 

En hoe kom het dat beide gesloten kanalen 1 en 2 nu geconstateerd vol zitten met roetstof ?

Beste, in 1912 was er nog geen sprake van centrale verwarming maar wel verwarming dmv een kachel. In de meeste woningen was dat dan één schouw voor aansluiting van één kachel in de woonkamer.

Enkel de woningen met meer klasse werden verwarmd met meerdere kachels in meerdere kamers. Vandaar dat de centraal gelegen schouw werd onderverdeeld in meerdere aparte kanalen naast elkaar zodat daarop meerdere kachels apart vanuit meerdere kamers en/of verdiepingen konden worden aangesloten.

In uw geval hebben er dan hoogstwaarschijnlijk drie kachels gestaan, één (de grootste) op het gelijkvloers en dan nog in twee kamers op het verdiep een kleinere die respectievelijk werden aangesloten op kanaal 2 en 3.

Het aanwezige roetstof in die kanalen is daar nog een overblijfsel van.

Heb erover geslapen en denk dat er lekken in de voegen zijn waardoor het rookgas zijn weg vindt. Doordat de kokers 1 en 2 kouder zijn wordt het gas solide...denk ik.

Aja dat zou wel kunnen dat er in de kamer boven op kanaal 1 ook een kachel was aangesloten.

Maar op kanaal 2 waren van die regelbare draairoosters direct in verbinding met de de koker.

Waarvoor diende die dan?

charel schreef: Beste, in 1912 was er nog geen sprake van centrale verwarming maar wel verwarming dmv een kachel. In de meeste woningen was dat dan één schouw voor aansluiting van één kachel in de woonkamer.Enkel de woningen met meer klasse werden verwarmd met meerdere kachels in meerdere kamers. Vandaar dat de centraal gelegen schouw werd onderverdeeld in meerdere aparte kanalen naast elkaar zodat daarop meerder

 

Ja ok voor de middelste koker dat die diende voor een kachel op het 1ste verdiep.

Ik had 2 van deze schoorstenen en ben er zeker van dat op de zolder verdieping nooit een kachel heeft gestaan en al zeker geen 2.

Het huis is maar 5m breedt en de zolder op 9m.

Weet je wel zeker dat die twee regelbare dingen zoals op uw tekening in dezelfde schouwpijp uitmonden ?

Niet mogelijk dat één van de twee is verbonden met het middelste compartiment ?

Volgens mij zijn die dingen geen roosters maar regelbare trekbegrenzers. Die dingen werden vroeger gebruikt om de terugslag van invallende wind af te leiden van de kachel. De gevoeligheid hiervan kon je instellen via een in of uit te schroeven contragewichtje.

Zijn er op het verdiep geen twee kamers die grenzen aan die schouw ? 

En zie je daar nergens geen sporen van een later dichtgemetseld schouwgat ?

https://retro-deurbeslag.nl/ventilatierooster-gietijzer-diameter-220mm…

De roosters waren als deze open dicht gewoon. 

Ik heb maar 2 kamers en ik had 2 van deze schoorstenen. 1 ervan afgebroken. Volgens mij waren die kokers ononderbroken omhoog. 

De ene liep van voorplaats naar kamer erboven en via zolder dak.

De andere living 2de kamer zolder dak. 

Beide rechtomhoog en is al 18jaar geleden afgebroken toen. Maar zo'n rooster zat een 30 cm van plafond 1 in living en dan de kamer erboven ook zo'n 30cm van plafond.

Ik heb ze verkocht aan antiquair en hij zei me dat deze dienden omdat toen hoge plafonds waren en dat opgewarmde lucht uit de koker kon gelost worden.

Oké, 

Oorspronkelijk twee identieke schouwen met elk drie kanalen dus.

Dan zou ik denken dat bij beide schouwen het linkse kanaal diende voor een kachel op het gelijkvloers, het middelste voor een kachel in de bovenliggende kamer en het rechtse een ventilatiekanaal.

Het getoonde ventiel is in ieder geval een ventilatieventiel en geen trekbegrenzer zoals ik eerst vermoedde. 

In het linkse en het middelste kanaal zou het dan normaal zijn dat je er roet of roetsporen in ziet terwijl het rechtse zuiver(der) zou moeten zijn.

 

Ja de rechtse met de ventilatie roosters zaten dus vol roet. 

Nu bedankt voor de reacties en het meedenken...helaas zijn de onderverdelingen van de kokers op zo'n 5m hoogte voor 1,5m ingestort.

Waarschijnlijk door het stampen met zware metalen staaf zijn de muren ertussen ingestort.

Kon ook niet anders want de kokers waren enkel aan 1 kant om de rij een halve in verband gemetst. De andere kant was gewoon  ertegen gemetst en dan nog de hoeken wat uitgesmeerd met leemachtig mortel.

Dat wordt dan een flexibel .