Spouwmuurislatie woning jaren '60

Ik bezit al een aantal jaar een laagbouwwoning (bungalow) gebouwd in de jaren '60. Door de zoldervloer te isoleren, nieuwe ramen met hr-glas te plaatsen (op drie oude ramen na die reeds dubbelglas hadden) te plaatsen, een condenserende gasketel met nieuwe leidingen en radiatoren te voorzien en nu ook het kelderplafond te isoleren (40m², slechts een derde van de woning is onderkelderd) heb ik het gasverbruik kunnen reduceren van 3000 m³ (vorige bewoners) naar 1250m³ (inclusief warm water). Ik moet er wel bij vertellen dat ik tijdens de wintermaanden in het weekend stook met een houtkachel). Ik schat mijn jaarverbruik dus op 1500 m³ voor verwarming en warm water mocht ik de houtkachel niet gebruiken.

Tot voor kort was ik eigenlijk best tevreden met een dergelijk verbruik in een sixties woning. Met de huidige prijzen in het achterhoofd vraag ik mij echter af wat ik nog kan doen om het verbruik verder te reduceren.

Met spouwmuurisolatie kan ik denk ik het meeste winnen, maar ik kijk er sowieso al met wantrouwen naar. Zeker in het geval van mijn woning: smalle spouw (4cm) en groot deel van de gevel een (naar wat ik vermoed) geglazuurde baksteen. Het gaat om 110 m² niet geïsoleerde spouwmuur. De spouw is wel niet geventileerd (geen ventilatieopeningen en de spouw is op zolder ook dichtgemaakt. 

 

Zien jullie hier mogelijkheden. Buitengevelisolatie is voor mij de eerste jaren financieel gezien geen optie. Ik ben wel van plan om de gevel te schilderen, dus mocht dat mogelijkheden bieden (bv. de glazuurlaag op de één of andere manier dampopen krijgen) dan hoor ik het graag.

Reacties

Knap dat je het verbruik al met meer dan de helft liet dalen.  

Die muren isoleren is een moeilijke.  Persoonlijk ben ik van mening dat je niet moet terugschikken de gevel af te breken en te vervangen met isolatie en bv crepi.  Maar ik besef dat dit een zware kost is...

Van waar ben je?  Ik denk dat je in iedere provincie gratis advies kan krijgen  voor dergelijke vragen. 

Bv vlaams-brabant: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/energie-en-wonen/duurzaam-wonen-en-bouw…

 

Walter

Ik woon in Oost-Vlaanderen.

Afbreken van de gevel wordt moeilijk. De originele ramen waren in het gevelvlak gemonteerd, dus is met de nieuwe ramen hetzelfde gebeurd.

Uiteraard zou ik voor gevelisolatie gaan mocht het budget dat toelaten, maar dat is helaas niet het geval. De verhouding ramen/gevel is 33 m² t.o.v. 110 m². Ik denk dat ik met spouwmuurisolatie al een heel eind zou komen. Helaas zit ik met die dampdichte afwerking...

Ik zou er wel geen probleem mee hebben de gevel (zelf) te schilderen, dus mocht de glazuurlaag op de één of andere manier te verwijderen zijn zou dat misschien een oplossing kunnen zijn om de spouw toch te isoleren?

Je kan altijd de slijpschijf nemen om die bovenste laag eraf te halen ;-).  Het zal rapper gaan dan je denkt ;-). 

Een verf zal niet helpen iets dampdicht minder dampdichte te maken.  

 

https://www.premiezoeker.be/premie/Oost-Vlaanderen/Duurzaam-bouwadvies

 

Ik bedoel eerst schuren, slijpen, zandstralen, ... en daarna schilderen.

Ok duidelijk zo.  Dat lijkt me de correcte manier van werken voor wat ik met de slijpschijf bedoelde ;-).  

Maar het zou dan goed zijn dat iemand je de kennis brengt die uitlegt welke kwaliteiten je steen heeft na de bewerking ivm de waterhuishouding.

En dampopen gevelverven zijn toch eenvoudig te vinden?  

Maar de vraag die je hier hebt lijkt me een goede vraag die je kan stellen via de eerdere link.  Zal je volgens mij een beter antwoord krijgen dan wat ik vertel.  

Plan je de spouwisolatie; ik zou wachter tot na de isolatie werken om de gevelsteen aan te pakken;  uiteindelijk moeten ze in de gevel boren voor het isoleren; het eindresultaat is misschien als de gevel in een keer wordt aangepakt (al lijkt me dat een detail).

 

Ik heb ondertussen een aantal aannemers over de vloer gehad. Zandstralen zou geen probleem zijn, maar 3000 euro vind ik aan de hoge kant voor 110 vierkante meter muuroppervlakte. Die aannemer raadt mij ook aan de gevel nadien te kaleien i.p.v. te schilderen.

Isolatiefirma 1 werkt met glaswol en raadt isolatie af, zelfs indien het glazuur van de gevel is. Volgens de aannemer is een spouw van 3-4 cm 'de moeite' niet qua isolatiewaarde en risico op vochtdoorslag.

Isolatiefirma 2 werkt met EPS-parels en zou wel isoleren. Zeker indien de gevel gezandstraald en geschilderd wordt, maar eventueel ook zonder zandstralen omdat mijn woning een brede dakoversteek heeft. Warmteverlies zou merkbaar teruggedrongen worden.

Een beetje wat ik verwacht had. Heel tegenstrijdige verhalen...

Je loopt nu tegen de beperking je vragen aan uitvoerders te stellen.  Daarbij is er altijd de vraag of ze antwoorden ifv economische belangen.  

Best werk je hierbij met een onafhankelijk expert.  Maar ik kan niet direct wijzen wie je kan helpen. 

Daarom dat ik eerder je de referenties gaf van locale  advies instanties.  Probeer toch nog eens via gemeente- of provincie-initiatieven aan die onafhankelijke expert te komen.  En leg voor de maat advies een beetje geld opzij (if you pay peanuts...)

Een aantal  jaar geleden heeft een bevriend architect mij advies gegeven i.v.m. woning. In functie van de financiële mogelijkheden heeft hij mij aangeraden eerst het dak en vervolgens de ramen aan te pakken. Zoldervloerisolatie heeft het grootste verschil gemaakt. Ook het vervangen van de ramen in de leefruimte (profiel en glas) heeft een gevoelige verbetering van het comfort en besparing op gas tot gevolg gehad. 

Wat betreft de muren heeft die persoon mij toen gezegd dat ik op termijn best kon werken met buitengevelisolatie, als zou zelfs in dat geval best de spouw opgevuld worden na het verwijderen van de glazuurlaag. Hij heeft mij echter toen ook duidelijk gemaakt dat de kosten van die ingreep totaal niet in verhouding stonden tot de vermindering van het warmteverlies dat ermee gepaard zou gaan. Ik zit namelijk met ongeveer 140 m² geveloppervlakte, maar daar zit meer dan 35m² raamoppervlak in. De spouw is ook smal en niet geventileerd, wat volgens de architect ook in positieve zin bijdraagt aan de prestaties.

Dat was uiteraard in tijden dat de energieprijzen een heel stuk lager waren. Sowieso wil ik zo duurzaam mogelijk leven en mijn energievraag zoveel mogelijk beperken, maar het moet uiteraard financieel haalbaar blijven. Ik zoek dus naar pragmatische oplossingen om de warmtevraag in mijn woning verder te beperken. Wat ben ik aan het doen/staat binnenkort op het programma:

- 42m² kelderplafond geïsoleerd (overige 75 m² is spijtig genoeg ontoegankelijke kruipruimte);

- vervangen van de laatste niet-thermisch onderbroken alu ramen met oud dubbel glas (6 m²);

- dakbedekking wordt vervangen door nieuwe pannen met onderdak (nu zit er geen onderdak en is enkel de zoldervloer geïsoleerd met rd 4,5) --> zolder wordt niet gebruik, maar ik zou dan tussen de spanten wel nog 6 cm minerale wol extra kunnen plaatsen --> doen?

Hebben jullie nog tips/advies? Momenteel verbruik ik jaarlijks ongeveer 1250 m³ gas (verwarming en warm water) en 3m³ hout voor een open bebouwing van 1967 (bungalow, alles gelijkvloers). Slaapkamers koelen tijdens een nacht van 0 graden af van 16 naar 14 graden. Leefruimte (living en open keuken) koelt tijdens eenzelfde nacht af van 20 naar 15 à 16 graden. Ik hecht ergens wel geloof aan het verhaal van de architect dat ik met muurisolatie zeker nog kan besparen, maar in verhouding waarschijnlijk niet zoveel. Ik heb namelijk de indruk dat de leefruimte vooral afkoelt door het vele glas (55 m² muuroppervlakte waarvan 22 m² glas).  Slaapkamers hebben veel muur en weinig glas. Binnenspouwblad is er eentje uit gemetselde bakstenen en geen snelbouw dus.

In ieder geval ben ik het eens met alle adviezen die je kreeg; de volgorde van de werken is ook ok; alleen zou je bij werken aan de ramen moeten rekening houden dat op termijn rondom de ramen geïsoleerd kan worden.  

Nog even ivm de positie van de ramen; je schreef dat deze in het vlak van de buitenmuur zitten; dat is de juiste plaats ;-).  Maar ze moeten op de binnenmuur gemonteerd zijn.  Ramen worden eigelijk altijd zo geïnstalleerd. 

Je dak/zoldervloer/ramen kan je volgens mij naar een moderne standaard opgraden zoals je bezig bent.  Maar die muur blijft aanmodderen... als je hem niet afbreekt.  

Als je woning niet "te moeilijk is" gok ik dat je een 100euro/m2 gaat betalen voor afbreken buitenmuur,isoleren en pleisteren.   En dat is volgens mij de enige goede oplossing.  Momenteel zijn er redelijk wat subsidies voor die werken ;-). 

Ik zou je aanraden wat offertes te vragen... (die ik gok echt in prijs kunnen verschillen...)

Walter

 

Ps: een optie  offertebedrag  - te delen van de 2de firma die eps wilde blazen in je spouwmuur

Inblazen EPS zou volgens offerte op 2500 euro exclusief BTW komen.

Met ramen bedoel ik dat die volledig gelijk zitten met de buitengevel. Ze 'springen' dus geen steendikte naar binnen. Dat was oorspronkelijk zo, dus ze hebben de nieuwe ramen ook gelijk met de buitengevel moeten plaatsen. Die zitten dus ook deels vast op het buitenspouwblad... De buitengevel afbreken behoort dus niet meer tot de mogelijkheden.

een geglazuurde baksteen is zoiets: https://www.vandersanden.com/nl-be/geglazuurde-bakstenen .  Je vindt nog wel andere referenties.  

Veelal een architecturaal gedrocht ;-).  

Kan ik hier een foto toevoegen?

Het is wel degelijk een geglazuurde gevelsteen, maar niet zo'n volledig gladde. Er lag hier nog een overschot van gevelstenen: zandkleurig/beige met langs één zijde een geëmailleerd olijfkleurig laagje.

Het is inderdaad een feit dat al die firma's telkens een ander verhaal vertellen, waardoor je snel geneigd bent spouwmuurisolatie heel wantrouwig te bekijken... 

Er is door beide aannemers één gaatje geboord. Als ik daar zelf meet kom ik op 4,2 cm spouwbreedte.

In een ideaal scenario zou ik gevel graag nu al na-isoleren met EPS-parels en hem nu zelf een nieuw kleurtje geven. Als er weer budget is zou ik de gevel binnen 5-10 jaar graag langs buiten laten isoleren en er crepi of steenstrips laten opzetten. 

Ondertussen heb ik alle prijsbestekken binnen. Zitten allemaal tussen de 2500 en 3000 euro exclusief BTW. Volgende zaken vernomen:

- Aannemer die enkel werkt met minerale wol wil er niet aan beginnen (ook al zou de gevel gezandstraald worden) --> 4 tot 4,5 cm is te smal volgens hem.

- 'Plaatsers' EPS-parels willen allemaal langskomen, waarvan twee zelfs zonder bewerken van de gevel. Volgens hen wordt de gevel nagenoeg niet nat door brede dakoversteek rondom het hele huis (70 cm breed) i.c.m. het feit dat de muren slechts 3 meter hoog zijn (laagbouw met schilddak). Bovenaan en onderaan de gevel zit er telkens ook een laag met zwarte bakstenen die niet geglazuurd zijn.

Een mens wordt er niet echt wijzer van...

Met het koude vriesweer ook het gasverbruik eens goed bijgehouden. Maximaal 10 m³ per dag voor 120m² bewoonbare oppervlakte. Leefruimte en keuken van 8 tot 22u 19 graden (thuiswerk) en rest van de woning 16 graden. Nachtverlaging 16 graden. Valt nog mee denk ik. Mocht ik hier met spouwmuurisolatie nog wat aan af krijgen zou ideaal zijn. Ketel staat ook op 50 graden en krijg het hier dezer dagen nog perfect warm.