Stooklijn VVV

Goedmorgen iedereen,

Ik heb een gasgestookte condensatieketel Remeha Ace 25. Dit is een weersafhankelijke regeling met ruimtecompensatie.

Ik heb onderstaande stooklijn ingesteld. Heeft iemand hier ervaring mee of deze goed is?

Voor de rest staat de ruimtecompensatie op 4 (in te stellen van 0 - 10, met 10 volledig volgens ruimte).

Heb de vraag ook neergelegd bij Remeha, maar heb de indruk dat ze niet zo'n geweldig snelle support hebben.

 

Bedankt alvast voor de hulp!

Reacties

Of de stooklijn goed is; dat zie je als je de verwachte warmte in huis hebt . Tenminste dat is 1 belangrijke input; de andere input is te begrijpen of de installatie zuinig werkt. Dat is moeilijker te duiden.  Daarvoor zou je moeten begrijpen wat de temperaturen zijn waarop de verwarming werkt en of die lager kunnen, of je geen problemen hebben met pendelen en nog wat zaken....

Door weersafhankelijke regeling kan je potentieel met de zuinigste werking komen.  Eventueel met nadeel dat bij veel interne warmtewinsten - zon, feestje,...(of net extreem lage lage interne warmtewinsten), dat de binnentemperatuur onstabiel is.  

En dan komt die ruimtecompensatie; die zal eventueel die temperatuur net stabieler krijgen.  Maar dat is dan maar voor 1 ruimte en dan kom je weer eventueel in problemen met andere ruimtes.  En daarom die 'gedeeltelijke ruimtecompensatie'. 

Meer  ruimtecompensatie geeft over het algemeen minder zuinig - je installie moet extra vermogen leveren om achter de ruimtetemperatuur te lopen; daarom zou ik die zo laag mogelijk zetten.  

Ook van belang is of je werkt met thermostaten per kamer.  Dan kan ook gevolg hebben hoe je alles zinvol regelt.  

Dikwijls wordt de ruimtecompensatie gebruikt omdat er te veel tijd kruipt in het instellen van.de stooklijn en dat de ruimtecompensatie die maar moet oplossen...

Extreem geeft de stooklijn alleen de gevraagde temperatuur en doet de ruimtecompensatie niets... 

Nu: dat is allemaal theorie; de vraag is vooral hoe de fabrikant het ziet ;-)...

Bedankt voor uw input Walter.

Op zich hangt de thermostaat in de ruimte waar de vloerverwarming ook loopt. Is 1 grote ruimte, dus vermoed dat de compensatie goed kan werken.

Op zich wordt het wel warm genoeg binnen. Wat ik wel merk is dat indien ik 20°C binnen vraag, de ruimtetemperatuur blijft "hangen" op 19.5°. Terwijl de input watertemperatuur op dat moment laag is, dus vermoed dat het niks met te weinig vermogen te maken heeft.

Is dit normaal gedrag bij een weerafhankelijke installatie?

walter-8 schreef: Of de stooklijn goed is; dat zie je als je de verwachte warmte in huis hebt . Tenminste dat is 1 belangrijke input; de andere input is te begrijpen of de installatie zuinig werkt. Dat is moeilijker te duiden.  Daarvoor zou je moeten begrijpen wat de temperaturen zijn waarop de verwarming werkt en of die lager kunnen, of je geen problemen hebben met pendelen en nog wat zaken....Door weersafhankelij

 

Heb je maar op 1 plaats vloerverwarming?

Als dat zo is (en de rest met radiators), 

- is de weersafhankelijke sturing enkel voor de vv?

- en hoe wordt de rest gestuurd?

Enkel op de benedenverdieping ligt vv.

Deze is zowel ruimte als weersafhankelijk gestuurd.

Boven hebben we radiatoren op een aparte pompgroep met een aparte thermostaat. Deze is ruimte gebaseerd, maar die springen eigenlijk praktisch nooit op.

walter-8 schreef: Heb je maar op 1 plaats vloerverwarming?Als dat zo is (en de rest met radiators), - is de weersafhankelijke sturing enkel voor de vv?- en hoe wordt de rest gestuurd?

 

Een weersafhankelijke regeling trekt zich niet aan van de binnentemperatuur.  Die zorgt enkel voor een watertemperatuur bij een bepaalde buitentemperatuur.   Door de stooklijn hoger/lager te brengen en schijnen of platter te leggen zorgt je voor een 'juiste' stooklijn die de gewenste binnentemperatuur geeft.  Eventueel berekent de sturing je een goede stooklijn.   Maar ik kan je niet zeggen hoe het bij jouw werkt.  

Hoe meer je de thermostaat zal laten meespelen hoe juister de binnentemperatuur kan worden.  Maar ook weer hoe fouter omdat de thermostaat altijd 'achter loopt' op de wijziging van de temperatuur buiten.  De stooklijn zorgt dis voor een ideale aanpassing aan wijzigen van de buitentemperaturen.   

Dus in jouw geval; vindt je die halve graad vervelend kan je de stooklijn beetje verhogen tot je een juiste temperatuur hebt.  En als het eens echt koud is kijk je of de stooklijn nog goed is en eventueel wat platter of steiler gelegd moet worden. Maar misschien doet de regeling het helemaal automatisch ;-).  

Naar verbeteren van je installatie zou je wel eens moeten kijken of je de ketel niet op lagere temperaturen kan laten werken.  Die combinatie van vloerverwarming en radiators is niet zo ideaal.  Je zou hier zo laag mogelijk moeten proberen te gaan zodat je in de plaatsen met radiators het nog net warm genoeg hebt. 

En hoe leg ik net de stooklijn hoger? Misschien dat het systeem bij aanpassingen inderdaad een aantal dagen moet leren?

Op zich staat mijn aanvoertemperatuur voor VV en radiatoren beiden op max 40°C. Het zijn nog van die grote met 4 dikke platen radiatoren, dus vermogen genoeg :-).

walter-8 schreef: Een weersafhankelijke regeling trekt zich niet aan van de binnentemperatuur.  Die zorgt enkel voor een watertemperatuur bij een bepaalde buitentemperatuur.   Door de stooklijn hoger/lager te brengen en schijnen of platter te leggen zorgt je voor een 'juiste' stooklijn die de gewenste binnentemperatuur geeft.  Eventueel berekent de sturing je een goede stooklijn.   Maar ik kan je niet zeggen hoe he

 

De 40 graden is knap voor de radiatoren.  

Hoe je de stooklijn bepaalt; pak je handleiding.   Of als iemand komt voor een jaarlijks onderhoud; vraag een half uurtje extra voor wat uitleg.  

Ik ken de ketel en de eventuele sturing van je 3 of 4wegklepp die de vv stuurt niet.

De 40 graden is knap voor de radiatoren.  

Hoe je de stooklijn bepaalt; pak je handleiding.   Of als iemand komt voor een jaarlijks onderhoud; vraag een half uurtje extra voor wat uitleg.  

Ik ken de ketel en de eventuele sturing van je 3 of 4wegklepp die de vv stuurt niet.