overstap naar propaan?

hallo Is een overstap naar propaangas momenteel een interessante optie?  Zijn geen grootverbruikers ongeveer 450 m³ gas per jaar helft vloerverwarming, helft sanitair warm water.  Alle info, commentaar welkom... Mss beter een boiler om mijn warm water terug te dringen?

Reacties

Altijd moeilijk als je weinig info geeft ;-).  Wat betaal je momenteel voor je aardgas?  

 

Je opmerking ivm boiler ontgaat me; wat voor een boiler bedoel je?

Walter, 

Op 15/01 verloopt mijn vast contract waardoor ik ook automatisch in een variabel terechtkom dat onvoorspelbaar is.  Propaan is momenteel een heel stukje goedkoper dan butaan, vandaar mijn vraag.  Met boiler bedoel ik een elektrische ipv gas?  Mijn zonnepanelen dekken de lading momenteel meer dan voldoende waardoor ik nog wat overschot heb.

 

De prijs van propaan is ook niet vast ;-).  

Zelf denk ik dat de prijzen over lange termijn niet zo veel schelen.  Zoals sommige energie nu goedkoper of duurder zijn was dat enige tijd terug omgekeerd.  Ik geloof dat het communicerende vaten zijn en over termijn de kwh prijs voor iedere vorm van energie grofweg gelijk (op 10-20% na misschien).

Wat de aardgas op termijn doet is moeilijk te zeggen; wat de propaan prijs (als afvalproduct van olie-industrie) is ook moeilijk te zeggen.  

Zelf vind ik de elektrische boiler een slecht idee.  Het is een energetisch onding.  Ik zou je liever een warmtepompboiler aanraden.  

Ik begrijp dat je nog een analoge energiemeter hebt; op termijn zal je een digitale meter krijgen. Je overschot aan elektriciteit kan je dan beter proberen duurder te verkopen, eerder dan te dumpen in een elektrische boiler (wat in de winter dus niet lukt).  

En je bent een kleinere gebruiker; goed zo ;-).  

Je hebt wel een punt inzake de prijs, maar propaan is blijkbaar geplafonneerd in tegenstelling tot butaan.  Is een feit dat desondanks de vele maatregelen we allemaal nemen we jaar na jaar meer betalen voor energie. Als mijn condensatieketel de geest geeft, gaat een warmtepomp vermoedelijk de meest logische stap zijn. Ik weet dat je daar een grote voorstander van bent 😉.

dat prijsplafond zit in de praktijk wel altijd boven een 'marktprijs'; dat zijn eerder theoretische plafonds.  Net zo als nu een overheid misschien wel een plafond op een gasprijs wil, zitten die prijzen uiteindelijk buiten de mogelijkheden van de overheden (toch op middellange termijn).  

Voor de duidelijkheid, ik ben vooral voor weinig energiegebruik ;-).  En wat er toch moet gebruikt worden, heb ik liefst elektriciteit omdat ik verwacht dat we die het meest duurzaam kunnen aanmaken, nu al en op termijn.