Schuimglasgranulaat bovenop betonplaat?

Beste Ecobouwers,

We gaan binnenkort een nieuwbouw zetten en gaan, waar (economisch/esthetisch/...) mogelijk, voor ecologische oplossingen. Een van de overblijvende vraagstukken is de vloerisolatie.

Ik had al gelezen over schuimglasgranulaten, die dan samen met een strookfundering zouden kunnen dienen als ecologische fundering+vloerisolatie. Spijtig genoeg willen we een prefabkelder in het verhaal brengen, en dat sluit volgens onze ingenieurs de optie voor een strookfundering uit. Hoewel ik dit in zijn algemeenheid betwijfel, is het hun standpunt dus zijn we voor de "veilige" funderingsplaat gegaan.

Om dus de vloer te kunnen isoleren op een zo ecologische manier, had ikzelf het gebruik van schuimglasgranulaten al afgewimpeld, mede omdat dit nergens te vinden is hier of andere bouwfora (bvb bouwinfo). De EPB man bij hetzelfde ingenieursbureau had dit dus nog als optie in zijn dossier steken. We hebben eigenlijk veel hoogte van vloeropbouw om mee te werken (40cm bovenop vloerplaat, maar die kan dus in principe nog wat geoptimaliseerd worden, naar boven of onderen toe afhankelijk van de gekozen vloerisolatie), en als je dat dus opvult met schuimglasgranulaat, krijg je toch een aardige isolatiewaarde eruit. Daarnaast heb je in principe geen uitvullaag (met bijhorende droogtijd) nodig en stort je de granulaten rechtstreeks op je gelegde leidingen. In bijlage de Ubakus U-wert berekening van deze vloeropbouw met U=,168.

Mijn vraag is nu concreet: is deze theoretische isolatiewaarde ook te vertrouwen en isoleert dit evengoed als bvb goed gelegde isolatieplaten met een gelijkaardige U-waarde (uiteraard een veel dunnere optie)? Je legt in principe een hoop "lavasteen"-achtige brokken op elkaar en trilt ze dan aan, wat me op het eerste gezicht niet echt superisolerend lijkt.

De vloerisolatie kan dan evt ook op een warmtereflecterende folie (met evt. voorgevormde uitsparingen voor de buizen) gelegd worden, indien dat veel helpt (helpt dat veel?).

Reacties

wat hebben jullie uiteindelijk gekozen?