Luchtverwarming in combinatie met warmtepomp

In de woning die we hebben gekocht (dateerd van 1980) ligt een luchtverwarmingssysteem met luchtkanalen (in kruipruimte) naar de verschillende ruimtes. We willen de wining grondig renoveren (EPC A) door nieuw dak (dak over plat dak), nieuwe beglazing, kelderplafond isoleren met pur, zonnepanelen, warmtepompboiler en warmtepomp. 

Voor de verwarming staan er momenteel 2 grote luchtverwarmingsketels die vermoedelijk al een bepaalde leeftijd hebben. De eenvoudigste renovatie zou zijn deze ketels te vervangen door 1 warmtepomp (lucht - lucht ?), of hybride systeem. De bestaande luchtkanalen zouden dan behouden blijven. Maar is dit een efficiënt en betaalbaar systeem? 

Maar aangezien we ons huis futureproef willen maken is het misschien een beter idee om de oude installatie volledig buiten te gooien en te kiezen voor vloerverwarming. Hiervoor zouden we dan de bestaande tegels verwijderen en nieuwe chape leggen, of op plaatsen waar linoliumvloer ligt sleuven laten inslijpen voor de vloerverwarmingsbuizen. In de living ligt parket, die we graag willen behouden. Hier willen we dan kiezen voor wandverwarming. Maar is dit even efficiënt als hoofdverwarming? 

Heeft er iemand ervaring of verstand van dergelijke warmtepompen voor luchtverwarmingssystemen? 

Bestanden als bijlage
Reacties

Conceptueel heeft een lucht-lucht warmtepomp het probleem dat de afgifte kant een relatieve hoge temperatuur moet hebben om energie in de woning te krijgen als je de debieten binnen de perken wil houden.  En hoge temperatuur bij een warmtepomp is een -mogelijk veel- lager rendement.  Water door de woning rondpompen is wat dat betreft veel gunstiger.  

Maar alles staat of valt met welke energie je nodig hebt.  

Ik ben niet de specialist van wat achter de EPC labels zit, maar zie dat een EPC label A toch nog altijd 100kwh/m2 is; voor een woning van 150m2 is dat nog altijd 15.000kwh per jaar wat ik best veel vind... het mag best ambitieuzer.  PH is bv 15kwh/m2; dat is nog een factor 7 beter.... (waar ik even niet weet hoe hard ik appels en peren vergelijk).  Maar mijn punt is vooral dat als je idd naar lage nodige vermogen gaat voor de wonig (ik schat alles lager dan 20W/m2 max -grofweg een EPC van 30kwh/m2 per jaar zonder zonnepanelen in rekening te brengen) je de woning perfect met de bestaande luchtkanalen kan verwarmen zonder dat de temperatuur voor de verwarming hoog moet.  Al weet ik dan nog altijd niet of de lucht-verwarming daarom aangenaam is (weinig nodige energie is weer weinig storend debiet).  Een idee met welk vermogen en debieten de verwarming nu werkt?

Of ook; misschien kan je de bestaande kanalen gebruiken voor een balansventilatie.  

Maar ook die luchtverwarmingsbuizen in de kruipruimte lijkt me niet van deze tijd; alles van verwarming hoort in het geïsoleerd volume.  Daar moet echt wel heel wat isolatie voorzien worden.

Zelf zou ik de parket opofferen voor de vv ;-).  Je hebt echt wel wat opp nodig voor wandverwarming waarvoor je dan ook geen kasten mag plaatsen.  Ik ken niet veel woningen waarbij ik denk dat dat realistisch is in de woonkamer.  Maar dat hangt dan ook weer af van de nodige energie....  en een hogere temperatuur gaan produceren alleen voor de wandverwarming lijkt me ook  niet ideaal voor de opbrengst van een WP.   

En ik zou de oude linoleum ook verwijderen ;-).  

Stel je eerst een duidelijk doel naar hoeveel vermogen je nog wil nodig hebben voor de verwarming.  Dat praat deze oefening eenvoudiger.  Bv als je stelt max 20W/m2 (ik gok dat EPC A ,100Kwh/m2 30a35W/m2 vraagt)  nodig te hebben, kan iemand kijken of een wandverwarming op max 35 graden idd kan in de living, kan je nakijken hoe zwaar een WP mogelijk moet zijn, welke debiet nodig zijn aan lucht....

Bedankt voor jouw reactie. Van het huidige vermogen en debieten heb ik geen idee. Aangezien ik de sleutel nog niet heb, kan ik dit ook niet eenvoudig nakijken. Maar aangezien de woning niet, of nauwelijks geïsoleerd is, gaat dit vrij hoog zijn. Het is een vrij grote woning (300 m², volledig laagbouw, volledig plat dak). 

Volgens een energiedeskundige, moet een waarde van 80 kWh/m² realistisch zijn, mits grondige isolatieschil, gecombineerd met vloerverwarming en warmtepomp. In wat dit resulteerd naar W/m2 heb ik geen idee. Het huidige luchtverwarmingssysteem zou hij schrappen. 

De wanden waartegen we de wandverwarming willen plaatsen zullen normaal gesproken vrijgehouden worden.  

Aangezien we stevig gaan bijisoleren, zou ook een ventilatiesysteem geen overbodige luxe zijn. Persoonlijk had ik ook al gedacht om de bestaande luchtverwarmingskanalen hiervoor te hergebruiken. Deze liggen in de kruipkelder, maar lijken wel goed geïsoleerd te zijn.   

 

Ik praat liever over de nodige energie om te verwarmen dan over dat EPC resultaat als het over een woning gaat: de reden dat dat EPC resultaat met technieken je de uitkomst kan verbeteren zonder je echt een woning krijgt die voorbereid is op de toekomst.  Dus eerst weinig energie nodig hebben, dan spreken over warmtepompen (die toevallig ook veel goedkoper worden als je weinig energie nodig hebt.  In een recente prijslijst wat de 6kw versie letterlijk 2x goedkoper dan een 12kW versie van dezelfde WP..).

En 'stevig' bij-isoleren: benoem duidelijk naar wat je wil gaan.  Het helpt iedereen betrokken bij het project zijn focus te houden (ipv het nadien op te lossen met voldoen PV-panelen).  Wat ik goed geisoleerd vind, is daarom niet wat iemand anders daar onder verstaat (zie het verschil in prestaties wat isolatie op passiefhuis niveau kan geven versus wat een Label A maar vraagt...).    Benoem daarom duidelijk dat je bv naar 20W/m2 wil gaan (dan kom je bv toe met een 6KW warmtepomp). Of beter ;-).

Nog snel ivm isolatie en ventileren: het is niet omdat je isoleert dat je moet ventileren.  Je moet ventileren omdat je je woning luchtdicht wil om ongecontroleerd ventilatieverlies en bijhorend energieverlies en risico op schade aan je gebouw te voorkomen.  Maar je woning is even luchtdicht of je nu veel of weinig isolatie plaatst.  Je behoefte aan verse lucht is even groot bij veel of weinig isolatie.  Alleen als je goed isoleert is er een punt waarbij de volgende nuttige ingreep een balansventilatie is om de nodige energie voor verwarming te beperken.  

'kanalen lijken goed geïsoleerd': er zit 20cm isolatie rond?