Hoe isoleer ik een nieuwbouw (baksteen) met natuurlijke isolatie?

Wij zouden graag een uitbreiding aan ons huis toevoegen, maar ik zou heel graag met natuurlijke materialen isoleren.

Omdat de thermische massa van baksteen veel groter is dan hout, zou ik dat graag in bakstenen optrekken. Thermische massa is dat je bakstenen warmte (traag) opslaan en dan weer afgeven als je verwarming (tijdelijk) uitstaat, zo koelt je huis niet snel af in de winter. In de zomer heb je het omgekeerde: je huis blijft langer fris.

Bij traditioneel bouwen is het: buitenmuur, spouw, isolatie, binnenmuur. Maar wat als je met een natuurlijk materiaal als schapenwol wil werken? Ik weet dat schapenwol tegen vocht kan, maar waar steek ik het dan? Ook tussen de spouw en de binnenmuur?

Alvast bedankt,
Groeten,
Sam

Reacties

Bij schapenwol: lees de instructies van de fabrikant; hoe zorg je dat de wol op zijn plaats blijft in de opbouw; dat is belangrijkste dat je moet nakijken.  En op basis daarvan kan je een opbouw kiezen; zelf dacht ik altijd dat schapenwol enkel bedoeld is voor opbouw in compartimenten (dus een houtskelet).  

ivm 'natuurlijke' materialen: je kan altijd de vibe classificatie nakijken: https://www.vibe.be/wp-content/uploads/2019/12/KF_isolatiematerialen.pdf

ivm warmtedoorslag: de opbouw van je muur is 1; maar in de massa zit ook je vloer, plafond,...; En de warmtedoorslag is in functie van alle isolatie en alle massa; ik zou isolatie zeker voor de winter als belangrijker nemen.  In de winter is 'snel' afkoelen niet belangrijk; het is hoeveel energie je verliest dat veel belangrijker is.  Want die energie moet je weer toevoegen als je het huis wil opwarmen.  Extreem voorbeeld: verlies je goed geisoleerd 1kw en daalt daardoor je temperatuur binnen 2 graden 'snacht, is dat beter dan  2kw verliezen en maar 1 graad 's nachts afkoelen; wil je die ene graad terug opwarmen zal je veel meer energie moeten toevoegen (in zoverre dat het voorbeeld hier iets is dat realistisch is) dan bij de 2 graden afgekoelde versie. 

En als je voor de winter 'voldoende' isoleert, zal je normaal ook voldoende de temperatuur in de zomer laag kunnen houden (je moet maar de warmte van 1 dag aankunnen, snacht kan je altijd afkoelen, en dat afkoelen gaat weer beter bij weinig massa).  En bij een 'moderne' architectuur is koel houden in de zomer toch in de eerste plaats een oefening om rechtstreekse zon op vensters te vermijden.