Ventilatie D zonder warmte terugwinning

Goedendag,

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met het volgende: Er is mij verteld dat een ventilatiesysteem D problemen kan geven met bacterien in de leidingen, vooral vanwege de warmteterugwinning wat voor een ideale temperatuur voor bacterien zorgt. Als dat waar is zou het dan niet zinvol zijn om ventilatie D te gebruiken zonder warmte terugwinning? Daarnaast schijnt de binnenkant van de ventilatie buizen ook vies te worden, heeft iemand dit ervaren?

Alvast bedankt voor het beantwoorden van deze vragen.

Kitty

Reacties

Met zoiets moet je natuurlijk geen rekening houden.  Als we niet weten wie zoiets vertelt is het niet relevant.  En als je geen referenties hebt kunnen we er ook niet over discussiëren (of ook: mensen zeggen zoveel ;-)).  Dus vraag eens na wat de bron is van de info en vertel van wie je de info hebt.   

Of ook: conceptueel is balansventilatie veilig ga ik beweren.  Je voert koude lucht aan, die wordt opgewarmd in de warmtewisselaar, zonder in contact te komen met binnenlucht.  Dat lijkt me veilig.  Je voert de binnenlucht af via de warmtewisselaar; daar zal je condensatie hebben omdat die afkoelt en dat vocht loopt weg.  En filters houden grote hoeveelheden van stof/vuil tegen voor alles wat uit het toestel komt.  Ik zie alleen een risico als je lang de filters niet kuist of vervangt.  Dat ideaal klimaat voor bacterievorming zie ik niet (dat is én vocht én temperatuur; bij bv Airco heb je wel de situatie dat de lucht die condenseert terug wordt ingeblazen).  

In de buizen kan je stof verzamelen, daarom laat je die ook wel eens kuisen. Maar ik zie dat stof niet direct als een probleem.  Ik las pas nog dat het eerste passiefhuis even terug na +20 jaar in gebruik geweest te zijn, helemaal opnieuw is nagekeken om te begrijpen of het huis nog voldoet.  Een van de zaken die ze nakeken van de buizen van de ventilatie.  Die waren al die tijd niet gekuist geweest.  Ondanks dat werden ze nog als 'gezond' gelabeld.  Om maar te zeggen dat het geen probleem moet zijn...

 

Beste Kitty, 

veel hangt af welke materialen je kiest en hoe de leidingen, filters, installatie ... wordt geplaatst en onderhouden. 

Hier al meer dan 10 jaar een systeem D met terugwinning en geen problemen. Installatie dit jaar een tweede keer laten kuisen en firma deelde mee dat mijn installatie er beter uitziet dan sommige nieuwbouwinstallaties. in kort onze installatie: filter voor canadese put, filter wordt halfjaarlijks gereinigd, twee filters in balanstoestel, worden ook halfjaarlijks gewisseld, Lindab- buizen diameter 125 of 150 die geaard zijn, buizen afgeschermd tijdens bouwfase om stofopbouw te voorkomen, ventilatieopeningen worden regelmatig gekuist alsook eerste deel van de buis