elektrische accumulatieverwarming vervangen in rijhuis met vide

Ik kocht 2 jaar geleden een rijhuis met elektrische accumulatoren als hoofdverwarming; 4 bakken met een gezamenlijk beschikbaar nominaal vermogen van 18 kW voor het opwarmen van een huis met een benedenoppervlakte van 80m2. De benedenruimte is nagenoeg volledig open en heeft een vide in de woonruimte die aansluit op een open traphal van 2 verdiepingen. Het totale volume van de open leefruimte is 260 m3. Er is tevens een houtkachel met open kachelpijp aanwezig die dienst doet als bijverwarming op koude dagen.

In 2021 was mijn jaarverbruik voor verwarming 7500 kW, waarbij ik slechts de helft van de accumulatoren heb gebruikt en het huis ook nooit boven de 19C werd verwarmd. In 2022 ben ik nog zuiniger geweest (4500kW) door mezelf extra dik te kleden. Met het komende capaciteitstarief vanaf 1/1/23 en wetende dat mijn accumulatiekachels elke nacht een piekverbruik hebben van minstens 30kWh ga ik mijn verwarming gewoonweg afkoppelen. Het is evident dat dit verwarmingssysteem dringend aan vervanging toe is en dat het warmteverlies zo veel mogelijk beperkt moet worden. Ik ben dus van plan om eerst mijn voorgevel grondig te isoleren (no-brainer), maar dan de vraag: welk future-proof verwarmingssyteem kan hier best in de plaats komen?

  • Vloerverwarming is geen optie; daarvoor moet ik immers 80m2 aan vloer in perfecte staat uitbreken en gans de keuken (in goede staat) opnieuw doen.
  • Lucht-lucht warmtepompen? Kan dat uberhaupt werken in een ruimte met een vide van 5.6m hoog?
  • Een finoven/speksteenkachel/pelletkachel met accumulatie plaatsen? Heeft het dan zin om de accumulatiestenen uit de bestaande verwarming te proberen recupereren en kan dat wel?
  • Een ander verwarmingssysteem dat onafhankelijk is van fossiele brandstoffen? 

Alvast bedankt voor jullie advies.

Fijn eindejaar,

Griet

Reacties

Is er een mogelijkheid om de vide af te sluiten? Eventueel enkel in het stookseizoen indien esthetisch niet zo mooi?

De keuze voor houtstook zou ik persoonlijk laten afhangen van waar je woning gelegen is. Indien je op de buiten woont dan is houtstook een optie, indien in een stedelijke omgeving eerder niet.

Wij hebben ook een vide naar de bovenverdieping en een l/l warmtepomp in de open woonkamer. We ervaren geen tocht of zo, het is overal even warm. Maar ik weet niet hoe het zit bij een hal richting 2 verdiepingen.

Als je nog een exclusief nachttarrief hebt voor de accumulators, kijk even goed na hoe het nog ondersteund wordt en wat de impact is van het capaciteitstarief.  Er zijn zeker ondersteuningsmaatregelen op middellange termijn.  

Waarom ook niet de achtergevel niet isoleren (of als  vide allemaal glas is, 'beter' glas plaatsen' - of zit de vide tegen de voorgevel, intuitief denk ik bij een vide in rijhuis aan de achtergevel...).

Maar om te begrijpen wat zinvol is, laat je best een warmteverliesberekening maken.  Vandaar kan je ook begrijpen hoeveel verbetering welke ingreep heeft.  Of gooi eens een schetsje op het forum...

En een vloer is maar een vloer, een keuken kan je uitbreken en terugplaatsen... (los nog van de kosten...).

Wat verwacht je van een verwarmingsssyteem in de andere kamers?

walter

 

uw verbruik is relatief laag, als je nog wat extra kan isoleren is uw woning geschikt om te verwarmen met een warmtepomp, daarbij zijn er verschillende mogelijkheden,