Praktijkervaring met HSB: te weinig massa?

Voor mijn HSB twijfel ik tussen de klassieke methode (frame opvullen met papiervlokken) of een alternatief met kalkhennep en stijvere isolatieplaten

Voordeel van de eerste methode is dat deze goedkoper is, en dat ik een deel zelf kan doen. Maar ik vrees een beetje voor het gebrek aan massa.

Ik vermoed dat hier behoorlijk wat mensen zitten die een huis gebouwd hebben met een met papiervlokken gevuld frame. Wat zijn jullie ervaringen in de praktijk? Zou je opnieuw dezelfde opbouw toepassen?

Reacties

vertel!

Hoe je ook bouwt; laat goed de oververhitting uitrekenen.  

Veelal zijn in nieuwbouw met voldoende isolatie de ramen verantwoordelijk voor de oververhitting,  eerder dan de bouwwijze. 

En massa zorgt dan weer dat de nachtkoeling moeilijker is.  Maar de eigen ervaring is er hier niet.   

woning staat quasi volledig onder bomen, er is een oversteek en zonnewering voor de ramen. Dus met die oververhitting komt het wel goed

 

Qua kalkhennep zou ik dit niet zelf doen maar prefab bouwen. Die wanden zijn dus in een bedrijfshal volledig gedroogd. Lijkt me dat daarmee de kans op schimmel serieus wordt verlaagd

Het WTCB heeft ooit eens onderzoek gedaan naar de invloed van massa. Ik weet dat de conclusie was dat er geen verschil te meten was. Ik ken jammer genoeg de referentie niet meer.

Als je massa wil, isoleer onder de betonplaat. Dan heb je ineens massa. Als het meezit ga ik volgend jaar onze ervaringen kunnen delen (isoleren onder betonplaat, 1000W koelvermogen en raffstores).

Van dat onderzoek door het WTCB had ik nog niet gehoord maar ik herinner me wel een gelijkaardig onderzoek door het passiefhuisplatform (Pixii) met ongeveer dezelfde conclusie.

Ik kijk nu al uit naar uw ervaringen Tom ! Succes met uw plannen.

 

tom.van heirsele schreef: Het WTCB heeft ooit eens onderzoek gedaan naar de invloed van massa. Ik weet dat de conclusie was dat er geen verschil te meten was. Ik ken jammer genoeg de referentie niet meer.Als je massa wil, isoleer onder de betonplaat. Dan heb je ineens massa. Als het meezit ga ik volgend jaar onze ervaringen kunnen delen (isoleren onder betonplaat, 1000W koelvermogen en raffstores).

 

heel erg benieuwd welke opbouw je in gedachten hebt Tom. Bedoel je glasschuimgranulaat en daarop beton? Hoe ga je dat koelvermogen realiseren?

inderdaad hebben we algemene plaat geplaatst op 50cm glasschuimgranulaat. Dit werk snel en eenvoudig. Maar er zijn wel wat nadelen

  • hoogste grondwaterstand moet 30cm onder granulaat blijven volgens specificaties van fabrikanten. Dit halen wij net niet.
  • De werkelijke isolatiewaarde is minder eenduidig. Wat is de invloed van grondvocht?
  • De hoogte tussen maaiveld en gevel (30cm met plankier en 15cm met grindbed) is niet respecteerbaar. Er moet dan een extra waterslag voorzien worden
  • de afvoeren regenwater liggen tegenwoordig net onder het maaiveld vanwege open infiltratie. Regenwaterafvoeren leggen in randzone van algemene plaat in glasschuim (nadat woning is opgebouwd) is niet ideaal (graven in ondergrond die stabiliteit van woning moet garanderen. OK je blijft wel 60 cm weg van de rand maar het voelt toch niet goed aan). En de afvoeren buiten de randzone leggen is ook niet ideaal omdat deze zone dan ook niet belastbaar is (auto / kraan / vrachtwagen / )
  • als je wil werken met een grindzone als randzone dan ben je ook aangewezen op drainage denk ik. Maar waar ga je dan de drainagebuizen leggen. Dus dan ben je al aangewezen op een plankier (tegels / beton/ ...)

in de toekomst zou ik misschien toch kiezen voor XPS omdat de opbouw in de randzone / aanzet handiger is.

Koelen en verwarmen gewoon met 2 ventiloconvectoren aangesloten op LW warmtepomp. Vermogenafname van ventiloconvector is zo bemeten dat deze binnen het modulatiebereik van warmtepomp valt.

Merk op dat ik nog geen ervaringen heb met de ventiloconvectoren en warmtepomp. Als het meezit kan ik tegen de zomer ervaringen delen. Glasschuimgranulaten zijn wel eigen praktijkervaringen. We zullen zien wat het geeft in de praktijk.

zou ik je eens hierover op mogen bellen? Indien ja, kan je je tel sturen via DM

natuurlijk. PM verstuurd.

PS: Mijn uitleg is misschien niet altijd even duidelijk en er zullen waarschijnlijk schrijffouten / fouten in zinsconstructie te zien zijn. Echter heb ik het geduld niet om alles mooi uit te schrijven terwijl ik wel veel ervaring heb opgedaan die ik met plezier wil delen zodat andere mensen niet dezelfde problemen moeten ervaren. Als er mensen zijn die wel plezier halen uit het maken van technische documentatie dan kunnen we altijd samenwerken om iets presentabel te maken.