Besparing door isolatie inschatten?

Hoi allemaal

 

Na lang meelezen van aan de zijlijn is het nu aan deze jonge twintiger om ook aan het verbouwverhaal te beginnen.

We hebben een jaren 50 halfopen bebouwing gekocht. En zijn deze volledig aan het renoveren. Uiteraard is het een praktische haalbaarheidsoefening dus elke keuze is weloverwogen. (Ik weet ook wel dat 14cm buitengevelisolatie super is, maar mijn mooie gevel en portefeuille vinden dat niet).

Ik vraag dus aan jullie geen verbouwadvies, echter een ruwe inschatting van de besparing die ik kan verwachten op energiegebruik :).

 

De situatieschets:

9mx6.6m hoofdgebouw (geen zuidgevel), 25m2 onderkelderd. Er is een 1ste verdiep + zolderverdiep.

8.8mx4m bijgebouw.

Geen zuidgevel.

 

Voorheen (bestaand):

-enkel glas, houten kozijnen, idem voor buitendeuren.

-asbestleien (geen isolatie)

-bijbouw betonnen plat dak ijskoude ruimtes.

-opwekkers: 69kw mazoutketel niet condenserend, opbouwleidingen (krachtpatser ;) + kolenkachel in woonruimte. Warm water via gasboiler. Voorgaande bewoners (bejaard dus graag 24 graden) Zouden tot 4000l mazout verstookt hebben? Plus nog 1 ton kolen. (Lijkt me vingerdik geschat).

Na renovatie:

-vloer boven volle grond overal: 17cm eps chape 0.04? Lambda.

(25m2 boven kelder, niet geïsoleerd of evt 2cm xps plaat aan onderzijde...)

-overal U 1.0 glas en 1.3 kozijn. Met geïsoleerde rolluikkasten.

-dak: glaswol 0.035 28cm dik (nieuw pannendak met onderdak)

-2 veluxen samen 1.6m2? U1.0.

-dak bijbouw: idem pannendak 22cm glaswol).

-zoldervloer: 7cm eps chape 0.04Lambda als uitvulling.

-gevelspitsen zolder: 8cm rotswol 0.04 voorzetwanden.

-spouw: voorlopig niet gevuld :(. Inzake mogelijke vochtissues, koudebruggen. (Buitenisolatie geen optie voorlopig en binnen al helemaal niet).

-spouw bijbouw: waarschijnlijk 8cm rotswolplaten 0.04.

-opwekkers: pelletketel 94% rendement op buffervat + weerstand voor overtollige pv stroom (middelgrote oost-west installatie met batterijsysteem).

Uiteraard kunnen er in de toekomst nog verbeteringen aangebracht worden. Zeker als ik er nog 50-60 jaar zou wonen. Maar in deze tijden vind ik het al heel wat. 

Ben benieuwd naar jullie berekeningen/ervaringen.

 

 

Mvg

 

 

 

 

 

 

Reacties

*het is dus zeker geen earthship of strobalen passiefhuis. Maar het doel is om ons huisje binnen budget en met behoud van charme een zo zuinig en lang mogelijk leven te bezorgen. :)

die posts om 4uur snachts; het valt hier best mee ;-).

ik zou me het leven makkelijk willen maken: is er een EPB verslaggever en heeft die al gerekend?  En/of was er een EPB verslag bij aankoop?  Wat staat daar in?

'Normaal' met die info kan je de schatting zelf maken.

Wil je specifiek nog weten wat het effect van de gevelisolatie nog kan zijn?

Ivm 'besparing': je zit met een investeringsgoed, dat relatief weinig aan waarde verlies.  'Besparing' financieel is moeilijk te benoemen als je over langere termijn (bv 10 jaar) praat.  Enerzijds zijn energieprijzen niet te voorspellen, anderzijds, wat je nu investeert in isolatie, geeft je de komende 10 jaar een energiebesparing en comfortwinst en je hebt na 10 jaar nog altijd die isolatie; Daartegenover staat de rente die je betaald hebt op de extra investering.  Maar je moet natuurlijk de komende 10 jaar de lening kunnen afbetalen...

Besparing in energiehoeveelheid is beter te benoemen.  
En voorzie nu wel in de uitvoering dat je die gevenisolatie ooit kan plaatsen.  bv door de ramen zo uit te voeren dat die gevelisolatie later correct kan geplaatst worden. 

Ik zou vooral heel goed letten op luchtdichtheid van je schil. Wij hebben hier - door een wc-kotje te isoleren dat zo lek was als een zeef - 40 % bespaard op stookkosten ten opzichte van vorig jaar.

Onlangs ook offerte gevraagd om onze gevel te isoleren: € 20.000. Voor de helft daarvan kan ik beneden nieuwe ramen laten steken (de oude zijn ongeveer 40 jaar oud en dus ook zo tochtlek) én een nieuwe condensatieketel plaatsen. Dus dat wil ik eerst even aankijken voor ik in de toekomst eventueel toch nog isolatie laat plaatsen. Maar ik weet dat dit vloeken in de kerk is: overal wordt gezegd: eerst je buitenschil aanpakken en dan de rest.

Edit: ik zou voor de dakisolatie ook houtwol of cellulose kiezen ipv minerale wol. In de zomer is het onder dak - ondanks 30 cm minerale wol - behoorlijk warm.

Beste verbouwer,

Ik zou de huisbatterij sowieso meteen skippen (zo blijft er meer budget over om de muren te isoleren).

Zeker met een oost-west opstelling en dan nog eens een elektrische zonneboiler (SWW in de zomer via elektrische weestand) wat je ook als een batterij kan beschouwen. Is dit geen goede investering.

Denk er ook aan dat een batterij nooit energie bespaart, maar integendeel tot 20% en meer van je energie "verbruikt" telkens je ze op- en ontlaadt.

 

Dirk

Grove schatting je verbruik zal 3/4 lager zijn, maar het wooncomfort zal 400% groter zijn.